Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
1915
View
38
Reply

Abang yang menyusahkan part 3

[Copy link]

Author: Mayaisrae    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 29-6-2020 07:37 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Salam semua, sorry busy sikit sebab baru pindah rumah. Yer pindah rumah dengan family kecik je. Tak ada orang lain. Alhamdulilah, semua smooth. Dapat rumah 2 bilik. Memula tu bila tengah kecoh, abang saya cakap dia nak sewa rumah lain. Tapi semua rumah dia pergi tengok tak berkenan. Pastu saya ada bagi link suruh cari dekat2 tempat kerja dia. Dia diam kan. Rupanya mmg lah diam, sebab bini dia tak pandai drive. So mati kutu lah kalau anak dia start sekolah dia yg kena kerja kena hantar berhambik sekolah. Mak saya, macam biasa sound2 saya cakap berkira tolong adik beradik. Pastu berkira jaga emak. Sejak saya balik, saya mmg tak bagi duit kat emak macam selalu dia dapat lah. Saya bagi 100/200 tapi apa dia nak saya beli. Bulan ogos baru saya naik kerja so kena paham2. Bila saya sewa rumah, terus packing terus call cleaner bersihkan rumah terus jalan. Kebetulan paip air kat sink tu bocor. Kena lah tukar sikit. Pastu mak saya siap sound, paip air bocor pandai2 lah yer betulkan. I sound balik, betulkan takde masalah. Upah orang je senang. Ada duit semua jalan, tak payah pening kepala. I cakap gan mak, sekali2 datang boleh lah lepak rumah. Tapi bukan setiap hari. Cakap terus terang nnt dia ingat ajak duduk plak. Dia diam. Adalah perangai pelik dia buat. Contohnya bila dia datang complaint sana sini pasal rumah saya. Saya buat bodoh je. Malas nak layan, biasalah hilang punca duit. Rumah dan kereta semua ada aggrement suruh abang saya bayar. Bukan agreement mulut. Saya ambil kereta axia saya yang dah terdampar lama kat rumah kawan. Kereta myvi yang dia pakai tu dah habis bayar, tapi saya cakap ada lagi hutang. So dia bayarkan. Ingat free2 je pakai? Mmg tidak lah yer.  Atleast duit yang dia bayar tu boleh cover kereta axia saya. Cepat sikit bayar habis.  Rumah sewa saya rm1200. Rumah betul saya dalam rm1500. So kurang sikit comitment saya. Bulan ni dia first month  bayar. Alhamdulilah dia bayar on time. Kita tgk camne bulan2 seterusnya. Tapi kelakar nya dia cakap kt saya, kalau aku kena buang kerja aku balik borneo. Biaselah tu lepas tangan. Masa abang saya sibuk2 nak cari rumah sewa semua, dia pikir nak lepas keluarga dia je. Sedangkan dia memula cakap  dia duduk dengan mak sebab nak jaga emak. Dalam kereta, mak saya backing lah anak jntan dia semua, saya cakap mak tgklah mak, anak jantan mak semua cakap nak jaga emak. Kenapa bila saya nak pindah semua nak pindah tapi tak nak bawa emak. Dia diam. Kata dulu2 pindah kat rumah adik sebab nak jaga emak. Tapi sekarang kenapa dah lain. Anak jantan emak tu tak kerja, sanggup donate duit beli tv ramai2 dengan kawan sebab nak main game. Anak bongsu pempuan emak ni, janda tau.. banyak comitment. Tapi walaupun gah cuti panjang ni boleh kerja grab, runner siap buat bisnes lagi. Memang tak dapat banyak, tapi nak hidup senang walaupun gaji ada atleast nak lebih sikit berusaha lah sndr. Daripada duduk terperap kat rumah. Pastu saya nak kahwin, sibuk tanya berapa hantaran. Saya cakap takde hantaran, hantaran tu hal saya gan dia. Lagipun sama2 cari duit. Kalau belah laki nak bagi emak, itu terpulang. Tapi saya tak mintak. Pastu ada dia cakap, nanti dah start kerja siapa nak jaga anak2. Saya cakap, saya ada amik maid tukang jaga bayar bulanan. Berapa semua tanya. Saya cakap rm1200. Bukan susah pun jaga anak saya, dah sekolah tak perlu pakai pampers bangun pagi2 buat susu. Dia nak jaga. Saya cakap takpelah, mahal tak mampu nk bayar sebab bulanan bayar rm3k tu pun tak cukup. Kakak saya pun nak tolong jaga, saya cakap tak apa. Nanti masalah lain timbul. Ada lah yang saya kesian, baju anak2 saya semua dah lama lusuh2. Sedangkan mak saya selalu mintak duit beli barang anak baju semua. Tapi baju yg dipakai semua baju yg saya beli. Saya rasa macam kena tipu lah. Kalau takbeli barang anak saya, mana pergi duit tu. Sampai berus gigi pun dah lamaaa punya. Anak cakap, dia pakai bila saya beli. Pastu tak pernah tukar sebab nenek dia tak pernah beli baru. Semua benda kena start balik dari A, tapi alhamdulilah semua benda dah ok. Anak2 pun suka saya stay sini. Makan budak2 bukan susah mana pun. Lebih privacy. Rumah saya alhamdulilah kemas. Sebab rumah saya yang mak saya duduk tu banyak barang. Bersepah, semua simpan je barang tu. Suruh buang atau dermakan tak nak. Mak saya pun tak reti bersihkan atau kemas barang dan bukan jenis pembersih. Baru2 ni ada kes denggi. So dorang buat spotcheck rumah. Ada jentik2 kat air mop yg tak pernah dibuang. Saya diam je lah. Saya msg kat abang bayar eh kalau kena saman. Emak saya ingat anak saya tak boleh kalau takde nenek. Bila saya kat sini, mak saya suka ajak saya keluar makan tempat mahal2. Setiap hari yer. Sekali dua bolehlah. Saya cakap, anak billionaire pun bankrup time covid kalau ajak hari2 makan luar. Saya cakap bukan cara kurang ajar. Tapi lebih pada sarcasm joke mak saya sendiri tergelak. So saya dah tahu lah bukan anak saya makan mcd setiap hari, tapi nenek dia. Hahahaha. Alhamdulilah anak suka privacy. Sebab kalau rumah lama asyik bergaduh gan anak abang saya. Btw, saya tak pernah cerita bapak saya. Sejak pindah sini bapak saya sibuk nak duduk gan saya. Iya kakak saya cakap, boleh tak jaga bapak alasan bapak kerja depan rumah saya je. Jawapan saya tidak. Sebab semua nak lepas tangan. Rumah saya 2 bilik je. Anak jantan saya pun tidur luar. Alasan dia tak nak jaga sebab laki dia tak selesa. Sedangkan rumah yg dorang duduk semua bapak saya bayar. Rumah bapak saya kan. So far itu sahajalah. Kalau ada masalah lagi. Boleh lah kita bincang.
Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 29-6-2020 08:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Alhamdulillah...dah setel masalah TT
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2020 09:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Tumpang happy utk tt
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2020 09:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Bagus tt ni....

Pblm terus selesaikn on the spot....tak pikir pikir dah....
Semuga tt ank beranak terus bahgia tanpa dikacau abg abg yg taguna...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-6-2020 09:23 PM From the mobile phone | Show all posts
sherryda replied at 29-6-2020 08:32 PM
Alhamdulillah...dah setel masalah TT

Alhamdulilah, serik sis.. kadang2 dalam bekeluarga pun ada yang toksik
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-6-2020 09:23 PM From the mobile phone | Show all posts
sherryda replied at 29-6-2020 08:32 PM
Alhamdulillah...dah setel masalah TT

Alhamdulilah, serik sis.. kadang2 dalam bekeluarga pun ada yang toksik
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2020 10:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Syukurrr siz jumpa jalan keluar
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2020 11:20 PM From the mobile phone | Show all posts
jazaa100 replied at 29-6-2020 09:20 PM
Bagus tt ni....

Pblm terus selesaikn on the spot....tak pikir pikir dah....

Tered masalah peribadi mcmni la yg poremer nak
Ni takkkkkk, yg bukan masalah pun dia pusing citer mcm masalah beso
Lepas tu org nasihat, taknak dengo
Pigidaaaa

Bagus tt. Kena tegas. Kebahagiaan diri dan anak2 lebih penting. Doa2 lah semoga mak tt akan berlembut hati dgn tt dan anak2 bukan asyik berat kat anak jantan tuh je
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2020 11:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Kudoz sis.... muga rezeki bertambah and anak2 happy. Silalah pastikan pintu sentiasa bekunci. Kang main masuk je
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2020 11:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Acikgomen replied at 29-6-2020 11:20 PM
Tered masalah peribadi mcmni la yg poremer nak
Ni takkkkkk, yg bukan masalah pun dia pusing cit ...

Kan Acik.....

Akak tak blh jd mcm tt....lambat buat keputusan....pikir pikir pastu malas pikir ...pastu pikir lg......lelama pblm pending mcm tu je.. .

Tt blh jd insirasi utk akk & sesapa je kat sini....
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2020 11:58 PM From the mobile phone | Show all posts
First time baca kisah tt, nampak part lain sblum ni I ignore je
Papepun, parasitnya family tt. Eloklah u keluar & hidup sendiri utk kebahagiaan u & anak2. Tak sakit jiwa, tak makan hati. I doakan U & anak2 bahagia lepas ni
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2020 12:00 AM From the mobile phone | Show all posts
Acikgomen replied at 29-6-2020 03:20 PM
Tered masalah peribadi mcmni la yg poremer nak
Ni takkkkkk, yg bukan masalah pun dia pusing cit ...

Acik baca benang budak mentah lat sebelah tu ke...haha
Buat malu kaum je budak tu
Rasa nak hempuk dengan alu lesung
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2020 12:51 AM From the mobile phone | Show all posts
nazzse replied at 30-6-2020 12:00 AM
Acik baca benang budak mentah lat sebelah tu ke...haha
Buat malu kaum je budak tu
Rasa nak hempu ...


Dia dah delete.....

Baru kena tepuk manja manja dah delete dah.....




Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2020 01:04 AM From the mobile phone | Show all posts
nazzse replied at 30-6-2020 12:00 AM
Acik baca benang budak mentah lat sebelah tu ke...haha
Buat malu kaum je budak tu
Rasa nak hempu ...

Tered mana satu
Yg Hobiku berkenalan tu ke
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2020 06:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Acikgomen replied at 29-6-2020 05:04 PM
Tered mana satu
Yg Hobiku berkenalan tu ke

Bukan, dah delete dah pun
Thread pakwe ku duda,parents tak kasi sampai sanggup tipu
Konon2 mintak nasihat
Forumer suruh dengar cakap parents dimarahnya balik cakap tak semua decision mak bapak betul.
Lepas tu triggered kutuk yang komen tu bini2 yg stress dgn laki masing2
Siap edit balik cerita sheols, last2 delete belaka
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2020 06:55 AM From the mobile phone | Show all posts
jazaa100 replied at 29-6-2020 04:51 PM
Dia dah delete.....

Baru kena tepuk manja manja dah delete dah.....

Tu la
Baru kena acah sikit tu
Bini2 stress dgn suami ni banyak masa free main forum
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2020 08:53 AM | Show all posts
terbaik sis. bamrok doakan semoga sis terus sukses dgn family kecik sis..tp jangan sesekali abaikan tanggungjawab kepada makbapak yer. abaikan tangan2 lain yg cuba merosakkan kebahagian sis. kipidap dogibab
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2020 10:09 AM | Show all posts
baguslah dah pindah keluar...cara tu je ajar diorg. dengan orang mcmtu cakap banyak bukan dia faham. lagi baik kau buat keras hal sendiri...nak bagi kau bagi terus toksah cerita byk. mak ni pon satu...payah nak cakap kalau jenis bangga anak lelaki tapi sesmua macam parasit. aku faham sgt situasi sistur tu..tu yg perati je story satu satu. petingkan diri smpi bila bila pun sama. sekarang..selalu up gambar gambar anak dia supaya bole rapat dan merapat. yelah aku ni makngah diorg..senang senang nanti bole tumpang duk dan mulalah episode lama..mula ssingah..pastu nk tumpang pastu nk cari keja pastu takde keje..lepak tgk tv makan tidur jah..makin sedap makin selesa..pastu buat buat tak dengar pastu eeee rasa nak terajang..jgn nk pnadai pandai suh aku bedek korang anak beranak..anak sdra tak anak sdra..aku nk bagi duit aku kirim jgn pandai pandai kau nak pijak aku plak
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-6-2020 12:05 PM From the mobile phone | Show all posts
sherryda replied at 29-6-2020 08:32 PM
Alhamdulillah...dah setel masalah TT

Alhamdulilah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-6-2020 12:06 PM From the mobile phone | Show all posts
jazaa100 replied at 29-6-2020 09:20 PM
Bagus tt ni....

Pblm terus selesaikn on the spot....tak pikir pikir dah....

Ada hikmah covid ni, cuti lama. Boleh settle kan masalah yg terbelangkai
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list