Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2262
View
60
Reply

[Tempatan] bisnis ah long akan di jenamakan semula

[Copy link]

Author: johnlava    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 13-1-2019 04:48 PM From the mobile phone | Show all posts
gigahertz replied at 13-1-2019 04:47 PM
dia tak tahu kot pinjaman ahlong ni ada kait dengan GRO. cetak rompak. dadah.smuggle.pelacuran.pem ...

acik zuraida ni sume bende dia x tahu
even gi spore tgk construction buat IBS method pun dia kagum.walhal kt msia pun ada
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 04:51 PM From the mobile phone | Show all posts
cmf_premierleag replied at 13-1-2019 08:48 AM
acik zuraida ni sume bende dia x tahu
even gi spore tgk construction buat IBS method pun dia kagu ...

aku pernah hijack sekali file syarikat ahlong.diorang bubuh password.aku pecah masuk la. guees what?
90% adalah pemandu teksi.pemabdu bas.suri rumah.tukang rumah. tapi baca reason kena reject loan tu mmg kelakar gila
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 04:52 PM From the mobile phone | Show all posts
gigahertz replied at 13-1-2019 04:51 PM
aku pernah hijack sekali file syarikat ahlong.diorang bubuh password.aku pecah masuk la. guees wha ...

apa reason diorg rejek tu? cer citer weh
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 04:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Victorioussss at 13-1-2019 05:03 PM
cmf_king_kong replied at 13-1-2019 04:38 PM
Camanala aku nak buat ko paham ni

1. Ceti berlesen berdaftar adalah sah di sisi undang-u ...


First of all, link the star newspaper y chuols tepek kt post atas2 pun statet them as Ah Long
Wartawan salah kah?

Yer iols rasa menteri tu patut nego dgn bank negara KALAU NAK TOLONG RAKYAT DAPATKAN PINJAMAN dengan LONGGARKAN SYARAT yang bank negara letak pada perbankkan, daripada PINJAM HUTANG DENGAN AH LONG BERLESEN

Why on earth nk sapot ah long berlesen. Kau nk tolong sape sebenarnya..rakyat ke ah long?

Mana2 bank pun if u outstanding, dia akan deduct la dari akaun kau..tu kire duit bank, sbb bank pinjamkan kat kau dan kau xreti nk byr balik. Sama jgk mcm bankrupt, auto deduct dn account kan sbb kau xbyr hutang

Kalau ah long mcm uols suke tu, xde cmni..dorg simbah cat merah, ugut dn harras sajork lol

Tapi first post kau stated bank amik duot saving org lain, bagi pinjaman kt org lain. Tu sangat xbetul dan lain maksud dia
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 04:56 PM From the mobile phone | Show all posts
cmf_premierleag replied at 13-1-2019 08:52 AM
apa reason diorg rejek tu? cer citer weh

tak jawab call. takut bini/suami tahu.gaji hari.baru 3 hari kerja. tapi paling ramai kena reject pasal gaji hari. tapi seronok deal ngan kompeni ahlong. diorang payment sahaja cash. gaji clerk diorang rm3000.
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 04:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Kami bukan ah long kami hanya mau tolong

Ppfft
Screenshot_20190113-165557.jpg
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-1-2019 05:00 PM | Show all posts
cmf_king_kong replied at 13-1-2019 03:50 AM
Ada ke mentioned pasal ceti berlesen bagi loan rumah dalam artikel tu? Menteri cuma maklumkan plan ...

memang sesuai kau dgn nick kau tu, bodoh cam beruk


Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 05:01 PM From the mobile phone | Show all posts
memtang mentang thread pasal ahlong.iklan pun ahlong
Screenshot_20190113-170013.png
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 05:04 PM From the mobile phone | Show all posts
johnlava replied at 13-1-2019 05:00 PM
memang sesuai kau dgn nick kau tu, bodoh cam beruk

For the first time laba..i agree with u
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 05:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Polis xsemua kes ah long dia bole setel la..sbb kau y sign agreement dgn money shark cmtu. Unless nyawa kau terancam dn jenayah br polis bole proceed. Sbb tu bnyk mangsa ah long lari carik ppim atau parti politik. Mcm bangsa sepet, dorg carik mca kalau ah long hunt dorg

Dan kau nk expect division kecik dalam ministry, yang bukannya department pun..nk regulate ah long berlesen ni? Lol funneh
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 05:36 PM From the mobile phone | Show all posts
RUBBISH. Stop playing. Get to work. People are watching analyzing. Pls eliminate another maslan 2.0. Next election will be focusing on ousting rubbish ybs.
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 05:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Victorioussss replied at 13-1-2019 01:24 PM
1. For sure ah long akan markup interest paling tinggi untuk profit maximum, vs bank y offer interes ...

Your point lebih strong dari forumer yg membangkang you td..tahniah!

Iols pernah berurusan dgn sykt pinjaman berlesen ni selesaikan hutang org. Guess what, cara diorg kutip hutang dan kira bunga pinjaman mmg out of mind. Boleh naik turun sukati diorg. Smpaikan masa nak bayar full payment pon, asyik berubah nilainya. Selagi boleh nak kaut untung.

Menteri ni ada menyembunyikan sesuatu ke tetiba je sokong nak sucikan along?
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 08:24 PM From the mobile phone | Show all posts
gigahertz replied at 13-1-2019 04:48 PM
satu satunya kawasan yang tak pernah tukar parti adalah kawasan Kepong. area kepong mmg baanyak ru ...

Yg tu mmg kubu kuat dap, samseng dan kongsi gelap pun gagah kat sana siap ada filem pasal mereka iaitu kepong gangster
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 08:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Kene cek dari mana sumber syarikat ceti dapat duit sampai boleh kasi ORANG AWAM pinjam duit pulak. Dari mana syarikat dapat supply duit? Nak cuci duit ke?
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 09:46 PM From the mobile phone | Show all posts


Lain kali cuba jangan serkap jarang. Ambil inisiatif untuk fahamkan content. Since ko malas sangat nak fikir, aku tolong translate kan;

PUTRAJAYA: The Housing and Local Government Ministry is to rebrand money-lending companies to remove the negative perception that they are unlicensed syndicate commonly known as ah long.

...dan terjemahan bahasa melayu adalah seperti berikut;

PUTRAJAYA: Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan akan menjenamakan semula syarikat-syarikat pemberi pinjaman wang untuk membuang persepsi bahawa mereka adalah sindiket tidak berlesen secara umumnya dikenali sebagai ah long.

Faham tak makna 'membuang persepsi'?

Kalau ko berusaha sikit untuk baca fungsi kementerian tu then ko akan faham kenapa menteri nak rebrand ceti berlesen ni.

Syarikat peminjam wang berlesen adalah sah disisi undang-undang akta pemberi pinjaman wang 1951 dan di bawah tanggungjawab kpkt.

Samada suka atau tak, menteri kpkt kena jaga hal ehwal syarikat pemberi pinjaman wang berlesen sebab ceti-ceti berlesen ini dijamin oleh kerajaan malaysia dan termasuk dalam skop kerja kpkt.

Kalau menteri minta bank negara untuk longgarkan syarat pinjaman supaya orang tak perlu pinjam dari ceti berlesen maknanya dia tak bertanggungjawab.

Unless dihapuskan akta tu dan haramkan semua peminjam wang berlesen tapi still menteri ni beria support geng2 ceti then yes ada agenda disitu.

Dah berjela aku explain kat atas. Tak paham juga ko, tak retilah nak cakap camana.

aku takda masalah dengan ceti berlesen. It's a legal business dan complimentary kepada fungsi bank yang ada limitationnya tersendiri. It's a supply and demand thing dan meminjam ke ceti berlesen is a voluntary act. Dengan kemudahan internet skrg tak susah nak bezakan mana satu legit money lender dan mana satu ah long.

On a side note. Yea aku ada masalah dengan bank ambil duit simpanan secara paksa atau beku akaun sebab hutang atau bankrup, walaupun masa sign borang secara teknikal setuju dgn klause tersebut. Bagi aku ia adalah keji dan unethical. Dan ya aku tahu bank rolling physical money dari akaun simpanan pelanggan untuk loan. But that shit is legal then so be it.



Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 09:48 PM From the mobile phone | Show all posts
danieladam replied at 13-1-2019 05:42 PM
Your point lebih strong dari forumer yg membangkang you td..tahniah!

Iols pernah berurusan dgn  ...

Lol

For start mntak acik zuraidah ni suruh anak2 dia apply loan dari ah long atau nama eloknya pemberi pinjaman wang berlesen

Jgn gigih carik bank plak
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 09:50 PM | Show all posts
Macam-macam, tapi Paz tak setuju juga ni.

Harap kerajaan dah buat kajian menyeluruh sebelum umum sesuatu.
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 09:54 PM From the mobile phone | Show all posts
cmf_king_kong replied at 13-1-2019 09:46 PM
Lain kali cuba jangan serkap jarang. Ambil inisiatif untuk fahamkan content. Since ko mala ...


Musang pakai kot bulu biri biri untuk masuk dlm sekumpulan biri biri..still musang jgk. Tunggu nak mengganas je

Pakai la baju apa pn, rebrand mcm mana pun..ubah nama ah long kepada ah seng, ah meng, ah sedakbe sekalipun, org still tau tu ah long

Nak bantu pemberi hutang berlesen ni? Advise dorg apply jd bank la. Lg ramai bank, lagi meriah
Iols rengsa kementerian ni sebok nk play role as bank negara untuk puak2 licensed money lender kekdahnya

Nak bantu rakyst b40 senang dpt loan untuk perumahan, bisness atau peribadi? Gi la talk dgn bank negara lowerkan syarat. Bank lg la suke kalau bank negara xstrict sgt mcm skg..coz lg bnyk loan application dorg bole luluskn
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-1-2019 10:32 PM | Show all posts
deyyy, yg bukak bisnis pinjaman berlesen ni, semua ahlong la. aper ingat kalau bukan ahlong, ada ke orang nak buat bisnis bagi pinjaman tarak perlu dokumen penuh risiko ni.



Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 10:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Bukan tak perlukan dokumen langsung... tapi cuma memerlukan sedikit dokumen.. tapi lantak korang laa gaduh pasal ah long.. bertekak kat forum bukan boleh ubah apa2 pun... tuh laa pemalas duit dah takda pinjam ah long...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.078328s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list