Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
123Next
Return to list New
2663
View
50
Reply

[Dunia] Lukisan tertua berusia sekurang-kurangnya 43,900 tahun gambarkan pemburu separuh manusia di Indonesia.

[Copy link]

Author: FOTHER-MUCKER       Show all posts   Read mode

Author
Post time 14-12-2019 04:46 AM | Show all posts |Read mode
Edited by FOTHER-MUCKER at 13-12-2019 12:57 PM



Lukisan gua berusia hampir 44,000 years ditemui di gua batu kapur di Leang Bulu' Sipong, Sulawesi Selatan, Indonesia. - Foto AFP/Ratno Sardi/Universiti Griffith


Lukisan tertua gambarkan pemburu separuh manusia di Indonesia
KONGSI ARTIKEL






Share









JAKARTA: Lukisan gua Indonesia mengenai pemburuan prasejarah mungkin menjadi karya seni figuratif tertua di dunia berusia 44,000 tahun.

Penemuan baharu itu juga menunjukkan kemajuan kebudayaan artistik sudah pun dicapai.

Ditemui dua tahun lalu di sebuah pulau di Sulawesi, lukisan sepanjang 4.5 meter itu menggambarkan haiwan liar dikejar pemburu separuh manusia bersenjatakan tombak dan tali.

Menggunakan teknologi pentarikhan, pasukan daripada Universiti Griffith, Australia itu mengesahkan lukisan gua batu kapur berusia sekurang-kurangnya 43,900 tahun, iaitu ketika Zaman Batu Lama Akhiran.


Pasukan arkeologi dan penyelidik daripada Pusat Penyelidikan Arkeologi Kebangsaan Indonesia dan Universiti Griffith melakukan kajian di gua batu kapur Leang Bulu' Sipong di selatan Sulawesi, Indonesia. - Foto Reuters

Kenyataan itu berkata, senario pemburuan itu berdasarkan pengetahuan semasa, dianggap rekod bergambar mengenai penceritaan dan karya seni figuratif terawal di dunia.

Ia menyusul penemuan lukisan haiwan di sebuah gua di kepulauan Borneo yang disahkan berusia sekurang-kurangnya 40,000 tahun.

Sejak sekian lama, seni gua dianggap berasal dari Eropah tetapi lukisan Indonesia itu mencabar teori berkenaan.

Sekurang-kurangnya 242 gua atau tempat perlindungan memiliki imej purba di Sulawesi sahaja dan tapak baharu ditemui setiap tahun.


Lukisan gua berusia hampir 44,000 years ditemui di gua batu kapur di Leang Bulu' Sipong, Sulawesi Selatan, Indonesia. - Foto Reuters

Dalam gambar terbaru itu, pemburu dilukis dengan warna merah tua berbadan manusia tetapi berkepala haiwan termasuk burung dan reptilia.

Lukisan yang berkeadaan tidak baik, menyarankan kebudayaan artistik maju dan tinggi sudahpun wujud sekitar 44,000 tahun lalu dengan dongeng, mitos agama dan kepercayaan spiritual.

Gambar itu mungkin dianggap bukan sahaja seni figuratif terawal di dunia, bahkan bukti tertua terhadap komunikasi naratif seni Paleolitik.

Ia perlu diberikan perhatian berdasarkan kemampuan untuk mencipta kisah cereka yang menjadi tahap terakhir dan terpenting dalam sejarah evolusi bahasa manusia serta perkembangan bentuk kognisi menyerupai zaman moden, katanya. - AFP


https://www.bharian.com.my/rencana/sastera/2019/12/638291/lukisan-tertua-gambarkan-pemburu-separuh-manusia-di-indonesia




Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2019 05:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau 40000 thn mmg reasonable timeline mngkin shorter...
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2019 05:38 AM From the mobile phone | Show all posts
aku ingat gambar 1st tu peta dunia..
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2019 05:47 AM From the mobile phone | Show all posts
gambar badan manusia berkepala hewan
tamadun mesir juga lukisan badan manusia berkepala hewan

siapakah ittewww

Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2019 06:16 AM From the mobile phone | Show all posts
teetue didunie ade la nanti puak puak sebrang yg klaim

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2019 06:18 AM From the mobile phone | Show all posts
ustaz auni dekat youtube pun ada cerita pasal hidupan sebelum manusia. Dia cakap kemungkinan sama mcm dlm movie narnia separuh manusia separuh binatang. mat saleh panggil the fallen angel.
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2019 07:13 AM | Show all posts
Pemburu separuh manusia ? Mana woi ?
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2019 07:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Predator vs alien dah sampai masa tu
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2019 11:56 AM | Show all posts
joy_ah replied at 14-12-2019 05:47 AM
gambar badan manusia berkepala hewan
tamadun mesir juga lukisan badan manusia berkepala hewan

mungkin orang dulu2 pakai topeng la.
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2019 01:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Zaman firaun pun ada jugak kepala macam burung,badan ke bawah manusia...mungkin jin kot..
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2019 01:22 PM | Show all posts
Kurex replied at 14-12-2019 05:38 AM
aku ingat gambar 1st tu peta dunia..

bukanlah..tu lukisan tapak sulaiman
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2019 01:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Ptotla prgai depa pelik2 beast hybrid rupanya
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2019 01:44 PM From the mobile phone | Show all posts
joy_ah replied at 14-12-2019 05:47 AM
gambar badan manusia berkepala hewan
tamadun mesir juga lukisan badan manusia berkepala hewan


Ancient alien.
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2019 01:50 PM From the mobile phone | Show all posts
mana kat mlaysia
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2019 01:51 PM From the mobile phone | Show all posts
joy_ah replied at 14-12-2019 05:47 AM
gambar badan manusia berkepala hewan
tamadun mesir juga lukisan badan manusia berkepala hewan


Mungkin tak jin dan manusia pernah hidup berintegrasi pada zaman itu?
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2019 02:40 PM | Show all posts
joy_ah replied at 14-12-2019 05:47 AM
gambar badan manusia berkepala hewan
tamadun mesir juga lukisan badan manusia berkepala hewan

problemnya setakat ini tak ada pun fosil manusia berkepala haiwan dijumpai. Ianya hanya ada pada lukisan.

ini lebih kpd topeng atau imaginasi pelukis, cantum kepala binatang yg ditakuti dgn manusia, kan sesuatu tu


Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2019 02:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Zaman dulu pun dah ada topeng. Zaman skg topeng lg variasi.. ada topeng boboboy, ada topeng ultraman, topeng doreamon.. U name it
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2019 02:53 PM From the mobile phone | Show all posts
haifawehbe replied at 14-12-2019 06:18 AM
ustaz auni dekat youtube pun ada cerita pasal hidupan sebelum manusia. Dia cakap kemungkinan sama mc ...

Oo..

The fallen angel tu aku igtkan Azazil saje.
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2019 03:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Boomibulat replied at 14-12-2019 01:22 PM
bukanlah..tu lukisan tapak sulaiman

ingatkan tu percikkan air........
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2019 04:10 PM | Show all posts
Edited by nusaraya at 14-12-2019 04:11 PM

Tetapi .. Tamadun Sungai batu tetaplah yang termaju dan tertua di rantau asia tenggara .. awal lahirnya manusia species Homo Malaynesis yang diketahui menubuhkan Kerajaan Kedah Tua, Langkasuka, Sriwijaya dan  Melaka serta pada tahun 1957 menubuhkan Malaysia ...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.090217s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list