Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
1252
View
26
Reply

[Gambar] BPN

[Copy link]

Author: YgBenar    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 30-10-2020 05:45 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Bila masuk je ade yg menunggu..hehe
IMG_20201030_162333.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 30-10-2020 06:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Apooo
Duit bpn pun nak berebut dgn bini ke
Sengkek nye jejanz iteww
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2020 06:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Acikgomen replied at 30-10-2020 06:03 PM
Apooo
Duit bpn pun nak berebut dgn bini ke
Sengkek nye jejanz iteww

Well said acik. Kekekeke~
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2020 06:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Bpn utk beli brg keperluan asas..jgn laa guna utk berjoli...
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2020 07:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Duit tu utk kegunaaan hujung bulan kalau tak cukup. Gunakanlah sebaiknya.
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2020 08:53 PM From the mobile phone | Show all posts
salmon-suki replied at 30-10-2020 06:31 PM
Well said acik. Kekekeke~

Bini kalo dpt duit bpn tu logiknye dorang akan pi beli lauk yg mahal sikit dari kebiasaannye (utk yg mmg konsistenly ade duit dapo walaupun bajet dah kurang dari sebelum pandemic)
Laki kalo nak pakai dulu duit bpn tuh apa agaknye alasan deyols yach
Bincangkan
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2020 12:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Acikgomen replied at 30-10-2020 08:53 PM
Bini kalo dpt duit bpn tu logiknye dorang akan pi beli lauk yg mahal sikit dari kebiasaannye (utk  ...

Nk husnuzon,maybe bayar sewa rumah,atau bayar tunggakan kete,atau bayar tunggakan utilities..kekeke~

Kalau su'uzon plak,laki tu nak berjoli jah...hahahahaah
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2020 12:59 AM From the mobile phone | Show all posts
isteri2 ni biasanya beli barang pentingkan keluarga dari diri sendiri.
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2020 01:49 AM | Show all posts
sarah82 replied at 31-10-2020 12:59 AM
isteri2 ni biasanya beli barang pentingkan keluarga dari diri sendiri.

entahla, yang I perhati golongan wife dalam keluarga I ni (mak I, adik I), diorang suka repeat beli barang sama. Barang bukannya dah rosak, bukannya dah tak cantik. Bukannya dah berkurun, baru setahun dua pakai dah tukar. Memang terperangkap dalam "consumerism". Hidup ulang2 shopping macam tu je. Macam takde motif langsung. Tu pun boleh seronok.
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2020 01:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Lagubestbest replied at 31-10-2020 01:49 AM
entahla, yang I perhati golongan wife dalam keluarga I ni (mak I, adik I), diorang suka repeat bel ...

barang yg sama mcm mana? memandangkan iols single duit BPN iols guna utk sedekah.
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2020 02:03 AM | Show all posts
Edited by Lagubestbest at 31-10-2020 02:09 AM
sarah82 replied at 31-10-2020 01:54 AM
barang yg sama mcm mana? memandangkan iols single duit BPN iols guna utk sedekah.

err.. kalau phone ke laptop ke kereta tu out of topic la. Tukar jugak kan? tapi takdela kita sebut repetitive. Ni contoh barang2 macam cadar, periuk nasi, karpet, blender, juicer, pinggan, tupperware.
PS: Bagusla u suka sedekah, sebab orang yang dalam kubur sekarang ni memang tengah mintak hidup balik sekejap je untuk bersedekah. Nilai sedekah/ membantu orang yang 'lemah' (beri makan, tolong janda miskin hihi, tolong anak yatim, tolong student etc) tu lebih tinggi disisi Allah berbanding ibadah sampai hitam dahi.


Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2020 02:13 AM From the mobile phone | Show all posts
salmon-suki replied at 30-10-2020 06:32 PM
Bpn utk beli brg keperluan asas..jgn laa guna utk berjoli...

I surirumah, and my husband tak layak BPN. Gaji betul2 lepas border je.
I bersyukur masih mampu meneruskan kehidupan walaupun terpaksa cut expenses and downgrade lifestyle.
Tapi bila I baca dalam satu group deko ada akak2 bergumbira bagitau duit BPN laki dah nak masuk.. siap plan nak borong brg2 yang bukan keperluan pun, sekadar barang2 deko untuk memuaskan hati sendiri. Rengsa ya I baca.. yes, rezeki mereka.. tapi fikirkanlah ada berapa ramai lagi yang terdesak mengharap duit BPN untuk kelangsungan hidup mereka.
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2020 02:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Lagubestbest replied at 31-10-2020 02:03 AM
err.. kalau phone ke laptop ke kereta tu out of topic la. Tukar jugak kan? tapi takdela kita sebut ...

Perempuan mmg biasa suka benda2 mcm cadar semua tu. Dan biasanya ulang tukar.. Jadi sentiasa nampak baru.. Kalau terlebih tu kena tegur.
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2020 05:35 AM From the mobile phone | Show all posts
iols tak dapat bpn
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2020 08:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Lagubestbest replied at 31-10-2020 02:03 AM
err.. kalau phone ke laptop ke kereta tu out of topic la. Tukar jugak kan? tapi takdela kita sebut ...

Haha
Ni sama cam.mak.mertua iols
Asal.gi mana mana..mwsti nak.beli karpet
Udah cam kedai pakistan dah kat stor tu.dengan karpwt
Padahal beli karpet kecil2 je..cam saiz queen katil tu je..
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2020 08:18 AM From the mobile phone | Show all posts
oggy replied at 31-10-2020 02:13 AM
I surirumah, and my husband tak layak BPN. Gaji betul2 lepas border je.
I bersyukur masih mampu  ...

Maybe sebelum tu husband tak bagi duit kat depa dan bila dapat duit tu..depa beli la yang depa teringin...
Cam.orang beli emas juga..

Iols ni lama.dah tak.shopping..sebab bisnes pun sejak pkpb ni kureng..
Syok nengok orang shopping mcm.takdak hari esok..janji depa tak.meratap.udah nnt..hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2020 08:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Acikgomen replied at 30-10-2020 08:53 PM
Bini kalo dpt duit bpn tu logiknye dorang akan pi beli lauk yg mahal sikit dari kebiasaannye (utk  ...

Orang pompuan selalu gini kan dia nk beli apa mesti pikir kalau boleh satu famili boleh guna tu pasal iols lebih suka belanja sama ada utk makanan or barang perkakasan rumah. Supaya semua orang dapat merasa, bukanlah nak menidakkan org beli emas tuk kepuasan diri ke apa sbb ade je yg beli utk simpan supaya boleh jual bila sesak ini oklah.Tapi jgnla asal ade duit BPN ke mora ke semua ko nak beli emas. Belanja la makan sedap gak sekali sekala bawak jjcm ke apa.

Tak salah nak beli apa2 utk reward diri dan kalau nk jimat cermat jgn sampai ikat perut paling teruk bila libatkan anak2.
Mcm org yg simpan duit RM5 dan RM20 tu ada yg sebolehnya tanak guna duit tu sbb nk simpan. Dah kalau anak nak makan itu ini guna jela. Duit tetap boleh cari jgn hidup terlalu berkira sgt lebih2 lagi dgn anak2.
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2020 08:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Lagubestbest replied at 31-10-2020 02:03 AM
err.. kalau phone ke laptop ke kereta tu out of topic la. Tukar jugak kan? tapi takdela kita sebut ...

Iols takkan tambah barang baru tanpa kosongkan tempat yg ada. Umah bukan besar nk sumbat semua menda.

Dan iols lak tak suka semak2 ni. Sama gak cam piyuk belanga tu rosak baru beli baru sbb ruang nak sangkut kuali ke apa hanya ngam2 ikut keperluan.
Biasanya bila rasa nk beli barang baru barang yg  lama tu iols akan iklankan post kat group fb. Selalunya bagi free je malas nak jual sbb sejenis nak clear kan barang cepat2 kalau jual lama nk tunggu orang beli tp kalau bagi free berebut2 orang dtg umah sekejap je licin.
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2020 09:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau laki bg semua siap lengkap, takde la muncung kalau tak dpt duit bpn. Duit bpn bknnya byk sgt.
Slalunya pompan akan beli keperluan keluarga juga. Yg lelaki, belum tentu akan beli utk keluarga. Ada juga pompan yg boros tapi depa tu kena la keluarga sendiri tegur.
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2020 09:21 AM From the mobile phone | Show all posts
oggy replied at 31-10-2020 02:13 AM
I surirumah, and my husband tak layak BPN. Gaji betul2 lepas border je.
I bersyukur masih mampu  ...

Ohemgeeee .knp xlayak dpt plak sis??xleh buat rayuan ke?tp mmg pun. Nak2 y gaji still dpt full,dpt plak bpn almost 1k,mmg berjoli sakan je..deco sana sini..bukan nk jeles tp ai rasa ramai lg y memerlukan..

Kalau x,xkan laa ebit lew selalu bg bantuan..y paling lawak tuh,duit bpn nk guna utk bertravel..pastu set2 ni jgk laa y duk meratib xpuashati dgn gomen skrg ala2 mcm gomen xde buat apa2..geram je tgk sekor2
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list