View: 4398|Reply: 19
|
Bunga Durian Goreng Belacan, Kegemaran Orang Sarawak Dan Indonesia! Nak Cuba?
[Copy link]
|
|
Raja buah iaitu durian sememangnya menjadi kegilaan ramai. Tapi pernahkah anda makan bunga durian?
Ia menjadi kegemaran orang Sarawak dan juga Indonesia. Bunga durian kebiasaannya dibuat sajian sayur dan rasanya manis dan garing.
Anda perlu berhati-hati dalam menyediakannya. Ini adalah kerana bunga durian mempunyai lendir atau getah pada setiap putik debunga atau biji bunga durian.
Bunga durian harus direbus atau dicelur dalam air panas selama beberapa minit sebelum memasaknya. Kemudian anda perlu toskan dan simpan ia di tempat yang kering.
Sesudah kering, bolehlah anda goreng bunga durian tadi dengan ikan bilis dan bawang atau ia juga boleh dimasak sebagai kuah lemak.
Anda juga boleh cuba resepi di bawah ini yang sememangnya menyelerakan!
Resipi Bunga Durian Goreng Belacan
Bahan-bahan:
200gm bunga durian
2sm belacan (dibakar dan ditumbuk)
2 ulas bawang putih (diketuk)
1 biji bawang besar (dihiris)
1 biji cili merah (dihiris)
½ cawan air
Garam secukup rasa
Minyak secukupnya
Cara Memasak:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih, bawang besar dan cili sehingga layu sedikit.
2. Kemudian masukkan belacan yang telah disebatikan dengan ½ cawan air.
3. Akhir sekali masukkan bunga durian dan kacau sehingga sebati dan tunggu sehingga kuahnya pekat.
4. Siap untuk dihidangkan!
Nota: Kalau nak tahu, bunga durian yang sedap dimakan dan ‘fresh’ berwarna putih kecerahan. Kalau ia berwarna perang, ketika memasak ia akan menjadi lembik dan berair dan tidak garing. -CARI |
|
|
|
|
|
|
|
bunga durian rasa durian x? |
|
|
|
|
|
|
|
hasniey: bunga durian rasa durian x?
Tak rasa pun. Sedappp gile kot masak goreng belacan... |
|
|
|
|
|
|
|
Omg my feberet food ni...biasa masak tumis bawang ikan bilis je pon dah mabeles... |
|
|
|
|
|
|
|
hasniey replied at 11-1-2018 08:01 PM
bunga durian rasa durian x?
Rasa lemak2 crunchy....sedap gila..tp x slalu ade..kena tunggu musim durian berbunga which once a year je |
|
|
|
|
|
|
|
crunchy sbb bunga tu kering eh?mmg xboleh mkn terus ke?
maksudnye cuci2 terus masak?jd gatal ke nnt rasa xsedap?
|
|
|
|
|
|
|
|
bau durian pon xde ke?
kalau bunga betik kan rasa betik.jantung pisang bau mcm pisang.
|
|
|
|
|
|
|
|
sungguh kerr..biar btulll
sedap ker |
|
|
|
|
|
|
|
aku x mkn durian.. tp bunga durian fav aku.. tp kirong x goreng.. tp bakar..ala2 panggang la..alaskan dengan daun pisang... perghhhhhhhh.. mkn nsk putih dgn tu jer dh boleh tambah bkali2.. |
|
|
|
|
|
|
|
Thuglife replied at 12-1-2018 11:28 AM
aku x mkn durian.. tp bunga durian fav aku.. tp kirong x goreng.. tp bakar..ala2 panggang la..alaska ...
Yang tu x pernah buat lg...bole try next time |
|
|
|
|
|
|
|
iols pun pernah makan.. arwah wan iols org nismilan buatkan...
goreng ngan cili api... buat sambal...
fuhh sedap oihh... takde rasa durian pun.. mcm ade rasa ayam sikit pun ade...
crunchy2... |
|
|
|
|
|
|
|
yup..bahan sama..cuma cara penyediaan sama.. yg penting bungkus dgn daun pisang..
|
|
|
|
|
|
|
|
arwah wan iols masa pi kutip tu.. pelik gaklaa nak buat ape...
pastu dia kata tengok jelaa.. dok laa tengok dia buat..
hasilnya.. menambah makan...
|
|
|
|
|
|
|
|
me x penah makan.. wahhh mcm sedap je! |
|
|
|
|
|
|
|
hasniey replied at 12-1-2018 02:33 AM
bau durian pon xde ke?
kalau bunga betik kan rasa betik.jantung pisang bau mcm pisang.
Takde pun. Try la buat. Mmg sedap. Tp kena carik halus2 la |
|
|
|
|
|
|
|
Wow first time tahu resipi ni. Haha tak tahu pulak boleh makan bunga durian |
|
|
|
|
|
|
|
ape rase die senang nye rupenye |
|
|
|
|
|
|
|
rugi la weh, bape bijik durian dalam sepinggan tuh!
|
|
|
|
|
|
|
|
X pernah lg makan sayur ni |
|
|
|
|
|
|
| |
|