JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
1902
View
96
Reply

[Idea] ...Apa paling penting dalam hidup?...

[Copy link]

Author: seribulan    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 21-2-2018 08:05 PM From the mobile phone | Show all posts
1. Health
2. Support System- Family, Spouse, Children, Colleague, Bestfren
3. Financial Freedom
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2018 08:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Bole juga benda basic
1. Air- byk tercemar kan zaman skang
2. Elektric-mahal
3. Udara- byk tercemar juga kan
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2018 08:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Atau boleh jadi juga:
1. Capital- Duit, Asset
2. Character- Personality, Attitude
3. Capacity- Ability

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2018 03:08 AM | Show all posts
yang paling penting dlm hidup?

buat baik kpd semua org.. kadang2 bila buat baik org balas tahi tp still la bebuat baik.
buat baik tak rugi apa. pegang aja prinsip hari ni kita buat baik esok org buat baik balik kt kita.

ibu bapa.. org yg paling penting dalam hidup ni. layan mereka sebaik boleh kerna mereka itu tiada penganti. Tuhan akan memudah kan urusan hamba nya jika seseorng tu mendapat berkat, restu dan doa dr ibu bapa..

lastly apa yg penting dlm hidup ni adalah bahagia. persoalan nya bagaimana nak cari bahagia? pd aku senang je nak bahagia hati kasi cuci dulu. jgn ada sifat busuk hati, dengki dkt org lain.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2018 11:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Kesihatan yg terbaik ketenangan hati
Bahagia bersama dgn yg tersayang
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2018 11:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Simpanan yg mencukupi
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2018 11:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Menambahkan amal ibadah
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2018 11:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Menjaga ibu dgn kasih syg..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2018 06:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Paling penting adalah pegangan agama..jika kita hidup berpandukan ajaran agama dan aturan tuhan insyallah hidup akn terasa lebih mudah dan dberkati.

Kedua terpenting adalah duit..zaman material ni duit sgt penting..nk buat apa2 perlukn duit termasuklah jika nk bersedekah. Tanpa duit yg mencukupi silap2 bahagia pn boleh menjauh.

Yg ketiga adalah kebahagiaan..duit x boleh beli bahagia tp dgn duit juga kita boleh membahagiakn diri n org2 tersayang. Acaner tu?

Keempat..kesihatan yg baik membolehkn kt mengerjakan suruhan tuhan, mencari duit n mencari kebahagiaan oleh itu..sama2lah kita jaga kesihatan diri

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2018 11:26 AM | Show all posts
Pada i yang paling penting dalam hidup adalah keberkatan atas rezeki yang Allah bagi dan juga mendapat rahmat Allah.  Bila kita dapat kedua dua ini maka dengan dengan mudah kita akan dapat benda benda lain yang jugak penting dalam hidup kita  macam kesihatan yang baik, family yang bahagia dan sebagainya.  Ini apa yang i rasa penting dalam hidup i lah orang lain mungkin berbeza...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2018 09:16 PM | Show all posts
i.  kena ada pegangan agama yang kuat...supaya tak mudah hanyut...

ii. kena redha and sentiasa bersyukur ....easier said than done

iii. kena belajar untuk berbakti, memberi dan memudahkan urusan orang lain...penting perkara-
     perkara ini untuk buat hati tenang and betul2 happy...

iv. rezeki yang berkat (wang ringgit, kesihatan, ketenangan)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2018 09:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Pada i apa yg paling penting ialah sihat, ye lah kalu x sihat macam mana nak happy?? lepastu kasih sayang (from family, friends, etc) and then money... Masa ni kalu xde duit mmg xleh happy asyik meroyan je, nak buat gitu gini kena ada duit kann hohohooo

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2018 01:03 PM | Show all posts
pada saya yang paling penting jaga solat, sebab solat tiang agama. Lepastu ibu ayah & adik beradik, sbb family adalah keutamaan . Tapi zaman sekarang ekonomi yang kukuh juga penting, sbb tanpa ekonomi yang kukuh pincanglah kehidupan kerana hidup dizaman sekarang segalanya adalah wang.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2018 01:06 PM | Show all posts
yang penting dalam hidup sekarang ni redha Allah, redha suami dan redha ibu bapa.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2018 01:11 AM | Show all posts
xde yang penting daripada buat mak n ayah kita happy. Restu mereka adalah jalan kebahagian kita yang berpanjangan.

thank you mak ayah.muah2

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2018 06:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Apa yang paling penting sekarang ialah apa yang dah dilakukan dalam hidup selama 31 tahun ni adakah menuju redha Ilahi.Lebih lebih lagi dah kahwin ada anak.Didik anak ke arah redha Ilahi ke atau masih lagha.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2018 06:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Keluarga
Kesihatan org yg disayangi
Kewangan utk meneruskan kehidupan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2018 08:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Kebahagiaan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2018 02:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Ape yg pling penting,my family n my friend..sbb ble dorg ade dgn ai,ai hepi then trus ilang sum msalah..gitulah idup ai sehari2

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2018 05:16 PM | Show all posts
loving yourself.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2018 02:33 PM | Show all posts
yang paling penting ;

kalau org islam paling penting agama nya, sifat berkasih sayang dan saling mghormati sesama insan dan segala benda didunia yg dicipta Allah swt

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2018 12:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Tiada lain yang lebih penting melainkan Allah. Benda yang paling penting kita nak sementara diberi peluang bernafas adalah moga Allah tetapkan hati dalam Islam dan sentiasa diberikan taufiq dan hidayah untuk sentiasa dituntun berada dijalanNya. Amin, insyaAllah.

Sebab jika itu yang Dia beri insyaAllah kita takkan terjatuh di mana-mana andai diuji. Yelah semua benda kat dunia ni bukan milik kita, kita nampak je macam kita punya sebab kita beli dengan duit kita sendiri, kita kerja dan buat sesuatu untuk dapatkan tapi kalau Allah tak izinkan mana nak dapat? Sebab kita leka dengan kehidupan dunia. Sebab kita hanya nampak yang nyata di mata, walhal kehidupan yang kekal abadi adalah di alam sana.

Bila Allah berikan ujian/peringatan kekadang kita tersentak, baru nak teringat. Baru nak berubah. Macam kita sendiri, terkejut sangat dengan pemergian seorang rakan, yang sihat wal'afiat. Dalam masa bekerja dan hidup dalam keadaan "sihat-sihat" sekelip mata, Dia nak tarik nyawa sekelip mata. Umurnya masih boleh dokatakan muda lagi dan belum berkahwin. Mualnya bila dia perasan ada kesan merah kat kaki-kerja lagi-g check hosp-takde apa,sihat cakap macam biasa-tunggu sample darah-seminggu tunggu-transfer hosp lain dah tahu irregular blood disease-first treatment-tak sedar-baru dapat tahu dia warded dari cousin dia ingatkan biasa sebab tahu dia tak pernah ada masalah atau sakit-then 2nd treatment memang body dah tak dapat terima-Allah amik dia.. senang sangat dia nak pergi, terlalu cepat. Terkesima, terkesan. "Jodohmu belum tentu dengan manusia, kemungkinan dengan kematian. Maka perbaikilah diri kamu dengan Allah".

Something to share just to remind me and people around. All belongs to Him. Wallahualam.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2018 06:32 PM | Show all posts
Edited by ninja boy at 6-5-2018 06:42 PM

manuisa tiada yg perfek

zaman kanak2 dah buat yg terbaik
-belajar basic skill hidup memasak, berjln kaki bersukan berkhemah, basikal, motosikal, berniaga,menternak ayam dan membela pet, pengurusa masa, mengaji, semayang, matematik dan penulisan, hubungan kawan2 jiran2 saudara mara
-tonton karton movie kanak2 walau hanya 30%

zaman remaja juga telah buat terbaik
-bersukan, kawan2 baru daerah, berniaga, berkebun, pmr spm cemerlang, wakil sekolah daerah, muzik n movie local n international 30%, pengurusan hidup.

zaman muda biasa2
-universiti, skill graduan uni, kawan2 baru seluruh malaysia, pengurusan kewangan, muzik n movie international, computer n internet, software hardware application, lesen memandu, kenderaan, membaca perkara2 baru

zaman bekerja  24-30 dah buat terbaik
-bayar habis  pinjaman pelajaran, 1st car loan, 1st home loan, skill bekerja, exp bekeja, bersukan 30%, kawan2 baru manager2, soping, kelengkapan rumah, kelengkapan baju2, muzic n movie 60%, travel n drive sana sini 80%, new knowledge

zaman >30 biasa2
-bayr habis car loan, kenaikan gaji dan pangkat dan semakin bz, sukan soping 10%, travel 50% kawan2 baru international, kelengkapan rumah, music n movie 90%, wang simpanan, home cooking, rumah kasi sewa

impian lain
sambung belajar master kunun, simpanan haritua income semasa haritua, travel semasa sihat, buat wasiat sbb xde pewaris, jaga pemakanan walaupun asik teringat mcd aja, new car, membaca dan membaca



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2018 09:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Yang paling penting ketenangan jiwa dan juga kesihatan yang baik.  
At one point kita akan rasa apa yg kita makan sebenar nya membunuh kita secara perlahan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2018 09:51 AM From the mobile phone | Show all posts
yang paling penting dalam hidup:
1.keluarga-saat susah sng bersama2..walau gado baik gado baik lastly kami tetap akan gelak bersama2.hahaha
2.bff
-kalau tak boleh cerita dgn family boleh share dgn diorg.termasuk gosip2 terkini.
3.org tersyg. yg ni selain family n bff iaitu suami n anak.
4.kesetiaan dan kejujuran dlm hbgn suami isteri

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.055924s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list