JAWATAN KOSONG DIPERLUKAN SEGERA! Jana pendapatan dari rumah sebagai penulis freelance kami. Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
14143
View
327
Reply

Lagu Yang Pernah Ditolak, Bertukar Tangan Antara Artis Popular Tanah Air!

[Copy link]

Author: Ferr_Remy       Show all posts   Read mode

Author
Post time 19-3-2019 10:25 AM | Show all posts |Read mode
Budaya tolak menolak lagu di kalangan penggiat seni tanah air bukanlah asing di kalangan mereka. Baik komposer mahupun penyanyi, pasti ada sebab tersendiri mengapa mereka menolak untuk memberi atau menyanyikan lagu dicipta untuk mereka.



Jom teruskan membaca, lagu manakah yang pernah ditolak penyanyi tempatan popular.



Hi Hi Bye Bye

Ezzlyn / Rabbani







Siapa sangka lagu popular dendangan Ezzlyn ini pernah diberikan untuk kumpulan nasyid popular Rabbani suatu ketika dahulu? Tidak pasti mengapa lagu ini akhirnya menjadi milik Ezzlyn, tapi ternyata Ezzlyn berjaya membawakan lagu ini dengan cemerlang!



Bagaimana agaknya sekiranya lagu ini dinyanyikan oleh Rabbani, ya?





Lagu Rindu

Datuk Seri Siti Nurhaliza / Waheeda






Lagu Rindu ciptaan Yassin ini sebenarnya merupakan projek lagu duet di antara Siti dan penyanyi Wassini yang pernah popular suatu ketika dahulu, Waheeda. Entah bagaimana, akhirnya ia menjadi lagu solo Dato Siti Nurhaliza dan turut menjadi single terakhir bagi album Prasasti Seni yang dikeluarkan pada 2004.





Untuk Terakhir Kali

Marsha Milan / Datuk Seri Siti Nurhaliza






Disampaikan pertama kali oleh Marsha di pentas akhir Akademi Fantasia, lagu ini merupakan lagu yang pernah diberikan kepada Siti sebelum beliau membuat keputusan tidak menggunakan lagu ini dalam album terbarunya ketika itu.



Komposernya, Sharon Paul kemudian membuat keputusan untuk memberikan lagu ini kepada Marsha untuk dinyanyikan di pentas akhir berkenaan.




Mahligai Gading

Datuk Seri Siti Nurhaliza / Misha Omar






Sebelum lagu ini dipopularkan Siti, Misha Omar terlebih dahulu ditawarkan lagu ini dan juga sudah siap merakamkan suaranya. Misha juga sempat membuat persembahan live mempromosikan lagu ini ketika majlis pelancaran drama tayangan TV2 menggunakan judul sama.



Entah bagaimana, sebaik sahaja drama itu ditayangkan di kaca TV, suara Siti pula yang bergema mendendangkan lagu sama.




Sedikit Waktu

Alyah / Alfie Alwi






Komposer yang turut mencipta lagu dendangan Alyah, Sesal Separuh Nyawa mengambil keputusan untuk menyanyikan lagu ini setelah Alyah menolak untuk merakamkannya. Sedikit Waktu merupakan lagu tema untuk drama Tiada Arah Jodoh Kita yang pernah ditayangkan di TV3.





Hilang

Dayang Nurfaizah / Misha Omar








Sebelum lagu ini sampai ke tangan Dayang, komposernya pernah menawarkan lagu tersebut kepada Liza Hanim dan Misha Omar. Kedua-dua mereka telah menolak lagu ini, seterusnya memberikan rezeki untuk ratu r'n'b itu.




Di Bawah Pohon Asmara

Jaclyn Victor / Datuk Seri Siti Nurhaliza






Mungkin ramai sedia maklum, lagu ini pernah dirakamkan Siti menggunakan judul Pohon Asmara sebelum bertukar tangan ke Jaclyn Victor. Siti tidak pernah menggunakan lagu ini dalam albumnya sehinggalah ia dipopularkan Jac dan akhirnya versi nyanyian Siti dikeluarkan syarikat rakamannya ketika itu.





Puteri

Zainal Abidin / Celine Dion






Lagu yang dicipta  komposer luar negara ini khabarnya pernah mendapat perhatian penyanyi popular antarabangsa Celine Dion sebelum menjadi hak milik Zainal. Dikhabarkan, Zainal begitu berminat merakamkan lagu ini sehingga beliau bermati-matian mendapatkan hak milik lagu Puteri dari penulis lagu tersebut.



Wow! Bayangkan sekiranya lagu-lagu di atas tidak dinyanyikan oleh mereka? Adakah anda masih akan meminati lagu-lagu tersebut?



Adakah anda tahu lagu lain yang pernah ditawarkan untuk penyanyi lain atau ditolak oleh seseorang penyanyi? Jom kongsi komen anda di bawah! - CARI



Nota: Maklumat-maklumat di atas berdasarkan rujukan penulis sama ada melalui Internet mahupun majalah lama yang pernah diterbitkan sebelum ini. Sebarang kekhilafan harap dimaafkan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2019 10:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Lagu Elegi Sepi tu pun katanya sepatutnya dinyanyikan oleh kumpulan nasyid. Meols x ingat sapa yg Nina sebut GV haritu. Antara Rabbani or Raihan juga lah.

Xtaw lah kalau Nina auta je kan. Tapi dia cerita masa live konsert juga kan masa tu.
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2019 10:54 AM | Show all posts
sapa pencipta lagu puteri tu? nasib baik jugak la acik celine tak nyanyi..so so je pun
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2019 10:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Macam mana ya kalau rabbani nyanyi lagu HHBB. Mungkin lirik lebih islamik gitu
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2019 11:02 AM | Show all posts
lagu tiada lagi tangisan pun kan?
aishah dgn siapa ntah
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2019 11:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Good job tt

Saya suka thread ni ada research
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2019 11:19 AM From the mobile phone | Show all posts
lagu kak ani awallah dondang sepatutnya lagu tu dibuat untuk allahyarhamah biduanita tok pah.
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2019 11:26 AM | Show all posts
MadameOnion replied at 19-3-2019 10:54 AM
sapa pencipta lagu puteri tu? nasib baik jugak la acik celine tak nyanyi..so so je pun

rasanya klu acik celine bawak..aura lagu tu menyerlah jgk la..compare penyanyi asal..
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2019 11:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Puteri tu kn genre etnik poyo je statement cannot brain la celine nyanyi kahkahkah
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2019 11:30 AM | Show all posts
no komen
tp nk komen ape makeup kak micth
semacam lembam di blah kanan
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2019 11:31 AM From the mobile phone | Show all posts
kechikchomel replied at 19-3-2019 11:02 AM
lagu tiada lagi tangisan pun kan?
aishah dgn siapa ntah

aishah dgn kak mitch donut aka misha omar
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-3-2019 11:36 AM From the mobile phone | Show all posts
kakasotong2 replied at 19-3-2019 10:31 AM
Lagu Elegi Sepi tu pun katanya sepatutnya dinyanyikan oleh kumpulan nasyid. Meols x ingat sapa yg Ni ...

Iols mcm pnh dgr, klu x silap utk Rabbani gak. Klu x silap ler. Huhu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-3-2019 11:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Leeanne88 replied at 19-3-2019 10:57 AM
Macam mana ya kalau rabbani nyanyi lagu HHBB. Mungkin lirik lebih islamik gitu

Kan.. Iols pun x leh imagine camne lagu ni KRU nak kasi kat Rabbani at first hahaha.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-3-2019 11:38 AM From the mobile phone | Show all posts
kechikchomel replied at 19-3-2019 11:02 AM
lagu tiada lagi tangisan pun kan?
aishah dgn siapa ntah

Tu rekod dua kali secara official. Misha Omar. Adnan buat balik bg Aishah sbb lagu tu x jadi single album Misha time tu.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-3-2019 11:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Sang_Pencinta replied at 19-3-2019 11:17 AM
Good job tt

Saya suka thread ni ada research

Tq. Hehe. Thread iols kbanyakannye slalu research dlu. Hiksss. Iols pun love thread chuolsss. Agitchew.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-3-2019 11:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Zazaelena replied at 19-3-2019 11:19 AM
lagu kak ani awallah dondang sepatutnya lagu tu dibuat untuk allahyarhamah biduanita tok pah.

Ye ke? Mcm pnh dgr tp x igt. Ade source ke? Nak baca skit.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-3-2019 11:39 AM From the mobile phone | Show all posts
myakayina replied at 19-3-2019 11:26 AM
rasanya klu acik celine bawak..aura lagu tu menyerlah jgk la..compare penyanyi asal..

Iols stuju. Rugi je kasi Bang Jenal.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-3-2019 11:40 AM From the mobile phone | Show all posts
eLiaD replied at 19-3-2019 11:29 AM
Puteri tu kn genre etnik poyo je statement cannot brain la celine nyanyi kahkahkah

Cuba uols imagine sore Celine dlm lgu tu bahasa omputeh? Iols rasa mmg lebih kurg muzik Celine.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-3-2019 11:41 AM From the mobile phone | Show all posts
mixed replied at 19-3-2019 11:30 AM
no komen
tp nk komen ape makeup kak micth
semacam lembam di blah kanan

Wallahualam. Kak Mitch kan makeup pun ala2 tomboy lately ni.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-3-2019 11:41 AM From the mobile phone | Show all posts
MadameOnion replied at 19-3-2019 10:54 AM
sapa pencipta lagu puteri tu? nasib baik jugak la acik celine tak nyanyi..so so je pun

Omputeh chuolssszah.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.088656s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list