Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
3889
View
144
Reply

[Tempatan] PAS tuntut 'penjelasan sejelas-jelasnya' dari Umno

[Copy link]

Author: EJALTI       Show all posts   Read mode

Author
Post time 25-9-2020 11:31 AM | Show all posts |Read mode
PAS tuntut 'penjelasan sejelas-jelasnya' dari Umno

https://www.malaysiakini.com/news/544003

Diterbitkan Hari ini 11:25 am



Dibayangi dengan khabar Anwar Ibrahim kini mendapat sokongan majoriti ahli parlimen untuk membentuk kerajaan baru, PAS hari ini berkata, parti itu akan mendapatkan penjelasan daripada rakan Muafakat Nasional (MN) mereka berhubung perkara berkenaan.

Setiausaha Agung PAS, Takiyuddin Hassan, berkata jika perkembangan itu benar-benar berlaku, bermakna Umno tidakl mematuhi persefahaman yang termaktud dalam piagam MN setahun lalu.

Ia boleh dianggap sebagai suatu gerakan yang bertujuan menjatuhkan kerajaan Perikatan Nasional (PN) yang terbina di atas permuafakatan BN, Bersatu, PAS, GPS (Gabungan Parti Sarawak) dan beberapa parti lain di atas kejatuhan kerajaan PH (Pakatan Harapan).

Sehubungan itu PAS berharap untuk mendapat penjelasan yang sejelas-jelasnya daripada Umno atas dasar rakan muafakat dalam MN, seterusnya mengajak Umno untuk kembali menghayati hasrat dan iltizam yang telah disepakati secara bersama ini, katanya dalam satu kenyataan pagi ini.


Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 25-9-2020 11:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Habis lah wak zahid.. Pas ni patut relax2, saja.. Makan kuaci tengok anwar main wayang..
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2020 11:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Wak prnorogo tu nak slamatkan tengkuk sendiri. Lupa yg dikendong. Bodo
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2020 11:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Zahid kata MP menyatakan sokongan je bukan keluar parti so takleh halang
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2020 12:05 PM | Show all posts
sebegitulah politik umno..u turn u turn tu dah biasa bagi depa..yang jenis melompat2 ni rakyat janganlah pilih next pru nanti.
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2020 12:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Ini agaknya yg diperkatakan oleh arwah TG Nik Aziz dulu.
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2020 12:28 PM | Show all posts
Sehubungan itu PAS berharap untuk mendapat penjelasan yang sejelas-jelasnya daripada Umno atas dasar rakan muafakat dalam MN, seterusnya mengajak Umno untuk kembali menghayati hasrat dan iltizam yang telah disepakati secara bersama ini


serius aku kesian dengan PAS

untuk penyokong2 PN atau MN lantak dioranglah. Orang2 yang delusional sahaja yang percaya PN ni benar2 wujud

Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2020 12:28 PM | Show all posts
Edited by sayawifenikmie at 25-9-2020 01:12 PM

pada saya BODOH sangat kalau betul UMNO mengkhianati muafakat dengan PAS ... kalaupun boleh menang bersama PKR DAP sll .. depa (UMNGOK) tak akan dapat kuasa ... bodohhhhhh ... kalau betul lahhh
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2020 12:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku senyum jer kalau PAS kena check mate.kata bodo kang kena kencam pulakkk.
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2020 01:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Aiyokk lobai pas dah marah..!  Xtahuuu xtahu...
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2020 01:40 PM | Show all posts
Umno pun ada yang nak tanya PAS

PAS boleh mendapatkan penjelasan daripada Umno berhubung sokongan majoriti pemimpin parti itu untuk membentuk kerajaan baru bersama Presiden PKR Anwar Ibrahim, minggu depan.

Ketua Pemuda Umno Asyraf Wajdi Dusuki, berkata ini kerana perikatan itu akan mengadakan mesyuarat Induk Muafakat Nasional secara tertutup, minggu depan.

"Fokus PRN Sabah dahulu, minggu hadapan dalam Mesyuarat Induk Muafakat Nasional secara tertutup, pimpinan boleh dapatkan penjelasan atas semangat musyawarah, katanya.

Asyraf juga berkata Umno juga memerlukan penjelasan PAS antaranya susulan tindakan politik parti itu.

"Sama-sama perlukan penjelasan termasuk kemasukan PAS sebagai komponen parti dalam Parti Perikatan Nasional," tulis Asyraf di Twitter, sebentar tadi.

Asyraf mengulas tuntutan PAS supaya Umno memberi penjelasan sejelas-jelasnya berhubung sokongan ramai pemimpin parti itu untuk membentuk kerajaan baru bersama Anwar.

Setiausaha Agung PAS, Takiyuddin Hassan berkata jika benar berlaku, bermakna Umno melanggar piagam Muafakat Nasional yang dipersetujui kedua-dua parti tahun lalu.
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2020 01:50 PM | Show all posts
Sehubungan itu PAS berharap untuk mendapat penjelasan yang sejelas-jelasnya daripada Umno atas dasar rakan muafakat dalam MN, seterusnya mengajak Umno untuk kembali menghayati hasrat dan iltizam yang telah disepakati secara bersama ini


Apa lagi yang lobai Takiyuddin hendak? Bukan ka Presidin UMNO sundri dah kata bahawa UMNO tidak dapat menahan MPnya dari menyokong Anwar?

Part mana dari statement tu yang lobai tu tak faham?
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2020 02:04 PM | Show all posts
Seperti biasa
Bila ada berita PAS
"alarm"nya berbunyi

Bila ada berita LGE
"alarm"nya rosak

"ahak" "ahak"
"ahak"


Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2020 02:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Lps ni PAS, Bersatu plk bergabung dgn PKR...tgk plk macam mana...
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2020 02:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Boomibulat replied at 25-9-2020 01:40 PM
Umno pun ada yang nak tanya PAS

PAS boleh mendapatkan penjelasan daripada Umno berhubung sokongan ...

Geli ashraf wajdi..kerusi pun tarak
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2020 02:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Decaffeinated replied at 25-9-2020 12:28 PM
serius aku kesian dengan PAS

untuk penyokong2 PN atau MN lantak dioranglah. Orang2 yang delus ...

Apa yg kesiannya..mn telah pun jatuhkan kerajaan ph..padan muka


Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2020 02:44 PM | Show all posts
Kalo betul lah si Nuar jadik PM dengan sokongan MP UMNO

Bermakna UMNO dah peeeecah

MN pon dah peeeecah

Senang sungguh pecah belah kan geng2 ni
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2020 02:45 PM | Show all posts
harisbee replied at 25-9-2020 02:30 PM
Apa yg kesiannya..mn telah pun jatuhkan kerajaan ph..padan muka

baca balik ayat yang aku quote tu

kalau masih tak kesian sesama islam ko memang tak berhati perut


Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2020 03:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Maybe skang leader2 parti pejuang tgh cuak kalau betul nuar jadi PM.. Fuhh.. Wallahu'alam..
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2020 03:10 PM | Show all posts
Kahkahkah lobai bodoh, kau dah banyak kali kena tipu dengan umngok sebelum ni pon masih tak sedar2 diri lagi ke hah?? Lepastu acah2 mintak penjelasan bagai. Cash lobai tamak pangkat! Apa khabar lobai @dino ya?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list