Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1234Next
Return to list New
4585
View
64
Reply

Peminat Kucaimars Marah Tok Ti Bila Disuruh Tukar Nama Sayur

[Copy link]

Author: Cari-Azza       Show all posts   Read mode

Author
Post time 23-8-2019 12:23 PM | Show all posts |Read mode






"Susahlah nak sebut Kucaimars ni, nama pendek sikit ada tak? Kucai macam daun kucai je."



Itu pertanyaan dan komen selari juri Big Stage, Datuk Siti Nurhaliza kepada peserta lelaki, Kucaimars. Terserlah ketidakselesaan Siti apabila menyebut nama penyanyi BBNU tersebut dengan panggilan 'sayur' dan seperti nama perempuan katanya.



Beberapa kali Siti menyatakan nama tersebut tidak begitu sesuai sebagai penyanyi kerana menyamai sayur (daun kucai) dan mars (nama perempuan). Pada mulanya, Siti cuba menukar nama Kucaimars kepada Chai sahaja, tetapi tetap tidak sesuai kerana ia menyamai nama Cina, hinggalah mencadangkan untuk memanggil nama penuhnya iaitu Amirul dan ia berlangsung hingga habis sesi menjuri.



Segelintir peminat Kucaimars tidak berpuas hati dengan komen Tokti yang dianggap tidak relevan. Ini kerana ia bersesuaian dengan zaman sekarang yang lebih mementingkan nama 'catchy' berbanding nama betul.



Pengulas dunia hiburan tempatan, Sepit Siput berpihak kepada Siti lalu menjelaskan isi tersirat yang mahu disampaikan oleh penyanyi nombor satu tanah air itu.







Bagi Sepit, teguran Siti ada benarnya dan harus diterima oleh semua pihak dengan tenang jika mahu lebih sukses. Untuk menjadi artis hebat, nama komersial sangat penting kerana ia akan digunakan sampai bila-bila. Dalam konteks ini, nama Kucaimars sendiri menjadi bahan jenaka apabila dikaitkan dengan nama sayur, walaupun mungkin sebenarnya ia adalah nama yang sedang trending.



Sementelah lagi, nama sebegini tidak nampak profesional kerana Mars itu sendiri difahamkan berasal dari jenama coklat kegemarannya. Jelas ia menurunkan standard nama penyanyi itu sendiri.



Kredit foto: IG






Ia turut dipersetujui oleh warganet yang berpendapat nama komersial bukan bermaksud nama sopan semata-mata tetapi lebih kepada tahap profesional itu sendiri. Lalu membandingkan nama Lady Gaga yang pelik tetapi dalam masa sama unik serta tidak bodoh.






Kredit foto: IG




Bagaimanapun, ada juga yang menuduh Tok Ti sengaja memanaskan isu yang sebenarnya tidak ada apa pun.



Rasanya dalam konteks ini, Tok Ti berniat baik untuk menjelaskan nama tersebut tidak profesional dan nampak main-main. Jadi, terima dengan hati terbuka teguran tersebut. Mungkin boleh mencari nama-nama yang lebih sesuai dan ini lah masa terbaik kerana program BBNU ini mendapat perhatian dari segenap masyarakat. - CARI

Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2019 12:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Entah la weh, hati aku tak terbukak nak tengok big stage ni, yg musim lepas tu pun iols tak tau siapa yg menang. Yg iols tau, shafiq tu sedap...
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2019 01:24 PM | Show all posts
first time dengar nama kucaimars aku ingatkan nama komposer or penulis lirik. mcm nama pena gitu
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2019 01:29 PM From the mobile phone | Show all posts
matchstick replied at 23-8-2019 01:24 PM
first time dengar nama kucaimars aku ingatkan nama komposer or penulis lirik. mcm nama pena gitu

Kucaimars? Mcm nama meow
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2019 01:34 PM | Show all posts
nanti nyanyi kat funfair je dek.... kalau event corporate ke dengar nama x comercial gitu x koser org nak panggil.
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2019 01:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Kucaimars walaupun sedap disebut tp agak tidak proper nk digunakan sbg nama komersil.. kucai ni kena rebranding balik la nama dia, lagipun nama Amirul tu belum ada lagi yg pakai kan?
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2019 01:49 PM From the mobile phone | Show all posts
betul tak sesuai nama kuchaimars, mcm nickname internet jah
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2019 01:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Ko rasa?? Nama kau pelik2 pastu slhkan org xleh sebut..
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2019 01:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Patutlah nak letak nama mars tu
Terasa bruno mars ke dek?
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2019 01:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau genre rap tu mgkn sesuai la mcm altimet, ni lagu ballad..Mcm kurang sesuai. Sblm terlambat ni, better tukar. Fans heols tu biar la kucaiyang
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2019 02:07 PM | Show all posts
disebabkan nama yg entah apa2 tu la aku tak terasa nak klik lagu dia kat Spotify.

cari la nama yg menarik sikit.

Amir Husyairi - cukup elok utk buat stage name

Amirul Husy
Amir Husy

Amir Syairi -- dah macam sarah suhairi pulak

Hush Amir -- macam Hail amir lak
susah juga nak pilih nama ye
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2019 02:23 PM | Show all posts
Kalau ko nak jadi pelawak boleh la guna nama cenggitu. Tapi kalau bercita-cita nak jadi penyanyi tersohor, tukar la sementara ko masih nak membina nama.
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2019 02:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Semoga dik kucai segera melingkup.
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2019 02:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Feeling Bruno Mars ke dikkkk {:good
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2019 02:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak rilek betul
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2019 03:06 PM | Show all posts
memang tak commercial langsung nama kucaimars? kartunis jah guna nama pena sayur2 ni. nama asal lagi sedap amirul, lagipun manada penyanyi nama amirul lagi. nak hipster pun jangan bongkak, sama la peminat pun. kalau nak kekal nama camtu sendu la ko. imagine dalam paper, award, kucaimars hahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2019 03:30 PM | Show all posts
Kalau aku mesti aku fikir nama kompeni/syarikat atau nama sejenis  minuman jamu...mcm seraimas.
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2019 03:44 PM | Show all posts
siapa ler suggest nama camni...
adddoiii...
ko duduk jalan Kuchai ke camna dia?
ala Planet Marikh Jalan Kuchai gitu la ya...
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2019 03:45 PM | Show all posts
lorrr nama org/individu ke? aku igt nama syarikat mana td
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2019 04:29 PM | Show all posts
walaupun aku bukan penggemar tokti..aku rasa takda salah pun tokti panggil dia amirul..yaang pentaksub si kucai suara tak sedap ni dah kenapa? boh nama apun pun takkan menang big stage sbb tak hensem..okbai
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.110536s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list