Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
568
View
20
Reply

[Pelbagai] [Takwil Puisi 34] TERHIRIS...

 Close [Copy link]

Author: seribulan    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 5-11-2019 10:56 AM | Show all posts |Read mode
Edited by seribulan at 5-11-2019 11:27 AM

Pemenang [Takwil Puisi 33] Two Sides of a Coin:
semua pentakwil

Maksud penyajak-




Puisi minggu ini,


TERHIRIS

Demi ikatan suci yang tersimpul
Kulukai kesayanganku
Kuterimamu sebagai takdirku
Tidak kuminta lebih
Selain jauhilah kebencianku
Janjimu kekuatanku
Tak kuendah lelahku
Meraih secubit
Keyakinan kesayanganku
Akulah kesayangamu

Terhiris dititis bisa lidah yang tulus
Mengejutkanku dari buaianmu
Sedalam sayangmu padaku
Dalam lagi sayangmu pada kebencianku
Biarpun ia memusnahkanmu
Hingga kau rela mendustaiku

Bukankah lebih baik
Tusuklah jantungku
Agar tak kusaksikan
Kesayanganku melukaimu                  


Oleh,

@orgsepang

@berakit2kehulu
@Kakaknanako
@nurrlisa
@chicozinn
@watashinoai
@KILL_NANCY
@MeghanK
@noor2

@kuihbakar

@TalibanRock
@kuzaime
@hibernation
@fixit
@AlterEgo
@kuihbakar
@bianglala
@hotmak
@-adnil-
@sapeka
@salmon-suki
@aleX-S
@fahdramli
@orgsepang
@Snack_Fruit
@digger
@rob07
@takayama
@meisapoya
@ati2027
@krimkraker
@KahPahJ
@seller6183
@beautifulliar
@dani-rox






Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2019 11:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Wahhh..parking dulu..nanti baru join..skrg tgh blur sbb demam ni..

Tp lebih kepada kawin paksa?cinta tiga segi antara isteri dgn suami dgn ex dia..ikut rangkap pertama mcm tu laa..

Dah masuk rangkap kedua dan ketiga mcm ada baur2 c ex mengganggu si suami tanpa pengetahuan si isteri..tapi si suami tetap jugak berusaha nak ambil hati si isteri,sanggup berkorban biarpun tindakan dia tu cuma menghiris perasaan dia sendiri..

Last sekali si isteri rela dilepaskan oleh si suami drpd melihat si suami menghancurkn dirinya sendiri..rasanya last para tu si isteri mungkin sudah mulai sayang kt si suami sikit kot..sbb tu dia tak sanggup tgk si suami terluka..

Okeh done..maaf kalau ayat berbelit2..hahaha

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-11-2019 12:08 PM | Show all posts
@takayama @orgsepang sila post klaim...


lain sudah diberi kredit pemenang
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2019 12:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Terima kasih seribulan. Selamat mencuba semua.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-11-2019 12:29 PM | Show all posts
orgsepang replied at 5-11-2019 11:26 AM
Terima kasih seribulan. Selamat mencuba semua.

Satu lagi post untuk pemenang

Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2019 01:17 PM | Show all posts
aduhai terlepas satu takwil...maaf kak seri...sy sgt bz sbb kene travel sana sini (outstation)...insyaAllah sy ade masa sy akan takwil yg ni...very looking forward and deeply sorry.
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2019 01:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Wow, terima kasih.
Screenshot_2019-11-05-13-25-16-1-1.png

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-11-2019 03:01 PM | Show all posts
TalibanRock replied at 5-11-2019 12:17 PM
aduhai terlepas satu takwil...maaf kak seri...sy sgt bz sbb kene travel sana sini (outstation)...ins ...

Ala bang kur...kita pun berbengkel sana-sini, ado jo..iyo iyo o jo suruh tag segala..hampehs
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2019 03:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Tahniah semua pemenang
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2019 04:18 PM | Show all posts
tahniah kepada pemenang takwil
sekarang ni bz la
tak sempat nak mentakwil

nnt free saya akan jejakkan takwilan pada puisi yang sempat

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2019 10:10 PM From the mobile phone | Show all posts
kuihbakar replied at 5-11-2019 03:46 PM
Tahniah semua pemenang

Terima kasih kuihbakar. Pertama kali menang selepas mencuba dan mencuba. Walau akak minat menulis tapi tak mudah menterjemah maksud penulis lain.
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2019 10:13 PM From the mobile phone | Show all posts
sapeka replied at 5-11-2019 04:18 PM
tahniah kepada pemenang takwil
sekarang ni bz la
tak sempat nak mentakwil

Terima kasih sapeka. Cubalah. Seronok juga mentakwil hasil seni orang lain.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2019 01:57 AM From the mobile phone | Show all posts
rangkap pertama tu si penulis sanggup menerima pasangannya walaupun dh ada kekasih hati.. mungkin juga sbb pilihan keluarga jd penulis relakan ja kehendak kluarga asalkan pasangan baru ni dpt jaga hati dan prasaan si penulis

rangkap kedua pula bila penulis dh merasa syg pada pasangan, cuba utk menerima pasangan tu, penulis di duakan/pasangan buat perkara yg penulis benci.. mgkin ada org ketiga..

last nya penulis minta pasangan bunuh ja dia sebelum pihak keluarga penulis membenci pasangan nya..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2019 05:57 AM From the mobile phone | Show all posts
terima kasih cik seri.

ada masa saya cuba takwil puisi ni ya.puisi yang bagus.good job orangsepang.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2019 08:41 AM From the mobile phone | Show all posts
orgsepang replied at 5-11-2019 10:10 PM
Terima kasih kuihbakar. Pertama kali menang selepas mencuba dan mencuba. Walau akak minat menulis  ...

Bagus minat menulis. Teruskan usaha
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2019 02:48 PM | Show all posts
Edited by sapeka at 6-11-2019 03:04 PM
orgsepang replied at 5-11-2019 10:13 PM
Terima kasih sapeka. Cubalah. Seronok juga mentakwil hasil seni orang lain.

selalu cuba bila tak bzbest jugak bila taw jawapan pada puisi tu
tq u

Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2019 03:30 PM From the mobile phone | Show all posts
TERHIRIS

Demi ikatan suci yang tersimpul
Kulukai kesayanganku
Kuterimamu sebagai takdirku
Tidak kuminta lebih
Selain jauhilah kebencianku
Janjimu kekuatanku
Tak kuendah lelahku
Meraih secubit
Keyakinan kesayanganku
Akulah kesayangamu
Takwilan : si penyajak telah memilih kekasih hati sebagai suami atau isteri, mungkin melukakan hati ibu dan ayahnya. Tetapi demi ikatan pernikahan yang sah, penulis tetap gagahkan hati. Dengan impian untuk disayangi dan dihargai

Terhiris dititis bisa lidah yang tulus
Mengejutkanku dari buaianmu
Sedalam sayangmu padaku
Dalam lagi sayangmu pada kebencianku
Biarpun ia memusnahkanmu
Hingga kau rela mendustaiku

Takwilan : tetapi lama kelamaan, suami / isteri lupa tentang janji2 yang telah dipatri. Hingga melukakan hati dengan segala penipuan dan pengabaian

Bukankah lebih baik
Tusuklah jantungku
Agar tak kusaksikan
Kesayanganku melukaimu     

     Takwilan : penyajak merasakan biar sahaja dia terus dilukai kerana tidak sanggup melihat orang lain melukai suami/isteri

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2019 09:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Hi! Iolls cuba okay

Puisi ni masa baca pertama kali macam kisah kena kahwin paksa. Tapi, dari kaca mata iolls macam lelaki yang kena kahwin paksa. Maybe dengan pilihan keluarga. So awal2 tu macam benci sebab lelaki kan ego dia tinggi. Maybe perempuan yg dia kahwin tu izinkan untuk contact girlfriend even dah kahwin, so lelaki ni cuba untuk bertahan dalam perkahwinan yang dia tak rela.

Tapi maybe isteri pilihan keluarga lama2 takbagi suami berselingkuh didepan mata (siapa sanggup kan?) So maybe dia pengaruh family lelaki tadi untuk backup dia. Ye lah, menantu pilihan kan. So lelaki ni lagi rela dia yang terkorban dari tengok menantu pilihan keluarga bercakar dengan gadis pilihan hati.


Hahhahaha ampun chuolls. Dah taip ni terasa macam taip script drama maghrib dekat tv

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2019 11:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Pemuisi dlm puisi ini mengisahkan ttg kisah kahwin paksa atau kisah cinta tiga segi yg akhirnya si suami terpaksa berkahwin dgn isteri tanpa kerelaan hati dan meninggalkan cinta hati
Selanjutnya pemuisi menggambarkan walau telah berkahwin si suami msh ada hubungan dgn kekasih lama atau dgn erti kata lain berskandel dan melukai hati si isteri dan akhirnya si isteri walau terluka ttp memilih utk bersama suami

Belasah ajelah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2019 11:44 AM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 5-11-2019 12:08 PM
@takayama @orgsepang sila post klaim...



Nak claim cik momod

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.090510s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list