JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
2482
View
182
Reply

Pengertian Sebuah Perkahwinan (Update 15/12/2018)

[Copy link]

Author: PuanNab    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 11-12-2018 11:19 AM From the mobile phone | Show all posts
nfyvirgo replied at 11-12-2018 08:33 AM
All the best kak! Harap2 ada sinar baru.

Hmmm xtahu lahh sinar ke atau masalah baru
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2018 12:07 PM | Show all posts
rolypoly replied at 10-12-2018 05:42 PM
mmg kena pindah rumah la iols rasa. mesti hidup u akan lebih bahagia lepas ni. mak u nak marah lam ...

tu la, ramai gak forumer nasihatkan meollss pindah..tah la meollss jadi sedih lak sbab mak sendiri wat meolls camni..

xtau la apa yang mak meollss xpuas hati ngn kitorang laki bini..masalahnya skang meollss cam prasan mak meollss cam lepaskan marah dia kat anak meollss lak padahal anak meollss tu cucu 1st dia..
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2018 12:07 PM From the mobile phone | Show all posts
PuanNab replied at 11-12-2018 11:19 AM
Very nervous. Xtahu la skrg nk rasa sedih ke apa keeee. Tp jujur ada rsa sdih, sbb msih ada perasa ...

Errr akk nk tanye ni. Soalan sensitif skit.
U mmg x de 'rase' nak ehem2 lsg ke?
Seriously akk x fhm this condition.
Kalau org kg mcm akk ni, akk anggap buatan org je.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-12-2018 12:49 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 11-12-2018 12:07 PM
Errr akk nk tanye ni. Soalan sensitif skit.
U mmg x de 'rase' nak ehem2 lsg ke?
Seriously akk x ...

Tbh kak. Respon sy sama mcm wanita normal lain bila cuba utk ML.

Sama je...

Cuma bezanya, wnita normal pubococcygeus muscle dia x kejang dlm proses foreplay.

Manakala wanita vaginismus pula otot PC dia kejang and kaku. Bahasa kasar cacat lah sbb kaku.

Tp melalui rawatan medical, otot ni boleh dilatih dgn proses dilation. Meaning, otot PC org yg alami vaginismus ni, dia bkn je xleh terima penis. Dia xleh terima apa2 kemasukkan pun dlm vagina. Pap smear xleh buat, fingering pun xleh, tampon pun xleh. Penis jauh sekali lah.

Benda ni mmg memalukan. Terutamanya yg penderita la. Pelik kot xleh buat seks dan sebagainya.

Kalau dlm masyarakat melayu, bnda ni dh kwen baru dpt tahu sbb bkn smua wnita melalui proses kwen dulu nikah kemudian.

Sbb tu berlakunya ketegangan antara suami isteri. Dh si bini dipersalah sbb dh tahu ada masalah nk kwen. Kesian bukan? Dia pun bkn tahu dia nk diuji mcm ni. In fact vaginismus ni boleh berlaku dkt sesiapa sahaja. So yg bakal membawang ttg sy, please behave. Jgn riak masa sihat. Heheh

Lain la dkt america sana kak. Proses detect vaginismus dpt dikesan masa remaja lagi sbb penggunaan tampon je. Dari situ lah mereka cure betul2. Dan kalau dkt western, mmg xde la istilah membawang. Sbb awareness ttg vaginismus ni meluas dkt sna.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2018 12:51 PM From the mobile phone | Show all posts
PuanNab replied at 11-12-2018 12:49 PM
Tbh kak. Respon sy sama mcm wanita normal lain bila cuba utk ML.

Sama je...

Tq TT for explaining.
Harap2 dpt membuka mata or kite.
Its taboo
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-12-2018 12:57 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 11-12-2018 12:07 PM
Errr akk nk tanye ni. Soalan sensitif skit.
U mmg x de 'rase' nak ehem2 lsg ke?
Seriously akk x ...

Fact tentang vaginismus ni seseorang wanita yang mengalami masalah ataupun kegagalan penetrasi vagina. Vagina yg normal dpt dilakukan penetrasi bila2 saja, dlm bentuk apapun, pada situasi apapun, walaupun tidak menginginkan terjadi nya penetrasi. Dan tu dpt terjadi tanpa nyeri, tanpa takut, dan tanpa paksa.
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2018 01:00 PM From the mobile phone | Show all posts
PuanNab replied at 11-12-2018 12:57 PM
Fact tentang vaginismus ni seseorang wanita yang mengalami masalah ataupun kegagalan penetrasi vag ...

Force entry pun x boleh ye.
Allah kesiannya kt both of u.
Hugs.
I understand ur situation.
Tp i kesian juge dkt dia.
Moga u both stay strong n terus berusaha utk pulih.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-12-2018 01:08 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 11-12-2018 01:00 PM
Force entry pun x boleh ye.
Allah kesiannya kt both of u.
Hugs.

Jujur mmg sy kesian dkt suami. Tp dlm keadaan kmi mmg totally a mess before, gaduh je memanjang, sy skrg redha la klw menjanda. Dia deserve nk dpt kehidupan normal.

skrg bila sy dh tahu mcm mna nk dptkan rawatan sebetulnya, shukur sgt2 rasa lega. Tunggu nk bertindak saja ni.

Dan fact ttg masalah sy ni, sy dpt from negara seberang sana.

Ramai pesakit mcm sy dh melalui proses rawatan, dan lepas ni masalah mereka settle. Dh boleh peknen. Dan ada yg dh x tkut dgn peknen and miscarriage then semangat peknen lagi dan lagi.

Mcm magik pulak. Tp sebenarnya itulah kuasa Allah. Kun faa yaa kun

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2018 07:21 PM | Show all posts
PuanNab replied at 11-12-2018 01:08 PM
Jujur mmg sy kesian dkt suami. Tp dlm keadaan kmi mmg totally a mess before, gaduh je memanjang, s ...

ujian.....

memerlukan kesabaran....

kedua dua nya kena sabar.....

tgk orang lain yang langsung x ada anak....tp mereka tetap berusaha....

insya Allah....skrng dah jumpa jalan...usaha lg.....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-12-2018 09:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by PuanNab at 11-12-2018 09:39 PM
nbtech78 replied at 11-12-2018 07:21 PM
ujian.....

memerlukan kesabaran....


Yela nbtech78.

Saya usaha utk last final punya. Sbb suami dh letak syarat. Dia akan tahan beberapa bulan lagi. Dalam tempoh saya cure tu.

Tp in case kalau sampai satu tahap tu, sy masih x cure jugak. Dia akan bercerai.

So saya kena terima lah.
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2018 09:56 PM From the mobile phone | Show all posts
PuanNab replied at 11-12-2018 09:36 PM
Yela nbtech78.

Saya usaha utk last final punya. Sbb suami dh letak syarat. Dia akan tahan beb ...

Semoga diberi kesembuhan.. tenang dan tawakal je.. apa2 yg Allah dah aturkan itulah yg terbaik utk kita.. swkarang masih lg dlm ikatan, buat yg terbaik.. awak dan dia masing2 kena buat yg terbaik..

Sy doakan hati suami lembut dan sabar tunggu awk sembuh dan semoga awk sembuh dalam masa terdekat..

Hati manusia Allah yg pegang..minta pada Allah utk tetapkan hati redha dgn ujian ni.. minta Allah lembutkan hati suami terima kekurangan dan sama2 usaha.
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2018 11:36 PM From the mobile phone | Show all posts
PuanNab replied at 11-12-2018 12:49 PM
Tbh kak. Respon sy sama mcm wanita normal lain bila cuba utk ML.

Sama je...

takde sbb pun nak cerai

sakit boleh dipulihkan

nape si laki nak cerai???
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-12-2018 04:04 AM From the mobile phone | Show all posts
terma2nkondisi2 replied at 11-12-2018 11:36 PM
takde sbb pun nak cerai

sakit boleh dipulihkan

Sbb simple je.

Dia mmg xde rasa percaya sy mmg boleh sembuh. Itu je.

Btw, dia dh jujur. Dia dh kenal one girl ni.

Kunun2nya dia dipersimpangan nk pilih sy atau girl tu.

Hati ni bila dh dgr mcm tu, dh xde rasa pedih mcm dulu.

Pelan2 rasa kuat even mmg jauh dlm sdut hti rsa mcm nk meroyann je...

Tp since dia menggelupur sbb xdpt seks, tbh sy pun xleh nk salahkan dia. Jadi skrg, focus sy dh mula rasa numb dgn perkara yg boleh menyakitkan hati saya.

So right now, sy tgh busy atur date for my big greatest calling utk selesaikan vaginismus. Sy akan usahakan utk diri sy, but not for him anymore.

Kalau success lepas tu, dan dpt achieve apa yg dia nk sgt.

Tggu lah kau labu. Aku nnti kecam hidup dia.

Kalau x success, sy mmg akan tetap focus terus utk berjaya jugak cure diri even i was a MJ.

Thats my plan for my future.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-12-2018 04:07 AM From the mobile phone | Show all posts
ninnakarinna replied at 11-12-2018 09:56 PM
Semoga diberi kesembuhan.. tenang dan tawakal je.. apa2 yg Allah dah aturkan itulah yg terbaik utk ...

Aamiin... Tp since dia jujur ada girl lain.

I nk usaha cure. Tp bkn utk dia lah. Utk diri sendiri.
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2018 04:44 AM | Show all posts
PuanNab replied at 11-12-2018 09:36 PM
Yela nbtech78.

Saya usaha utk last final punya. Sbb suami dh letak syarat. Dia akan tahan beb ...

kalo itu lah keputusannya...

sbb dia yang memegang hala tuju perkahwinan ini....

pada saya mana kasih sayang hilang....

takpa lah....masing2 ada pendapat sendiri....

untuk puan...saya harap tabahkan hati...berdoa selagi di beri peluang....

apa pun yang berlaku ia adalah yang terbaik untuk diri kita....
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2018 02:46 PM From the mobile phone | Show all posts
PuanNab replied at 12-12-2018 04:07 AM
Aamiin... Tp since dia jujur ada girl lain.

I nk usaha cure. Tp bkn utk dia lah. Utk diri sendi ...

Good for u..apa2 pun buat utk diri sendiri.. dia cuma satu watak hadir dlm hidup u..insyaAllah akan ada watak lain yg Allah akan hantar utk bahagiakan u.

Yg penting sekarang u swbagai watak utama..mcm mana u nak bina dan bawa diri u.. at the end of the day kita memang perlu berdikari dan bergantung pd diri sendiir kan.

Semoga cepat sembuh dr penyakit u.. fokus rawatan.. yg lain letak tepi dulu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2018 03:47 PM From the mobile phone | Show all posts
baca thred ni mcm baca board family plak.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-12-2018 08:45 PM From the mobile phone | Show all posts
ninnakarinna replied at 12-12-2018 02:46 PM
Good for u..apa2 pun buat utk diri sendiri.. dia cuma satu watak hadir dlm hidup u..insyaAllah aka ...

Yup. Betul tu.

Hati rasa kosong sbb bila fikir dalam2 dan jauh2. Rasa sepatutnya seorg suami ada sifat ketua yg membantu org dlm tggungan dia. Ini sy tgh sakit dan xberhenti berusaha utk dia, dia jgn kata nk ada inisiatif tnya or kaji apa2 utk tlg isteri. Dia busy tmbh stok pmpn2 dkt sy. Hati ni dlu mmg menangis meronta rsa xadil sbb aku tgh skit, kau buat aku gini. Mana pergi sifat kau sbgai suami dlm konteks Islam. Mulut dia tu asyik merungut dgn ujian. Seolah olah xfikir kalau2 Allah nk uji dia pulak sakit, sy akan stay atau buat perangai mcm dia bt dkt saya. Angkuh sekali dia

Mulut dia ckp nk jauh for istikharah, tp alih2 ckp ada one girl yg dia kenal for marriage purpose. Wow. Mgkin itulah yg dia nk tunjuk dkt sy. Yg ada xnk tlg, pergi menambah. Sbb alasan dlm Islam klw dh lama skit, boleh cerai. Kalau dh niat mcm tu lah, aku nk tgk lah nnti, misalnya dia kwen dgn sesape pun lepas ni, in case Allah nk uji jgk dia lagi 2nd wife dia ada msalah apa2 yg buat si isteri ggal dlm laksanakan tggjwb batin. Aku nk tgk dia cerai ke or stay. Ckp bijak seolah xnmpk perkahwinan ni merangkumi time sihat, sakit, miskin, kaya dan etc.

Skrg ni sy nk focus on cure myself je.

Esok2 aku dh sihat, jgn nk dtg. Sbb time aku susah, kau boleh senang hati buat aku mcm ni.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-12-2018 08:48 PM From the mobile phone | Show all posts
sue_0684 replied at 12-12-2018 03:47 PM
baca thred ni mcm baca board family plak.

Keluarga mmg ada elemen berkaitan perkahwinan. Hehe
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2018 09:00 PM From the mobile phone | Show all posts
PuanNab replied at 11-12-2018 09:36 PM
Yela nbtech78.

Saya usaha utk last final punya. Sbb suami dh letak syarat. Dia akan tahan beb ...

Sedihnya. Semoga dipermudahkan semua urusan dan diberi ketenangan, kesabaran puan nab.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-12-2018 09:12 PM From the mobile phone | Show all posts
MissVixen replied at 12-12-2018 09:00 PM
Sedihnya. Semoga dipermudahkan semua urusan dan diberi ketenangan, kesabaran puan nab.

Yeah. Begitulah kehidupan. Keikhlasan tu mahal dlm perkahwinan.

Tk sabar nk menjalani rawatan sensorang, dan push diri jadi bruised, but not broken.

Biar dia rsa menyesal sbb sanggup agungkan nafsu dari iman.
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2018 11:33 PM From the mobile phone | Show all posts
PuanNab replied at 12-12-2018 08:45 PM
Yup. Betul tu.

Hati rasa kosong sbb bila fikir dalam2 dan jauh2. Rasa sepatutnya seorg suami ad ...


Takpelah nab. At least dia berterus terang dgn nab. Nab fokus je dgn diri nab dulu. Psl apa nk jd dgn dia in future, none of our bisnes. Toksah nk bebankan fikiran dgn perkara yg  diluar jangkauan kita. Yup, mmg ada rasa sakit hati,benda tu normal.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-12-2018 11:42 PM From the mobile phone | Show all posts
farlis replied at 12-12-2018 11:33 PM
Takpelah nab. At least dia berterus terang dgn nab. Nab fokus je dgn diri nab dulu. Psl apa nk j ...

Yup kak. I'm strong. In Shaa Allah....
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2018 06:49 AM From the mobile phone | Show all posts
PuanNab replied at 12-12-2018 04:04 AM
Sbb simple je.

Dia mmg xde rasa percaya sy mmg boleh sembuh. Itu je.

Hi u...

Penyakit u unik...i x pernah tau n mmg xde awareness psl sakit ni ..


I ada research psl sakit ni...artikel ckp uncommon..bkn disease..tp mcm psikologi..


If u need support..blh join group support fb: vaginismus support. U should join. Blh share your feeling there. Yg pasti u're not alone.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2018 10:35 AM From the mobile phone | Show all posts
I dah 22 yrs kawin...so far happily married...setakat ni tak pernah ada lagi benda yg bg kami bertengkar...yg paling serious tu i  nak balik malaysia...rindu sangat kat family ...sampai i pernah terfikir...agaknya dulu i ada buat simething amat baik sampai Allah jodohkan i dgn my spause dan i takut sangat Allah tarik nikmat yg diberi ni.

Aoa yg i blh nasihat ialah selalulah melawak bersama...masa naik kereta tu peganglah tangan kalau drive auto transmission...solat berimam ...jujur antara satu sama lain...jgn dok mengata org lain depan spause ....terimalah kekurangan dan kelebihan org lain...lagipun kita pun bnyk kelemahan jugak.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.044340s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list