Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
2771
View
49
Reply

[Tempatan] Tahniah syed saddiq walaupun tak logik. Hehehe

[Copy link]

Author: harizs    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 16-8-2019 03:10 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Pertamanya tahniah YB Syed Saddiq sebab 'berjaya buat pengumuman' kerajaan naikkan kadar intern dari RM300 ke RM900/sebulan. [1]

Harap jgn sekadar perancangan tapi buatnya tidak.

Cuma nak tanya beberapa soalan kepada YB SS.

1. Di dalam nada kerajaan dan Tun M yang nak kurangkan komitmen daripada belanja gaji penjawat awam [2] kerana alasan hutang negara dsbnya, bukankah langkah menaikkan elaun intern sampai 3 kali ganda secara drastik ini berlawanan dengan aspirasi dan statement Tun M/kerajaan yang baru tak sampai setahun?
.

2. Melihatkan gerak geri kementerian kewangan yang sentiasa melakukan permohonan pembekalan tambahan untuk pengoperasian kerajaan (Baca: tambah hutang melalui terbitan bon), apakah langkah ini sebenarnya tidak kena dengan masanya? [3]
.

3. Ataupun jikalau ianya tidak menggunakan dana kerajaan(Baca:Tax Payer Money)

Adakah ada dana lain yang akan digunakan untuk tujuan ini? Dana dari keuntungan agensi contohnya?

Jika ya, bagaimanakah agensi-agensi kerajaan nak achieve benda ni sebab kita tahu kebanyakan agensi kerajaan adalah bersifat Non profitable dan apakah caranya agensi-agensi berkenaan nak regenerate profit daripada perbelanjaan bayar elaun tersebut?
.

4.  Jika sebelum ini intern di agensi dan jabatan kerajaan adalah di antara tempat yang kurang mendapat sambutan, dan sudah pastinya dengan pengumuman ini ramai belia akan berduyun-duyun memohon untuk intern di agensi dan jabatan kerajaan.

Namun melihatkann bajet kerajaan yang sentiasa menipis, sudah pastinya agensi dan jabatan kerajaan akan menjadi lebih picky dalam memilih intern mereka.

Jadi berapakah agaknya peluang intern yang akan terhidang kepada belia dan berapa ramaikah belia yang akan memperolehi manfaat gaji 900 ini?
.

5.  Salah satu tujuan utama latihan industri adalah untuk pelajar 'scouting' tempat kerja. Jadi kalau dah ramai yang berminat intern di sektor kerajaan nanti..

Adakah peluang pekerjaan juga ditambah untuk sektor kerajaan?

Eh tapi jap, kerajaan nak kurangkan beban pekerja kerajaan..jadi?

Dah pening.
.

6. Elaun intern sudah RM900, adakah wajar gaji minima masih RM1100?
.

Akhir kata tahniah sekali lagi diucapkan kepada YB SS
di atas usaha beliau, cumanya diharapkan usaha ini bukan hanya cantik di atas kertas, namun berjaya perlaksanaannya.

Dan lebih penting lagi ini bukanlah salah satu cara untuk kerajaan mengurangkan pengambilan pekerjaan di sektor awam tetap dikemudian hari nanti.

Sekian.

Rujukan:
[1] Elaun latihan praktikal kerajaan naik kepada RM900 sebulan - Syed Saddiq
https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2019/08/596507/elaun-latihan-praktikal-kerajaan-naik-kepada-rm900-sebulan-syed

[2] Pak Lah, Najib tinggalkan perkhidmatan awam gemuk, kata Dr M
https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2018/12/01/pak-lah-najib-tinggalkan-perkhidmatan-awam-gemuk-kata-dr-m/

[3] Auction Calendar
https://fast.bnm.gov.my/fastweb/public/FastPublicBrowseServlet.do?mode=MAIN&taskId=PB050500

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2019 04:05 PM | Show all posts
diorang kan takde whatsapp group...jadi sesuka hati je announce lepas tu tarik balik sebab ade percanggahan fakta
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2019 04:36 PM | Show all posts
lepas tu muka bangga giler budak menteri muda nih..bajet disayangi para belia..

ehh..budak2 belia u dulu2 yang sanggup pangkah PH semua dah masuk longkang la...tengah sedut air kencing PH tu...
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2019 04:46 PM | Show all posts
Tadi bincang dengan boss salah satu research center under MITI.
Sebelum ni memang dia ambil intern tapi takder bayaran sebab memang center dia kurang peruntukan.

Mungkin start tahun depan dah stop ambil intern, sebab dorang memang takder peruntukan untuk bayar intern. Unless kerajaan bagi special bajet untuk intern ni, baru diorang akan terima.

Besar juga implikasi kepada agensi kerajaan ni. Budak-budak pun mungkin tak cukup tempat sebab agensi dah stop ambil sebab kekurangan peruntukan.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-8-2019 06:47 PM From the mobile phone | Show all posts
shi_jewel replied at 16-8-2019 04:05 PM
diorang kan takde whatsapp group...jadi sesuka hati je announce lepas tu tarik balik sebab ade perca ...

Kena tanya syed sadiq jabatan kerajaan mana yg akan ambil intern secara beramai2  atau masing2 jabatan nanti tolak menolak sbb xde bajet nak bayar intern.

Keduanya, kena tanya Syed Sadiq private sektor mana yg sudi ambil intern beramai2 utk byr 900 sebulan kalau jabatan kerajaan sendiri tolak menolak x mahu ambil intern sbb xde bajet.  
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2019 07:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Ni rsa ni mau jbtn krajaan amek sorg je kot budak intern ni nnt..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-8-2019 07:57 PM From the mobile phone | Show all posts
aechae replied at 16-8-2019 07:39 PM
Ni rsa ni mau jbtn krajaan amek sorg je kot budak intern ni nnt..

Menteri2 ni buat keputusan sendiri2. X bincang dgn kementerian lain. Masing2 menteri syok sendiri. Sbb tu asyik u turn saja.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-8-2019 08:05 PM From the mobile phone | Show all posts
CoolSurfer replied at 16-8-2019 04:46 PM
Tadi bincang dengan boss salah satu research center under MITI.
Sebelum ni memang dia ambil intern  ...

Menteri xde wasap grup gini la....jabatan krjn mana la yg nak keluar bajet byk ambil intern klu swasta pun x mau bayar
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2019 08:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Hahahhahahah bongok... aku baru tgk kat insta dia. Dengan kemas dan tertibnya dia umumkan hal ni. Aku baru terdetik hati nak puji.

Ok takpe we just wait n see...
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2019 09:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Itu lah jadinya bila menteri tak berapa byk pengalaman buat polisi...jabatan kerajaan sekarang semuanya kekurangan peruntukan..segala mala perbelanjaan kena cut termasuklah Pekerja Sambilan Harian pun dikurangkan pengambilan...kalau intern pun nak kena bayar mahal2 baik tak payah ambik dah la tak reti buat kerja apa pun...semua nak kena ajar..baik la ambik PSH yg ada pengalaman kerja...boleh suruh macam2
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2019 09:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Elokla tu.
Kesian budak intern jd cheap labour.
Depa pun nk hidup jugak. Mana nak byr sewa rumah lg.
Kalau private lgla tak logik bayar 500 je kt student. Sesetengah intern tu kena keje sampai malam.
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2019 12:29 AM From the mobile phone | Show all posts
silap2 intern gomen ni siap kena interbiu bagai..nk pilih yg result power je.x pon ikut kabel gak..huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2019 12:29 AM | Show all posts
drpd up gaji intern baik la up gaji permulaan pekerja swasta ade jgk kebaikannya
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2019 12:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Lula2 replied at 16-8-2019 09:30 PM
Elokla tu.
Kesian budak intern jd cheap labour.
Depa pun nk hidup jugak. Mana nak byr sewa rumah l ...

Jabatan mana la yg byk peruntukan nak bayar 900 sebulan tu.... 10 org intern dah 9000 sebulan. Bajet sedia ada pun sana sini kena cut. Klu jabatan gomen pun x sanggup bayar, swasta lagi la.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-8-2019 07:25 AM From the mobile phone | Show all posts
tobby replied at 17-8-2019 12:47 AM
Jabatan mana la yg byk peruntukan nak bayar 900 sebulan tu.... 10 org intern dah 9000 sebulan. Baj ...

Jabatan dari kementerian belia akan ambil semua intern.  They must walk the talk. Jgn sembang kencing mcm menteri2 ph
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2019 11:41 AM From the mobile phone | Show all posts
tobby replied at 17-8-2019 12:47 AM
Jabatan mana la yg byk peruntukan nak bayar 900 sebulan tu.... 10 org intern dah 9000 sebulan. Baj ...

swasta ada je yg ok je nk byr kalau 1k pun.
I pernah pegi meeting dgn industries and most of them ok utk byr intern 1k.
Ni kalau bidang IT la.
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2019 11:42 AM From the mobile phone | Show all posts
salamon replied at 17-8-2019 12:29 AM
drpd up gaji intern baik la up gaji permulaan pekerja swasta ade jgk kebaikannya

Isunya adalah intern pun nak hidup.
Ramai student intern tak stay dgn family. Kt kg takde company yg boleh hire intern. Kena pegi city.
Habis sewa rumah semua nk byr guna apa? Nk mkn lg.
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2019 11:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Kah kah kah..

Terjerat dengan geng sendiri.. harap mampos mereput dari dalam dan tumbang sebelum 2020..

Masing2 ghairah bak tunjuk tera..  
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2019 03:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Lula2 replied at 17-8-2019 11:42 AM
Isunya adalah intern pun nak hidup.
Ramai student intern tak stay dgn family. Kt kg takde company ...

Mcmla derang xde loan sponsorship scholarship etc.nm pon intern kn sah2 masih mak pak tnggung.igt ye beza tau intern yg xde duit ngn org bkerja yg xde duit.org bkerja tade duit xde spe tlg n kne tlg mak pak lg.intern tmpt i lg untung salu org blnja mkn..
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2019 03:58 PM | Show all posts
Lula2 replied at 17-8-2019 11:42 AM
Isunya adalah intern pun nak hidup.
Ramai student intern tak stay dgn family. Kt kg takde company ...

ce hg bace post ambipur kat bwh tu...pekerja swasta lg byk tanggungan & nk struggle hidup pon ye jgk..tp x dinafikan hak2 intern jgk..

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.095882s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list