Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
4191
View
133
Reply

[Idea] ...Apa paling penting dalam hidup?...

[Copy link]

Author: seribulan       Show all posts   Read mode

Post time 19-1-2018 01:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Right now my parents are growing old but Alhamdulillah they are still with me, so I want to make them happy while I have the chance.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2018 03:02 PM | Show all posts
duit penting....xde duit sume xbwergerak..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2018 08:17 AM | Show all posts
bagi i yang penting keluarga dan kesihatan. rezeki ada kt mana-mana.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2018 04:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Apa yg penting dalam hidup sentiasa berubah. Seiring waktu n usia

When i was younger, apa yang penting for me was more materialistic eg duit poket, gred periksa, brands benda2 yg i pakai. N of course family n friends

Now that im older.. semua tu tak penting sangat dah (except for family). Friends pon i dah tak kisah u nak kawan ke taknak kawan ke.. u nak kutuk belakang2 ke. Pinjam duit x bayar ke.. i dont care anymore. For me friends come n go. But the sincere ones will stay

Family paling penting sekarang for me. Try my hardest to spend more time with them. Cuti sekejap pon i balik kampung coz suddenly it hits me- tak tahu sampai bila atuk nenek mak ayah pakcik makcik adik beradik still ada. Diri sendiri pon tak tahu sampai bila hidup. Works can wait.. kalau sakit n stress sebab kerja pon yg risau pasal i family jugak. I doubt if my boss n clients really give a dem haha

And of course beliefs. I rasa penting untuk ada pegangan dalam hidup. It serves as a guideline. It gives u purpose in life. I takdo la religious mana but try to be a better person from day to day

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2018 05:49 PM | Show all posts
Apa yang penting dalam hidup ni dikategorikan mengikut umur.
Awal 20 an'
Dulu 20 tahun yang sudah, lepas grad merata cari kerja. Dapat je kerja yg paling penting gaji la. Dapat gaji boleh makan, boleh beli henpon masa tu Nokia Butterfly paling 'trending'. Boleh balik kampong sebab masa ni bujang, takde org nak sekat nak pergi mana pun. Masa ni terbabas sikit sebab ambik kad kredit.
Masuk umur 30 an...dah mula gelabah, belum settle down, kawin pun tidak. Jadi yg penting masa ni dah tentulah cari jodoh. Akhirnya jumpa dan kahwin dan Alhamdulillah dikurniakan tiga cahaya mata.
Masa ni yang paling penting dah tentulah dengan keluarga. Masa yang berkualiti untuk keluarga. Bawa family bercuti, makan angina, tak dapat kumpul cuti pun takpe, cuti tahunan tu perabis je.
Umur 40'an.
Masa 40 an, check kesihatan dah jadi yg paling penting. Dah makin kurang nikmat makan. Kena makan ubat berjadual.
Masa 40'an baru pikir nakkan appresiasi, naik pangkat. Kerja mesti lebih hebat.

Tapi bila fikir sebelum tido, rasanya yg paling penting, tubuh badan yg sihat, masa bersama keluarga, jaga prestasi kerja dan sentiasa bersyukur pada Allah dengan rezeki yang diberi. Umur 40an baru nak merasa kereta Honda kau..he2. Masa ni pun dah kena banyak bersedekah. Dan paling utama, anak lelaki kat mana pun, yg utama tu emak. Yg ni para isteri kenalah paham kenapa suami nak kerap balik kampung jumpa mak dia. Jangan dihalang.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2018 08:05 PM From the mobile phone | Show all posts
1. Health
2. Support System- Family, Spouse, Children, Colleague, Bestfren
3. Financial Freedom
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2018 08:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Bole juga benda basic
1. Air- byk tercemar kan zaman skang
2. Elektric-mahal
3. Udara- byk tercemar juga kan
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2018 08:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Atau boleh jadi juga:
1. Capital- Duit, Asset
2. Character- Personality, Attitude
3. Capacity- Ability

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2018 03:08 AM | Show all posts
yang paling penting dlm hidup?

buat baik kpd semua org.. kadang2 bila buat baik org balas tahi tp still la bebuat baik.
buat baik tak rugi apa. pegang aja prinsip hari ni kita buat baik esok org buat baik balik kt kita.

ibu bapa.. org yg paling penting dalam hidup ni. layan mereka sebaik boleh kerna mereka itu tiada penganti. Tuhan akan memudah kan urusan hamba nya jika seseorng tu mendapat berkat, restu dan doa dr ibu bapa..

lastly apa yg penting dlm hidup ni adalah bahagia. persoalan nya bagaimana nak cari bahagia? pd aku senang je nak bahagia hati kasi cuci dulu. jgn ada sifat busuk hati, dengki dkt org lain.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2018 11:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Kesihatan yg terbaik ketenangan hati
Bahagia bersama dgn yg tersayang
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2018 11:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Simpanan yg mencukupi
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2018 11:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Menambahkan amal ibadah
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2018 11:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Menjaga ibu dgn kasih syg..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2018 06:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Paling penting adalah pegangan agama..jika kita hidup berpandukan ajaran agama dan aturan tuhan insyallah hidup akn terasa lebih mudah dan dberkati.

Kedua terpenting adalah duit..zaman material ni duit sgt penting..nk buat apa2 perlukn duit termasuklah jika nk bersedekah. Tanpa duit yg mencukupi silap2 bahagia pn boleh menjauh.

Yg ketiga adalah kebahagiaan..duit x boleh beli bahagia tp dgn duit juga kita boleh membahagiakn diri n org2 tersayang. Acaner tu?

Keempat..kesihatan yg baik membolehkn kt mengerjakan suruhan tuhan, mencari duit n mencari kebahagiaan oleh itu..sama2lah kita jaga kesihatan diri

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2018 11:26 AM | Show all posts
Pada i yang paling penting dalam hidup adalah keberkatan atas rezeki yang Allah bagi dan juga mendapat rahmat Allah.  Bila kita dapat kedua dua ini maka dengan dengan mudah kita akan dapat benda benda lain yang jugak penting dalam hidup kita  macam kesihatan yang baik, family yang bahagia dan sebagainya.  Ini apa yang i rasa penting dalam hidup i lah orang lain mungkin berbeza...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2018 09:16 PM | Show all posts
i.  kena ada pegangan agama yang kuat...supaya tak mudah hanyut...

ii. kena redha and sentiasa bersyukur ....easier said than done

iii. kena belajar untuk berbakti, memberi dan memudahkan urusan orang lain...penting perkara-
     perkara ini untuk buat hati tenang and betul2 happy...

iv. rezeki yang berkat (wang ringgit, kesihatan, ketenangan)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2018 09:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Pada i apa yg paling penting ialah sihat, ye lah kalu x sihat macam mana nak happy?? lepastu kasih sayang (from family, friends, etc) and then money... Masa ni kalu xde duit mmg xleh happy asyik meroyan je, nak buat gitu gini kena ada duit kann hohohooo

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2018 01:03 PM | Show all posts
pada saya yang paling penting jaga solat, sebab solat tiang agama. Lepastu ibu ayah & adik beradik, sbb family adalah keutamaan . Tapi zaman sekarang ekonomi yang kukuh juga penting, sbb tanpa ekonomi yang kukuh pincanglah kehidupan kerana hidup dizaman sekarang segalanya adalah wang.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2018 01:06 PM | Show all posts
yang penting dalam hidup sekarang ni redha Allah, redha suami dan redha ibu bapa.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2018 01:11 AM | Show all posts
xde yang penting daripada buat mak n ayah kita happy. Restu mereka adalah jalan kebahagian kita yang berpanjangan.

thank you mak ayah.muah2

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.087982s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list