Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1070
View
57
Reply

ALL ABOUT LONDON + UK PART VIII

[Copy link]

Author: LelaRentaka7       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 7-11-2019 01:26 AM | Show all posts





Jangan lupa ke winterwonderland this winter

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-11-2019 01:30 AM | Show all posts








winter in London photos
credit to google
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2019 04:40 PM | Show all posts
finally rumah baru dah ade..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-11-2019 05:43 PM | Show all posts
ichi replied at 14-11-2019 04:40 PM
finally rumah baru dah ade..

silakan masok
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2019 07:42 PM | Show all posts

Salam, lela dan otai sini,
Nak minta suggestion.
I'll be going to london awal dec nanti. Flight balik, london- kul dlm jam 9.00 pm.
Hotel check out mesti jam 11am. Plan nak ke airport dlm
Kul 5or 6 pm.
So sementara tunggu nak ke airport:
1. Mana nak tunggu? Luggage mungkin boleh letak kt hotel.
2. Kat mana nak solat zohor ?
3. Boleh tak sewa msian hall kejap?


3 kali i dtg naik emirates, flight kul 2.30pm so just nice check out kul 10 am. Ni naik mas and flight malam. Nak naik flight pagi, takut xsempat nak g paddington pagi2 and takut juga nak keluar hotel pagi2. Tu yg ambil flight malam.

Thanks for any suggestions.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-11-2019 10:16 PM | Show all posts
uda replied at 14-11-2019 07:42 PM
Salam, lela dan otai sini,
Nak minta suggestion.
I'll be going to london awal dec nanti. Flight ...

Salam, lela dan otai sini,
Wasalam Uda. Hope everything is well with you.

Nak minta suggestion.
I'll be going to london awal dec nanti. Flight balik, london- kul dlm jam 9.00 pm.
Hotel check out mesti jam 11am. Plan nak ke airport dlm
Kul 5or 6 pm.
So sementara tunggu nak ke airport:

1. Mana nak tunggu? Luggage mungkin boleh letak kt hotel.
Kalau luggage boleh simpan di hotel you can do a lot of things sbb flight you malam. Dah kira full day tuh.
Yang susahnya you dah 3 kali datang so mesti banyak dah cover.
Kalau open spaces maybe you tak selesa because it's winter but have you been to winterwonderland? it opens at 10:00.
Or maybe Christmas Market di City Hall by the Thames? Situ selalunya ada jual halal food.
Or you nak buat last minute shopping maybe?
You might want to consider Covent Garden or the art galleries and the museums, manalah tau kalau2 you belum sempat pergi trip dulu.
Natural History Museum, National Gallery, Tate Modern etc for example.

2. Kat mana nak solat zohor ?
Ni depends on your whereabouts. Adakah you akan spend time di area paddington?
if yes, then you can pray at St. Mary's Hospital in paddington.
Kalau you di Westminster then you can pray at St.Thomas Hospital
Selfriges Oxford Street ada prayer room. Regents Park ada our Big Mosque.
Kalau you ada specific area nak pergi maybe we can narrow down the solat place.

3. Boleh tak sewa msian hall kejap?
Rasanya tak boleh but no harm trying. Malaysia Hall ada tempat solat.

3 kali i dtg naik emirates, flight kul 2.30pm so just nice check out kul 10 am. Ni naik mas and flight malam. Nak naik flight pagi, takut xsempat nak g paddington pagi2 and takut juga nak keluar hotel pagi2. Tu yg ambil flight malam.
You taking HEX to Heathrow? if yes, good move.

Thanks for any suggestions.
Anytime Uda. No worries. Glad to be of help.

Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2019 10:47 AM | Show all posts

kumpul soklan baru masuk balik..
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2019 10:32 PM | Show all posts
LelaRentaka7 replied at 14-11-2019 10:16 PM
Salam, lela dan otai sini,
Wasalam Uda. Hope everything is well with you.

Thanks lela for the answers.

Banyak juga tempat solat. I tak tau pun sebab masa pergi dulu ,either I cuti rehat or balik bilik baru solat

Thanks for the suggestions. I akan ronda2 around oxford dan paddington ajelah.

Thanks again
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2019 10:33 PM | Show all posts
LelaRentaka7 replied at 14-11-2019 10:16 PM
Salam, lela dan otai sini,
Wasalam Uda. Hope everything is well with you.

Memang ambil HEX tapi bila last minit beli ni, tiket dah jadi mahal sikit.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-11-2019 11:46 PM | Show all posts
uda replied at 15-11-2019 10:33 PM
Memang ambil HEX tapi bila last minit beli ni, tiket dah jadi mahal sikit.

uda, kalau flight you pukol 10 malam, and you ambil HEX then you only need to leave paddington maybe by 6pm kan?
so if that's the case i would suggest ambil half day tour. at least you tak rugi hari yang tu..
half day tour ada yang habis pukul 3pm
check out pagi2 lah and leave your luggage di hotel.
mungkin cari tour yang start dari victoria station supaya senang you nak balik ke paddington because waktu pergi tour bus boleh pick up dari hotel atau location berdekatan.


JM2C cos tak nak lah you rugi satu hari tuh
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2019 12:24 PM | Show all posts
LelaRentaka7 replied at 20-11-2019 11:46 PM
uda, kalau flight you pukol 10 malam, and you ambil HEX then you only need to leave paddington may ...

Thanks for the suggestion tapi nak gi mana ye for the half day tour?

Comments

maybe stonehenge, windsor castle, hampton court? kew gardens? cuba tengok evansevanstours and london toolkit.  Post time 22-11-2019 04:10 PM
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 10:14 PM | Show all posts
Lela,
Unfortunately semua tu I dah pergi

Thanks
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2019 11:34 AM | Show all posts
uuu menariknya ada thread baru ni!

Nak tanya forumers yang berpengalaman ni...

My friends and i akan backpacking to europe next year bulan 9.
We all will be arriving at Heathrow around 2230. Mcmm tak sempat nak catch tube.
So plan untuk bermalam dkt airport je. hahaha.

So next morning baru nak gi victoria station letak bag dkt locker, sbb noticed ada luggage hero (8 pound /bag/day).

Kitorang akan round 1 day je dkt london lepastu malam tu baru g glasgow. amik night bus.
Kirenya ni pesen nak g europe tp kena cut cost. LOL.

So plan 1 day dkt london tu ingt nak g visit :-

St James Park
Westminster Abbey
Westminster Palace
Buckingham Palace (worth it tak tgk changing guards?)
Big Ben
London Bridge
St Paul Cathedral
Tower Bridge
House of parliaments
Piccadilly Circus
Trafalgar Square
British Museum (amik gmbar je . if masuk takut tak sempat..huhu)
Hyde Park
Bayswater (untuk beli souvenirs)
Oxford Street (konon nak g primark je)

Ada pape tak yg i should masuk kan?
Adakah plan kami ni over sangat?

Mintak tlg jasa forumers boleh komen ...

Tenkiu!
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2019 08:42 PM | Show all posts
tengah_bosan replied at 27-11-2019 11:34 AM
uuu menariknya ada thread baru ni!

Nak tanya forumers yang berpengalaman ni...

Tak perlu masuk apa2 lg. As it is, I think no way you boleh complete this amazing race & not tire youself out!

London Bridge bleh drop, this is just a normal bridge.

Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2019 12:23 PM | Show all posts
Sifu2 sini,

Last minit ni my hubby nak pergi liverpool pulak sbb dia kata dia dr kecik fan liverpool. Dah 3 kali pergi tak sebut pulak nak gi sana.

I check memang boleh naik train dr easton. Pertanyaan:
-operator apa yang operate ke liver[pool tu?
- tiket beli online?
-selain stadium, apa lagi yang best
- boleh buat day trip kan?
Thanks
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2019 02:28 PM | Show all posts
transporter replied at 27-11-2019 08:42 PM
Tak perlu masuk apa2 lg. As it is, I think no way you boleh complete this amazing race & not tire  ...

Hahahaha.
Tak pernah pergi so dia jadi super excited.
Jadi semua tmpt klu boleh nak pergi.
ok. london bridge dah drop.
Ada tmpt lain lagi tak boleh drop eh?

Thanks!

Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2019 03:03 PM | Show all posts
transporter replied at 27-11-2019 08:42 PM
Tak perlu masuk apa2 lg. As it is, I think no way you boleh complete this amazing race & not tire  ...

transporter


Last minit ni my hubby nak pergi liverpool pulak sbb dia kata dia dr kecik fan liverpool. Dah 3 kali pergi tak sebut pulak nak gi sana.


I check memang boleh naik train dr easton. Pertanyaan:
-operator apa yang operate ke liver[pool tu?
- tiket beli online?
-selain stadium, apa lagi yang best
- boleh buat day trip kan?
Thanks
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-11-2019 04:39 AM | Show all posts

Cik Udaaa......


Virgin or West Midlands dari EUSTON
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-11-2019 05:05 AM | Show all posts
Edited by LelaRentaka7 at 29-11-2019 05:25 PM
tengah_bosan replied at 27-11-2019 11:34 AM
uuu menariknya ada thread baru ni!

Nak tanya forumers yang berpengalaman ni...

St James Park Boleh lalu je kalau nak ke Buckinham Palace

Westminster Abbey
Boleh tengok dari luar kalau nak ke Westminster Bridge

Westminster Palace
Tengok dari luar, ambil gambar dari Westminster Bridge

Buckingham Palace (worth it tak tgk changing guards?)
Sangat worth it kalau this is your first time in London

Big Ben
Ni jangan risau, Big Ben is dalam area Westminster Bridge.


London Bridge
Hmmm ni boleh tengok dari kejauhan, tak payah naik atas bridge tu, mungkin kalau you jalan2 tepi thames dah nampak dah bridge ni

St Paul Cathedral
well it's out there opposite Tate Modern, but tak tahu lah kalau you sempat sebab ni area2 tower bridge jugak. Eastside.
But if you're on the millennium bridge boleh lah ambil gambar dari situ.

Tower Bridge
Kalau ada masa masok. Kalau takde drop it

House of parliaments
Dekat westminster jugak so boleh bergambar di situ

Piccadilly Circus
Lebih baik jalan2 dari Regent Street ke Picadilly Circus kemudian ke Leicester Square

Trafalgar Square
Boleh lah kalau nak ambil gambar. Minggu lepas sempena Christmas saya tengok The CHristmas Tree dah ada dah di Trafalgar Square.

British Museum (amik gmbar je . if masuk takut tak sempat..huhu)
No need because you takde time.

Hyde Park
Hyde Park ni besar so maybe you kena choose which part. Serpentine lake maybe?
Entrance from Marble Arch side or maybe kalau you dr Paddington, from Lancaster Gate

Bayswater (untuk beli souvenirs)
Tak payah susah2 pegi Bayswater untuk souvenier. Beli je lah kat Oxford Street sepanjang jalan sampai nak ke Tottenham Court Road banyak kedai2/stall kecik2 jual souvenier. Kalau jalan2 di Picadilly Circus atau arah ke Shaftesbury Avenue banyak kedai2 souveniers yang bukak sampai 2 am

Oxford Street (konon nak g primark je)
Primark pun ada 2 sepanjang jalan Oxford Street to Tottenham Court Road

Ada pape tak yg i should masuk kan?
tak pe lah. nanti you pingsan pulak

Adakah plan kami ni over sangat?
ha'ah sangat over hehehehehe jangan marahhhh

Mintak tlg jasa forumers boleh komen ...


dah..dah komeng dah

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Edited sebab banyak words yang tertinggal sebab nak cepat dan sedikit tambahan








Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2019 07:17 AM | Show all posts

Thanks lela..

Tapi worth tak buat day trip?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.081041s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list