Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
7010
View
175
Reply

Rutin penjagaan muka

[Copy link]

Author: amboimak    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 17-7-2019 11:50 AM From the mobile phone | Show all posts
amboimak replied at 16-7-2019 05:22 PM
pigmentation yang i pernah baca depends.. kalau yg jenis dah berakar tu memang kena p laser treatm ...

Berakar tu mcm mana u? I punya mcm bintik coklat dot tu
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2019 11:55 AM | Show all posts
cleanser-toner-essence-moisturise-sunscreen-foundation
weekend  i pakai mask dekat muka. scrub sekali sekala. yg penting apa pun rajin cuci muka ya.. if pakai makeup rajin2 jua pakai remover makeup dlu bru cuci..
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2019 01:11 PM | Show all posts
hidet replied at 17-7-2019 09:50 AM
berapa banyak sunblock nak kena tepek. some said sebesa 10cent syiling.. kalau ikut Iman Abd Rahim ...

ikut jenis sunblock .. ada yg sgt2 cair so, sapu lebih sikit to ensure coverage utk satu muka tu betul2 well covered

yg jenis pekat & ada whitecast tu, i tak sapu tebal sgt .. kang nampak mcm pakai topeng pulak .. hahahahaha

Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2019 02:28 PM | Show all posts
i jenis kulit combination,

my skin routine :

1) cleanser
2) toner
3) essence
4) serum
5) moisturizer
6)sunscreen

then makan vit E, elok utk rawat kulit i and kolestrol i hehe

kalau mlm :

1)oil clenser
2)cleanser
3) toner
4)essence
5) vit E ( capsule yg makan tu amek sikit letak kat muka)

i ada sinus , jerawat dulu kerap singgah. so far applied mcm ni, mmg elok utk kulit i
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-7-2019 03:06 PM | Show all posts
wenza replied at 17-7-2019 11:50 AM
Berakar tu mcm mana u? I punya mcm bintik coklat dot tu

dia mmg akan ada akar sikit kat bawah epidermis
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-7-2019 03:07 PM | Show all posts
duradanis replied at 17-7-2019 11:55 AM
cleanser-toner-essence-moisturise-sunscreen-foundation
weekend  i pakai mask dekat muka. scrub seka ...

betul, kena bersihkan elok2 kalau tidak pores tersumbat
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-7-2019 03:08 PM | Show all posts
hollahop replied at 17-7-2019 02:28 PM
i jenis kulit combination,

my skin routine :

vitamin E apa u makan ye? jenis soft capsule ye nak picit2 tu?
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2019 03:16 PM | Show all posts
amboimak replied at 17-7-2019 03:08 PM
vitamin E apa u makan ye? jenis soft capsule ye nak picit2 tu?

yap. jenis capsule. so i amek satu. i tebuk ngan peniti. picit amek vit dlm tu.
tapi xley apply banyak sgt. nnt naik jerawat kalau pores sumbat.

and i amal vit e tu selain repairing my skin elok utk colestrol i. i early 30. colertrol tinggi. doct xnak bagi ubat sebab dia kata muda lagi
then amek suppliment la.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-7-2019 03:18 PM | Show all posts
hollahop replied at 17-7-2019 03:16 PM
yap. jenis capsule. so i amek satu. i tebuk ngan peniti. picit amek vit dlm tu.
tapi xley apply b ...

oooo tq for the info..

good suggestion try on vit e.. ok.. kena cuci muka betul2 dulu la sebelum try
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2019 03:25 PM | Show all posts
amboimak replied at 17-7-2019 03:18 PM
oooo tq for the info..

good suggestion try on vit e.. ok.. kena cuci muka betul2 dulu la sebelu ...

betul, sebab tu kena double cleanse. mula2 pakai oil cleanser, then pencuci biasa.
kalau xda. guna ja pencuci muka biasa tu dua kali.
muka i dulu teruk. i ada allergic and sinus. sekarang still naik jerawat, tapi masa tertentu ja.
cuma bekas jerawat lubang2 tu ada juga

so, sebab tu i consume vit e tu.

kebanyakkan ingt vit c elok utk kulit. mmg elok, tapi utk org yg normal skin type. nak maintainkan skin.

kalau nak repairing skin. better vit E
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-7-2019 03:28 PM | Show all posts
hollahop replied at 17-7-2019 03:25 PM
betul, sebab tu kena double cleanse. mula2 pakai oil cleanser, then pencuci biasa.
kalau xda. gu ...

thank you. this is really useful info.. kalaulah boleh like haha
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2019 03:49 PM | Show all posts
amboimak replied at 17-7-2019 03:28 PM
thank you. this is really useful info.. kalaulah boleh like haha

welcome. hahaha itu la kalau ad like button kan best..
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2019 03:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by MakcikPrada at 17-7-2019 03:56 PM
hidet replied at 17-7-2019 09:50 AM
berapa banyak sunblock nak kena tepek. some said sebesa 10cent syiling.. kalau ikut Iman Abd Rahim ...


Betul u, panjang 2 jari, tp rasanya ni mostly yg jenis cair kut, kalau jenis thick, maybe can use lesser a bit, I ada follow IG drshaairanasir, shes a dermatologist, dia ada post pasal sunscreen ni, blh check post dia lama2, 1/2 teaspoon for face n neck dia recommend, I suka hada labo sunscreens, xde white cast
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2019 05:08 PM | Show all posts
hollahop replied at 17-7-2019 03:16 PM
yap. jenis capsule. so i amek satu. i tebuk ngan peniti. picit amek vit dlm tu.
tapi xley apply b ...

Pasal cholesterol tu, experience i sendiri .. dah 6.2 pastu doctor suruh control sendiri .. pada masa yg sama, i bawa arwah bapa i pi jumpa cardiologist, dia yg suggest suruh makan omega fish oil brand pristin (sebab katanya ada ubat/supplement utk cardiac patient under the same roof, so dia kata this one ada better research etc) .. so, i tried .. sehari 2 kali sebijik sekali makan. after 3 month, i pi check balik my cholesterol level turun 5.7 ... pastu i tak brp jaga makan & tak makan betul2 fish oil tu, dlm masa 3 bulan, my cholesterol level naik jadi 6,

now after 10 years, i still ambil fish oil (bila ingat makan, bila lupa sampai 2 bulan pun tak makan ).. alhamdulillah my cholesterol level still 6.2 ..
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2019 05:11 PM | Show all posts
MakcikPrada replied at 17-7-2019 03:53 PM
Betul u, panjang 2 jari, tp rasanya ni mostly yg jenis cair kut, kalau jenis thick, maybe can us ...

I pun before ni salah cara applied sunscreen. selalu i pakai mcm cream biasa.
tapi kalau nak kesan optimum, mmg pakai sebanyak line kedua jari telunjuk.

then lepas few hour kena re-apply balik. kalau mcm SPF 50 tu xsilap. lasting dlm 4hour.

then after 4 hour kena re-apply.
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2019 05:13 PM | Show all posts
amboimak replied at 16-7-2019 05:24 PM
treatment acid/retinol you pakai apa ye? efektif tak?

ok, lupa nak jawap pasal brand
glycolic acid
1. toner - pixi
2. mask - caudalie

lactic acid
i guna good genes - sunday riley

retinol
dulu2 guna retin-A beli kat farmasi .. a bit harsh & mudah sgt kulit mengelupas ..maybe sebab tak guna oil after application kot
skrg ni guna A+ from sunday riley - for now, i just boleh guna 2 nights in a row pastu kena rest & well moisturize muka for 2-3 days before repeat balik. my skin tak brp strong, after 2 days pakai tu, skin mula rasa tight & nampak mcm kering sikit. it will take time utk skin biasakan dgn retinol
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2019 05:25 PM | Show all posts
hollahop replied at 17-7-2019 05:11 PM
I pun before ni salah cara applied sunscreen. selalu i pakai mcm cream biasa.
tapi kalau nak kesa ...

in our case, lepas solat zohor memang reapply balik la
SPF50 tu memang dah cukup ..
so far, i try dah byk sunscreen

neutrogena - spf 110 (ni beli kat US) .. coverage best tapi sgt thick .. nak sapu evenly kena make sure kulit well moisturized.
neutrogena - spf50 .. ok tapi mcm texture dia kasar sikit banding the rest & ada white cast sikit
shiseido - coverage sunblock dia best tapi ada white cast
estee lauder - brightening range - ok takde white cast sgt
estee lauder - renutriv - sgt2 ok tapi rege plak ..rm300 plus
chanel - pun sgt2 ok, kalau kalut2 boleh apply sunblock saja without moisturizer sebab creamy type n takde white cast ... taaaaappiii ..rega rm300 plus
aneesa - watery tapi bila dah sapu evenly on face, jadi matte finishing .. i suka & poket pun tak menjerit hahahaha
cetaphil - yg ni pun i suka .. i guna kat office after solat & i bawa masa pi umrah

skrg ni i tgh eyeing estee lauder mineral sunblock -sgt best sebab smooth sgt. kiranya masuk dlm wishlist dulu la since i masih ada chanel, aneesa, cetaphil dan neutrogena spf110 utk dihabiskan dulu.



Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2019 05:47 PM | Show all posts
airisa replied at 17-7-2019 05:25 PM
in our case, lepas solat zohor memang reapply balik la
SPF50 tu memang dah cukup ..
so far, i ...

banyaknyaa u dah pakai. i baru try a few. banyak yg i xsuka sebab ada white cast n sticky

so utk daily i pakai biore uv aqua rich. senang basuh and applied.water base.

nanti i nak try yang spray punya pulak.  
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2019 06:11 PM | Show all posts
airisa replied at 17-7-2019 05:08 PM
Pasal cholesterol tu, experience i sendiri .. dah 6.2 pastu doctor suruh control sendiri .. pada m ...

i kurus( underweight), kecik. tapi colestrol i 8. for the first week ja dia bagi ubat then dia suruh amek suppliment and minum susu omega
hahaha i xrajin bancuh susu tu . makan jgn kata la. mcm2 i makan walaupun i ada allergik.

bila i rasa tengkok i cekang sikit.baru i control sikit makan. insaf kejap
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2019 06:34 PM From the mobile phone | Show all posts
routine i cleanser-toner-day cream.. seminggu 2-3x scrub..
dah 3 tahun guna brand yg sama tapi lately ni kulit i jd kusam plak.. bila pakai nanti lama-lama berubah jadi berminyak and kulit muka jd gelap.. dulu pakai okay je.. nak ckp pemakanan i mkn jnis tk oily
nak tukar brand takut plak tak serasi..
ada sesiapa tahu tak kenapa boleh berubah jd gelap?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.082822s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list