Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
123Next
Return to list New
3254
View
47
Reply

Dulu Gaji RM80 Ribu Sebulan, Kini Jual Ayam

[Copy link]

Author: CARI-MRO       Show all posts   Read mode

Author
Post time 21-11-2020 10:35 AM | Show all posts |Read mode
Dulu jual pakej pelancongan antara RM2,500 hingga RM8,500 sekepala dan kini, Nik Mohd Heezrad, 34, menjual ayam berharga RM6 sekilogram (bergantung kepada harga pasaran).


Itu realiti dihadapi Nik Mohd yang pernah memperoleh pendapatan antara RM50,000 hingga RM80,000 sebulan sebagai pemilik agensi pelancongan Ezigo Holiday Sdn Bhd.


Ezigo Holiday Sdn Bhd yang ditubuhkan bersama isteri, Nur Izzati Md Zuldin, 32, pada 2014 bagaimanapun terpaksa menghentikan operasi buat sementara pada Mei lalu akibat penularan Covid-19.




Foto: Harian Metro


Pada masa sama, 11 kakitangan syarikat berkenaan turut terjejas dengan pemberhentian sementara operasi.


Pada Julai lalu, Nik Mohd dan Nur Izzati menubuhkan Heezrad Ayam Sdn Bhd.


"Saya kuatkan semangat dan cekalkan hati untuk belajar berkaitan perniagaan ayam dengan pergi ke pasar borong, kedai runcit, pasar raya dan banyak tempat lain.


"Apa yang pasti, jual ayam sama saja dengan jual pakej pelancongan. Apa yang perlu ialah mendapatkan keyakinan pelanggan," katanya.


Ada hikmah di sebalik ini semua, kata Nik Mohd.


"Saya kini bercampur dengan ramai orang seperti peniaga kedai, pelanggan kedai makan dan pekerja pasar yang sebelum ini jarang saya lakukan kerana kesuntukan masa dan lain-lain faktor," katanya.


Menurut Nik Mohd, semangatnya untuk berniaga ayam juga semakin meningkat kerana 11 kakitangan Ezigo Holiday Sdn Bhd tetap setia bersamanya dan Nur Izzati.


Foto: Harian Metro




"Dulu mereka bertugas sebagai pegawai pemasaran dan lain-lain namun kini, ada yang jadi penghantar ayam.


"Ada juga yang masih meneruskan tugas sebagai pegawai pemasaran, cuma yang dijual ialah ayam dan bukannya pakej pelancongan," katanya yang tinggal di Desa Melati, Nilai, Negeri Sembilan.


Mengimbau penubuhan Heezrad Ayam Sdn Bhd yang beroperasi di Salak Tinggi, Sepang, Nik Mohd berkata, dia bertekad memulakan perniagaan itu selepas mendapati usaha dilakukan sebagai penghantar makanan dengan menggunakan pacuan empat roda sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) mendapat sambutan.


Katanya yang dikurniakan empat anak berusia sebulan, tiga tahun, enam tahun dan 10 tahun, ketika itu, selain ayam, dia turut mengambil pesanan sayur-sayuran, buah-buahan selain ikan.


"Saya dapati bekalan ayam paling mendapat permintaan tinggi. Saya dapatkan bekalan daripada kilang di Nilai, Negeri Sembilan sebelum memulakan perniagaan sendiri.


"Saya tidak menoleh ke belakang dan terus membeli peralatan seperti pemanas air berharga RM11,000, mesin pencabut bulu ayam dan mesin pemotong ayam, masing-masing berharga RM3,000 untuk melancarkan operasi," katanya.


Heezrad Ayam Sdn Bhd juga mempunyai pelanggan tetap terdiri daripada pengusaha kantin kilang, kedai runcit dan pasar borong.


Bekalan ayam diperoleh di Melaka secara kontrak.


Menurut Nik Mohd, walaupun 'terduduk' dengan keruntuhan sektor pelancongan namun dia dan isteri tetap percaya, Allah SWT maha adil dan melorongkan mereka rezeki sebagai peniaga ayam untuk meneruskan kelangsungan hidup.


"endapatan diperoleh ketika ini memang sangat jauh berbeza berbanding masa senang lalu namun saya dan isteri tetap bersyukur kerana kami diberi rezeki untuk bangkit semula.


"Bagaimanapun, saya percaya, satu hari nanti, industri pelancongan akan kembali berkembang dan Ezigo Holiday Sdn Bhd akan 'kembali beraksi'," katanya yang sedang menunggu kelulusan pinjaman bank untuk membuka kilang memproses ayam. -CARI


Sumber: Harian Metro

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 21-11-2020 10:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Makin besar periuk makin besar keraknya.

Semoga cepat pulih ekonomi kita dan boleh melancong.. Supaya mereka yg terlibat dlm sektor pelancongan boleh kembali mendapat pendapatan sebelum covid-19.
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 10:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Gaji 80k sebulan mesti besar komitmennya..
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 11:03 AM From the mobile phone | Show all posts
sarah82: Makin besar periuk makin besar keraknya. Semoga cepat pulih ekonomi kita dan boleh melancong.. Supaya mereka yg terlibat dlm sektor pelancongan boleh  ...


Tu pasal iols xmemasak! Lol.
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 11:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Dulu pun aku pernah ambil pakage dgn sharliz travel. Sekarang pun dorang dah jual koleksi pinggan mangkuk import.
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 11:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Kedai ni kat area nasi kandar melayu kan
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 11:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Bagus bos mcm ni..bukan mcm bos kontroversi bentikan pekeje tapi boleh ada rumah mewah..hadiah mewah kereta mewah berbijik2 ..
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 11:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Bagus. Tahniah semangat juang yg tinggi.

Moga sukses
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 11:51 AM From the mobile phone | Show all posts
LadyCarefree replied at 21-11-2020 11:03 AM
Tu pasal iols xmemasak! Lol.

Hahaha.. Chuols ni.. Pepatah la.. Maksudnya makin besar gaji.. Makin besar tanggungjawab kita..

Dan dia mesti majikan yg baik.. Sebab 11 org staff dia tetap setia dgn dia.
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 12:04 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 21-11-2020 10:51 AM
Hahaha.. Chuols ni.. Pepatah la.. Maksudnya makin besar gaji.. Makin besar tanggungjawab kita..
...

Hehhee tau. Saja kacau Sarah. Tp iols memang selalunya xmasak. Suka tengok video memasak. Dan suka makan.
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 12:09 PM From the mobile phone | Show all posts
LadyCarefree replied at 21-11-2020 12:04 PM
Hehhee tau. Saja kacau Sarah. Tp iols memang selalunya xmasak. Suka tengok video memasak. Dan suka ...

Hahaha..kalau dia buka kilang pemprosesan ayam.. Lagi la maju.. Silap2 lagi berjaya dan laku keras dari travel agency dia buat.
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 12:16 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 21-11-2020 11:09 AM
Hahaha..kalau dia buka kilang pemprosesan ayam.. Lagi la maju.. Silap2 lagi berjaya dan laku keras ...

bagus kan dia xmerungut dn harap bantuan pastu salahkan kerajaan la apa la. Semoga dia berjaya.
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 12:18 PM From the mobile phone | Show all posts
LadyCarefree replied at 21-11-2020 12:16 PM
bagus kan dia xmerungut dn harap bantuan pastu salahkan kerajaan la apa la. Semoga dia berjaya.

Kagum semangat dia.. Jatuh terduduk dan tergolek.. Tapi perlahan2 dia bangun.. Bukan senang.. Semoga kita semua ada kekuatan mcm dia.
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 12:33 PM From the mobile phone | Show all posts
LadyCarefree: Tu pasal iols xmemasak! Lol.

Periuk karan dah takde kerak.masak comel jer.
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 12:47 PM | Show all posts
kalau dh otak bisnes tu, dia akan fikirkan sehingga berjaya jgk pasal bisnes.

dia ada saving alhamdulillah thts great.
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 01:14 PM | Show all posts
alhamdullilah dia bangkit kembali dgn biz..syukur dia da saving nak start all over...sebab kalau setakat otak biz je tapi saving takde utk modal..payah jugak...ini aku tgk realiti ramai kawan aku sangkut mcm tu...kesian mmg kesian tapi nak buat cemana...semoga semua org dipermudahkan dan diperluaskan rezeki di zaman covid ni....aminn
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 01:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Mgu lepas jumpa kwn niaga kat pasar mlm. Siang dia keje opis. Suami ex pilot.
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 02:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Ayam kt forum level T20 katanya
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 02:24 PM From the mobile phone | Show all posts
RatuDunia94: Gaji 80k sebulan mesti besar komitmennya..

Rasanya pendapatan dia 80k bukan 80k gaji kalau setahun gaji 80k sebulan dalam 7k
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 02:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Semoga dipermudahkan urusan utk dia. Baguih dia jaga pekerja2 dia
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list