Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
1234Next
Return to list New
3382
View
69
Reply

Makcik Bawang Punca Masyarakat Malu Nak Reward Diri Walaupun Guna Hasil Titik Peluh

[Copy link]

Author: Lilrose       Show all posts   Read mode

Author
Post time 9-8-2020 03:17 PM | Show all posts |Read mode
"Masyarakat kita dah tenat."



Itu pendapat seorang pengguna Facebook berhubung sikap masyarakat kita hari ini yang suka 'membawang' dan membeza-bezakan hingga menyebabkan segelintir pihak hilang keyakinan diri.




Kredit foto: FB




Nuraisyah Abu Husin berkongsi situasi di mana stafnya berasa segan hingga cuba menyembunyikan gelang baru dibelinya kerana tidak mahu dibandingkannya.

"Semalam, staf saya beli gelang emas baru, tapi dekat pejabat dia macam sorok-sorok tangan. Staf seorang lagi bagitahu, dia beli gelang baru tapi malu kalau bos nampak sebab bos pun tak pakai emas," tulisnya.




Kredit foto: FB




Jelasnya, sikap masyarakat kita menjadi punca kita sendiri membeza-membezakan antara satu sama lain.

"Yang beli pakai hasil titik peluh sendiri pun jadi malu nak reward diri. Takut dilabel macam-macam. Kesian staf saya," ujarnya.


Pesannya, jadilah diri sendiri kerana kita di landasan yang benar selagi tidak menyusahkan orang lain.





Kredit foto: FB




Bak kata Nuraisyah, apa je makcik bawang kat Malaysia ni tak compare? - CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 9-8-2020 03:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Small matter. Aku rasa author ni bengkek dgn staf dia so heshe tulis artikel to stay her mf level
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2020 03:35 PM From the mobile phone | Show all posts
xdak sapa kisah nk beli apa nk mkn apa nk jolly mcm mana..org kisah bila start minta2..tgk tgn pakai pulut dakap..tp keja duk minta pinjam duit bla bla..mula merungut livin cost tggi etc etc..itu yg end up buat
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2020 03:46 PM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 9-8-2020 03:29 PM
Small matter. Aku rasa author ni bengkek dgn staf dia so heshe tulis artikel to stay her mf level

Setuju. Bos tu pun membawang
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2020 03:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Laaa.. Aku relax2 ja reward diri aku sendiri tiap2 2-3 bulan.. Jadahnya nak kisah org lain punya pendapat
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2020 03:56 PM From the mobile phone | Show all posts
reward je la diri sendiri.. beli je handbag, emas, baju2 tp xde la show off kat fb ig tu.. lek2 je pakai gi pasar
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2020 03:56 PM From the mobile phone | Show all posts
gigih nya nak bagitau ada STAF
padahal ko pun sama membawang
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2020 03:57 PM From the mobile phone | Show all posts
sitisitu25 replied at 9-8-2020 03:35 PM
xdak sapa kisah nk beli apa nk mkn apa nk jolly mcm mana..org kisah bila start minta2..tgk tgn pakai ...

khueeen
aku pun x kisah hangpa nak beli apa pun,nak g holiday ke mana skalipunnnn
asalkan jgn dtg jmpe aku nk pinjam duit
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2020 04:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Hidup ni nak puaskan diri sendiri ke orang lain?
Hidp ni nak susahkan diri sendiri ke orang lain?
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2020 04:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by sitisitu25 at 9-8-2020 04:32 PM
cmf_premierleag replied at 9-8-2020 03:57 PM
khueeen
aku pun x kisah hangpa nak beli apa pun,nak g holiday ke mana skalipunnnn
asalkan jgn dt ...


ada kwn aku dia bg pinjam kat kwn utk kawen smpi 7k..da 8thn berlalu sesen pon xbg blk..tp org yg diberi pinjam tu siap beli motor besar pegi ride tiap2 mggu..boleh plk..kwn aku ni dr diam2 je terus meroyan la  siap tag nama org berhtg tu..aku sian gak kat kwn aku ni tambah2 skrg tgh jobless..
aku ni htg ptptn or cc pon ni rengsa tau selagi xbyr abis..da dpt byr abis br la nk merasa pakai brg2 branded..n x pnh berhtg dgn org gak..kalau tgh xde duit buat je cara xde duit..tgh ada duit..aku pon rewards je diri..cuma post kat ig..kat fb tak..ig pon aku select 50 followers je yg aku betul2 rs x busuk hati dgn aku..sb derang pon sama level sama perangai ja mcm aku.. and dlm sosmed aku baik fb maupon ig xde sorg pun opismate skrg..tu prinsip aku lama dah..xkan add colleague kat sosmed..apa relationship dkt opis habis dkt opis saja..baik mcm mana pun kwn2 kat opis..habis kat situ jugak..susah berkwn di laman maya dgn opismate..takut membawang kat blkg..
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2020 04:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Ni pon jadi benang ke?  Mmg masyakarat ada masalah la.. Kutip who r youuussss pny story. Hmm
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2020 04:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Alahai...nuraishah oooiiii... ko yg membawang.. ko babitkan org lain pulak.. gigih tuduh masyarakat bagai.. walhal x peduli pun.. duit dia suka hatilah... staff ko... asal ko tuduh org lain toxic pulak. Dasar makcik bawang x sedar diri
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2020 04:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Tayang je handbag buat sendiri. Wallet jahit sendiri. Bra corak batman. Design sendiri. Ada lagi yg nak kecam?
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2020 05:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku jadi boss aku langsung tak ambik tahu staff aku pakai gelang emas ke bag branded ke apa. Aku cuma focus pasal kerja ajer. Kalau aku borak dgn staff pun aku hanya tanya pasal education dan famili dan work progress diaorang.
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2020 05:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Ala setakat ni pun nak cakap masyarakat dh tenat.
Org keliling aku takde pun mcm ni
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2020 05:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Gediknya staff dgn bos ni
Yg staff nak malu jadahnya..  Bkn mencuri.. Melainkan kau pun sama jenis membawang bila tgk org beli benda baru.
Yg bos pulak gigih karang pjg2 nak bagitau dia mampu tp pakai gelang nipis
Derang sendiri yg negatif smp cakap org kaya minum mamak org miskin minum starbuck
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2020 05:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Sukati ler duit sendiri
Kalau ko bergolok gadai nak menayang mewah pun ko tanggung ler sendiri
Jangan meminta2.... udah
Jangan meriak menayang guna duit orang.... udah
Jangan meriak menayang guna duit rakyat.... udah
Jangan meriak menayang guna duit curi rompak.... udah
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2020 05:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Rogue98 replied at 9-8-2020 05:03 PM
Aku jadi boss aku langsung tak ambik tahu staff aku pakai gelang emas ke bag branded ke apa. Aku cum ...

Benar, terpulang pada masing2, ada rezeki lebih biarlah dia, mne tau suami hadiahkan ke, mmg aku anti skit kalau ada staff or kelik yg xleh tgok org lebih or ada bnde baru sikit, ada lah nak dibahan nyaa.
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2020 05:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Lula2 replied at 9-8-2020 05:14 PM
Ala setakat ni pun nak cakap masyarakat dh tenat.
Org keliling aku takde pun mcm ni

Masyarakat sekeliling dia je yg tenat.  Terus dibantainya cakap sekeliling kita padahal sekeliling org lain ok je positif..  
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2020 05:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Eh tu pun nak cite kat fb ke?

Masalah besar ke klu staf ko malu pakai gelang?

Klu pakai gelang pink br la bole dikecohkan...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list