Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
1491
View
7
Reply

Meriahkan Juadah Dengan Aneka Sambal, Jangan Tengok Kalau Tak Tahan!

[Copy link]

Author: CARI-MAL       Show all posts   Read mode

Author
Post time 19-6-2017 02:48 PM | Show all posts |Read mode
Dalam masakan Melayu, jarang tidak disertakan sekali sambal. Mana taknya, ramai orang kita sukakan makanan pedas. Lagi-lagi kalau pekena dengan ulam, memang terangkat lah!


Sambal bukan sahaja menjadi penambah selera untuk berbuka puasa, malah enak dimakan bila-bila masa sahaja. Jom tengok aneka resipi sambal yang disediakan Puan Lin Zalika menerusi Facebook Masak Apa Hari Ni (MAHN)!




1. Sambal Belacan Tumis Tomato






Bahan-bahan A:
5 biji cili merah
5 biji cili hijau
5 biji cili padi merah
5 biji cili padi hijau
> Kisar kasar


Bahan-bahan B:
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 sudu besar belacan
> Kisar kasar @ tumbuk


Bahan lain:
Tomato
Garam
Gula


Cara Membuat:
1. Tumis bahan B hingga agak garing atau naik bau
2.Kemudian, masukkan bahan A dan tumis sampai pecah minyak.
3. Masukkan tomato, garam dan gula - masak dalam 2 minit.
4. Siap dihidang.




2. Sambal Belacan Mangga






Bahan-bahan:
Buah Mangga
1 sudu besar belacan
3 biji cili besar hijau
5 biji cili padi merah
1 biji limau nipis
Sedikit ikan bilis goreng


Cara Membuat:
1. Hiris mangga sebesar lidi. (Ikut suka nak panjang mana dan banyak mana)
2. Goreng belacan dengan sedikit minyak
3. Kisar kasar cili besar hijau, cili padi merah  belacan dan ikan bilis
4. Kemudian campur bahan kisar bersama mangga, sedikit gula dan garam
5. Gaulkan kesemua bahan dan perahkan limau nipis.
6. Sedia untuk dihidang




3. Sambal Cencaluk Mangga






Bahan-bahan:
4 sudu cencaluk
1 sudu besar gula
Semangkuk isi mangga
5-6 biji cili padi merah hijau
3-4 biji bawang merah
2 biji limau kasturi


Cara Membuat:
1. Hiris semua bahan di atas dan gaul sebati
2. Perah limau dan tambah 1 sudu gula
3. Siap untuk dihidang




4. Sambal Totok






Bahan-bahan:
2 genggam ikan bilis (digoreng)
5 biji cili padi hijau
5 biji cili padi merah
4 ulas bawang putih
Sedikit garam
2 biji limau kasturi


Cara Membuat:
1. Goreng ikan bilis bersama cili dan bawang putih
2. Goreng sehingga agak garing
3. Kemudian tapiskan, lalu dikisar kasar atau ditumbuk kesemua bahan tadi bersama sedikit garam
4. Perah limau ketika dihidang




5. Sambal Bilis Tempoyak


Foto: Akmar Jamaludin



Bahan-bahan:
4 sudu besar tempoyak
4-5 biji cili padi merah
2 biji cili besar hijau
Sedikit ikan bilis (suka hati nak banyak mana)
Sedikit garam


Cara Membuat:
1. Goreng ikan bilis sehingga garing
2. Goreng lada dan cili sekejap
3. Kisar atau tumbuk ikan bilis bersama lada cili dan sedikit garam
4. Setelah siap, taburkan di atas tempoyak atau letakkan di tepi tempoyak semasa dihidang




Fuh, semuanya bikin kecur air liur! Selamat mencuba ya. - CARI




Kredit resipi: Puan Lin Zalika
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2017 03:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Sambal budu takde tt? Huuuuuu Sedapnyaaaa
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2017 05:10 PM | Show all posts
I serik dgn cencaluk..jumpa CICAK dlm botol
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2017 05:54 PM From the mobile phone | Show all posts
sambal tomato ayam penyet tak de ke..sedap sgt k
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2017 04:52 PM | Show all posts
sedapnyaa..
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2017 07:40 PM | Show all posts
sambal totok...best nye~
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2017 08:41 PM | Show all posts
Ni semua kegemaran mak I...tapi I x minat sambal
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2017 03:28 PM | Show all posts
sambal totok dgn sambal tempoyak..boleh habis nasi seperiuk wei
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.048271s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list