JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
1571
View
116
Reply

Sejarah & Kenangan Silam. Novel Kanak-kanak kegemaran korang

[Copy link]

Author: noraidil_06    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 10-2-2019 11:11 AM From the mobile phone | Show all posts
RooneyMara replied at 6-2-2019 07:19 AM
Dulu I suka baca sweet valley and fear street (RL Stine). Suka sgt baca fear street dalam gelap lepa ...

Fearstreet yg cheerleaders tu..

Suka juga rl stine. Byk pinjam buku kwn dan perpustakaan. Geng dgn pustajawan...mai buku baru, dpt cop pinjam dulu...hihi..

Mai sek menengah....ramai kwn ank orka, mmg depa ada semua koleksi..apa lg..meninjam la hihihi

Cheq tak mmpu nak beli.
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2019 11:13 AM From the mobile phone | Show all posts
mobic replied at 9-2-2019 12:41 PM
Kebetulan aku kemas library sekolah. So, jumpa buku- buku lama ni.
Ni cetakan 1994.


Bestnya....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-2-2019 11:15 AM From the mobile phone | Show all posts
raihaneem replied at 10-2-2019 11:07 AM
Ya ka...sama la..ingtkan laki.



Pegi FB: Rak Buku saya
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2019 01:01 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 10-2-2019 11:15 AM
Pegi FB: Rak Buku saya

Tq kaka mod nora ;)
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 09:48 AM | Show all posts
shernazz replied at 5-2-2019 09:31 AM
Iols is suka
Seri melur
Seri cempaka

sukaaaa sangat yg ni, sekali dgn versi salma, versi gemok (lupa tah apa nama dia), versi george tomboy, alahai rindu buku2 lama
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 09:49 AM | Show all posts
sebab budak kampung, byk baca buku melayu je dulu, antara yg ingat satu tajuk buku ni, ayah ku rindu ibu ku sayang, lupa nama author dia, kisah ibu bapa berpisah & anak rindu nak jumpa ayah dia
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 09:50 AM | Show all posts
noraidil_06 replied at 5-2-2019 10:06 AM
Holymoly, i never know that enid Blyton is a lady!!!
Baru jap ni google

lah perempuan ke, ingat lelaki
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 09:53 AM From the mobile phone | Show all posts
hotmak replied at 11-2-2019 09:48 AM
sukaaaa sangat yg ni, sekali dgn versi salma, versi gemok (lupa tah apa nama dia), versi george to ...

Kan..iols punya la kumpul masa skola dolu.last last masa pindah..ayah iols pegi jual kat kitar semula...meraung x hengat iols
Sebab iols suka baca buku masa tengahari lepas balik skola..entah..feeling tu lain bila baca masa pkl 2pm - 4pm
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 09:57 AM | Show all posts
bila dah remaja baca buku ahadiat akasyah, pun best, boleh lah budak kampung stock berangan nak baca kisah cinta lelaki terhensem & perempuan tercantik wlupun hakikatnya hidup tak indah mcm tu
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 10:07 AM | Show all posts
shernazz replied at 11-2-2019 09:53 AM
Kan..iols punya la kumpul masa skola dolu.last last masa pindah..ayah iols pegi jual kat kitar sem ...

oh biasa time tu kalau hari sekolah, tidor , tak ingat nak baca2 buku, biasa membaca ni sebelum tido malam
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 05:37 PM | Show all posts
ohh .. sudah pastinya Enid Blyton .. my firts book was The Secret Island - terbayang2 la ada lembu bawak masuk gua & ajar berenang dan semestinya lokasi yg dlm angan2 tu pulau jerejak sebab itu la pulau yg terdekat dgn pulau pinang .. hahhahaha

tapi bila baca translation Pulau Rahsia dah off sikit .. sebab tak berapa masuk dia punya feel.
lepas tu, dpt hadiah setiap tahun - cikgu akan suruh pilih buku2 yg publisher bawak masuk dlm bilik guru .. dan bertambah la koleksi Enid Blyton ni termasuk la The Adventure of TinTin -  punya la seronok bayangkan ada anjing putih gebu snowy tu. Sudah la masa tu tengah in org2 kaya cina beli anjing putih gebu kaki katik kat rumah diorg

lagi satu mingguan kanak-kanak .. mcm newspaper terbit every 2 weeks .. dtg jual kat sekolah .. sempat la i menang hadiah peraduan & cikgu pun terkejut bila masa i masuk pertandingan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-2-2019 05:38 PM From the mobile phone | Show all posts
airisa replied at 12-2-2019 05:37 PM
ohh .. sudah pastinya Enid Blyton .. my firts book was The Secret Island - terbayang2 la ada lembu b ...

I can feel ur happiness n excitement while reading this
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2019 01:26 PM | Show all posts
noraidil_06 replied at 5-2-2019 07:40 PM
Amboiiii. Dulu yg ade pun komik keluaran al-atqam

x jugak...byk gile buku kisah2 nabi lg best..
kte org ssh duk kg..hr2 p umh ank sedara sepupu dioarg parent cikgu..
umh die bsar mmg de satu library..smua kisah2 25 nabi tu ade kut mcm sirinya..
kisah abu nawal yg kelaka pun de..
tp feveret buku kte suke siri penyiasat yg 5 sekwn de gemuk yg suke mnyamar ngn mr.goon polis yg asik2 marah tu..
yg lain smua lyn siri hardy,siri salma,msk sek men dpt jd librarian smua siri kisah asrama yg melur ke ashikin tu kupinjam..
ade melambak jgk buku dipinjam x pulang hehehheeh


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2019 04:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Sy suka siri salma. Abis duit beli kt bookshop zaman skolah. Buku Christopher Pike & tamar jalis pun best.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2019 09:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak tahu sesuai ke tak ni tapi aku share je ya. Semalam pergi kedai buku. Jumpa komik siri ceeita kegemilangan kita ni.

IMG20190216200248.jpg
IMG20190216200300.jpg
IMG20190216200310.jpg

Teruja tengok. Rasa nak beli untuk koleksi sendiri. Tak sangka ada versi komik. Tapi serius cakap. Siri ni betul- betul melekat di hati. Fav memang siri salma la. Kalau majalah, yang aku ingat mingguan didikku. Rupanya masih wujud zaman skarang. Tak sangka.
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2019 09:25 PM | Show all posts
Edited by farlis at 17-2-2019 09:27 PM

Kecik2 aku suka baca ni.. Minat sangat cerita2 seram.. Kalau dlm paper utusan malaysia, tiap2 hari Ahad, ada satu kolum citer seram, mmg itu la yg i hadap dulu... I suka baca citer mistik.. Lagi satu i suka cerita Enyd Blyton juga.. citer2 penyiasatan mnarik minat i..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-2-2019 10:37 PM From the mobile phone | Show all posts
farlis replied at 17-2-2019 09:25 PM
Kecik2 aku suka baca ni.. Minat sangat cerita2 seram.. Kalau dlm paper utusan malaysia, tiap2 hari A ...

Huwa terkejut
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.086763s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list