Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
2075
View
34
Reply

Anak Lahir Cacat Seperti Anjing Yang Dibunuh, Bekas Pekerja Perbandaran Ini Insaf

[Copy link]

Author: bawangkecik       Show all posts   Read mode

Author
Post time 6-12-2019 10:57 AM | Show all posts |Read mode
Masalah atau aduan mengenai anjin atau haiwan liar yang berkeliaran di tempat awam mungkin sudah biasa didengari dan telah pun diambil tindakan. Sejak kebelakangan ini, banyak pula kes anjing liar yang mengganas sehingga mendatangkan kecedaraan kepada orang awam.


Sudah pasti orang awam  akan menjadi bimbang dan takut mengenai keselamatan jika anjing-anjing liar tersebut dibiarkan. Namun, pandangan anda mungkin akan berubah setelah membaca kisah daripada seorang bekas pekerja majlis perbandaran ini.


Perkongsian cerita ini telah dikongsi di laman instagram YOLO Pets Foundation.


Aku pernah bekerja dalam Majlis Perbandaran..






Aku pukul dan bunuh anjing


"Aku ikat dan gantung anjing-anjing liar ini sampai mati.Ada yang mata terkeluar, ada juga yang kami pukul pakai kayu sehingga mati. Anjing ini meronta tapi kami balun tanpa peri kemanusiaan,"






Isteri pengsan tengok keadaan anak..



"Anak anjing pun kami tak benarkan hidup, kami bunuh walaupun baru 2 hari lahir. Aku memang insaf.

Tuhan ambil balik anak aku lepas 8 bulan tersiksa,"



  



"Kepada kawan-kawan yang masih naik lori tangkap anjing, bertaubatlah.


Berilah sumber duit halal kepada keluarga dan anak-anak kita," pesan beliau. - CARI




Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2019 10:59 AM | Show all posts
Kalau nak hapuskan pon, takde cara yang lagi elok ke..
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2019 11:12 AM | Show all posts
i pernah sumpah orang majlis yang racun anjing kat area ni..
macam mana la dorang boleh hidup aman lepas bunuh binatang yang tak berdosa..
kalau tangkap pastu kurung i ok lagi..
ni diracun mati kat situ jugak..
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2019 11:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Kenapa lah kejam sgt.. Kalau nk bunuh pun x boleh ke inject je bg diorg mati dgn tenang
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2019 11:59 AM From the mobile phone | Show all posts
MoonRise replied at 6-12-2019 02:59 AM
Kalau nak hapuskan pon, takde cara yang lagi elok ke..

Dia dah bagi tahu pts (Put To Sleep) tapi memerlukan kos sebab haiwan disuntik (IV) ubat dalam dos yg tinggi utk tidurkan dia. Untuk jimatkan kos ubat, tu yg pihak majlis bunuh secara kejam.
Cara lebih baik saya tak tahu sebab apa-apa melibatkan pembunuhan semuanya kejam, termasuk pts. Semua haiwan layak hidup dimuka bumi ni. Memandulkan haiwan jalanan terutama yg jantan (kos castrate lebih murah banding spaying)   adalah kaedah terbaik utk mengawal populasi mereka.
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2019 12:00 PM | Show all posts
Aku dulu masa mak mengandungkan aku.. bapak aku masuk toilet rumah dulu ada ulau dia memang pantang tgk ulau dia pun piak ulau tu.. dan aku lahir kepala panjang.. macam mana aku tau masa adik aku lahir apa orang kata kenan tu masih ada.. aku tanya mak aku kenapa kepala adik panjang.. mak aku citer kes aku.. dia kata lagi kalau ko tgk adik ko ni kepala panjang camni masa ko dulu lagi panjang..  kalu korang nak bayangan nya camne tgk movie cocoon tu sebijik...
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2019 12:03 PM | Show all posts
apa kejam sgt cara kau bunuh tu.. patutnya tembak ubat pelali atau suntik untuk matikan..
islam pun tak bg nak matikan binatang dgn cara kejam..
nak matikan tu kena cepat dan kalau boleh tak/kurang sakit..
tak tahu la kalau kes ni hassanah ke ape, tp so far tak pernah dgr pulak majlis bunuh anjing mcm tu..
kalau betul, bodohlah superior2 majlis tu sbb arahkan staff aniaya binatang..

rasanya rakyat malaysia faham je sbb apa nak bunuh anjing2 tu, sbb kalau nak bela di pusat anjing liar tu kang costly pulak, nak bg makan bagai, busuk, breeding tak terkawal and worst wabak penyakit.. nak matikan tu boleh  but please make sure with a proper method, bukan asal mati je..

sorry iols asyik ckp pasal anjing je sbb anjing ni lg liar dr kucing.. kwsn rumah i pun byk anjing and kucing.. so far kucing liar lg boleh dihadap dr anjing belaan jiran2 i.. suka kejar and gigit org.. nak kluar rumah pun takut..
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2019 12:03 PM | Show all posts
hurmmm  taktau nak kata apa  sebab dah tu job scope dia..orang atasan yg kena mainkan peranan cari jln penyelesaian yg terbaik utk bunuh anjing & kucing terbiar ..
simpan , bagi orang, bagi pusat penjagaan - tak menyelesaikan masalah kan sebb haiwan2 ni membiak. membahayakan nyawa orang lain..anjing kangg suka kejar, gigit orang..
penah kawan terpijak kucing kat foodcourt - bengkak kaki kena gigit pegi clinic doktor cucuk & kena makan ubat.
pencinta haiwan pun kenalah realitistik..korang larat amik smua bela?
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2019 12:27 PM | Show all posts
so biarkan jelah hanjeng2 kurap tu berkeliaran

bermaharajalela tak terbela najis sepah

then mengganas menggigit anak2 korang ye

dah kena ngap jgn sebok2 bising komplen dekat majlis  
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2019 12:36 PM From the mobile phone | Show all posts
kawan kurex bangga gila dia kerja penbandaran.. setiap post dia bagi tips, karangan, masalah, pendapat macam dia je yg betul.. nasib baik la kurex bukan macam mogay, jenis baca sekerat je. kurex baca semua & setiap post dia dia je yg betul. konon dia hebat sebab dapat kerja pembandaran. tapi satu pendapat dia tak boleh pakai!
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2019 12:42 PM | Show all posts
masalah bila anjing terrrrlalu la banyak. my chinese friend ada bela stray dog sampai 8 ekor.. masalah bila anjing tu keluar gigit kasut org  bawa balik rumah.. org p cari dia kt rumah. padahal dia dah tutup gate. tapi aku puji jugak la dia sebab dia bela stray dog dari p beli..
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2019 12:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku memang menyumpah org2 yg kerja tangkap bunuh anjing kucing nih. Tulah tak tahu ke binatang nih ada ketulahan.  
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2019 12:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by aqua_marine at 6-12-2019 12:59 PM

Orang Melayu banyak buat aduan tak salah.

Kerja tangkap anjing pun tak salah.

Yang SALAH bila kau tangkap pastu kau seksa pula anjing tu sebelum kau bunuh. Nak bunuh pun cara kau kejam giler. Tak patut kau buat camtu. Walaupun kau tak PTSkan dia, but at least jangan melengah2kan ajal dia dgn cara gantung la, cekik la, apa la sampai mata terkeluar apa bagai. Psiko ke apa.. Memang Allah murkalah pada golongan yg suka menyiksa binatang.
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2019 01:44 PM | Show all posts
majlis perbandaran ni bila suh pts all those stray dogs / cats konon xde bajet.. nak cut cost... tapi tiap tahun buat annual dinner kalah majlis diraja bagai... jemput retis pun x main yg cikai2... nak gak retis gred A bagai...

sampah!!!
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2019 03:34 PM | Show all posts
Nak jimat kos sampai jadi kejam
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2019 03:59 PM | Show all posts
majlis perbandaran memang camtu... annual dinner ke meeting ke order makanan xnak kalah... lupa diorg keje situ mkn gaji jerr... lupa motif tmpt keje tu wujud... smpi duit utk pts pun xde budget...
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2019 09:43 PM From the mobile phone | Show all posts
buragazz: Aku dulu masa mak mengandungkan aku.. bapak aku masuk toilet rumah dulu ada ulau dia memang pantang tgk ulau dia pun piak ulau tu.. dan aku lahir kepa ...


Hbis skang kepala korang adik beradik panjang ke?
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2019 09:58 PM From the mobile phone | Show all posts
nangis iol tengok gambar last tu... tajuk benang macam mastika tapi
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2019 09:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Dari pukul. Bek bg mkn racun. Ko seksa anjing tu kenapa.
Aku adalah org yg memelihara 44 kucing. Ada yg strays laa sekali. Tkde sekor pun dlm rumah sbb aku kesian dgn kucing. Bkn nk buat peluk2 gitu.
Aku buatkn rumah kucing dgn 3 partition dan 2 pondok kucing 2tingkat. Mlm2 semua kurung.. siang ada yg dilepaskn dgn pintu pondok dibuka utk senang nk masuk pasir.
Semua dah neutered. Kucing2 kejiranan pun aku mandulkn skali. Org jbtn kesihatan pnah dtg check. Ok je. Sbb aku ganti air dgn pasir 2x sehari.
Ada vet dkt2 sini.. bila ada budak praktikal dtg.. dia buat kempen pemandulan murah.
Anjing2 kt sini ada apek buat shelter kat kuil.
Manusia dan haiwan sama menumpang hidup di dunia milik Allah swt.
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2019 12:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah hang kejam bunuh haiwan macam tu, pastu persoal gaji orang berkat ke tak. Kalau betui hang kerja dengan SOP yg betul,  tak de nye katok2 anjin smpai mati gitu melainkan ni cerita hasanah versi pencinta anjing mughallazah...
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.113098s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list