Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2531
View
4
Reply

[Edisi Borak MKST] Cadangan nak buat pelangi waktu mlm

[Copy link]

Author: system_failure       Show all posts   Read mode

Author
Post time 1-6-2018 04:31 AM | Show all posts |Read mode
Edited by system_failure at 1-6-2018 04:43 AM

Nak tanya skit kat org2 pakar kat dlm nih..

Camne ek nak create pelangi pd waktu mlm?..
Puas dah pecahkan kepala lutut nak cari jln tp still buntu lah..

Aku tau pelangi tu hasil dari biasan cahaya keatas permukaan air / cermin etc..
Dan cahaya pulak hanya ada pd waktu siang.
Tp dlm hal ni, aku nak jugak display pelangi pd waktu mlm. hahaha.. cam mengarut jah..
Mmg agak payah sikit lar..
So, memula tu ingat nak guna pantulan cahaya bulan penuh, tapi ada kelemahan la pulak... nak sat lagi aku kasitau.


Ni plan yg aku sedang buat.. cewahh ... plan cap ayam jer..

Aku ade wat sebijik rumah kecik dan comel jer kat atas sebuah lereng bukit. Tanah tu plak condong dlm 30 degree memang payah lar nak bina.
So batu bata bersaiz besar digunakan kat belah depan rumah dan batu bata saiz kecik kat mengunjur ke bahagian belakang rumah, pastu ada kelemahan sikit sbb kat belah kiri tanah agak curam.. so aku zig zag batu bata tuh supaya menjadi pemberat ke sebelah zon kanan. Now rumah kecil aku dahpun stabil di atas tanah tak rata ini..,
Dan kat halaman depan rumah ada wat kolam dan ini ler dia point utama aku.

Kat sini aku nak buat air terhenti di udara.. hahaha
Trick terpenting ialah background malam, pancuran air hujan dan cahaya lampu strobe berfrekuensi 50mhz atau lebih tinggi.
Nih sebenarnya idea David copperfield dan direka semula dlm citer ni..




So sebenarnya titisan pancuran air yg di biaskan dgn cahaya strob berfrekuensi tertentu boleh menghasilkan ilusi seolah2 air tuh terhenti ditengah2 udara.
Dengar explanation mamat nih..





Jadi persediaan aku ialah mencipta air hujan tiruan dgn menggunakan hose paip jer yg dilingkarkan kat ranting pokok2.
Pastuh tebuk lubang2 kat hose paip tuh..
Lebih kurang camgini..




Lampu LED strobe dipancarkan dari arah rumah menghala ke halaman.. dan tadaaa....
Opss lupa nk kasitau, only in background malam sahaje.


Tu yg pertama, yg kedua lak,
Batu2 kolam terapung. hahahaha

Kes nih mahal sikit sebab kena beli beberapa bijik batu kat area larva gunung berapi dan slpas buat seksperimen... ianya berjaye..   



Cuma satu kelemahannye,
Batu ni mmg leh terapung dlm air sbb ketumpatannya rendah. Tapi aku nak ianya tengelam dulu bersama2 batuan lain supaya tak kantoi.
Aku nak org fikir kesemua batu2 dlm kolam adalah sama. Padahal cuma beberapa je yg dari jenis pumice.
Tu la kelemahannya sbb tak boleh tengelam.
So aku cuba ler tanam magnet dlm batu nih dgn harapan once aruhan elektrik di onkan kat dasar kolam, batu ni akan tertarik kebawah.
Pastuh bila switch off baru leh terapung.. bersama2 dgn air hujan tadi.
Dan dlm masa yg sama sinaran dari arah rumah akan membuatkan mata kita nampak cam 3d yg mana batu2 nih terapung keluar dari air sepenuhnya.. padahal cuma terapung atas air sahaje. tapi mata kena tipu minda seolah2 batu bukan diatas air lagi.
Nak synchronizekan tuh... fuhh berpeluh ketiak.


Dan yg ketiga serta terakhir sekali,
Pelangi dari pin point kolam ke pin point rumah. payah giler nak buat seyhh

Ni la dia masalah yg aku sedang kebuntuan skrg seperti yg aku cakap kata atas tadi tuh.
Aku plan nak install cermin prisma kat dlm kolam mcm nih..




Org takkan perasan kewujudan prisma tigasegi nih.. sebab sengaja disorokkan dlm air kolam.
Tapi masalahnya kena ada satu sumber cahaya dari bawah kolam perlu ditembak utk memantulkan pelangi.
Aku taknak kewujudan lampu dlm kolam. Tu je.

Maka oleh kerana plan nak buat air hujan dan batu terapung hanya akan success pada waktu malam, maka kekantoian bila ade sinaran lampu dlm kolam akan buat trick nih terdedah.
Kalo boleh taknak org tau wujudnya lampu dari dasar kolam.. dan supaya org akan nampak air kolam seperti sedikit jer padahal banyak.


Kekononnya nak pakai cahaya bulan mengambang penuh bagi mengantikan lampu nih.
Tapi cahaya bulan tuh kat atas.. dan tak boleh dibengkokkan.. means, dari atas turun kebawah pastu pantulkan semula ke sudut 30 darjah kearah rumah. Bukan tu jer, nak bottleneckkan cahaya tu ke prisma lagi..
Kalau pakai cermin utk pantulkan dari bulan ke kolam pon kantoi jugak.. sia sia jer...
Haiya.. macamana mau buat erk..




Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2018 05:10 AM | Show all posts
Michael - merah
jackson - jingga
pergi - pink
hutan - hijau
cari - coklat
ibu - indigo
unta - unggu

kena ingat formula color pelangi dulu
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2018 07:06 AM From the mobile phone | Show all posts
first time baca perenggan atas tu..memang teringat cerit now u see me 2 ...mamat tu hentikan hujan..sorryla tt..alu teori2 fizik ni memang out..fizik dulu pn cukup makan jer
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-6-2018 10:01 PM | Show all posts
awaynepian replied at 1-6-2018 07:06 AM
first time baca perenggan atas tu..memang teringat cerit now u see me 2 ...mamat tu hentikan hujan.. ...

Yer... sume magic trick dlm citer tuh benar2 belaka..
takde cgi.. takde potoshop bagai..

scene yg dia berentikan hujan tuh mmg ohsem laa..
clue utama ialah kena buat waktu malam dan dlm masa yg sama berlakunya hujan..
so, secara tak langsung dia leh sembunyikan pancuran air yg dicurahkan dari bangunan berhampiran..

dlm masa yg sama lampu strobe ditembak ke arah titisan air utk membentuk ilusi seolah2 air tu terhenti di tengah udara..
dan kalau switch ke frekuensi berlainan, air tuh akan mengalir keatas dan ke bawah ikut suka hati kita la..

so penonton nampak seolah2 seluruh hujan tu terhenti.. padahal air yg terhenti adalah kat dlm pentas segiempat tempat dia buat persembahan tu je..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-6-2018 10:33 PM | Show all posts
masih x lengkap selagi xde pelangi malam yg akan pin point ke arah dinding sawat rumah..
tingal tu jek lagi dan kalau dah siap boleh la ukir lambang swastika tak senget iaitu pembaris sesiku L bersilang jarum geometri kat dinding tuh..  
Jgn jatuh sudah.. haishh..
Kalo jatuh taboo woo...



Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.075893s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list