Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
8142
View
47
Reply

Skim Perniagaan prosper

[Copy link]

Author: My2cen       Show all posts   Read mode

Author
Post time 30-7-2004 07:47 AM | Show all posts |Read mode
tumpang tanya.. ada sesiapa kat sini dah ambil skim nie... kawan dalam perancangan nak bukak perkhidmatan dobi .. nak guna skim prosper tu.. apa beza antara skim prosper dengan skim usahawan lepasan siswazah?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-7-2004 01:57 PM | Show all posts
ish tak de ke yg boleh syer kat sini?...

laman web KPUN ( www.kpun.gov.my) tu down ke? dan dua tiga hari tak dapat masuk? ada apa-apa info ke?
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2004 01:14 PM | Show all posts
Cuba link di bawah ni. Ianya link untuk skim prosper.

http://www.punb.com.my/prosper/index.html
Reply

Use magic Report

posto2003 This user has been deleted
Post time 7-2-2005 06:57 PM | Show all posts
:no::no::hug:
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2005 11:55 AM | Show all posts
bagus gak skim tu... member LT dah ambik skim tu.. buka kedai servis tayar kat Sg petani... sorang lagi member LT tgh apply utk bukak cybercafe... LT igt nka try apply utk buka bundle .. boleh ke... sape kenai ngan oficer KPUN .. tlg tanye tgk .. leh tak .. appply prosper utk kedai bundle.. hehehe
Reply

Use magic Report

ikankalui This user has been deleted
Post time 8-2-2005 02:05 PM | Show all posts
Originally posted by lanunterbang at 8-2-2005 11:55 AM:
bagus gak skim tu... member LT dah ambik skim tu.. buka kedai servis tayar kat Sg petani... sorang lagi member LT tgh apply utk bukak cybercafe... LT igt nka try apply utk buka bundle .. boleh ke.. ...


Jom apply....lulus tak lulus belakang punya stori:cak:
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2005 08:26 AM | Show all posts
kalo kedai dobi nih doang pakai khidmat Dr Clean .. modal lebeh kuang RM300k ..kena amek skim musyarakah mutanaqisah .. doang nak suh kita buat dry cleaning dlm saiz besar ..PUNB pon jadi equity .. CGC jamin
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2005 04:12 PM | Show all posts
A'km,

Aku rase kedai dobi, payah nak naik. Sebab ramai orang dah ade mesin basuh kat rumah, org kaya2 dah ade maid. Kalau dapat konntrak ok la kot. Pastu pakai francais, kena bayar yuran lagi,mesin kena ambik ngan dia.Harga mesin dah kena up, sewa kedai lagi, pekerja lagi. Baru mula dah hutang 300k(lebih kurang stesen minyak). Aku rasa kos ni terlalu mahal untuk sebuah kedai dobi.

Hanya pendapat.
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2005 08:23 AM | Show all posts
sebenornyer kalo nak start dobi nih ..RM30k - RM35k pon dah okay ..tapi machine terhad lar.. bukak kecik2 tapi volume kecik lar ..jadi sales mungkin tak byk .. tapi profit margin utk dobi 93%  berbanding dgn bisnes related ngan makanan 50 - 60% .. camne tuh ?  RM300k terlalu besar ..tapi ini PUNB yg syorkan.. dia kasik sekali van utk pickup dry cleaning utk dobi2 yg kecik disekitarnyer & amek komisen ..
Reply

Use magic Report

kakn This user has been deleted
Post time 10-3-2005 11:26 AM | Show all posts
Originally posted by My2cen at 30-7-2004 01:57 PM:
ish tak de ke yg boleh syer kat sini?...

laman web KPUN ( www.kpun.gov.my) tu down ke? dan dua tiga hari tak dapat masuk? ada apa-apa info ke?


link ni dah tukar... www.mecd.gov.my
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2005 03:40 PM | Show all posts

siapa pernah ambil skim prosper?

Assalaamualaikum??

Siapa pernah ambil skim prosper?
Senang ke susah nak ambil skim ni?
Macam saya jadi penjamin kepada peminjam yang tak bayar hutang selama 2 tahun boleh ker agaknya nak lulus dapatkan prosper tu?
Saya ni ada pengalaman berniaga tetapi perniagaan UPM - Universiti pasar malam.Syarikat dah 2 tahun ditubuhkan tetapi bukan sdn bhd.
Saya nak try prosper ni .. nak bukak bakery cafe??
Agak-agaknya macam mana ya?Boeh dapat ke tak?
Dari dulu teringin nak ada company sendiri...tapi masih lagi mengajar disini.
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2005 08:12 AM | Show all posts
saya belum lagi amek skim nih.. tapi nak tanya sikit jer .. nama dah blacklist ker ? maksudnyer skang nih peminjam langsung tak bayor ker? prosper nih ada 2 skim .. Qard al Hassan, maksimum RM200k, tak melibatkan bank cuma dia ader service charge ler..& musyarakah mutanaqisah nih RM200k keatas sehingga RM1mill & skim nih melibatkan bank ..10% drp usahawan, 40% PUNB, 60% bank ( term loan ataopon OD ).. saya rasa baik pi selidik kat PUNB dulu ..tanya kat Pn Rohana, Hj Daud, En Rapi
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2005 11:49 AM | Show all posts
Nama saya belum black list lagi ... tapi kalau buat apa-apa loan susah sebab nama kat bank dah higtlight ... kes sy belum di bawa ke mahkamah..tapi sy rasa mungkin akan dibawa .. kalau boleh sy nak kes ni cepat di bawa ke mahkamah sebab sy nak setle kan cepat.... ialah nak buat apa-apa loan susah... sy nak buat loan kereta aritu pun ditolak... susahla camni ...
Saya rasa sy nak pinjam tak banyak sikit jer kot ...maybe around rm 100 jer kot ...

Sy sakit hati betol la dengan peminjam ni... nama jer ustaz tp ...menysusahkan orang. .... geram la .. sy nak buat itu dan ini tak boleh... ingat sy ni anak dato' ke nak beli semua benda cash ....
Dia ni jenis degil dan liat bayar hutang .. sebab dah gi jumpa dia banyak kali suruh bayar dan pergi bank berbincang buat rayuan ke apa ke ... bukanya dia pergi.... depan kita macam2 masalah cakap dan macam2 janji kata nak bayar dan pergi ke bank rakyat tu tapi bile check check tak pergi jugak :geram: ..tention ...
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2005 06:18 PM | Show all posts
azliza, org skang mcm2 tak kira ler ustaz ker ustad ker .. mcm aku penah terkener ngan boss aku & jugak sedara sendiri .. isskhh .. aku skang ni pon tgh cuba setel masalah2 duit nih ..
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2005 09:55 AM | Show all posts

soul

Originally posted by soul at 14-3-2005 06:18 PM:
azliza, org skang mcm2 tak kira ler ustaz ker ustad ker .. mcm aku penah terkener ngan boss aku & jugak sedara sendiri .. isskhh .. aku skang ni pon tgh cuba setel masalah2 duit nih ..


soul ... naper nko terkena ngan bos ko plakk .... hi nama boss mesti boleh byr hutang .....dan dengan saudara mara tu camna plak.?? bleh elobrate sket ...

Bencila manusia yang degil nak bayar hutang nie .... kalau cam saya dapat gaji mesti priotiti gi bayar hutang piutang dulu .... kalau nak ikutkan sy nya hutang tiap-tiap bulan lagi la byk ...hampir rm2000 sebulan.... tapi sy sabar g bayar ajer .... sebab ada diantara hutang tu adalah hutang yg telah tertipu.... duit tak dapat tapi terpaksa bayar .... cuba fikir camna??

kengkadang pernah nak setle hutang sgt ... buat nasi lemak pagi-pagi letak kat retauran ... skrang tak buat lagi ...sbb restauran tu dah ada tukang masak buat nasi lemak.

fening kepala dibuatnya. :pening:
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2005 01:55 PM | Show all posts
sebenarnyer bos dulu azliza.. dia dah terrrrrrr 'ambik 'duit company .. so company pon nak buat repot polis tapi sebelum setel ngan dia nih dulu ..last2 dia ckp tolong jgn bawak ke pihak berkuasa .. dia akan bayo ..tu yg dia pinjam tu ..duit belajor saya ..RM6000 .. sampai skng tak bayo2 lagi ...nangis !! .. tapi tang sedara tu tak syok ler nak citer ..hehehe .. dia cuma tak nak tanggungjawab ..tapi nama saya hampir blacklist kat bank ..surat loyer dah sampai ..tapi saya cuba setelkan perlahan ..alhamdulillah skang nama tak blacklist kat bank .. tapi lepas nih saya nekad ..nak niaga kecik2 cari modal .. saya tak kisah dah masa yg dah belalu ..cuma apa yg saya pikirkan sekrg masa depan ..yg sudah tu sudah lah ..insyallah rezeqi Allah kita kener usaha ..fuuiih semangat tul aku nih ..heheh ..panjang lak aku ngomel ..keh keh ..
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2005 05:35 PM | Show all posts

soul

ko pun nak berniaga jugak ya... criter la nak berniaga apa .. boleh le share kat forumer kat sini... atau ko sudah berniaga kecil-kecilan .... sy sekrang nak try jual dadih kat sini ..tapi macam mana nakbuat dadih ni ya ... siapa-siapa ada cara nk buat atau dapatkan ... boleh ler criter kat sini ... maybe other forumer punnak tahu ....
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2005 07:04 PM | Show all posts
belum niaga lagik..going to be..nak meniaga aper ? hehehe ..rahsia ..kekeke .. nak meniaga dadih ker ? .. itu boleh belajar ..
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2005 05:00 PM | Show all posts
Boleh tanya tak? Berapa ek anggaran kos nak buka kedai stationery (Overall).
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2005 12:28 AM | Show all posts
Sebuat pasal blacklist dan loan ni, nak la aku bertanya sket kat korang...

Kalau la rekod kite dah tak berapa elok dekat bank e.g. loan kekadang 2-3 bulan tak bayor, keter penah kene tarik dan surat lawyer pon dah pernah singgah, berapa bulan agaknya sekurang2nya kite kene clear kan loan payment dekat bank sebelum rekod kite tu mcm dibersihkan balik?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.087255s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list