Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
1128
View
20
Reply

Rembat sikit je

[Copy link]

Author: nadi_sc    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 18-8-2019 05:13 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Aku rasa berdosa sekarang ni . Aku bila cuti suka tolong bapak aku niaga . Tapi kebelakangan ni . Niat aku dah jadi songsang . Aku rasa nak lingkupkan kedai tun. Semuanya sebab aku bengang bapak aku suka puji orang lain melebih lebih . Berdosa pulak aku rasa
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2019 08:21 AM | Show all posts
songsang? are u gay?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-8-2019 08:50 AM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 18-8-2019 08:21 AM
songsang? are u gay?

Songsang dlm cerita ni merujuk kepada niat buruk . Patutnya niat baik
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2019 06:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Ni nak minta nasihat/pendapat atau meluahkan perasaan.. ?
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2019 07:10 PM | Show all posts
Assalammu'alaikum n selamat sejahtera.

Istighfar byk2.  Niat jht tu jgn direalisasikan.  Tp kalau dah terbuat tu, pulangkan la mana yg dah terambik tu.  Minta maaf kat ayah n bgtahu dia that u won't do it again.  Look on the bright side - bersyukurlah dia suka puji org, lebih2 lagi kalau dia kembalikan semuanya kpd Allah dgn ucapan Masya Allah, Barakallah.  Tak tenang hati kita kalau ada ayah yg sudah berusia senja tp mulutnya mcm longkang asyik kutuk org.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-8-2019 08:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Genkidesuka replied at 18-8-2019 07:10 PM
Assalammu'alaikum n selamat sejahtera.

Istighfar byk2.  Niat jht tu jgn direalisasikan.  Tp kalau ...

Masalahnya dia puji orang dan dia carut aku . Tu jadi bengang tu . Tapi betul la dosa memang tak buat lah kan . Cuma sekarang ni aku macam tak tau nak control bengang aku ni
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-8-2019 08:48 PM From the mobile phone | Show all posts
CatMiow replied at 18-8-2019 06:46 PM
Ni nak minta nasihat/pendapat atau meluahkan perasaan.. ?

Minta pendapat kalau sudi . Nak maki pun maki la . Aku ok je mana baik aku ambik
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2019 09:09 PM | Show all posts
nadi_sc replied at 18-8-2019 08:48 PM
Masalahnya dia puji orang dan dia carut aku . Tu jadi bengang tu . Tapi betul la dosa memang tak b ...

Kwl rasa bengang tu dgn istighfar byk2.   Tk dpt dinafikan, kebanyakan org kita sukar utk tunjuk kasih syg kpd anak sendiri walhal Islam suruh ibubapa berbuat demikian.  

Jika ayah TT tak baik sgt dgn TT, TT je la jadi anak yg baik utk dia. Selalu2 lah bg salam bile nmpk/jumpa dia.  Gosok bahu or belakang dia bila korang berbual ke.  Nak lebih bagus lagi... kalau TT seorg lelaki, time solat fardhu tu pi la berjemaah sama2 w ur dad kat masjid.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-8-2019 09:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Genkidesuka replied at 18-8-2019 09:09 PM
Kwl rasa bengang tu dgn istighfar byk2.   Tk dpt dinafikan, kebanyakan org kita sukar utk tunjuk k ...

Selalu gak la dulu follow dia ke masjid . Lepastu dia carut aku depan jemaah time tu ada imam sekali . Dia kata aku ni time susah baru nampak masjid . Masatu aku baru putus cinta
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2019 09:45 PM | Show all posts
nadi_sc replied at 18-8-2019 09:27 PM
Selalu gak la dulu follow dia ke masjid . Lepastu dia carut aku depan jemaah time tu ada imam seka ...

Pengajarannya, kau gi je la hari2 ke masjid tak kira susah atau senang.  Yg dia carut2 tu... benda yg lepas, jgn dikenang.  Kalau dia buat lagi, kau istighfar je byk2 time dia dok bising2 tu.  Kau kena redho ayah kau mcm tu, TT.  Tu ujian utk kau.  Bersabarlah.  Mana2 kebaikan dia buat, kau tirulah.  Mana2 yg tak elok tu takyah ikut.  

Kita jgn komplikatedkan hidup kita, TT.  Jgn ditanya kenapa org tu mcm tu, kenapa dia tak mcm ni. Tu semua kehendak Allah, yg pasti hujungnya ada hikmah utk semua.  Kita tak boleh ubah org jd baik tp kita boleh ubah diri sendiri ke arah kebaikan.  Antara nak dgn tak nak je.  Be a man, do the right thing!  Dgn izin Allah, u can do it!


Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2019 09:41 AM | Show all posts
sabar je la dik.. nanti kang bapak kau dah takde menyesal tak sudah kang..
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2019 10:37 AM | Show all posts
tak payah la sibuk nak tolong kat kedai. ko pun tak berdosa, kedai pun tak lingkup, bapak ko pun tak marah.

Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2019 11:09 AM From the mobile phone | Show all posts
janganla gitu. kalau niat gitu better xpayah tolong. Doakan je kedai bapak maju. lebih afdal.
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2019 11:35 AM | Show all posts
nadi_sc replied at 18-8-2019 01:27 PM
Selalu gak la dulu follow dia ke masjid . Lepastu dia carut aku depan jemaah time tu ada imam seka ...

bapak mana yg x sayang anak dik..dia tegur benda betul walaupun x kena gayanya..
sila ambil positif...renung kembali kata2 dia...


Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2019 03:24 PM From the mobile phone | Show all posts
nadi_sc replied at 18-8-2019 08:48 PM
Minta pendapat kalau sudi . Nak maki pun maki la . Aku ok je mana baik aku ambik

Jgn la lingkupkan kedai bapa kau,  nanti kai juga yang susah.

Selalu kena compare and puji org lain aku rasa tu mcm standard asian parents didik anak.  Buka. Ko sorng je,  aku pun puas..  Abaikan je cakap bapa kau tu.  Anggap je angin lalu,  sambil2 tu bermuhasabah,  napa bapa kau ckap mcm tu.
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2019 05:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku rasa nak lingkupkan kedai tun...

Knp nk lingkupkn kdai tun  ?
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2019 02:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Kedai tu sumber duit bapak kau. Bapak kau tu keluarga kau. Dia lingkup, kau pun lingkup. Satu keluarga rugi. Kalau kau marah pun, baik kau tak payah datang tolong.
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 10:06 AM | Show all posts
tak kenang budinya u ni..
tak fikir ke hasil kedai tu la yang jadi sumber rezeki sumbat dalam mulut u..
kalau tutup kedai tu korang sekeluarga nak makan apa?
boleh u sara mak ayah keluarga sampai mati?
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2019 09:50 AM | Show all posts
kalau mcm tu xyah la tolong,nak tolong kena iklas kalau x iklas kurang pahala,ni siap ada niat nak lingkupkan lg ,baik xyah tolong,biar la dia harapkan pertolongan dari org yg dia puji2 tu,
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2019 09:57 AM | Show all posts
umo bape ni? mcm xmatang je
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.092983s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list