JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
2553
View
135
Reply

Tun Teja Puteri Bangsawan Pahang

[Copy link]

Author: noraidil_06    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 31-1-2019 03:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Kisah  Tuah & Teja dlm lagu nyanyian Sanisah Huri
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2019 03:44 PM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 31-1-2019 11:47 AM
Dia hada kongkek dengan sheol kan? Or sapa itu, masa nak hantar pada raja sempat 'memadu asmara' k ...

Hape? Kongkek?
Astaghfirullah!
Takde takde. Tak pernah saya terbaca kisah ni. Yang ada cuma mainan perasaan oleh Hang Tuah je melalui jampi serapah.

Yang ni, memang jahat lah.
Tak guna betul, dah kena guna guna sampai tangkap cintan Tun Teja  pada dia, boleh dia pass2 pada Sultan?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-1-2019 03:46 PM From the mobile phone | Show all posts
PristineOne replied at 31-1-2019 03:36 PM
Sambung lagi Mak Nora...

Tapikan...kita boleh tenguk...walau ratusan tahun dahulu dalam abad ke 1 ...

Sila la pok cik.
Suka saya nak baca
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-1-2019 03:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Suchi replied at 31-1-2019 03:41 PM
Keturunan pahang moden eh

X modern sgt suchi.
Awok cer search skit n buka thread.
Pun begitu kerabat bergelor kite x ande asal2 Pahangnye.
Tak dari Melaka, dari Johor.
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2019 03:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Suka baca kisah raja2 zaman purbakala nih sama gak yg belah2 yurop pun iols suka sbb tu rajin melayan siri The White Queen ngn The White Princess dulu tu.

Iols selalu rasa iols penah hidup pada zaman dulu tambah plak iols minat dengan barang2 lama dan antik  mungkin dulu iols seorang dayang? Inang, mak bidan atau apa ye?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-1-2019 03:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Nurul8001 replied at 31-1-2019 03:44 PM
Hape? Kongkek?
Astaghfirullah!
Takde takde. Tak pernah saya terbaca kisah ni. Yang ada cuma main ...

Tadi i nk type dah excerpt fm Hikayat Hang Tuah. Tpi panjang sgt.
Bagaimana Tuah menolak mendam berahi Teja yg sedang terkena gina2.
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2019 03:50 PM From the mobile phone | Show all posts
PristineOne replied at 31-1-2019 03:04 PM
Pokchik tambah info atas manucrita Mak Nora nih..

Dalam penceritaan Mak Nora nih...Sultan Pahan ...

Lepas tu ada perang saudara pahang johor kalau tak silap dan membawa kepada misteri entiti di bangunan SIB?
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2019 03:52 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 31-1-2019 02:06 PM
Start dah!!!
Jahanam!

Sekadar selingan

Tun Biajid ni anak biologikal Hang Tuah ke?
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2019 03:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Nurul8001 replied at 31-1-2019 03:44 PM
Hape? Kongkek?
Astaghfirullah!
Takde takde. Tak pernah saya terbaca kisah ni. Yang ada cuma main ...

Hang Tuah syok sendiri? Sengaja memainkan perasaan Tun Teja?
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2019 03:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Nurul8001 replied at 31-1-2019 03:35 PM
PGL? Puteri Gunung Ledang?

Tiara Jacquelina pernah diinterview tentang filem PGL sama ada benar ...

Dalam filem PGL masa ending keluar credit list tu, seram pulak bunyi muzik Jawa. Iols masa tu tgk tv dgn kawan pukul 12 malam. Kitorang dengar rasa meremang. Terus tutup tv
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2019 03:58 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 31-1-2019 03:47 PM
X modern sgt suchi.
Awok cer search skit n buka thread.
Pun begitu kerabat bergelor kite x ande  ...

Doh tu sape je berasal dr Pahang nye?

Koi bizi ngan kije sekoloh ler sebuk amik gambo, baca thread orang boleh ler sambil2 gitu,nok bukok thread nnt kene bukok semule buku sejaroh idok ler weh tapi koi berminat amat kisoh2 gini heheheh
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2019 04:19 PM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 31-1-2019 03:56 PM
Hang Tuah syok sendiri? Sengaja memainkan perasaan Tun Teja?

Yang pernah saya baca, Tun Teja tak suka Hang Tuah. Bukan Hang Tuah je, org lain pun dia tak suka. Masa tu dia muda, anak dara yg penuh visi dan cita2. Takmo bercinta dulu lah kiranya.

Tapi, dia menjadi kegilaan ramai orang termasuk Sultan Melaka sbb kisah kecantikan dia diketahui pelosok negara.
Hang Tuah ditugaskan untuk membawa dia ke Melaka.

Jadi, dia ngurat Tun Teja dgn guna guna. Masa tu, dia ngurat bukan untuk dia, tapi untuk dipersembah pada Sultan.
Bila Tun Teja dah cinta pada dia, dia bawa lari ke Melaka.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2019 04:27 PM | Show all posts
Menarik thread neh! Tak sabar nak baca sambungan.
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2019 04:50 PM From the mobile phone | Show all posts
menarik thread nie...kalau boleh,sambung laa pasal pewaris tun teja sekali,kalau ada
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-1-2019 04:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Nurul8001 replied at 31-1-2019 04:19 PM
Yang pernah saya baca, Tun Teja tak suka Hang Tuah. Bukan Hang Tuah je, org lain pun dia tak suka. ...

Iols betulkan skit fakta.
Tuah x ditugaskan. Dia sdri nk bawa blk Teja slps dia dihukum dek sultan Melaka.

Teja pernah menolak sultan Melaka sblm ni. Tun Bija utama kut gi meminang dgn sape tah sorang lg.
Nanti iols baca buku jap
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2019 05:48 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 31-1-2019 04:55 PM
Iols betulkan skit fakta.
Tuah x ditugaskan. Dia sdri nk bawa blk Teja slps dia dihukum dek sulta ...

Oh..
Terima Kasih.
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2019 05:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by sharlenetexas at 31-1-2019 06:13 PM
puteribaya replied at 31-1-2019 10:42 AM
dia hensem katanya..tapi meols ada instint yg kuat bahawa hang Jebat lagi hensem dan bijak mengaya ...


Iols tengah imagine macamana rupa brothel Melayu zaman silam
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2019 06:17 PM From the mobile phone | Show all posts
sedihnya kisah hidup tun teja ni..dhla kena guna-guna..kena bawak lari pulak..kena paksa kawen lagi tu..kena buang keluarga..hurm..menjawabla diaorg kat akhirat nanti..emosi tau..
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2019 06:18 PM From the mobile phone | Show all posts
menariknya nora..sejarah ni
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-1-2019 06:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Suchi replied at 31-1-2019 03:48 PM
Suka baca kisah raja2 zaman purbakala nih sama gak yg belah2 yurop pun iols suka sbb tu rajin melaya ...

Mak bidan rasenye.
Ekekekeke
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-1-2019 06:57 PM From the mobile phone | Show all posts
awaynepian replied at 31-1-2019 06:18 PM
menariknya nora..sejarah ni

It is. I x sangka plak ramai tatau.
Banyak u, history menarik psl wanita-wanita kt tanah melayu.
I mmg minat nk tulis.
Next in line Puteri walinongsari
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2019 07:02 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 31-1-2019 06:57 PM
It is. I x sangka plak ramai tatau.
Banyak u, history menarik psl wanita-wanita kt tanah melayu.
...

Puteri Saadong. Tapi iols lagi suka Cik Siti Wan Kembang. Dia berkemban tapi masih terpelihara. Seksi tapi sopan gitu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-1-2019 07:17 PM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 31-1-2019 07:02 PM
Puteri Saadong. Tapi iols lagi suka Cik Siti Wan Kembang. Dia berkemban tapi masih terpelihara. Se ...

Tulis pls. Dua tu fav akk.
Tanah rendah sekebun bunga.
Romantik je bunyi.
Oloh la abe @AceHand #tiber
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2019 07:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Mrperfect2 replied at 31-1-2019 03:04 PM
Mcm mana hang tuah melamar tun teja... Via email atau whatapss

scr tulis surat lepastu letak bedak kasi wangi
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2019 07:39 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 31-1-2019 07:17 PM
Tulis pls. Dua tu fav akk.
Tanah rendah sekebun bunga.
Romantik je bunyi.

CWSK ni ada lelaki masuk meminang ke? Iols tak perasan.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.044028s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list