Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
8133
View
136
Reply

Koleksi Bunga dan Pokok Saya

[Copy link]

Author: sharlenetexas       Show all posts   Read mode

Post time 21-6-2019 10:44 PM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 21-6-2019 10:14 PM
Dulu2 keladi hiasan ni banyak kat kampung. Sekarang jual dalam pasu boleh tahan harganya.


Ya betul. Tp dekat kampung-kampung still ada pokok keladi hiasan. I banyak amik dari makcik n my MIL. Ni pokok dekat rumah makcik I.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2019 02:01 PM | Show all posts

snake plant

snake plant


teringin nak letak snake plant ni dalam rumah. dekat nursery ada ke yg dah letak dlm pasu elok2x macam dalam gambar atau kena masukkan sendiri dalam pasu?
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2019 03:27 PM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 24-4-2019 02:35 PM
Serupa tapi tak sama kan...

Ulam raja

Hehee kosmos ni boleh dimakan buat ulam jugak ke.. atau lain rasanya? Seronok tengok segar sihat saja tanaman2 ni semua.
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2019 10:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Nak join jugak la tepek gambar bunga iols tanam kat benang ni...hehe

IMG_20190702_094247_815.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2019 10:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Firework flower

IMG_20190612_080424_534.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2019 09:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2019 09:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2019 09:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2019 03:11 PM | Show all posts
awaynepian replied at 25-4-2019 06:42 AM
Saya pun suka tanam..tanam cili dr biji cili sebelum buang tp pokok xtahan lama..mesti kena serang.. ...

saya pun beli benih dari baba's, baru sebulan lebih berjinak-jinak dengan hobi baru tanaman sayur2 ni, sooo excited, macam-macam nak tnam
tapi sedih betul, bayam merah & pak choi tu dah sebulan lebih tinggi dia 3 inci tu aje.. rasa tak menjadi tu.. nak kena buang je lah lepas ni. bila baca-baca kat internet, bayam ni dah sebulan boleh petik, saya punya 3 inci tu je lah hehehe

tanam bendi, alhamdulillah jadi, tinggi la jugak pokoknya

tanam terung, 2 inci je baru, tak tau lah jadi ke tak


tanam pudina, dari batang, cucuk2 je.. naik jugak pokoknya

tanam daun selom,  dari batang jugak... ada jugak naiknya baru nak bertunas

tanam bayam dari batang, tak jadi

sekarang tengah semai kailan dari benih baba's.. naik lah anak pokoknya.. tapi takut 3 inci tu jugak lah nanti cam kawan-kawan bayam merah & pakcoy tu.. apasal eh jadi gitu?

Pasni nak tanam kunyit, cili, thai basil, kagkung, capsicum.. tengah ada mood ni hehehe


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2019 11:51 PM From the mobile phone | Show all posts
izzah_mia replied at 24-6-2019 02:01 PM
teringin nak letak snake plant ni dalam rumah. dekat nursery ada ke yg dah letak dlm pasu elok2x ...

U boleh suruh dia tanamkan dlm pasu lain. Selalu kalo pasu kecik2 tu free kalo beso n perlu extra tanah ada cas la..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2019 02:26 PM | Show all posts
ninnamina replied at 18-7-2019 11:51 PM
U boleh suruh dia tanamkan dlm pasu lain. Selalu kalo pasu kecik2 tu free kalo beso n perlu extra  ...

ok..tq yer sis
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2019 01:02 PM | Show all posts
Sapo yang tanam kek bawah/ateh tanah, bulih guno kulit tolor buek halau siput.
Rameh an kulit tolo campak kek tanah or pangka pokok. Tolo apo pn bulih..ayam/itik/puyuh bulih yo asal an bercengkorang.
Ado gak guno sistem buddy..contoh eh, tanam cili dokek ngan kucai/bendi. Petuo ni omak n uwan dah lamo guno.
Kot pokok bungo lak, tanam la bungo taik ayam..namo tak semonggah tapi dio  buddy yang baik untuk kebanyakan pokok bungo.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2019 01:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by RumiMenari at 20-8-2019 01:56 PM

20190808_091223.jpg

Nak join gk la.. ni english rose yg i tanam (iD : sharifa asma)..kwsn terhad dok rumah teres..so letak je la bwh bumbung.. tak besar mcm org lain tanam tp ok la boleh berbunga gk..bau wangi kuat..mcm bedak baby johnson's yg warna pink tu
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2019 01:54 PM From the mobile phone | Show all posts
20190627_114223.jpg

Another rose..tp belum stabil lg..br beli & jaga.. iD :  double delight.. ikutkan dia akan berubah dr putih ke kuningan lps tu pink/red..bau wangi
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-8-2019 02:08 PM From the mobile phone | Show all posts
RumiMenari replied at 20-8-2019 01:54 PM
Another rose..tp belum stabil lg..br beli & jaga.. iD :  double delight.. ikutkan dia akan berub ...

Comel. Mcm pakai blusher
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-8-2019 07:29 PM From the mobile phone | Show all posts
RumiMenari replied at 20-8-2019 01:44 PM
Nak join gk la.. ni english rose yg i tanam (iD : sharifa asma)..kwsn terhad dok rumah teres..so ...

Letak kulit telur ke tu?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.098965s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list