CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 9787|Reply: 32

Popia Tauhu Sempoi, Tapi Sedap Terangkat!

[Copy link]
Post time 28-8-2017 01:51 PM | Show all posts |Read mode
Sedapnya petang-petang kita mengeteh sambil makan popia di hadapan televisyen. Kalau kita melayari Internet, pasti kita dapat lihat terdapat pelbagai variasi popia yang sudah diolah mengikut cita rasa masing-masing, kan?


Untuk itu, apa kata petang ini kita buat popia tauhu yang menjimatkan tetapi tetap enak selain berkhasiat!




Foto: Vemale/A.sriwijayanti



Bahan:
15 helai kulit popia
3 biji tauhu
3 biji telur
Daun bawang secukupnya, dihiris nipis
4 biji bawang merah, dihiris nipis/kisar
2 ulas bawang putih, dihiris nipis/kisar
1 sudu teh lada sulah
Gula dan garam secukupnya
Minyak goreng




Cara membuatnya:
1. Hancurkan tauhu dengan garpu




2. Pukul telur
3. Tumis bawang hingga naik bau, kemudian masukkan tauhu dan masak sehingga air tauhu kering
4. Masukkan telur dan kacau rata kemudian masukkan gula, garam serta lada sulah




5. Masak sehingga telur separuh masak, masukkan daun bawang (matikan api jika rasa sesuai selera)
6. Isi inti tauhu ke dalam kulit popia dan lekatkan kulit menggunakan putih telur



7. Goreng popia tadi sehingga keperangan sebelum diangkat dan ditos lebihan minyak


Foto: Youtube Kokiku Tv




(Nota: Anda boleh campur kesemua bahan inti dan gaul rata jika tidak mahu ditumis terlebih dahulu. Kemudian bungkus dengan kulit popia seperti biasa, lalu digoreng)




Siap dihidang dengan sos kegemaran anda! Ralit makan popia ini sambil menonton rancangan kegemaran sampai tak sedar dah habis. Selamat mencuba semua! - CARI






Kredit resipi: Vemale/A.sriwijayanti
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-8-2017 02:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Ok nnt boleh try. Nampak mcm sedap
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2017 02:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Wowwwww. Healthy!!!!!
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2017 02:42 PM | Show all posts
Letak daging cincang sikit lagi best kot
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2017 02:56 PM | Show all posts
pinkypetal replied at 28-8-2017 02:42 PM
Letak daging cincang sikit lagi best kot

n tambah gak keju parut
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2017 03:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Eh mmg sedap la. Biasa buat bulat2 gitu je.xde guna kulit.kalu guna kulit popia ni lg moist tahu tu.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 28-8-2017 03:04 PM From the mobile phone | Show all posts
popia mmg sedap tp tak tahan yg serap minyak
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2017 03:06 PM | Show all posts

Makan panas2 di kala petang yang hujan renyai2
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-8-2017 03:17 PM | Show all posts
macam murtabak jee
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2017 03:23 PM | Show all posts
potongkan sosej halus2 campo sekali pon sodap
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2017 03:36 PM From the mobile phone | Show all posts
munchkin: Wowwwww. Healthy!!!!!

healthy la sangat.. Dh goreng mcm tu..
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2017 03:42 PM | Show all posts
letak ayam/udang pun sedappp.. boleh la nak try
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2017 03:43 PM | Show all posts
klu kat singapore ni dipanggil roti boyan tapi instead tauhu mereka guna kentang..n kulit pakai kulit roti canai...mkn dgn sambal tumis...yg ni nk try jugak mcm sedap n senang...
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2017 03:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Aiol suka makan popiah dengan nasik buat lauk. Ehe.
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2017 03:53 PM | Show all posts
sedapnyaaa! teringin pulak nak makan petang nih..
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2017 04:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Sedap..bole try klu rajin {:smile
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-8-2017 09:04 PM From the mobile phone | Show all posts
ira_229 replied at 28-8-2017 03:43 PM
klu kat singapore ni dipanggil roti boyan tapi instead tauhu mereka guna kentang..n kulit pakai kuli ...

Klu inti kentang n kulit roti canai ni mcm versi murtabak mak kita selalu buat je..
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2017 09:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Murtabak tauhu ni mkn ngan sambal kicap mcm tauhu sumbat inti tu, mesti sedap kn..
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2017 09:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Btw bukan ke indon panggil murtabak ni kuih mcm apam balik tu?
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2017 09:11 PM From the mobile phone | Show all posts
pearl.silver replied at 28-8-2017 09:04 PM
Klu inti kentang n kulit roti canai ni mcm versi murtabak mak kita selalu buat je..

Tu klu di singapore mereka panggil roti boyan...mkn dgn sambal tumis terangkat..tapi versi tahu ni pun mcm sedap jugak..agak klu cecah dgn sambal kicap lebih mengancam..
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

26-4-2024 04:52 PM GMT+8 , Processed in 0.094326 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list