Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
4005
View
86
Reply

[Tempatan] Suami isteri pergi Laos naik kereta Perodua Kancil yang berusia 25 tahun.

[Copy link]

Author: EJALTI       Show all posts   Read mode

Author
Post time 4-12-2019 06:24 PM | Show all posts |Read mode
Edited by EJALTI at 4-12-2019 10:25 AM

Pergi Laos naik Kancil

https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2019/12/523523/pergi-laos-naik-kancil

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 4 Disember 2019 @ 5:27 PM

Ekhwan Haque Fazlul Haque
ekhwan@hmetro.com.my


AZMAN Ali, 46, yang mengembara menaiki Perodua Kancil bergambar di pintu gerbang sebaik tiba di Vientiane, Laos.  FOTO Ihsan Azman.

SUAMI isteri mengembara dari Pulau Pinang hingga Laos hanya menggunakan Perodua Kancil yang berusia 25 tahun.
Berkongsi kisah pengembaraannya, Azman Ali, 46, berkata, idea untuk menjelajah ke negara orang timbul selepas pengalamannya sendiri mengembara ke beberapa negara jiran sebelum ini hanya menaiki motosikal kapcai.

Menurutnya, terdetik di hati apabila mahu berkongsi kegembiraan melihat kawasan menarik bersama isteri tersayang Nurul Ramli, 38..

Saya dan isteri kemudian membuat keputusan untuk menaiki Perodua Kancil dari Tasek Gelugor, Pulau Pinang menuju ke Laos dengan meredah perjalanan lebih 5,000 kilometer sejak 1 Disember lalu.

Kesempatan ini juga saya mahu buktikan kereta buatan Malaysia yang menggunakan kapasiti enjin kecil juga boleh meredah perjalanan jarak jauh tanpa sebarang masalah, katanya yang berada Vientiane, Laos ketika dihubungi Harian Metro.

Menceritakan kisah sepanjang perjalanannya, Azman berkata, dia dan isteri memilih untuk memasak ketika berhenti berehat kerana ia lebih mudah dan menjimatkan tanpa runsing mencari kedai halal di luar negara.

Katanya, perjalanan menuju ke Laos yang merentasi Thailand agak mencabar kerana permukaan bumi yang berbukit selain permukaan jalan yang agak teruk.

Saya hanya memandu perlahan terutamanya selepas masuk ke sempadan Laos kerana jalan di negara berkenaan berlopak. Lebih mencabar jika pemanduan pada waktu malam.

Disebabkan saya sendiri sudah beberapa kali ke Laos, jadi tiada masalah untuk mengetahui laluan mana yang perlu digunakan, namun masih menggunakan aplikasi navigasi untuk kepastian, katanya yang mengambil masa 17 hari untuk sampai ke destinasi.

Azman berkata, dia akan singgah di lokasi tarikan pelancong di sepanjang perjalanannya antaranya air terjun Luang Prabang.

Tambahnya, penduduk tempatan kagum dengan keupayaan Perodua Kancil meredah perjalanan sejauh itu selain tidak melepaskan peluang untuk bergambar dengan kereta berkenaan.

Saya bercadang untuk menjelajah sehingga sempadan Laos-China yang terletak di Boten sebelum berpatah balik menggunakan laluan di utara Thailand dan masuk semula ke Malaysia menerusi sempadan Bukit Kayu Hitam di Kedah, katanya.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2019 08:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Wah mana isteri dia
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2019 08:15 PM From the mobile phone | Show all posts
wow! Berapa kali agaknya kena isi minyak
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2019 08:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Kereta kancil duit berkepuk
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2019 08:23 PM From the mobile phone | Show all posts
One fine day.. Aku boleh tunaikan juga impian aku travel guna camper van.
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2019 08:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Seronoknya. Travel jauh2 ni kalau kerja sendiri best. Ni mana nak minta cuti sampai seminggu lebih. Tunggu pencen, tua2 nanti badan pon dah kriuk2.
Mencabar dan menarik pergi laos ikut siam. Thailand banyak tempat cantik yang tersembunyi dan hotel pon murah. Dia jaga alam sekitar, hutan bakau, gunung2 walaupun terkenal sebagai negara pengeluar pertanian yang besar. Air terjun pon bersih.
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2019 08:52 PM From the mobile phone | Show all posts
putericahaya999 replied at 4-12-2019 08:12 PM
Wah mana isteri dia

Tangkap gambar
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2019 09:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Sy nak jln2 naik kereta camni, tidur mana sempat, mkn apa ade. Impian sgt ni.
My fren pernah pusing semenanjung dgn kancil n their 4 kids.
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2019 09:30 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 4-12-2019 08:23 PM
One fine day.. Aku boleh tunaikan juga impian aku travel guna camper van.

Nak ikut
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2019 09:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Catpaw replied at 4-12-2019 09:30 PM
Nak ikut

Hahaha.. Boleh... Hari2 dok tgk video camper van mat saleh...
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2019 09:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak berminat nak travel macam ni.
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2019 10:01 PM | Show all posts
waaaa.  indah hidup dengan kebebasan begini.  utamakan halal haram.  semoga selamat dalam perjalanan bro.
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2019 02:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Baca pun dah penat
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2019 07:56 AM | Show all posts
wah seronoknya...tak kerja kah???
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2019 08:07 AM From the mobile phone | Show all posts
teringin nk bwa kelisa aku pusing semenanjung, tapi kne tukar auto dulu
thun lps smpai terengganu bwa, balik terus sakit saraf
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2019 08:16 AM | Show all posts
harizs replied at 4-12-2019 08:16 PM
Kereta kancil duit berkepuk

mungkin salah satu kereta kancil mudah dibaiki bila berlaku kerosakan.. minor problem tu sng nak fix but dia mesti dah tukar enjin yg lbh kurang baru siket pengunaan milage. tapi perjalanan jauh mesti sakit kaki tu even dah modified ke gear auto... hihi
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2019 08:19 AM | Show all posts
awal tahun g bagkok naik alza pon rasa mcm takda tulang badan ni.. bangkok tau bukan hatyai or crabi.
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2019 09:00 AM | Show all posts
noraidil_06 replied at 4-12-2019 09:22 PM
Sy nak jln2 naik kereta camni, tidur mana sempat, mkn apa ade. Impian sgt ni.
My fren pernah pusing ...

Bagus jugak nie.

Sebagai permulaan, kita start pusing2 satu Malaysia dulu.
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2019 09:07 AM | Show all posts
nak adventure mcm ni ok...cuma elak memandu waktu malam di negara yg kita tak biasa...kena cari tempat tidur yg bersesuaian dan selamat...
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2019 09:22 AM | Show all posts
mcm best
jiwa kena kental ni
kalau mcm aku spesis penakut
x gerak ke mana laa
setakat dalam malaysia berani la jugak
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.105431s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list