Ramai orang suka makan kek keju tapi selalu mengganggap nak buat kek keju ni susah dan leceh dan perlu dibakar menggunakan oven. Tambahan pula ramai tidak memiliki oven. Harga kek keju di pasaran pun agak mahal. Buat sendiri lebih berbaloi.
Resipi mudah yang bakal dikongsikan ini merupakan kek keju yang hanya perlu dibekukan di dalam peti ais. Boleh dimakan semasa berbuka puasa nanti ataupun disediakan semasa majlis rumah terbuka hari raya kelak.
Mari kita lihat bahan-bahannya terlebih dahulu untuk membuat Kek Keju Coklat Bersama Bijiran Beras Rangup (Crispy Rice Cereal Chocolate Cheesecake)
Bahan-bahannya:
¼ cawan/60g unsalted butter
285 g mini marshmallows
6 cawan / 180g crispy rice cereal
225g semisweet chocolate
¼ cup/ 6oml heavy cream
455g cream cheese
½ cawan/100g gula
1 sudu teh vanila
2 ½ cups/150g whipped cream chocolate bar, untuk hiasan
Cara penyediaan:
Based Kek 1. Cairkan mentega dalam kuali mengguna api sederhana.
2. Masukkan marshmallows dan kacau hingga cair. Tambah bijiran beras dan kacau sehingga sebati.
3. Sementara masih panas, pindahkan bijiran beras tadi ke dalam pan berdiameter 10 inci yang telah disapu mentega.
4. Tekan dan ratakan bijiran beras tadi untuk bentuk based kek menggunakan cawan yang telah disapu mentega supaya tidak melekat. Ketepikan.
Filling Kek
1. Masukkan semi sweet chocolate dan tuang heavy cream. Letak dalam microwave selama 1 minit atau boleh guna kaedah double boiled. Kacau hingga cair.
2. Dalam bekas lain, gaul cream cheese, gula dan vanila hingga sebati.
4. Tambahkan 1 1/1 cawan ( 90g) whipped cream ke dalam adunan coklat dan kaup dengan spatula sehingga sebati.
5. Tuangkan adunan ini ke atas based kek dan sejukkan dalam peti ais sekurang-kurangnya 3-4 jam. Untuk hasil yang lebih baik, adunan kek perlu disejukkan semalaman.
Hiasan
1. Boleh gunakan baki whipped cream yang telah dipukul hingga kembang dan paipkan ke atas kek keju yang telah disejukkan. Parut sedikit chocolate bar untuk hasil lebih menarik dan sedia untuk dingap.