Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
10248
View
32
Reply

DIY: Cara buat Cat Litter jimat duit, jimat masa dan jimat tenaga

[Copy link]

Author: Fieza-mira       Show all posts   Read mode

Author
Post time 25-2-2018 10:22 AM | Show all posts |Read mode
Edited by Fieza-mira at 25-2-2018 10:27 AM

Hai semua, ini saya nak kongsi cara nak jimatkan duit beli pasir litter, jimat tenaga bersihkan litter kucing dan jimat masa sebab tak perlu bersih litter kucing lebih kerap.

Tak tahulah dengan korang, tapi dulu saya bosan sangat asyik kerap nak kena beli pasir kucing, pastu setiap kali lepas kucing kencing/berak kena cepat2 bersihkan litter dia. Banyak pakai pasir juga kucing nih dan banyak kena luangkan masa nak bersihkan tempat berak diorang.

Lama2 saya dapat idea macamana nak jimatkan belanja beli pasir litter dan jimatkan masa nak bersihkan litter dia setiap kali lepas kencing/berak. Sekarang saya rasa agak free sebab dah kurang buat kerja bersihkan litter dan jimat belanja beli pasir litter.

Tak tahulah kalau korang rasa bagus ke tidak idea saya ni tapi saya rasa masalah saya settle dgn cara ni. Harap2 tips saya nih boleh beri manfaat kepada korang yang ada kes serupa macam saya.

Nak setup dia perlu banyak jugak modal nak sediakan bahan dan kerja tapi sekali jer buat kerja pastu dah boleh releks lah sikit seterusnya.

Ok. Bahan2 dia ialah:

Litter Tray.jpg
1. Bekas litter kucing 2 tingkat. (Base dan tray penapis ada jual kat petshop).


2. Net lubang halus (Ada jual kat kedai Hardware)
Sorry geng takleh nak upload gambar net pulak...

Twist Tie.jpg
3. Twist tie (jual kat kedai hardware)

Crystal Cat Litter.jpg
4. Litter jenis crystal

Wood Palet Cat litter.jpg

Sawdust Cat Litter.jpg
5. Litter jenis wood palet atau sawdust.



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-2-2018 10:32 AM | Show all posts
Banyak kan barang nak setup....nak kena beli bekas litter 2 tingkat dan guna 2 jenis litter crystal & wood palet atau sawdust.

Tapi percayalah sekali jerlah kita keluar modal banyak ni lepas tu dah tak perlu keluar modal kerap lagi beli pasir litter.

Pada saya memang jimat sangat terutama belanja beli pasir litter tu.
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2018 10:50 AM | Show all posts
kucing akak berak kt kebun orang. owner kebun terima kasih sbb ada free baja
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-2-2018 10:51 AM | Show all posts
Edited by Fieza-mira at 25-2-2018 11:07 AM

Ok cara2nya ialah letak net kat litter penapis tu dan ikat guna twis-tie kasi kemas. Lepas tu taburkan litter jenis crystal ke dalam tray tu. Kenapa nak kena letak net? Sebab lubang tray penapis tu besar tak boleh letak pasir crystal dia akan jatuh ke bawah.
Kita boleh guna tray penapis lain sebagai alternatif. Saya sendiri pun guna tray penapis yg beli kat kedai serbaguna. Jumpa tray penapis yg ngam dgn tray litter yg sedia ada. Tak perlu beli tray 2 tingkat tu. Mahal...

Tray tingkat bawah pula kita taburkan litter jenis palet atau sawdust. Dah siap.

Bila kucing kita kencing, air kencing dia akan jatuh kebawah sebab litter jenis crystal tu tak serap kencing tapi litter jenis palet yg kat bawah yang akan serap kencing kucing. Kita tak perlu tukar palet kat bawah sebab tak berbau. Biarkan sampai tepu sampai naik bau hancing kencing kucing barulah kita buang semuanya dan ganti dgn palet baru.

Kita cuma uruskan berak kucing saja kat litter crystal tu.

Jadi litter crystal kita tahan lama sebab tak terendam air kencing kucing sebab air kencing tu tus ke bawah jatuh ke wood palet.

Dan wood palet memang serap bau dan daya serapan yang tinggi. Saya tukar wood palet seminggu sekali dan saya hanya tukar bila dah berbau hancing maknanya wood palet tu dah tepu.

Dah lebih 6 bulan tak beli pasir crystal dan wood palet baru sebab yang lama masih tak luak lagi. Lepas ni saya nak try jenis sawdust pula sebab lebih jimat. Kita boleh recycle sebab jenis sawdust ni kita boleh basuh, keringkan dan guna semula.







Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-2-2018 10:55 AM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 25-2-2018 10:50 AM
kucing akak berak kt kebun orang. owner kebun terima kasih sbb ada free baja

Utk kucing outdoor memang takde problem.

Ini solution untuk kucing indoor...
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2018 11:05 AM | Show all posts
Fieza-mira replied at 25-2-2018 10:55 AM
Utk kucing outdoor memang takde problem.

Ini solution untuk kucing indoor...

lupa pula kebun tu outdoor
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-2-2018 11:50 AM | Show all posts
Saya guna jenis wood palet sebab daya serapan dia yang tinggi sehingga 200% daya serapan dan tak berbau. Tapi kalau guna litter jenis ni ada penyakit dia. Kita kena selalu buang yang dah terkena kencing tu sebab dia akan lerai jadi abuk. Kalau tak buang nanti bila kucing masuk dalam tray nak kencing/berak kaki dia akan melekat abuk kayu tu dan habis lantai rumah kita kena tapak kaki kucing yg melekat abuk kayu tuh.

Satu lagi masalah, bila jadi abuk akan ringan bila kena angin dia berterbangan kalau tak dibuang segera.

Jadi bila saya buat cara ni, wood palet yang dah jadi abuk tu  akan terlindung kat bawah tray penapis yang dah di isi dgn litter crystal tu. Jadi kaki kucing tak sentuh pun abuk kayu kat bawah tu. Kucing akan kencing/berak kat litter crystal yang kat atas. Dan abuk kayu tu tak berterbangan kena angin sebab terperangkap kat bawah tray penapis tu.

Jadi solve the problem...

Besok saya try upload gambar tray yang dah siap...hari ni dah habis kuota kut, tak boleh upload.
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2018 12:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Macam bes jer..net tu net ape..net nyamuk boleh ke???
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2018 12:28 PM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 25-2-2018 10:50 AM
kucing akak berak kt kebun orang. owner kebun terima kasih sbb ada free baja

hahahahahahahahaha
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-2-2018 12:40 PM | Show all posts
missDollie replied at 25-2-2018 12:24 PM
Macam bes jer..net tu net ape..net nyamuk boleh ke???

Yup! net nyamuk yang pasang kat tingkap tu. Material dari plastik. Ikat kemas kat tray penapis tu guna twis-tie.
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2018 03:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Bagusnya TT. Thank you for sharing Idea yg genius I would say cuma kena customize ikut keperluan anak bulus lah. Si bulus i tak mau guna crystal litter, adoiiii. Nak jenis pasir non clumping jugak, kalau tak beliau sanggup tahan berak kencing. Selain crystal ada idea nak replace dgn apa?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-2-2018 04:25 PM | Show all posts
moonbug replied at 25-2-2018 03:39 PM
Bagusnya TT. Thank you for sharing  Idea yg genius I would say cuma kena customize ikut kep ...

Alamak! cara saya ni tak sesuai guna pasir clumping atau non clumping.

Tapi kalau nak guna pasir juga mungkin boleh tukar net tu kepada material yang lebih halus yang tak boleh ditembus pasir. Material seperti kain kasa ke...boleh jahitkan ke tray penapis tu. Atau cari pasir yang kasar sikit ada batu2 kecil ke...cubalah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-2-2018 04:40 PM | Show all posts
moonbug replied at 25-2-2018 03:39 PM
Bagusnya TT. Thank you for sharing  Idea yg genius I would say cuma kena customize ikut kep ...

Atau kalau nak ajar anak bulus tu guna pasir crystal, caranya ialah buat secara berperingkat2. Masukkkan sedikit demi sedikit pasir crystal kedalam tray pasir non clumping tu. Sampai dia terbiasa dgn pasir crystal. Lepas tu barulah guna tray 2 tingkat yang saya ajar ni...
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2018 05:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Kucing sapa ntah, suka berak dpn rumah aku.. dah jadi port membuang.. tiap hari kena bersihkan..
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2018 07:38 PM | Show all posts
Kucing i stray cat bela dr kecik. Tp pandai berak kencing dlm toilet bowl. Gifted. Iols rasa kucing iols dulu pada hayat dulu ialah manusia
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2018 08:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Fieza-mira replied at 25-2-2018 10:55 AM
Utk kucing outdoor memang takde problem.

Ini solution untuk kucing indoor...

Bagus juga ni ye..tp mujur kucing i jenis berak kt jamban so tinggal pam je..
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2018 10:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Takde gambar yang dah siap ke tt? Ke henfon saya ni tak nampak imej?
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2018 11:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Fieza-mira replied at 25-2-2018 10:51 AM
Ok cara2nya ialah letak net kat litter penapis tu dan ikat guna twis-tie kasi kemas. Lepas tu taburk ...

Nak tanya, kucing awk bape ekor semuanya? Sekor ke separuh? Iols ade 9 ekor kucing. Semuanya rajin membuanngggg. Yg lain perangai helok. Sekor je perangai haram jadah tak reti timbus taikkk.
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2018 11:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Kmi pakai kertas surat kabooo jer.... easy.. jimat
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2018 11:56 PM From the mobile phone | Show all posts
idea yg sangat lah bagus tu lain kali ak beli buat cam ko der tapi kuching ak selalu g tandas buang air..
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.097020s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list