JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
12
Return to list New
956
View
47
Reply

[Pelbagai] Apa asal usul istilah 'makcik bawang'

[Copy link]

Author: koala^bintik    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 22-1-2019 06:23 AM | Show all posts
KelisaOren replied at 20-1-2019 07:04 PM
Iols pun terpikir jugak Mana asal istilah makcik bawang tapi bila teringat time kenduri tengok makci ...

Betul jugak ye..masa kupas bawang confirm mata pedih. Mungkin ni juga salah satu makna "membawang" atau "makcik bawang". Perkara yang boleh buat orang rasa pedih sampai menangis

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2019 09:30 AM | Show all posts
sayalah makcik bawang tu.. merewang potong bawang sambil menceceh..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2019 12:01 PM | Show all posts
Bila fikir balik kenapa sebut bahan masakan bawang lah ..kunyit lah sebab dari dapur boleh mencetuskan havoc di antara manusia kalau gigih berborak sambil memasak ...
Cuba tengok kalau perempuan lebih dari sorang masuk dapur memang riuh rendah lah bercerita sampai tak ingat dunia lagi2 lepas siap masak ..boleh sambung lagi story mory sambil makan makanan yg sudah di masak itu...
Jadi betapa besarnya pengaruh bahan masakan yg digunakan dlm masakan boleh mencetus idea utk bercerita antara satu sama lain ....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2019 12:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by chesfa at 22-1-2019 05:13 AM

Orang putih pun ada geng membawang, potato peel pie society Potato peel pie tu inventive recipe yang the islander cipta untuk mengelakkan kebuluran sebab the Nazis stole their resources. Diorg makan potato peel pie tu time diorang berkumpul dalam kelab buku, kebarangkalian untuk pedih mata dan terpotong jari tu rendah, sebab diorang membawang masa diskas buku yang dibaca sambil makan potato peel pie lol

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2019 01:11 PM | Show all posts
teringat pulak ke TPP @ Sultanah baru tweet tanya benda ni haritu

cuma dia x berapa suka

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-1-2019 07:04 AM | Show all posts
chesfa replied at 22-1-2019 12:56 PM
Orang putih pun ada geng membawang, potato peel pie society  Potato peel pie tu inventive recipe y ...

Ni kira membawang secara ilmiah lah ni..membawang masa discuss buku.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-1-2019 07:05 AM | Show all posts
dekmieDandy replied at 22-1-2019 01:11 PM
teringat pulak ke TPP @ Sultanah baru tweet tanya benda ni haritu

cuma dia x berapa suka

Haha..adakah iols mempunyai pemikiran yang sama macam TPP?
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2019 09:37 AM | Show all posts
koala^bintik replied at 22-1-2019 11:05 PM
Haha..adakah iols mempunyai pemikiran yang sama macam TPP?

sebab dia anggap aktiviti mengupas bawang time rewang tu benda baik

so xperlu kaitkan dengan benda negative

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-1-2019 11:43 AM | Show all posts
dekmieDandy replied at 23-1-2019 09:37 AM
sebab dia anggap aktiviti mengupas bawang time rewang tu benda baik

so xperlu kaitkan dengan be ...

Oh..I see. Betul jugak. Aktiviti kupas bawang beramai-ramai tu sepatutnya menunjukkan suasana muhibbah yang positif dan untuk rapatkan lagi silaturrahim. Tapi sekarang ni orang dah pandang benda tu sebagai benda negatif pulak kan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2019 12:21 PM | Show all posts
WajibulGhunah replied at 20-1-2019 05:38 PM
Sesuai ya gelaran bawang  tu digunakan untuk orang yang suka mengumpat
Sebab ciri2 bawang tu sendir ...

kesiannya bawang hehehe
kupasan yg sungguh detail

tapi takde bawang tak lengkap masakan ye dak hehehehe

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2019 05:12 PM | Show all posts
sekarang pun mmg istilah makcik bawang masih relevan di seantero malaya.. siap ada gelaran briged bawang rangers...yg masa ummah malaysia berjaya buat socmed israel lumpuh dengan bantahan atlet israel nak masuk malaysia..  

terbukti handal belaka makcik bawang made in malaysia....

tahniah siapa yg usulkan istilah ni..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2019 11:41 AM | Show all posts
kenapa makcik bawang...kenapa bukan makcik halia @ serai

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2019 04:10 PM From the mobile phone | Show all posts
potai replied at 28-1-2019 11:41 AM
kenapa makcik bawang...kenapa bukan makcik halia @ serai

Halia atau serai xyah reramai dok kumpul nak kopek sampai ber jam uols. Baru nak mukadimah gosip eh dah settle bersihkan halia n serai hahaha

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2019 05:02 PM | Show all posts
Sarah1012 replied at 28-1-2019 04:10 PM
Halia atau serai xyah reramai dok kumpul nak kopek sampai ber jam uols. Baru nak mukadimah gosip e ...

BETUL JUGA YE
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2019 05:07 PM | Show all posts
koala^bintik replied at 23-1-2019 11:43 AM
Oh..I see. Betul jugak. Aktiviti kupas bawang beramai-ramai tu sepatutnya menunjukkan suasana muhi ...

DULU AKTIVITI NI TIME KENDURI JE...SKRG TAK PAYAH TGGU KENDURI DAH

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2019 05:08 PM | Show all posts
dekmieDandy replied at 23-1-2019 09:37 AM
sebab dia anggap aktiviti mengupas bawang time rewang tu benda baik

so xperlu kaitkan dengan be ...


Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2019 05:09 PM | Show all posts
MadameOnion replied at 22-1-2019 09:30 AM
sayalah makcik bawang tu.. merewang potong bawang sambil menceceh..


Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2019 09:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Mula-mula dengar istilah tu ingatkan sebab sinonim dengan pedih. Bawang tu kan pedih, so pakcik makcik bawang ni ayat sorang-sorang memang menyakitkan & memedihkan hati.

Tak sangka plak sebab diorang rajin berkumpul sambil bergosip. Sian plak kat pakcik makcik yang potong cili, sayur,timun semua tu tak seglemer makcik pakcik bawang

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2019 11:37 PM From the mobile phone | Show all posts
kupas bawang pedih mata...elokla dgn nma makcik bawang sbb kata2 depa slu pedih utk org yg dikata tu...slain dr bau bsuk bwang...n yg tlibat 2 bese dlm bntuk kumpulan rewang

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-1-2019 06:36 AM | Show all posts
So, daripada komen2 dan pendapat uols, istilah makcik bawang atau membawang ni memang berasal dari bawang tu sendiri lah kan.

1) Acik2 rewang kupas bawang suka bergosip
2) Peribahasa "menggetah bawang"
3) Sifat bawang yang berlapis2 menggambarkan orang bermuka-muka, cakap depan lain, cakap belakang lain
4) Bau busuk bawang menggambarkan busuknya gosip2 yang bertebaran
5) Kupas bawang, mata jadi pedih. Sama lah dengan pedihnya bila orang membawang pasal kita

Terima kasih chuols sudi memberikan buah fikiran yang bernas. Iols memang curious sangat pasal istilah membawang ni. Sampai sekarang dah ada onion society atau tentera bawang kan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 12:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Mula2 guna makcik bawang ni my chinese friend kat UK, she married to Persian.. dia pun dpt dr family whatsapp..canggih tol!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 07:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku jumpa istilah makcik bawang ni kt page kisah rumahtangga.... Mcm istilah poyo tu gakla wujud dlm tahun 2003 ke 2004 something..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 07:54 AM From the mobile phone | Show all posts
I rasa, masa kita kopek bawang, kat rumah kenduri time rewang mesti citer atau gosip macam2. Rasanya kt situ istilah makcik bawang bermula. Then, masa kupas bawang, especually bawang merah mata selalu pedih2 kan, so klu kena gosip, mesti rasa pwdih dan nak nangis kan, yg tu salah satu sebab jugak.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.052937s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list