View: 7437|Reply: 27
|
Siapa Kata Leceh? Hanya 6 Minit Sahaja Dodol Dah Siap
[Copy link]
|
|
Sebut tentang dodol, terbayang-bayang manis dan lemaknya. Teksturnya yang liat itulah yang buat nikmat!
Biasanya kalau tiba hari perayaan, memang banyak dijual dan selalunya disajikan di kebanyakan rumah.
Mungkin agak leceh nak buat, tapi resipi dodol 6 minit ini memang sangat wow! Tak percaya? Jom buat sendiri.
Foto: FB Resepi Sedap
Bahan-Bahan:
1 cawan tepung pulut
1 cawan tepung beras
1 cawan santan pekat
1 cawan air gula merah
1 cawan gula pasir
Periuk tekanan serba guna
Cara-Cara:
1. 1 cawan air gula merah + 1 cawan gula pasir. (masak dan tapis)
2. Tunggu sejuk dan selepas itu masukkan tepung dan santan, kacau sebati. (Kalau kisar lebih halus.)
3. Kukus selama 5 minit saja.
4. Setelah siap , kacau dodol menggunakan senduk kayu sehingga pekat dan melekat jadi dodol. Siap!
Foto: Yvonnesam.com
Mudahnya! Buat hari-hari pun tak jadi masalahnya. Selamat mencuba! -CARI |
|
|
|
|
|
|
|
pakai pressure cooker boleh lah 6 minit, kalau pakai periuk biasa lg lama rasanya 3 jam. |
|
|
|
|
|
|
|
Teringin nak beli periuk noxxa |
|
|
|
|
|
|
|
Dl klu buat dodol,selalu kantoi puasa..hahaha..tp tu sblm umur 10 la. Sbb lps umur 10, sengaja batalkan puasa akan pulaukan semasa berbuka..hehehe |
|
|
|
|
|
|
|
promosi periuk noxa la ni...
|
|
|
|
|
|
|
|
masak bihun pon boleh kan...xyah rendam
tapi...sedap ke ek...same ke mcm kita goreng biasa2 tu
dah terbiasa tumis smpai naik bau n bertukar kaler, pastu nak guna periuk ni mcm pelik pulak |
|
|
|
|
|
|
|
noxa xsilap kaka cosway ke amway punya geng jual? ada satu iron baju RM 1200 now RM 3200 dh xjual.. produk tersebut ada berkualiti ada yang totally cap ayam..
gang2 cikgu sanggup buat kutu duit nak beli periuk noxa.. last2 bukan guna pun.
|
|
|
|
|
|
|
|
betui tu kaka....SIL ada beli sebijik, pastu jadi tukun...
mahai sgt la pressure cooker dia, kalau yg philips pun sama je function, murah lagi dari noxxa ni
|
|
|
|
|
|
|
|
ikut kata SIL, periuk ni bagus cuma lps masak tu kena biar periuk ni sejuk dulu baru leh basuh...kalau periuk/ kuali biasa tu lps masak trus humban dlm sinki utk basuh
pastu kalau setakat nak guna setahun sekali tak berbaloi...
|
|
|
|
|
|
|
|
ahaha
nampak sangat nak promosi periuk noxa
tapi teringin nak beli pula |
|
|
|
|
|
|
|
kalau masak cepat tu kaka percaya sbb pressure cooking, yang membeli duk bohong masak makin sedap walhal kalau tak pandai masak beli noxxa pun tetap tak pandai masak sejak kes produk MLM ni lah sales man tak dibenarkan masuk sekolah atau pejabat kerajaan
|
|
|
|
|
|
|
|
my sis pakai hari2 noxxa dia
sampai kemek2 dah terjatuh dr sink
yg kemek tu dah xleh tutup utk pressure..jd dia guna utk stir fry atau buat masak lomak cili api
dia cakap panas sekata, santan x mudah pecah compare guna dapur gas.. |
|
|
|
|
|
|
|
awat tak try philips....murah pun murah
|
|
|
|
|
|
|
|
sape pernah try mitsutoyo bread maker dalam cj wowshop tu? Guna tu pun boleh buat dodol kan? Dia siap kacau sendiri |
|
|
|
|
|
|
|
pakai periuk tu mmg la................ |
|
|
|
|
|
|
|
My SIL pon beli then pakai setahun sekali. Time masak untuk raya.
Ada sekali tu buat rendang daging. Terlalu lembut daging sampai almost hancur.
Terlebih set masa ke haper i pon tak tahu
|
|
|
|
|
|
|
|
dapnye rendang
|
|
|
|
|
|
|
|
bil api melambung tak uols pakai pressure cooker ni?
|
|
|
|
|
|
|
|
iols tak guna electric PC, guna yg biasa je
dulu ada jgk nk beli, fikir2 punya fikir, bukannya selalu guna, pastu gedabak , nak simpan pun ambik ruang besar...so guna je la yg biasa tu
|
|
|
|
|
|
|
| |
|