Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
9053
View
176
Reply

Harith Iskander Cuba Bermain Api - Kritik Kempen BMF Dan Minta Henti Tonton Perlawanan Sukan

[Copy link]

Author: Cari-Azza       Show all posts   Read mode

Author
Post time 19-9-2019 04:16 PM | Show all posts |Read mode




Nampaknya kempen 'Buy Muslim First' (BMF) berjaya menyentak ramai orang hingga memberi kesan kepada pelbagai pihak. Tidak terkecuali segelintir artis yang turut memberi sokongan.



Namun berbeza dengan pelawak antarabangsa, Harith Iskander yang seakan cuba bermain api dengan mempermain-mainkan kempen tersebut. Dia menyindir mereka yang menyokong BMF ini agar tidak lagi menonton semua program bola sepak kerana ia bukan produk Muslim.



Lebih memalukan, Harith menggunakan istilah 'Buy Muslim Product Only' dan bukannya Buy Muslim First. Adakah dia sengaja mengapi-apikan orang Melayu dengan tujuan tertentu?



Kredit foto:Twitter

Kicauan lelaki paling lawak di dunia ini mendapat reaksi daripada warganet. Rata-rata menjelaskan yang Harith sengaja menggunakan perkataan yang tidak betul iaitu menukarkan 'first' kepada 'only' kerana agenda liberal.



fB




Sementelah lagi mengaitkan antara kempen BMF dengan menonton perlawanan sukan langsung tidak berkaitan antara satu sama lain. Jadi mengapa ia harus diheret bersama?




Lalu berduyun-duyun yang datang memberikan penerangan yang sejelasnya tujuan kempen tersebut lalu mendesak Harith agar memadam tweet yang tidak benar.



IG




Ramai juga yang merasakan Harith adalah puak liberal yang baru menampakkan belang hanya kerana rakan-rakannya terjejas dengan kempen ini.







Tidak ketinggalan juga yang menyindir Harith sebagai "Worlds Funniest Deodorant' kerana lawak liberal ini.



Setakat artikel ini ditulis 23 jam yang lalu, Harith masih tidak memadam tweetnya walaupun ia tidak benar. Apa yang harus dilakukan padanya? - CARI





Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2019 04:25 PM | Show all posts

bmf tak sihat, sebab pengguna beli bukan berdasarkan agama,

lagipun tak boleh nak bezakan siapa yg tanam beras, betul tak ?
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2019 04:33 PM | Show all posts
Asdan replied at 19-9-2019 04:25 PM
bmf tak sihat, sebab pengguna beli bukan berdasarkan agama,

lagipun tak boleh nak bezakan siapa ...

Saya setuju juga pasal beras tu. Dan pada pendapat saya bmf ok je asalkan takde burukkan pihak satu lagi.. Suruh beli produk muslim, tapi kata itu ini pada perniagaan non muslim dah dikira macam boikot juga.

Harith berhak nak cakap apa sahaja.. dia dah dewasa dan dia tentunya bertanggungjawab atas apa yang dia cakap dan apa juga tindakannya. Kebebasan bersuara kan
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2019 04:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Pndai2 je tukar jd only kn dah kna kecam.
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2019 04:43 PM | Show all posts
"FIRST" and "ONLY" tu byk beza tu. boleh tahan "kelakar" heols ni
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2019 04:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Hebat sebenarnya kesan BMF ni.. Sbb tu menyalak2 penjilat pencacai bontot tuan2 besar.. Tak kira kat mana socmed.
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2019 04:46 PM | Show all posts
tak senang bontot harith lepas ni..
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2019 04:47 PM | Show all posts
Yup di berhak nak suarakan pendapat dia, tapi bila netizen respond balik, dia juga kena terima pendapat netizen lah..masing2 kan bebas utk bersuara. jgn esok2 putaq2 belit2 ayat plak
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2019 04:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Apa2lah harith.. tu mulut ko, tu pandangan ko..
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2019 04:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Eeee i sokong je bmf ni pada mula nye.. Post kt bmf fb dh mcm menganjing je lagi2 yg post gambar muslim g mkn/mnum kt kedai non muslim, tu.hak masing2 la dh dorg xwas-was nk kecoh pulak, dh tu comnt mencarut, keji smua tu ke ciri org muslim.. Sekarg ni i beli je mna barg yg murah xnk ikut sgt kempen ni, melayu ke cina ke india ke sama je asal ada sijil halal..
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2019 04:56 PM | Show all posts
off topik, bolat ni xd jemput satu stage ngan kumar ke? mek bru tgk ig kumar, 19-20 ade event...
bg mek, kumar is ohsem then bolat yinneh...

Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2019 05:00 PM | Show all posts
ni mencapub ni sebab takde job ke hape? cuba lagi
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2019 05:14 PM | Show all posts
Sydasyda replied at 19-9-2019 04:52 PM
Eeee i sokong je bmf ni pada mula nye.. Post kt bmf fb dh mcm menganjing je lagi2 yg post gambar mus ...

yeeee....i setuju...lantaklah nak makan kat chicken rice shop pun....staff situ majority melayu islam.. rengsa dgn kawan yg shared.."kalau boleh makan lah kat kedai melayu.." eh suketilah... nak makan pun tak oleyhhhh
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2019 05:19 PM | Show all posts
akak dh lama meluat dgn dia ni....stand up comedian pprt
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2019 05:21 PM | Show all posts
aku bukan sokong sgt BMF pun. Tp molek jugak ada iniatif gini. Tp nak compete biar cara sihat. Jgn fitanh sedap jari jer. Mcm Nasi kukus mama punya product. di viralnya konon owner china. Padahal ownership masih pada melayu lg. x ke naya gitu?
Lps tu suka2 fitnah product itu ini ada unsur babi walaupun ada cop halal dari jakim. X ke jilake namanya tu????  Jenis propa gini yg buat aku meluat.
Tokey2 Muslim pun, dah org tgh semangat sokong nih, kena lah ada jugak semangat bersaing maju. Ini tak, brg abis dgn rak pun susah nk add balik. Rege kalau takat beze dua tiga posen tu boleh la telan jugak. Ni kang smpai mahai singgit dua dari kedai apek! apooooooo
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2019 05:22 PM | Show all posts
janji dapat publisiti & spotlight, karang org lupe lak nnt kat bakat die
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2019 05:25 PM | Show all posts
Aku minat juga Harith Iskandar ni. Tapi semenjak dia buat stand up comedy dia ingat dia ni level2 Dave Chapelle boleh buat lawak sensitif. Audience berbeza bhai.
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2019 05:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Sydasyda replied at 19-9-2019 04:52 PM
Eeee i sokong je bmf ni pada mula nye.. Post kt bmf fb dh mcm menganjing je lagi2 yg post gambar mus ...

Betul.. I pun sama ...dan masih tecari-cari spender muslimah yg bersesuaian
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2019 05:25 PM | Show all posts
kepada muslimin dan muslimat.. lawak harith iskander ni tak best pun.. hambar ja kami tgk kat netflix.. yes, kami jenis utamakan produk muslim before this campaign even begun sbb nak support industri desa,kecil,  so usually i dont buy from big corporation,... tapi... i have an exception for few products (milo, cornflakes, tea, detergent etc) due to i cannot find a compatible replacement.. also, kepada siapa yg sokong BMF, please dont judge other's people choice also, it is their money.. take it as a satisfaction to you to support muslim products.  kepada liberalist.. if hampa tak leh terima kecaman, diam diam sudah.. jgn jadi seperti harith iskander..
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2019 05:29 PM From the mobile phone | Show all posts
The great forrest gump once said - stupid is as stupid does
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.113664s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list