Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
511
View
11
Reply

Lagu Hits 'Shape Of You' - Ed Sheeran Ciplak Lagu Artis Lain?

[Copy link]

Author: natrahn       Show all posts   Read mode

Author
Post time 10-9-2019 11:13 AM | Show all posts |Read mode
Ed Sheeran baru-baru ini berdepan dengan tuduhan menciplak lagu artis lain yang menyebabkan royalti untuk salah sebuah lagu popularnya ditahan.


Ed Sheeran, mula dikenali dengan lagu bergenre pop, folk pop dan hip hop seperti Thinking Out Loud, Perfect dan Shape of You.



Kredit foto: Google



Lagu Shape of You merupakan single paling laris pada 2017 di UK telah menjana keuntungan sekitar 20 juta Euro itu kemudiannya ditahan pembayaran royaltinya kepada Ed Sheeran sehingga kes ini diselesaikan.



Ahli muzik, Sam Chokri mendakwa bahagian korus lagu Shape of You (2017) diambil daripada lagu beliau iaitu Oh Why (2015). Chokri juga mendakwa Ed Sheeran telah menggunakan beberapa bahan daripada beberapa artis lain seperti TLC, Jasmine Rae dan Shaggy untuk menghasilkan lagu tersebut.


Kredit foto: Google - Sam Chokri



Ed Sheeran yang baru-baru ini melancarkan album keempat : No 6 Collaboration Project menyelar tindakan Chokri yang telah merosakkan reputasi beliau dan menyekat pendapatannya serta menafikan dakwaan tersebut.


Tambahan pula, dakwaan Chokri dibuat selepas Wiley @The Godfather of Grime mengumumkan nilai Ed Sheeran adalah sebanyak 160 juta Euro.


Macam tak percaya. Takkanlah figura yang dilabel sebagai salah seorang genius dalam dunia muzik global ini ciplak lagu orang lain kan? - CARI
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2019 11:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Kan aku kata, bukan melayu je yg jeles kejayaan melayu lain.. Kokesen pun jekes sesama dorang
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2019 02:53 PM | Show all posts
Kurex replied at 10-9-2019 03:34 AM
Kan aku kata, bukan melayu je yg jeles kejayaan melayu lain.. Kokesen pun jekes sesama dorang

kokosen tu apa

Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2019 03:01 PM | Show all posts
Mana2 penyanyi popular selalu kena kes sebegini
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2019 03:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Bahasa forum drpd Caucasian. Org kulit putih. Jd le kokosen
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2019 04:37 PM | Show all posts

koko campur telur asen
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2019 04:39 PM | Show all posts
sama tang melodi oh why oh why oh why tu jah
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2019 05:05 PM | Show all posts
oh why o why o why-2017 ed sheeran
oh why o why o why-2015 sami switch
oh why o why o why-2011 anthony hamilton
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2019 05:27 PM | Show all posts
Laaaa yeke..
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2019 09:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Lagu Thinking Out Loud pun ciplak. So iolls tak terkejut.
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2019 03:16 PM | Show all posts
sama sikit pon x boleh. tu semua boleh dituntut. nak dapat duit mudah kan. dia nyanyi
oh why o why o why x letop, ed sheeran nyanyi oh why o why o why, meletop
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-9-2019 04:23 PM | Show all posts
greantea replied at 13-9-2019 03:16 PM
sama sikit pon x boleh. tu semua boleh dituntut. nak dapat duit mudah kan. dia nyanyi
oh why o why ...

bila lagi nak ambil kesempatan.. ed sheeran dah kaya dah tak pasai-pasai royalti kena sekat sampai la kes settle..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.104946s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list