JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
15158
View
547
Reply

jom kongsi gambar tanaman sekeliling rumah

[Copy link]

Author: annabellaruz2    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 14-7-2017 09:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by annabellaruz2 at 14-7-2017 10:23 PM
oak.balustrade replied at 14-7-2017 09:29 PM
Uols ada tanam pokok delima tak? Jiran cainis i selalu kasi buah delima. Masam tapi banyak khasiat.  ...


Tak terfikir lak nak tanam buah delima tu..mmg sgt elok utk ibu mengandung..tp syarat makan buah delima ni tak leh kongsi2..kena makan habis sebiji sebab katanya...dalam sebiji delima tu, ada 1 je biji yg jd penawar penyakit..
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2017 09:25 PM From the mobile phone | Show all posts
oak.balustrade replied at 14-7-2017 08:29 PM
Uols ada tanam pokok delima tak? Jiran cainis i selalu kasi buah delima. Masam tapi banyak khasiat.  ...

Iols ada tanam
Br2 ni berbunga lebat tapi takat bunga je la
Buah yilek
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-7-2017 09:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Pokok terung tengah berbunga...
Hasilnya nnt buah terung masam ni..mahal siut klu beli kat pasar..kat kuching pun cecah RM8 sekilo..
FB_IMG_1500038244857.jpg
20170714_212532.jpg
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-7-2017 09:27 PM From the mobile phone | Show all posts
sukacactus replied at 14-7-2017 10:25 PM
Iols ada tanam
Br2 ni berbunga lebat tapi takat bunga je la
Buah yilek

Hehehehehe....naper tak lekat jadi buah babe?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-7-2017 09:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Pokok avocado ni dah selamat diangkut balik ke kampung...harapnya menjadilah yer...boleh merasa buah avocado free kat felda nnt..
Screenshot_20170714-211533.png
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2017 09:32 PM From the mobile phone | Show all posts
annabellaruz2 replied at 14-7-2017 09:27 PM
Hehehehehe....naper tak lekat jadi buah babe?

Ntah la
Tanam dah lama dari biji buah delima yg beli kat pasar tu ha
Dah bertahun cam hidup segan mati xmau, br tahun lps berbunga 1
Tahun ni lebat plak bunga dia...kita pun dah syok la kot lekat la sebiji 2...nan hado jg
Baja pun dah mcm2 letak so kena sabar je la
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2017 09:36 PM From the mobile phone | Show all posts
annabellaruz2 replied at 14-7-2017 09:29 PM
Pokok avocado ni dah selamat diangkut balik ke kampung...harapnya menjadilah yer...boleh merasa buah ...

Pokok tu nnt besar kan saiz dia
Best la bleh tanam kat kampung...mmg sesuai
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-7-2017 09:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Tapi klu setakat serai dgn pucuk ubi mmg dah berderet aku semai kat tepi rumah...tgh cari benih pucuk manis..masak lemak putih dengan labu merah..uhuii..sedappp..
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2017 09:54 PM | Show all posts
Kecik lagi pokok mulberry ni..buahnya pon sebesar zarah..tp kita happy sgt
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-7-2017 10:00 PM From the mobile phone | Show all posts
sukacactus replied at 14-7-2017 10:36 PM
Pokok tu nnt besar kan saiz dia
Best la bleh tanam kat kampung...mmg sesuai

Aah..mcm pokok rambutan...tp nak ambk buah senang jer..panjat pastu goncang dahan..klu buah jatuh maksudnya buah matang..lagi best klu goncang buah dia, boleh dengar bunyi biji dia kat dalam..yg tu peram kejap, dah masak mmg lemak...aku selalu buat avocado smoothies..masukkan coklat & susu pekat.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-7-2017 10:01 PM From the mobile phone | Show all posts
JeepersCreepers replied at 14-7-2017 10:54 PM
Kecik lagi pokok mulberry ni..buahnya pon sebesar zarah..tp kita happy sgt

Buah tu tak lama lagj akan besar jugaa nok...selari dgn tumbesaran pokok..
Jangan lupa bubuh baja..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-7-2017 10:02 PM From the mobile phone | Show all posts
JeepersCreepers replied at 14-7-2017 10:54 PM
Kecik lagi pokok mulberry ni..buahnya pon sebesar zarah..tp kita happy sgt

Tak nampak gambarnya JC..
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2017 10:04 PM | Show all posts
Iols suka bunga roselle ni. Mcm bunga raya & mmg family hibiscus pon kan @FARRAZOOL


Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2017 10:05 PM | Show all posts
Ni salah satu cactus iols tanam...terkejut pulak sbb tiba2 berbunga @sukacactus
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2017 10:13 PM From the mobile phone | Show all posts
JeepersCreepers replied at 14-7-2017 09:54 PM
Kecik lagi pokok mulberry ni..buahnya pon sebesar zarah..tp kita happy sgt

Mmg happy kalau tanaman menjadi.
Iols mmg tiap pagi mesti round tgk pokok dl sambil senyum2
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2017 10:15 PM From the mobile phone | Show all posts
annabellaruz2 replied at 14-7-2017 10:00 PM
Aah..mcm pokok rambutan...tp nak ambk buah senang jer..panjat pastu goncang dahan..klu buah jatuh  ...

Ooo....camtu ye
Xpernah tau cemana org harvest avokado
Beli pun xpernah
Kalau mkn kedai indon ada la oder ais teler...ank iols suka
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2017 10:16 PM From the mobile phone | Show all posts
JeepersCreepers replied at 14-7-2017 10:05 PM
Ni salah satu cactus iols tanam...terkejut pulak sbb tiba2 berbunga @sukacactus

Dia happy la tu sampai berbunga dah...cantik!
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2017 10:20 PM From the mobile phone | Show all posts
annabellaruz2 replied at 14-7-2017 10:02 PM
Tak nampak gambarnya JC..

Yeke..kita nampak je   ada yg sorok ke ni  
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2017 10:22 PM From the mobile phone | Show all posts
sukacactus replied at 14-7-2017 10:16 PM
Dia happy la tu sampai berbunga dah...cantik!

Ada kwn chinese tu, dia ckp klu cactus bbunga byk ong, kena beli nombor ekor   iols suka cactus ni sbb klu lama kita tanam, kluar bunga la buah la yg kita x sangka
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2017 10:25 PM From the mobile phone | Show all posts
annabellaruz2 replied at 14-7-2017 09:29 PM
Pokok avocado ni dah selamat diangkut balik ke kampung...harapnya menjadilah yer...boleh merasa buah ...

Kat pasar mlm ada jual..katanya local avocado..besar2 mcm labu kundor pon ada. Tp iols x pernah beli. Avocado anna tanam  ni yg local ke cane?
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2017 10:26 PM From the mobile phone | Show all posts
JeepersCreepers replied at 14-7-2017 10:22 PM
Ada kwn chinese tu, dia ckp klu cactus bbunga byk ong, kena beli nombor ekor   iols suka cactus  ...

Ooo ye ke
Kalau camtu tokey jual cactus boleh selalu tikam nombor la
Betul tu JP...kalau keluar kudup tu pun dah happy sangat dah
Xsabar nak tunggu kembang
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2017 10:29 PM From the mobile phone | Show all posts
sukacactus replied at 14-7-2017 10:26 PM
Ooo ye ke  
Kalau camtu tokey jual cactus boleh selalu tikam nombor la  
Betul tu JP.. ...

Hahaha...ada skali tu dia lalu dpn rumah, nmpk cactus berbunga. Dia ckp u kena beli loteri, mst nombor naik sbb cactus berbunga bawak byk ong   tp iols ckp x boleh sbb haram, dia ckp dia beli la jugak tumpang iols punya ong    lupa nak tanya dia menang ke x
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2017 10:32 PM From the mobile phone | Show all posts
JeepersCreepers replied at 14-7-2017 10:29 PM
Hahaha...ada skali tu dia lalu dpn rumah, nmpk cactus berbunga. Dia ckp u kena beli loteri, mst no ...

Hahahaha
Betul2 beli ya
Percaya betul la dia orang ni
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2017 10:39 PM From the mobile phone | Show all posts
sukacactus replied at 14-7-2017 10:32 PM
Hahahaha  
Betul2 beli ya
Percaya betul la dia orang ni

Ni OT sikit..sorry tt   kwn iols ni mmg percaya psl fung shui bagai. Yg kelakar dia beli exercise machine, tp dia ckp dia x kurus2 sbb tiap2 kali kluar nombor yg ada ong, dia kena pegi beli nmbor ekor     dulu iols ada tanam kaktus kecik letak atas meja ofis, kaktus tu rajin berbunga kecik2 warna putih, jd stp kali bunga kecik dia beli nombor kecik. Satu hari kaktus tu kluar bunga besar mcm yg td tu tp warna pink, dia beli nombor besar   menang ribu2 la jugak
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2017 10:44 PM From the mobile phone | Show all posts
JeepersCreepers replied at 14-7-2017 10:39 PM
Ni OT sikit..sorry tt   kwn iols ni mmg percaya psl fung shui bagai. Yg kelakar dia beli exer ...

Wow...untung la jiran & opismate uols
Jiran2 iols semua melayu
Mesti xambik pot pun cactus kat umah ni berbunga ke tidak
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.046760s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list