Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
123Next
Return to list New
3050
View
50
Reply

YAM Sharifah Khatreena Nuraniah Tuanku Syed Faizuddin Putra

[Copy link]

Author: tintin22       Show all posts   Read mode

Author
Post time 10-10-2017 09:32 AM | Show all posts |Read mode
Edited by tintin22 at 10-10-2017 09:32 AM





Di atas permaidani Istana Arau, Perlis, seorang puteri cilik berusia tujuh tahun asyik melakar idea rekaan baju rayanya pada sekeping kertas. Usai mencurah kreativitinya dengan lakaran pensel, rekaan itu diserahkan kepada tukang jahit yang diundang ke istana.
Di sisinya, bonda, Tuanku Lailatul Shahreen Akashah Khalil. Menjadi kelaziman, setiap kali menjelang Aidilfitri puteri itu bersama beberapa ahli keluarganya berkumpul untuk membuat rekaan baju raya sebelum diberikan kepada tukang jahit.
Itu nostalgia Aidilfitri cucunda sulung Raja Perlis, Sharifah Khatreena Nuraniah Tuanku Syed Faizuddin Putra, 22, yang masih segar dalam ingatannya. Bayangkan, pada usia sekecil itu, Sharifah Khatreena sudah mereka busana Aidilfitrinya sendiri.
Sudah lumrah menjadi cucu sulung, Sharifah Khatreena juga begitu akrab dengan dua nendanya, Raja Perempuan Perlis, Tuanku Fauziah Almarhum Tengku Abdul Rashid dan Datin Nik Rahimah Wan Ahmad. Sharifah Khatreena gemar menyertai keberangkatan kedua-duanya mencemar duli ke kedai kain.
"Semasa kecil saya suka rekaan yang kembang-kembang. Mungkin orang fikir, apalah yang boleh diharapkan dengan hasil kerja kanak-kanak sekecil itu. Tetapi, apabila saya menunjukkan kepada bonda, Tuanku Lailatul Shahreen, bonda sentiasa memberikan sokongan. Menariknya, memang tukang jahit akan hasilkan seperti yang saya reka.
"Saya merupakan cucu sulung bagi keluarga kedua-dua belah ayahanda dan bonda. Saya mempunyai dua adinda tetapi jarak usia mereka agak jauh dari saya. Justeru, semasa kecil, saya lebih banyak masa bersama nenda-nenda yang juga penggemar fesyen," kata Sharifah Khatreena yang kini merupakan pemilik perniagaan pakaian jenama HHSK atau Her Highness Sharifah Khatreena.
Menemui puteri yang merupakan cucunda Tuanku Raja Perlis, Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail dan anakanda Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail itu di Kuala Lumpur baru-baru ini, beliau pada awalnya tampil ringkas dengan jubah rona hitam dan putih. Ia mencerminkan personalitinya yang suka bersederhana.
Biarpun di pangkal namanya terdapat gelaran Yang Amat Mulia, Sharifah Khatreena selesa membahasakan dirinya sebagai Ku Pah. Semasa sesi penggambaran beliau menggayakan dua baju rekaannya.
"Cita rasa fesyen saya untuk hari raya ialah kurung moden polos, sangat minimalis dengan elemen seperti renda atau batu-batu sequin.
"Baju kurung raya baharu tahun ini sudah siap. Buat dua pasang sahaja untuk dipakai pada hari raya pertama. Hari raya kedua dan seterusnya pakai baju-baju sedia dipakai oleh pereka-pereka Malaysia," tuturnya.





Kerja keras

Cerita penggemar warna-warna pastel ini, dari dulu sampai sekarang, setiap tahun, beliaulah yang menentukan tema warna pakaian raya keluarga.
Sharifah Khatreena boleh dikatakan seorang puteri raja yang agak berbeza daripada bayangan kisah dongeng yang segala-galanya serba tersedia. Seawal usia 16 tahun beliau sudah berdikari seorang diri untuk menuntut di sebuah kolej di Melbourne, Australia.
"Kalau jadi anak raja, persepsi salah orang macam apa yang ditonton dalam filem cereka. Ya, ia kehidupan yang mewah, Alhamdulillah, itu bahagian yang baik. Tetapi untuk mendapatkan sesuatu dengan senang-lenang hanya dengan meminta, itu bukan apa yang diajar keluarga sejak kecil.
"Saya dididik untuk berdikari dan kerja keras. Ya, memang saya perlu mengikuti status quo tapi saya juga selesa untuk bersederhana dalam pertuturan dan penampilan," katanya.
Ditanya mengenai makna Aidilfitri baginya, Sharifah Khatreena berkata, Aidilfitri ialah waktu untuk memohon keampunan ayahanda bonda, merapatkan silaturahim dan berkongsi dengan mereka yang memerlukan.
"Ia detik untuk kita bersyukur, menghargai nikmat dan muhasabah diri tentang kurniaan Allah kepada kita sekali gus menggembirakan mereka yang kurang bernasib baik," katanya.
Bukan omong kosong, Sharifah Khatreena membuktikannya. Sempena Syawal tahun lalu misalnya, Sharifah Khatreena menterjemahkan keluhuran jiwanya dengan menghadiahkan baju-baju rekaannya sendiri kepada tiga buah rumah anak yatim perempuan di Perlis.




Berjalan kaki

"Saya telah menjemput mereka ke butik saya di Arau, baju-baju yang hendak dijual sudah siap tergantung.
"Mereka macam terkejut apabila saya kata mereka boleh ambil mana-mana baju kurung yang mereka mahu. Selepas itu, mereka dijemput untuk berbuka puasa di istana bersama baginda Tuanku Raja Perlis.
"Saya mahu ia menjadi memori buat saya bersama mereka dan mereka bersama saya. Selain itu, sejak saya memulakan perniagaan, saya telah memperuntukkan 10 peratus hasil jualan kepada kebajikan," katanya.
Bercerita lanjut tentang hari raya, Sharifah Khatreena berkata, pada malam raya biasanya mereka sekeluarga akan berangkat melihat pencerapan anak bulan di Sungai Baru.
"Tiada apa-apa istiadat khusus mengenai perayaan di istana. Kami beraya lebih kurang sama dengan rakyat biasa. Cuma menjadi amalan kami sekeluarga pada malam raya pergi melihat pencerapan anak bulan di Sungai Baru.
"Pada pagi raya pula, kami akan berjalan kaki ke Masjid Negeri di hadapan istana untuk menunaikan solat hari raya manakala pulang dengan kereta berdasarkan sunah Nabi Muhammad SAW yang pergi dan balik dari solat hari raya mengikut jalan berbeza.
"Sebaik pulang kami utamakan menjamu rakyat jelata pada khemah yang tersedia di istana. Kami sekeluarga biasanya hanya benar-benar dapat menikmati juadah lebaran dan bermesra sesama kami selepas pukul 12 tengah hari," ujarnya.


Ijazah sarjana

Sharifah Khatreena berkata, beliau membesar dengan mengikuti keluarganya mendekati masyarakat, warga emas, golongan asnaf dan sebagainya. Jiwa rakyat dan kemanusiaannya yang terpupuk begitu terserlah dari segi jurusan pengajiannya.
Sharifah Khatreena merupakan graduan Ijazah Sarjana Muda dalam bidang Perhubungan Antarabangsa dan Politik dari Universiti Melbourne yang diterimanya pada 2015. Kini, pada usia semuda 22 tahun, beliau sedang mengikuti pengajian peringkat Sarjana dalam bidang Sosiologi dan Antropologi di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM).
Beliau juga menyimpan impian untuk meneruskan pengajian sehingga ke peringkat Doktor Falsafah (PhD).
"Saya memang mementingkan pendidikan terutamanya tentang masyarakat dan kebudayaan, saya berharap dengan apa yang saya pelajari membolehkan saya menyumbang kepada masyarakat.
"Apabila saya mendampingi rakyat yang merupakan golongan pelajar dalam sesuatu majlis, mereka biasanya mahu bergambar, meminta tip-tip pembelajaran dan sebagainya. Mereka mengganggap saya sebagai role model," ujarnya.



Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2017&dt=0627&pub=Kosmo&sec=Rencana_Utama&pg=ru_01.htm#ixzz4uzTSBRW0

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-10-2017 09:32 AM | Show all posts
First time kenal baca artikel kat kosmo ni.

Low profile
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2017 09:49 AM | Show all posts
dah besar rupanya anak RM Perlis ni..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-10-2017 09:55 AM | Show all posts
Edited by tintin22 at 10-10-2017 10:08 AM
SepatUngu replied at 10-10-2017 09:49 AM
dah besar rupanya anak RM Perlis ni..

itu la,baca artikel ni baru tau
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2017 10:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Low profile je dia ni.. Baguslah tu
Pakaian pun sopan je and educated
Mcm ni la baru d real princess
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-10-2017 10:09 AM | Show all posts
cmf_premierleag replied at 10-10-2017 10:06 AM
Low profile je dia ni.. Baguslah tu
Pakaian pun sopan je and educated
Mcm ni la baru d real prince ...

setuju sangat
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2017 10:17 AM | Show all posts
sweet muka dia and sopan..
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2017 10:33 AM | Show all posts
sweet muka dia ..................
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2017 10:38 AM | Show all posts
Suka dgn SK ni. Adik dia yg Adriana pun cantik. Nampak family diraja Perlis ni agak low profile, mcm rakyat biasa je. Takdelah dok gigih menayang itu ini hehe
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2017 10:49 AM | Show all posts
wow. the real princess still alive.

takde nak tyg ape2. penuh kesederhanaan. me loikeee.
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2017 10:52 AM From the mobile phone | Show all posts
bagoslah  
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2017 10:53 AM | Show all posts
first time tgk dia dalam ig malaysianroyalfamily. masa kat istana nurul iman brunei 2,3hari lepas. suka je tgk.. nampak comel dan sweet ..igtkan umur belas2 je sebab bonda dia pun nampak muda. rupanya dah dewasa iye
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2017 11:22 AM | Show all posts
nampak bijak + cantik...
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2017 11:45 AM | Show all posts
sweet puteri ni. bagus ada niat nak belajar sampai Phd.  



Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2017 12:35 PM | Show all posts
umo 22 thn? woww!! tgk kt ig malaysianroyalfamily mcm around 18-19 y/o
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2017 01:09 PM | Show all posts
cantiknya. suka tengok muka dia ni. kekalkan tau bab kesopanan tu Ku Pah
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2017 01:24 PM | Show all posts
selalu anak raja nak belajar oversea je.bagus continue local je walaupun antarabangsa jugak la uia itewww ..
macam ada muka kingkokokokok la sikit2 kan
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2017 01:25 PM | Show all posts
bijak dan humble
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-10-2017 02:28 PM | Show all posts

Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2017 02:34 PM | Show all posts
lagi satu d real princess yg meols suka selain Ku Pah ni ialah Ku Malin..adinda bongsu YDPA
both pun sama sopan dan educated and bersederhana
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2017 03:05 PM | Show all posts
cmf_premierleag replied at 10-10-2017 02:34 PM
lagi satu d real princess yg meols suka selain Ku Pah ni ialah Ku Malin..adinda bongsu YDPA
both pu ...

betul2. suka jugak tengok ku malin. cantik & lembut je nampak.
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2017 03:59 PM | Show all posts
cun,... sekali imbas td nmpk cam pelakon yg tari kirana tu
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2017 04:03 PM | Show all posts
Last time baca article baru grad dari Australia .. bagus lah now sambung cari ilmu

Keluarga kerabat Perlis kebanyakkannya low profile ..

Both yang kahwin dgn cucu Sultan Azlan & adik KRU tu pun jenis senang bergaul & low profile jugak

Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2017 04:10 PM | Show all posts
dia mmg low profile dri dlu lg
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2017 04:22 PM | Show all posts
cmf_premierleag replied at 10-10-2017 10:06 AM
Low profile je dia ni.. Baguslah tu
Pakaian pun sopan je and educated
Mcm ni la baru d real prince ...

ni la real princess..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.058378s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list