JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2913
View
182
Reply

Pengertian Sebuah Perkahwinan (Update 15/12/2018)

[Copy link]

Author: PuanNab       Show all posts   Read mode

Post time 9-12-2018 04:21 PM From the mobile phone | Show all posts
semarakkan moment pertama kali jatuh cinta
selalu kenangkan saat sebelum menjadi pasangan sidia
ingat saat-saat manis bak gula sewaktu belum menjadi kekasih halal
repeat semasa dah menjadi yang halal

luangkan masa2 bersama lebih kerap seperti masa bercinta dulu
sentiasa bersama2 melakukan apa saja di waktu terluang

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 04:24 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 7-12-2018 12:52 AM
I think fasa hanimun tu first year je kut.. second year, reality bites.

pada saya masa honeymoon adalah sebelum mempunyai anak
once u have anak everything change
huhu
nak mesra2 ngan suami kena tengok line clear ke x clear
satg anak nangis la,nak susu la,po po la,shi shi la...hmmmm

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 04:26 PM From the mobile phone | Show all posts
chicozinn replied at 7-12-2018 01:12 AM
Setuju..

Aku ni sebenarnya da seminggu gaduh ngn laki aku gara2 psal mak aku..ktorang dok uma m ...

dok la asing uols
pilih la rumah berdekatan rumah mak uols
lepas berkahwin seeloknya duk la sendiri
urus rumahtangga tanpa gangguan mak sendiri atau mertua
hubungan akan lebih erat
insyaallah
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 04:28 PM From the mobile phone | Show all posts
PuanNab replied at 7-12-2018 01:16 AM
Dh berapa lama kwen? Ada anak? What i fear is bila kita nak keluarga yg mcm islamik2 gituu, but ou ...

for me tak payah terlalu banyak fikir
rileks2 je
perubahan cara hidup memerlukan masa
take ur time
slow n steady
jgn gelojoh
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 04:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Oroi8887 replied at 9-12-2018 12:56 PM
Dia tak cakap direct sbb dia masih respect mak awak and nak jaga hati org tua tu. So awal la peran ...

Mak saya tu orgnya keras ati..nmpk je dpan lmbut tp dia klu xpuas hti kat org lain dy akn mrah ank dy sndri..cm saya ni mak saya xpuas hti ngn laki saya trus dia ckp mcm2 kt laki saya..xkn saya nk citer pe yg mak xpuas hti psal dia..kang gduh bsar silap2 leh bercerai tau..yg laki saya lak klu xpuas hti kt mk saya dia pun bercerita kat saya..tapi mostly dia xpuas hti tu psl cara mk saya treat saya badly lgi2 dpn org rmai..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 04:29 PM From the mobile phone | Show all posts
semarakkan moment pertama kali jatuh cinta
selalu kenangkan saat sebelum menjadi pasangan sidia
ingat saat-saat manis bak gula sewaktu belum menjadi kekasih halal
repeat semasa dah menjadi yang halal

luangkan masa2 bersama lebih kerap seperti masa bercinta dulu
sentiasa bersama2 melakukan apa saja di waktu terluang

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 04:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Oroi8887 replied at 9-12-2018 12:55 PM
Hi awk, maaf la ye tpkan dalam hal ni sy rasa mak awk ada silapnya. Macam nak control rumah tangga ...

Ye, mmg saya n somi tau yg mk saya nk kwal idop saya..sbab memula dlu mse bru2 kwen mk saya ckp xkisah saya nk blik uma mertua sebulan 2x last2 bru2 ni dy ckap saya ni ikutkn sgat ckp laki n mbazir je blik sne smpai 2x sbulan..bila saya ckp nk adil pstu mk saya leh ckp saya da brubah siap ckap saya kurang ajar..saya smpai da xtau nk ckp cmne da skng
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 07:19 PM | Show all posts
chicozinn replied at 9-12-2018 04:53 PM
Ye, mmg saya n somi tau yg mk saya nk kwal idop saya..sbab memula dlu mse bru2 kwen mk saya ckp xk ...

Macamtu susah la. Better awak dan suami cari rumah lain je. kalau tak, sampai kesudah la awak dan husband  akan gaduh.
Tak berbaloi cerai sbb dah boleh tau penyebab  korang suami isteri gaduh. Mslh timbul sebab mak awak. Maaf ye bukan nak ajar awak kurang ajar tp kena pandai nilai yang mana patut ikut yg mana tak.

Lagipun tak jadi anak derhaka pon kalau tak ikut cakap mak dalam hal2 macam ni.. ni boleh jadi membelakangkan suami nanti. Ini pandangan sy je,  semuapun dari awak sendiri. Kita sebagai anak mmg kena hormat mak tapi jangan lupa yg kita dah jadi isteri so kena fikirkan suami jugak. Walau mak sekalipun tapi kalau buat silap, kita tak perlu nak ikut pon, dalam hal ni peranan awak paling penting utk settlekan masalah awak dgn mak dan husband.

Selamatkanlah rumahtangga tu. Good luck...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 07:32 PM | Show all posts
ties to the vows?

by tying a very strong bond with their Rabb first ...?

yg faham apa itu erti perkahwinan, dan tujuan hidup, dan  siapa diri.


akan sedar di mana nak letak diri dalam pelbagai situasi....



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 07:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Oroi8887 replied at 9-12-2018 07:19 PM
Macamtu susah la. Better awak dan suami cari rumah lain je. kalau tak, sampai kesudah la awak dan  ...

Tu la, saya n somi da bincang ingt nk pindah uma ps raya cina..hrap dipermudahkan la..

Bukan pe, mak saya sampai ckp saya yg laki leh cari len, mak ade sorang je..aduyai, ble dgar pn cm hmm..cm kita ni ank derhaka lak..

Tpi btol la, rmai kwn2 saya yg stay kat uma mak sndri k @ mk mertua mmg dorang stres namati smpai ad msuk wad sbb drh tggi..last2 ble kluar dok uma sndri siap leh peknen stelah 4 thun dok uma mrtua..huhu..seb bek la saya ps kwen trus peknen tu pun mak saya memula xcaya saya peknen siap ckap saya mengarut..hmm

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 08:13 PM From the mobile phone | Show all posts
chicozinn replied at 7-12-2018 01:12 AM
Setuju..

Aku ni sebenarnya da seminggu gaduh ngn laki aku gara2 psal mak aku..ktorang dok uma m ...

Pindah la chico. Kesian suami anda. Aku dulu tinggal dengan nenek sebelah mak. Banyak drama. Bila tak tinggal sekali, tenang rasa. Semua benda boleh buat ikut kita. Kesian tengok ayah aku. Nasib la dia penyabar. Mak aku pula tersepit tengah2. Isteri dah kahwin, elok ikut kata suami. Walaupun kita rasa hot, tapi lama2 nampak faedahnya.
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 08:27 PM From the mobile phone | Show all posts
chicozinn replied at 9-12-2018 07:52 PM
Tu la, saya n somi da bincang ingt nk pindah uma ps raya cina..hrap dipermudahkan la..

Bukan pe ...

Allah tahu apa yg kita buat, buat kputusan yg terbaik dan doakn mak awak brubah.. semoga urusan awak dipermudahkan
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 08:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Hai tt, lupa lak nak komen utk tt td. Tersibuk reply komen chico. Hehe

Sy  kahwin baru 4yrs, masih terlalu baru so mcm tak layak komen psl ni. Tapi nk juga bagi pandangan. Pada sy dlm prkahwinan cinta je tak cukup, apa yg lebih penting masing2 kena faham tanggungjawab masing2, saling menghormati, bertoleransi dan berbincang ttg apa jua isu yg timbul utk cari solution.

Selagi takda campurtangan org luar (family+penyondol), insyaallah ikatan tu masih boleh diselamatkan. Tapi masing2 tak boleh la ego, kena bincang, muhasabah diri dan memaafi jika bergaduh. Kalau ada benda tak puas hati jgn pendam2, luahkan... Slow talk la dgn pasangan. Insyaallah ikatan tu akan terjaga.

Apapun sy doakan tt dapat kebahagiaan yg dicari ye..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 09:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Teruk betul korang punya perkahwinan.
INI semua berpunca atuk nenek kawen kan mak bapak utk lepas kan diri. Mak bapak pula beranak ramai2, manjakan anak lelaki, Dan anak sulung disuruh bekerja to long Sara adik2 yg kecik. Mak yg tak pernah sekolah tak kerja tak faham kehidupan org bekerja Dan mengganggu org bekerja. Org tua semua betul anak2 dipaksa dengar cakap dan anak byk buat kesilapan keputusan. Anak lelaki dibiar jadi biawak Dan disuruh cari Bini gaji besar utk Sara mak pak mertua. Bapak gagal latih anak lelaki menjadi lelaki. Sedangkan bapak malas pi kedai malas basuh pinggan suh anak. Terbawak2 sampai ke tua anak kena sopingkan brg dapur mak pak setiap minggu.
Org ini patut dilempang kenana gagal dlm hidup semua benda org lain sediakan serupa kudung kaki tangan mulut jahat perangai buruk pun masih korang kutip buat laki takut andartu kunun. Kahkah
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2018 06:55 AM | Show all posts
Oroi8887 replied at 9-12-2018 08:54 PM
Hai tt, lupa lak nak komen utk tt td. Tersibuk reply komen chico. Hehe

Sy  kahwin baru 4yrs, masi ...

ya betul...tetapi kena ingat rumah tangga ni tak selalu nya tenang aje....

ada masa dia akan bergelora...

kita akan di uji macam2...

ada yang pada permulaannya semua ok...tetapi sampai d pertengahan di uji....

5 tahun perkahwinan, 10 tahun perkahwinan, 15 tahun malah 20 tahun pun tetap juga di uji...

setiap ujian itu akan membawa diri kita kepada kematangan...

rumah tangga yang matang itu lah yang di cari...

saya tertarik dengan penyondol ...siapa tu ?
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2018 07:09 AM From the mobile phone | Show all posts
nbtech78 replied at 10-12-2018 06:55 AM
ya betul...tetapi kena ingat rumah tangga ni tak selalu nya tenang aje....

ada masa dia akan be ...

Nb, penyondol tu sesiapa sahaja yg berkenaan yg mpunyai sifat sprti itu

Mmg betol apa nb cakap tu. Kematangan tu pon penting agar kita boleh brfikir baik buruk perlakuan kita. Bohong la kalau takda gaduh2 dan ujian2 lain. Lebih2 lg dgn family mrtua. Mcm sy ni, org tu mngata sy sbb tak preggy lagi, mcm2 la.. mmg sakit hati sangatkn dan kalau ikutkan hati nak aje gaduh dgn dia, nak lempang tapi fikir balik utk apakn? Buang masa je.. sabar jelah. Jgn dilayan manusia mcmtu. Tapi dlm hati panas je

Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2018 07:58 AM | Show all posts
Oroi8887 replied at 10-12-2018 07:09 AM
Nb, penyondol tu sesiapa sahaja yg berkenaan yg mpunyai sifat sprti itu

Mmg betol apa nb caka ...

hahahha.....penyondol ya....

takpa...lain orang lain penaksirannya....

side perempuan lain...side lelaki lain kan....

saya seorang lelaki...

setiap yang berlaku itu ada effect nya kepada perhubungan suami isteri...

tetapi bagaimana suami atau isteri itu mengawalnya menjadi lebih baik itu lebih penting...
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2018 11:23 AM | Show all posts
Oroi8887 replied at 9-12-2018 08:27 PM
Allah tahu apa yg kita buat, buat kputusan yg terbaik dan doakn mak awak brubah.. semoga urusan aw ...

thanks oroi..smoga pasni kes saya n mak saya terlerai la..

maaf ye TT, don't mean to steal your limelight..
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2018 01:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by farlis at 11-12-2018 12:34 AM

Bila tgk family melayu (x semua la ye), mak pak kita dulu, esp yg surirumah like my mum, susah nk adapt dgn cara hidup kita. My mum, anak yatim piatu, so bila dh nikah, terus duduk dgn dgn my father n pil. Dr mula nikah, smpi la skrg. Senang citer, my mum xde pendedahan camne balik raya bergilir etc.. Isu ni jd bila i dh nikah, bkn dgn org dkt. Nun johor, i perak, lps nikah duduk kl. So nk blk tu xla sekerap mana. Baru kawen lg la x brp stabil. My mum asyik berkira brp lama i x blk, sibuk tanya blk johor brp hari, brp lama. Kalau lewat smpi kg sbb jln jem pun dia x paham. Ayat standard dia, anak si polan2 tu, dh kawen kerap je jenguk family kt kg.. I dgn hubby buat tak dgr je.. Now adik2 i ramai dh nikah gak, semua jauh2 xde yg dkt2, now adik pompuan i la plak jd mangsa. selalu mak i bandingkan adik i kerap blk kg suami dr umah mak i. Pdhal, biasa adik i akan blk umah mak i dulu before umah mertua, nk blk kl pun akan singgah umah mak i dulu. Yg adik lelaki, hmm jgn cuba2 sentuh or komplen, kang mak i melenting.  Belah hubby i plak, x abis2 pilih kasih. X bg duit, bg duit sikit, mcm2 dicanang2 pd sedara mara. Now, hubby i rezeki lebih, sll la bg lebih, dah dicanang jd anak kesayangan. Hubby i cukup x berkenan dgn pendekatan tu. Adik ipar i sbb pernah serumah lps kawin dgn mil, smpi skrg laki bini x ngam dgn mil. Ni pun kes degil, hubby i dh warning awal2 kt adik dia, ko dh tau peel mak mcm tu, jgn duduk serumah.

Drpd apa yg jd from both our family, kitorang xnk serap atau mewarisi benda2 negatif. Buruk baik pun, diorng tetap mak kita juga. Apa yg penting, selagi blh jaga hub, kita jaga. Berkeras tu pd i mmg perlu. Mil i pun pernah terkeluar ckp pd hubby i, jgn jd anak derhaka. Pd i itu satu cara yg kurang baik. When u as a mother, x menunaikan tgjwb sebaik2nya pd anak. Then u nk ikat or ugut anak2 dgn perkataan derhaka tu mmg x patut. Benda ni juga yg jd pegangan kami suami isteri dlm mendidik anak. Dah tua2 jgn sesekali mengharap anak bg duit bulan2. Kita nk hidup hari tua kita, nk survive, itu tgjwb kita la. Nk besarkan anak2, bg mkn pakai mmg tgjwb kita as a parent, jd wajarkah kita mengharapkan balasan anak2 bg duit tiap2 bulan?? Tak dpt drp anak, dpt sikit kita nk tuduh anak kita mcm2?

Byk ideologi yg x betul dlm masyarakat kita.  Beruntunglah siapa yg lahir dlm keluarga yg harmoni. Bak kata hubby, apa2 yg buruk drp keluarga kita, kita jdkan sempadan dan pengajaran. Siapalah kita utk ubah mereka.  Bila tgk ramai org tua kt rumah kebajikan, sometimes kita selam blk kisah hidup diorng. Mungkin ada yg layan anak baik, ada yg layan anak ala kadar. Bukan lah nk suruh judge or pukul rata sekali lalu kata diorng ni semua x bertanggungjwb pada anak2. Cuma mentaliti kita org melayu, mak2 esp apa yg keluar dr mulut tu  adalah doa. Marah macam mana sekalipun pun pd anak2, jgn la terkeluar perkataan yg buruk, kdg2 sedar atau tak, perangai buruk anak tu sebenarnya berpunca dr didikan kita juga.

Sorry tt, terkeluar topik pulak ye.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2018 05:42 PM | Show all posts
chicozinn replied at 9-12-2018 04:28 PM
Mak saya tu orgnya keras ati..nmpk je dpan lmbut tp dia klu xpuas hti kat org lain dy akn mrah ank ...

mmg kena pindah rumah la iols rasa. mesti hidup u akan lebih bahagia lepas ni. mak u nak marah lama mana pun kalau dah bukan hari2 jumpa takde la selalu gaduh kan. suami u marah tu maybe la antara sebab dia geram sama tgk u asyik kena buli.
kalau u cerai pun and kemudian hari u kahwin lain and masih tinggal dengan mak u, mesti masalah sama akan timbul dengan suami baru u. takkan berkesudahan pun masalah u ni. i harap u jumpa bahagia u dengan suami.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.049382s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list