JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
3209
View
135
Reply

Tun Teja Puteri Bangsawan Pahang

[Copy link]

Author: noraidil_06    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 31-1-2019 07:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Suchi replied at 31-1-2019 03:48 PM
Suka baca kisah raja2 zaman purbakala nih sama gak yg belah2 yurop pun iols suka sbb tu rajin melaya ...

meols speku chuols butcher yistana dolu2..
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2019 07:43 PM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 31-1-2019 05:52 PM
Iols tengah imagine macamana rupa brothel Melayu zaman silam

swag y'll
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-1-2019 07:45 PM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 31-1-2019 07:39 PM
CWSK ni ada lelaki masuk meminang ke? Iols tak perasan.

Ade. Nanti akk buka thread. Di lain masa.
Akk suke baca.
Perang pun pernah rasenye sbb dia.
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2019 08:44 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 31-1-2019 10:16 AM
Bangga Sultan Melaka dapar memperisterikan wanita cantik dambaan seluruh kesultanan Melayu. Kedatang ...

Tq sis  for the compilation....sebagai rakyat Pahang.. sy sgt sukakan story2 lama mcm ni...kisah2 Panglima/pahlawan dulu kala.
sungguh kejam si Tuah itu...huhu...

Walinong layang Sari..terbyg2 betapa cantiknya puteri itu sebagaimana digambarkn dlm lagu..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2019 08:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ninja boy at 31-1-2019 09:05 PM

Boleh pula kena mendrem lantas keluar rumah naik kapal berlayar takdak org halang.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-1-2019 09:23 PM From the mobile phone | Show all posts
ninja boy replied at 31-1-2019 08:59 PM
Boleh pula kena mendrem lantas keluar rumah naik kapal berlayar takdak org halang.

Kalau ikut cerita, ada halangan la.
Adoi kalau sy cerita satu2. Panjang dik.
Nanti sy kalau ade mood sy updateon that.
Thanks
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-1-2019 09:25 PM From the mobile phone | Show all posts
MissMamamia75 replied at 31-1-2019 08:44 PM
Tq sis  for the compilation....sebagai rakyat Pahang.. sy sgt sukakan story2 lama mcm ni...kisah2  ...

Aok org mana?
Koi byk nk cerita psl Pahang.
Pasal mat kilau.
Pasal perjanjian pawang dgn buaya di sungei pahang.
Harap2 ade umur, ada kesempatan utk koi tulis
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2019 11:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Lawanya Tun Teja ni.. Kiranya ilmu guna-guna ni memang dah wujud berzaman2 la ye.. Kesian Tun Teja dipergunakan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2019 11:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Kesian wanita zaman dulu kala.. alih2 lelaki yg memijak darjat wanita tu yg dijulang.. choiii

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2019 12:02 AM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 31-1-2019 06:57 PM
It is. I x sangka plak ramai tatau.
Banyak u, history menarik psl wanita-wanita kt tanah melayu.
...

Mak nora
Wanita2 ni cerita dongeng atau sohih?
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2019 02:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Y pnh blaja makrifat forsure tau 80% cerita y diketahui umum psl sejarah hang tuah adalah menyimpang untuk memburuk2kn dia termasuk dakwaan bunuh jebat. Kemon besfren since childhood, sama2 pnjat gunung ledang blaja dgn mahaguru adiputera xkn la nk bunuh semata2 org lain suruh

Fail nk pinang PGL, well tuah dn PGL tu lg tau siapa PGL tu kalau dgn sultan melaka
Tun teja rijek sultan melaka, well sape nk jadi bini org y ade bini lain dan beratus2 gundik
Xsanggup i taw..aww

Musykil kenapa panglima perang y handal tu, xde catatan bertulis sndiri oleh kesultanan melaka time tu. Walhal negara2 lain mcm ryukyu, portugis, vietnam ade tulis psl kehebatan hangtuah
Mgkinkah sbb tuah terlalu popular dari sultan melaka, maka diharamkn ditulis cerita y menggambarkan tuah best dn hebat? Lgpn sultan melaka y last pn xberapa ngam dgn tuah

Alfonso sndiri mnggambarkn tuah ni seseorg y diluar kekuatan manusia biasa

For me, hang tuah adalah somebody y ilmu agama, darjat, amalan dn peribadi dia tiada tolok bandingan dan hnya satuhari nnt, kita akan tau siapa dia sebenar benarnya. Time tu mgkin time kite dh mati, atau time dh kiamat

Btw iols enjoy baca sulalatus salatin

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-2-2019 05:20 AM From the mobile phone | Show all posts
bintangct replied at 1-2-2019 12:02 AM
Mak nora
Wanita2 ni cerita dongeng atau sohih?

Sohih la..mereka ujud dlm sejarah.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-2-2019 05:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Victorioussss replied at 1-2-2019 02:07 AM
Y pnh blaja makrifat forsure tau 80% cerita y diketahui umum psl sejarah hang tuah adalah menyimpang ...

Hikayat hang Tuah x de burukkan hang tuah pun.
Tulisan sy ni, sy tulis de perspektif seotang perempuan. Maka sy akn rulis dlm nada perempuan. Hang Tuah byk tulisan dah. Yg muluk2 belaka..sy x baca sulalatus tu. X bersekesempatan.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-2-2019 07:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Mamidingdong replied at 31-1-2019 11:21 PM
Lawanya Tun Teja ni.. Kiranya ilmu guna-guna ni memang dah wujud berzaman2 la ye.. Kesian Tun Teja d ...

Zaman dulu la lg byk guna2 sayang.
Dari penggunaan flora n fauna hingga jampi serapah.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-2-2019 07:06 AM From the mobile phone | Show all posts
samasam90 replied at 31-1-2019 11:48 PM
Kesian wanita zaman dulu kala.. alih2 lelaki yg memijak darjat wanita tu yg dijulang.. choiii

Sebenarnya tidaklah juga digunakan.
Dlm hal tun teja, kalau dia kawin dgn megat panji alam, dia mgkn lbh gembira dan dlm ms yg sama dia merapatkan hubungan dua negeri Pahang n Terengganu.

But in away, yes woman jd alat. Kisah anak cik Siti Wan kembang lg sedih. Dah kawin tp jd gundik raja siam. Yg tu kite sembang lenkali.
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2019 07:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Mamidingdong replied at 31-1-2019 11:21 PM
Lawanya Tun Teja ni.. Kiranya ilmu guna-guna ni memang dah wujud berzaman2 la ye.. Kesian Tun Teja d ...

kalau pg upm, kt muzium melayu tu, ade manuskrip ayat untuk memikat wanita..seram.tulisan tgn, org dlu2. haiyyo,

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-2-2019 11:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Tun Teja dikatakan isteri paling disayangi kerana ketaatan beliau selain paling cantik
Tun Teja mempunyai seorang sahaja anak iaitu Puteri Amra Dewi.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-2-2019 11:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Guys, makam belum tentu kubur tau.
Some makam hanyalah replika utk org melawat.
Makam Tun Teja selain di Merlimau, juga dikatakan ada di Muar (i have to check on this).
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2019 05:03 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 1-2-2019 07:06 AM
Sebenarnya tidaklah juga digunakan.
Dlm hal tun teja, kalau dia kawin dgn megat panji alam, dia m ...

Yeah u should. Interesting la.
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2019 12:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Pls sambung lagi cerita ni..tak bosan langsung bebenang ni
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.049565s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list