Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
12Next
Return to list New
1025
View
36
Reply

Ayam Kukus Halia, Menu Tanpa Minyak Namun Tetap Sedap Menjilat Jari

[Copy link]

Author: CARI-MAMS       Show all posts   Read mode

Author
Post time 29-9-2017 12:38 PM | Show all posts |Read mode
Sepanjang minggu sudah mengambil makanan yang pelbagai dan juga berminyak? Hai..kurang sihat tu..


Apa kata hujung minggu ini sediakan menu yang lebih sihat, dalam masa yang sama mudah dan enak pula tu.


Ayam kukus halia ini sangat mudah disediakan dan pasti memikat selera seluruh keluarga.






Bahan-bahan:
Seekor ayam


Bahan perapan:


3 cm Halia - hiris kecil
2 ulas Bawang Putih - cincang
Kicap Cair - 1/2 sd mkn
Sedikit Garam
Serbuk lada putih - jika suka
Minyak Bijan -1/2 sd makan
Daun bawang - dihiris


Cara-caranya:


1. Perap ayam dengan bahan-bahan perap selama 30 min.


2. Kemudian kukus selama 10 hingga 15 minit.


3. Masa mengukus bergantung kepada berapa banyak ayam yang dimasak.


4. Tabur hirisan daun bawang.- CARI


Kredit resipi: Jo Isabelle Joannes
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2017 12:51 PM From the mobile phone | Show all posts
omgggg, sedapnyaaaa nnt nak buatttt!!!
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2017 01:01 PM | Show all posts
Boleh try esok ni...tak keje
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2017 01:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Nak msk la esok. Sempena bibik lay off for few mths
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2017 01:06 PM From the mobile phone | Show all posts
tambah dgn cili mcm kat nasi ayam tu, fuhh. .mmg marbelesssss! tmbh timun sikit, fuhyoooooo
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2017 01:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Buh lada itam/cili kering/cili padi
Dap er,
Hingga menjilat jari
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2017 01:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Waaah ni helok jadik makanan pantang ni!
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2017 01:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Tempting nyeee
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2017 02:05 PM | Show all posts
mmg sedap dh buat mggu lepas
campak2 je xsgka ade nama spesel
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2017 02:16 PM | Show all posts
sedapp nih...selalu buat masa tgh berpantang...cmpur lada itam
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2017 02:32 PM | Show all posts
agak2 spisis pemalas & dan pandai masak cam @sebu1 nak tak buat benda2 camni wpun simple?



Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2017 05:13 PM | Show all posts
nampak syedappppppppp!
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2017 05:52 PM | Show all posts
semenggah sikit resepi ni dr resepi pemalas tulur goreng tuang kicap perah asam limau yg kengkonon sedap nk mati tu.. koserrrrr tulur goreng letak kicap sedap nak mati
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2017 07:09 PM | Show all posts
abangadek replied at 29-9-2017 05:52 PM
semenggah sikit resepi ni dr resepi pemalas tulur goreng tuang kicap perah asam limau yg kengkonon s ...

gitu die marah, hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2017 08:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau xde minyak bijan menjejaskan rasa dia tak?
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2017 09:42 PM | Show all posts
Ok nanti nak try. Blh tambah koleksi resepi ni
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2017 09:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Memang kena try ni npk cam yummy..
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2017 10:23 PM From the mobile phone | Show all posts
missyL replied at 29-9-2017 07:09 PM
gitu die marah, hahaha

Iolss marah okay resepi yg hauk ni.. gile kena kutuk kalau hidang kt laki
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2017 10:47 PM | Show all posts
abangadek replied at 29-9-2017 10:23 PM
Iolss marah okay resepi yg hauk ni.. gile kena kutuk kalau hidang kt laki

laki pon kate
aku pon leh grg sendiri je telo, lol


Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2017 10:48 PM | Show all posts
Kalau tak habes makan keluarkan ayam dari kuah, keringkan sikit, carik2, gaul dengan mayo spread atas roti.
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2017 02:03 AM From the mobile phone | Show all posts
DeeHanania replied at 29-9-2017 12:21 PM
Buh lada itam/cili kering/cili padi
Dap er,
Hingga menjilat jari

Sis dee.. Nak tanya..
Cili kering & Cili padi tu blend ke hiris je sis ??.
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2017 02:34 AM | Show all posts
boleh try ni.. selalu buat ayam goreng halia je.. bahan sama je just tukar jadi kukus.. sihat ni...
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2017 04:57 PM From the mobile phone | Show all posts
JerryJemima replied at 29-9-2017 08:55 PM
Kalau xde minyak bijan menjejaskan rasa dia tak?

Chuol ganti dengan minyak bawang goreng sure lebey wangi dan sedap! Or campo minyak bawang goreng dengan minyak bijan setitik dua untuk bau ngan flavour.
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2017 09:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Uh mcm sedap...tp xda aym dlm fridge..
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2017 11:59 PM From the mobile phone | Show all posts
chazey replied at 30-9-2017 04:57 PM
Chuol ganti dengan minyak bawang goreng sure lebey wangi dan sedap! Or campo minyak bawang goreng  ...

Oo minyak bawang tu bole buat homemade eh. Minyak tumis bawang je kan?
Tenkiu chazey
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.074125s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list