CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 7565|Reply: 24

Buat Sendiri Pes Kari Hijau Thai - Dah Tak Perlu Beli Lagi Di Supermarket

  [Copy link]
Post time 12-9-2019 11:19 AM | Show all posts |Read mode
Kari Hijau Thai mendapat namanya dari warna kari tersebut yang datang dari bahan utamanya, cili hijau. Biasanya orang akan membeli pes kari hijau dari kedai dan pasar raya. Namun kali ini kita akan membuat pes kari hijau sendiri. Barulah sedap!


Kari hijau Thai tidak pedas tapi kalau anda suka pedas, boleh tambah cili padi. Sedap dimakan bersama nasi putih...Jomm kita masak!



Kredit Foto - Dr Kamarul Ariffin Nor Sadan ( MAHN)




Bahan-bahan diperlukan:



  • *3 tangkai cili hijau
  • *6 biji bawang merah
  • *3 ulas bawang putih
  • *1 inci lengkuas
  • *2 batang serai
  • *2 pokok daun ketumbar                   * bahan  untuk dikisar



  • **1 sudu kecil serbuk ketumbar
  • **1 sudu kecil serbuk jintan manis
  • **1 sudu kecil serbuk lada putih        ** bahan  untuk ditumbuk


  • 500gm ayam
  • 1 biji limau purut/nipis
  • 3 helai daun limau purut
  • 6 tangkai cili padi
  • 3 sudu sos ikan
  • 200ml santan




Cara memasaknya:-


1. Dengan api sederhana, panaskan kuali dengan minyak. Tumis rempah yang kita tumbuk tadi. Jangan lama sangat nanti rempah hangit, jadi Kari Hitam Thai.







2. Tumis sampai pecah minyak dan wangi dan kerap kacau.







3. Dah pecah minyak buat kali kedua, masukkan ayam. Masak sampai empuk.





4. Dah empuk, masukkan santan segar. Kurangkan santan kalau nak kurang lemak. Tambah juga air.





5.Masukkan daun limau purut/ kasturi.







6. Perasakan dengan sos ikan atau garam. Kalau nak letak gula, silakan (optional). Masukkan juga cili padi (ikut kepedasan masing-masing).







7. Parut kulit limau purut/nipis dan letak dalam Kari Hijau Thai. Lepas tu perah airnya sikit.








Siap. Sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba dan selamat menjamu selera.










Nota :



  • Boleh tambah sayur seperti terung, jagung mini, terung pipit atau rebung
  • Sesuai juga dimasak dengan daging lembu. - CARI



Kredit  : Dr. Kamarul Ariffin Nor Sadan


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-9-2019 12:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Sedapnyaaaa
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 12:04 PM From the mobile phone | Show all posts
my favourite.. blh cuba nnt
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 12:08 PM | Show all posts
pernah beli sos  yg paket, tak sedap pun
nanti nak try lah buat sendiri.
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 01:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Sedapnya..
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 01:43 PM | Show all posts
sedapp  nyeeee.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 12-9-2019 04:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Sdpnya mcm masakan kurma laa
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 06:11 PM | Show all posts
Wowow...sedapppp
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-9-2019 11:17 PM From the mobile phone | Show all posts
cantiknya
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2019 03:01 PM | Show all posts
banyak bahan dan renyah.. tapi sedap tahap melampau ni..
diatara malas dan rajin je nak buat
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-9-2019 04:12 PM | Show all posts
Cpkay replied at 13-9-2019 03:01 PM
banyak bahan dan renyah.. tapi sedap tahap melampau ni..
diatara malas dan rajin je nak buat

kena buat ari cuti..minggu ni boleh lah try
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2019 04:55 PM | Show all posts
Long weekend ni bolehlah try masak...tq tt
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2019 05:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Adoiii, terus lapar
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2019 02:59 PM | Show all posts
favourite nih.....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-9-2019 03:51 PM | Show all posts
ada extra tips...sila tambah daun selasih untuk bahan blend untuk rasa ori macam Thai Cuisine
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2019 02:49 PM | Show all posts
dapnye..............
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-9-2019 12:59 PM | Show all posts
pernah mkn lauk ni kat kedai, sedap tapi mcm oily sgt, kuah dia xbanyak, minyak yg lebih. so mkn xbabes sebab rasa muak sikit. tapi memang sedap

lepas ni boleh cuba resepi ni sendiri.

tq utk resepi ni
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2019 08:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku selalu beli je paste dia dekat macro thailand. Brand macro. Murah je. Rempah dia terasa dan takde preservatives.  Tahan lama simpan dalam freezer. Nak masak tumis rempah ready made, bawang putih, cili, serai, daun limau purut..ubuh santan. Dah.
Resepi ni ubuh kulit limau dan jus limau masa tengah atas api.. nanti tak ke jadi pahit?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-9-2019 01:20 AM | Show all posts
MissVixen replied at 22-9-2019 08:30 PM
Aku selalu beli je paste dia dekat macro thailand. Brand macro. Murah je. Rempah dia terasa dan takd ...

tak..kulit limau tu parut hijau je..jangan sampai kena yg bahagian putih...
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2019 12:55 PM | Show all posts
Semalam baru try buat sendiri kari ni. Tp bawang merah ganti dgn daun bawang. Daun limau purut tak masuk sebab x jumpa kat kedai. Ayam guna bahagian thigh. cili padi tak masuk guna cili besar je. mmg sedap...
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

26-4-2024 01:14 PM GMT+8 , Processed in 0.073391 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list