JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
123Next
Return to list New
1879
View
63
Reply

SUKAN TERBAIK DI SEKOLAH UNTUK ANAK2 JOIN

[Copy link]

Author: zaziot       Show all posts   Read mode

Author
Post time 2-7-2018 10:22 AM | Show all posts |Read mode
Salam smua

Sorry kalau thread ni salah tmpt or salah soalan or xaptot ditanya

But, aku rs nk tau jugak if ada any forumer yg berpengetahuan and sudi bg info or nasihat pasal ni

sometimes, sebab aktif dlm sukan sek ren, anak2 dpt masuk sek men yg bagus kan..masuk MRSM ke any SBP ke

ada dgr2 jugak cerain bdk dpt masuk SBP/MRSM sbbkan sukan dia bagus walaupun dia xdpt straight A's dlm upsr dia

So, kat sini, aku nk tau jugak any pendapat, sukan apa yg ada cerah masa depan utk dpt masuk sek bagus ni

so far yg aku penah diberitahu..sukan rugby sgt bagus and cerah peluang utk dpt masuk MCKK

But, anak laki aku aktif hoki..so xpe..aku bg je galakan

cuma anak pmpuan aku je ni ha slow in sukan which risau gak aku..nk la jugak jd wakil sek ke apa dlm sukan

sudi la kiranye bg info or pendapat utk topik ni ye..sekian

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2018 04:03 PM | Show all posts
good topic

selalunya tgk apa pencapaian sekolah itu gak. kalau cemerlang gan sukan sukan tertentu lagi cerah masa depan dia.

nak dengar jugak pendapat dr forumer yg lain
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2018 04:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Galakkan sukan yg die minat...jgn paksa2....biar die plih sukan yg die minat.....in sya allah ade la tu rezeki die di mane2.....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-7-2018 07:36 AM | Show all posts
Dragonkings replied at 30-7-2018 04:08 PM
Galakkan sukan yg die minat...jgn paksa2....biar die plih sukan yg die minat.....in sya allah ade la ...

so far, yg aku nmpak drg ni xnmpak lg sukan apa yg drg minat kecuali sukan handphone

yg boy ok la dh pegi jauh dgn hoki

yg girl masih trkebil2 dgn badminton..n dia ckp nnti lps upsr nk try hoki plak..hope dia suka la nnti lps cuba
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2018 10:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Dragonkings at 31-7-2018 10:31 PM

Game phone pun bleh g jauh sbb sekarang dh ada e-sport....tp aku xsuke sgt sbb sukan ni utk menyihatkan.....klu dh duduk mngadap skrin je....kat mne yg sihatnye........ok la tu...bg galakkan dkt die...lame2 jmpe la tu minat die....cme nasihat aku...jgn sruh bdk2 main sukan sbb nak masuk ke sekolah2 tertentu.......agak negatif....biar la die main sebab minat dan die nk jd org yg hebat atau juara.....bnyak perkara yg org xtau bnyak bnda boleh belajar dr sukan....bnde ni xdiajar di dalam kelas......parent skang rmai dh suke anak2 bersukan...syg sgt2......
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-8-2018 07:43 AM | Show all posts
Dragonkings replied at 31-7-2018 10:29 PM
Game phone pun bleh g jauh sbb sekarang dh ada e-sport....tp aku xsuke sgt sbb sukan ni utk menyihat ...

ha ah betol yg ko ckp tu

right now, aku mmg bg fully support kt anak aku main hoki..kalau bole nk dia pegi smpai MJHL..

and mmg aku percaya byk benda yg bole belajar thru sukan, sbb aku dulu pun athlete, sbb tu aku prefer anak2 aku involve dlm sport..walaupun xterror ke apa at least ada menda lain yg drg buat selain dr belajar ms drg tgh mmbesar ni

jgn jd mcm kwn aku bole ckp xkesah anak jd simpanan pun janji dpt cert..rs mcm bodo betol pemikiran


Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2018 08:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Ape bleh buat bro.....ssh nak phamkan org.....klu ade anak laki....suggest2 la sukan rugby......a barbarrian game play by gentlemen.....org kata la.....haha
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-8-2018 08:09 AM | Show all posts
Dragonkings replied at 1-8-2018 08:05 AM
Ape bleh buat bro.....ssh nak phamkan org.....klu ade anak laki....suggest2 la sukan rugby......a ba ...

mmg asalnye cikgu suh dia main rugby sbb body dia ada body rugby (kata cikgu tu la)...tp aku lak xberani sbb tangan dia penah retak n masih tak lurus..so advice dia try hoki je la n dia suka plak

skrg ni kwn aku yg batak cert tu smpai xtegur aku la sbb aku main lepas je apa pendapat aku tu so..mak minah sentap la jadinye
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2018 08:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Anak ko tinggi dan saiz agak besar atau tinggi saje kot.....mungkin sbb tu cikgu tu sruh die main rugby......betul la tu mungin ckp cikgu tu.....klu retak xpe....sbb bile die elok balik...die jd lbih kuat unless klu ade ape2 implikasi......tp klu xlurus tu...bhye la jgk......nape retak bro?die jatuh ke ape?pemakanan la salah satu faktor tulang budak2 skrang x mcm bdk2 dlu2....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-8-2018 08:32 AM | Show all posts
Dragonkings replied at 1-8-2018 08:24 AM
Anak ko tinggi dan saiz agak besar atau tinggi saje kot.....mungkin sbb tu cikgu tu sruh die main ru ...

retak tu jadi ms dia age dlm 5y mcm tu..gurau2 dgn akak dia n dia terjatuh hempap tgn sndiri
so now dia dh 10y old...aku rs mcm kena operate luruskan je
tp xberani nk p bwk jmpe doc
xtau la tgi anak aku bpe tp bdn dia sedap2...xgemok n bkn kurus keding jugak
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2018 08:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Owh....kesian dia......ssh jgk tu klu nk operate nak luruskan balik....susah di pihak die la....tp dri sudut lain....mude2 bgus...cpt proses healing....kne mntak nasihat dr. jgk tu......oooo...bdan sedap2 cmtu....so xpelik la cikgu die nak die main ragbi.....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-8-2018 08:46 AM | Show all posts
Dragonkings replied at 1-8-2018 08:42 AM
Owh....kesian dia......ssh jgk tu klu nk operate nak luruskan balik....susah di pihak die la....tp d ...

mak dia ni pun tgu ada kekuatan diri nk bwk jmpe doc tu
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2018 10:45 AM From the mobile phone | Show all posts
zaziot replied at 1-8-2018 08:46 AM
mak dia ni pun tgu ada kekuatan diri nk bwk jmpe doc tu

Hihi....ooo.. tu biase...ibu2 kan.....mmg sifat ibu2.....
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2018 10:14 PM | Show all posts
Boleh saya tanya kenapa saya dah banyak buat senaman dan gym, tapi saya tak perasan ada pengurangan dalam berat saya. Saya dah ikut apa yang pelatih kata, mula-mula ada sikit kesan, lepas tu dah macam biasa.
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2018 10:17 PM | Show all posts
sabunkk replied at 6-8-2018 10:14 PM
Boleh saya tanya kenapa saya dah banyak buat senaman dan gym, tapi saya tak perasan ada pengurangan  ...

Kamu ada buat dengan cara yang betul atau tidak, kalau nak kurang berat bukan sahaja nak senaman banyak tapi kena ada kawalan dalam makanan dan minuman. Benda yang banyak gula dan banyak lemak lebih baik jangan makan.
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2018 10:21 PM | Show all posts
sabunkk replied at 6-8-2018 10:14 PM
Boleh saya tanya kenapa saya dah banyak buat senaman dan gym, tapi saya tak perasan ada pengurangan  ...

Nak tanya bentuk badan ada perbezaan tak, sebab berat tak semestinya ada perubahan banyak. Ada orang dia berat dia kekal lepas senaman atau buat gym, tapi bentuk badan dah jadi fit, tak nampak macam gemuk sangat.
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2018 10:23 PM | Show all posts
angang123 replied at 6-8-2018 10:17 PM
Kamu ada buat dengan cara yang betul atau tidak, kalau nak kurang berat bukan sahaja nak senaman b ...

ya, betul... lepas senaman kena minum air yang secukupnya. Kena ingat jangan munim minuman yang gula tinggi, kena minim air biasa yang akan membawa sihat. Macam saya suka sedia satu botol air sebelum keluar rumah untuk joging.
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2018 10:32 PM | Show all posts
angang123 replied at 6-8-2018 10:17 PM
Kamu ada buat dengan cara yang betul atau tidak, kalau nak kurang berat bukan sahaja nak senaman b ...

Saya cuma ikut jadual untuk buat senamam, tapi makan macam biasa saja, memang tak banyak makan benda manis. Ada kaitan ke makan apa kalau nak kurang berat, bukan senamam banyak dah cukup?

Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2018 10:35 PM | Show all posts
nasalo replied at 6-8-2018 10:21 PM
Nak tanya bentuk badan ada perbezaan tak, sebab berat tak semestinya ada perubahan banyak. Ada ora ...

ada sikit lah, perut dah kecil. seluar pun rasa longgar dah, tapi berat tak turun macam tak puas hati, macam target saya belum capai lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2018 10:39 PM | Show all posts
nasalo replied at 6-8-2018 10:23 PM
ya, betul... lepas senaman kena minum air yang secukupnya. Kena ingat jangan munim minuman yang gu ...

Kalau rumah ada mesin air senang lah, saya duduk rumah sewa... tak ada air bersih untuk minum, air paip ada lah...
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2018 10:42 PM | Show all posts
angang123 replied at 6-8-2018 10:39 PM
Kalau rumah ada mesin air senang lah, saya duduk rumah sewa... tak ada air bersih untuk minum, air ...

Kena beli satu dalam rumah kamu, mesin air sekarang pun tak mahal sangat, boleh bayar ansuran. Dan tanya lah housemate kamu nak share ke tak, sebab kehidupan harian kamu akan jadi senang kalau ada mesin air dalam rumah.
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2018 10:48 PM | Show all posts
sabunkk replied at 6-8-2018 10:35 PM
ada sikit lah, perut dah kecil. seluar pun rasa longgar dah, tapi berat tak turun macam tak puas h ...

macam tu ok dah, sebab senamam adalah untuk bagi otot jadi lagi kuat. Kalau senaman dengan cara betul, lemak dalam badan akan jadi kurang. Tapi senaman terlalu banyak pun tak baik, otot kamu akan cedera dan letih, nanti dapat kesan buruk, kena jaga juga masa senaman.
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2018 10:52 PM | Show all posts
nasalo replied at 6-8-2018 10:42 PM
Kena beli satu dalam rumah kamu, mesin air sekarang pun tak mahal sangat, boleh bayar ansuran. Dan ...

Ada jenama yang murah? kalau murah mesti kualiti buruk, kalau nak kualiti mesti harga mahal. Mana ada orang nak share kalau harga mahal, susah lah macam ni, lebih baik saya ambil air di measin air besar kat luar kedai.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-8-2018 08:44 AM | Show all posts
sabunkk replied at 6-8-2018 10:14 PM
Boleh saya tanya kenapa saya dah banyak buat senaman dan gym, tapi saya tak perasan ada pengurangan  ...

selalunye la execrise ni berat menten or akan naik sbb akan ada muscle gain

utk kurus..kena jaga gula, food..and exercise pun lite2 aje..bkn yg weight tu
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2018 03:42 PM | Show all posts
Pasal minat ni hal subjektif. Kalau anak tak berminat bersukan jangan paksa nanti tertekan la terjejas pendidikan dia nanti. Tapi boleh perlahan2 influence dia untuk minat sukan dengan tengok channel atau video sukan. Mana tau nanti datang minat tu.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.059756s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list