Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
3946
View
100
Reply

Makan Gaji Buta Adalah Dakwaan Berat Untuk Guru

[Copy link]

Author: CARI-MRO       Show all posts   Read mode

Author
Post time 5-12-2020 09:02 AM | Show all posts |Read mode
Dakwaan yang dilemparkan segelintir individu di media sosial yang menuduh guru hanya makan gaji buta sepanjang tempoh penutupan sekolah berikutan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) sememangnya amat berat untuk ditelan.


Selain dikatakan makan gaji buta, paling teruk ada juga yang menyarankan supaya kerajaan membabitkan guru dalam tugas barisan hadapan seperti menjaga sekatan jalan raya.


Tuduhan yang mempertikaikan profesionalisme pendidik itu pastinya mengguris hati guru yang kini berjumlah kira-kira 420,000 orang di seluruh negara.


Foto: Berita Harian Online




Hakikatnya, tidak ada istilah makan gaji buta bagi guru yang kini berhadapan cabaran baharu apabila terpaksa melaksanakan tanggungjawab mendidik melalui sesi pengajaran dan pembelajaran dari rumah (PdPDR).


Satu tinjauan ringkas membabitkan 1,742 guru sekolah rendah dan menengah kerajaan serta swasta membuktikan dakwaan itu sangat tidak tepat.


Dalam soal selidik yang dijalankan Fakulti Pendidikan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) November lalu, 85 peratus guru menyatakan mereka meluangkan antara satu hingga empat jam sehari melaksanakan aktiviti PdPDR manakala, baki 15 peratus memperuntukkan lebih daripada empat jam sehari.


Bagi kaedah pengajaran yang digunakan, 37 peratus melalui dalam talian, 16 peratus secara luar talian, 45 peratus secara dalam talian dan luar talian manakala, yang selebihnya berada di pusat-pusat komuniti untuk mengedar dan mengutip nota, latihan dan tugasan yang diberikan kepada murid.


Ketua kajian Prof Madya Dr Azlin Norhaini Mansor berkata dapatan yang diperoleh menunjukkan majoriti guru melaksanakan tugas hakiki mengajar ketika PKP dan PKPB dengan mengikut jadual waktu yang diberikan kepada mereka.


"Mungkin ada yang musykil mengapa majoriti guru mengajar tidak sampai pun empat jam sehari? Apa yang dijelaskan oleh guru yang terbabit dalam tinjauan itu, tugas sebenar mereka bukan sahaja mengajar sebaliknya ada lagi tugas-tugas lain yang berkaitan pentadbiran perlu dilaksanakan.


"Antaranya menyemak tugasan murid, menyediakan bahan bantuan mengajar, merekod data kehadiran dan tugas-tugas lain seperti yang diarahkan pengetua atau guru besar serta Pejabat Pendidikan Daerah," katanya kepada BERNAMA di sini.


Dalam tinjauan itu juga guru yang terbabit turut berkongsi cabaran dan kekangan PdPDR atau home-based learning (HBL) dengan 80 peratus menyatakan cabaran utama mereka adalah memastikan keberadaan murid semasa kelas berlangsung.


Ini diikuti cabaran dalam menyesuaikan kaedah pengajaran dengan keperluan dan kesediaan murid, di samping perlu memastikan murid dapat memberi tumpuan supaya mereka faham dan seronok belajar dalam setiap kelas yang diadakan.


"Selain itu sebanyak 70 hingga 80 peratus menyatakan masalah kestabilan internet, kebolehgunaan peranti mengajar seperti komputer, telefon, tablet, ruang pembelajaran murid, sokongan ibu bapa dan keprihatinan kepimpinan sekolah.


"Cabaran lain yang menggugat kredibiliti guru, seperti Astro, Netflix, video game dan lain-lain yang seumpamanya yang boleh diakses pada bila-bila masa secara percuma dan lebih mengujakan murid sekolah khususnya remaja," katanya, sambil menambah laporan lengkap tinjauan dijangka siap Januari tahun depan.


Beliau berkata dalam hal pendidikan, tidak wajar guru sahaja dipersalahkan kerana banyak perkara yang perlu diambil kira antaranya masalah kesihatan mental dan fizikal pelajar yang 'terkurung' berikutan PKP dan PKPB, ruang dan kediaman yang tidak selesa, konflik keluarga dan persoalan lain yang turut mengganggu pembelajaran pelajar.


Sementara itu, Naib Canselor Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) Prof Datuk Dr Mohammad Shatar Sabran berpendapat sentimen atau tuduhan melulu individu atau pihak yang menyatakan guru makan gaji buta ketika PKP dan PKPB disebabkan mereka tidak memahami tugas dan tanggungjawab guru.


Beliau berkata jika gaji guru hanya perlu dibayar ketika mengajar di dalam kelas, itu adalah satu tanggapan yang sangat salah kerana banyak beban dan cabaran guru terutama ketika PKP dan PKPB dalam memastikan pelajar meneruskan pembelajaran di rumah.


Ini termasuk mempersiapkan nota-nota pengajaran, dokumen dan sebagainya sebelum melakukan pengajaran dan pembelajaran sama ada dalam talian atau luar talian, katanya.


"Apakah kita mampu berkata kepada ahli bomba, mereka makan gaji buta kerana mereka tidak memadamkan api, atau kita kata pihak polis memakan gaji buta kerana tidak menangkap pencuri atau penjenayah.


"Walaupun kelas ditutup, kuliah tidak ada, tidak bermakna guru makan tidur semata-mata. Mereka tetap bertugas seperti biasa terutama mempersiapkan nota-nota semasa PKP untuk dikongsikan dengan pelajar," katanya. -CARI


Sumber: Bernama

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 5-12-2020 09:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Ni bakal jadi gaduh.. Lepas tu karang aku juga yg kena cop kaki gaduh..
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2020 09:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Yg ckp tu sorg je....yg buat kje ramai...x yah la cikgu2 nk terasa...ignore je..

Cikgu sekolah ank i..ada jadual utk online. Utk kelas pemulihan, sbb ank i special class..kne amik handout kt sekolah. Cikgu always msg n update puji ank2 if siapkn homework.

Cikgu akn srh wasap video nk tgk ank2 blh bc ke x..pnye la rajin cikgu sekolah ank aku.

Terharu dgn usaha cikgu2 ank aku. Syukur la.  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2020 09:20 AM From the mobile phone | Show all posts
@caprut mintak msk komen. Beliau Sgt bitter dgn cikgu2 ni
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2020 09:23 AM | Show all posts
hakikatnya ya

Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2020 09:24 AM From the mobile phone | Show all posts
pichee replied at 5-12-2020 09:14 AM
Yg ckp tu sorg je....yg buat kje ramai...x yah la cikgu2 nk terasa...ignore je..

Cikgu sekolah an ...

baik nya cgu.. ppki skolah kami pun dtg je skolah. cgu dgn pembantu cgu ppki ni mmg rajin. sabar ngajar dan layan anak2 yg berkeperluan khas ni..
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2020 09:27 AM From the mobile phone | Show all posts
zehra2 replied at 5-12-2020 09:24 AM
baik nya cgu.. ppki skolah kami pun dtg je skolah. cgu dgn pembantu cgu ppki ni mmg rajin. sabar n ...

Tu la...syukur sgt. Cikgu srh amik handout yg die dh printkn letak dlm file lg...nnt hantar pn cara yg sama.

Skrg, ank i dh 70% blh membaca. Jz ada perkataan yg ssh die x blh lg.

Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2020 09:31 AM | Show all posts
anak2 kami..everyday ada online class..everyday ada task kene buat..
yg kecik2 ni kenela monitor utk pastikan mereka follow.. kalau tak muncul kat online class, cikgu2 tanya thru wassap... online class pun cikgu pecah2kan into small groups so that dapat focus sorg2...
mana2 yg tak catch up dlm online class.. siap ada class extra lagi... 1-1 online class

hanya kerana cikgu tidak berada secara fizikal di sekolah.. tidak bermakna makan gaji buto...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2020 10:10 AM From the mobile phone | Show all posts
well sebenarnya ad segelintir yg mmg gitu. dulu masa sekolah cikgu2 aku bukan mengajar pon. siap buat syarat sape nk belajar masuk kelas private tusyen dia. baya rn70 sejam. kelas 2 jam every week. ko bayang kalau 20 student brp rm die dpt seminggu? ni 10 thn lps ok
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2020 10:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Realitinya yes. Mmg ada makan gaji buta. Guru subjek yg sekadar fwd link kt youtube kpd guru kelas.. Siap kuiz tu kdng2 dr sekolah lain, dibantai nya kasi. Then minta paste kan markah. Itu aje. Takde inisiatif lain

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2020 10:34 AM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 5-12-2020 09:10 AM
Ni bakal jadi gaduh.. Lepas tu karang aku juga yg kena cop kaki gaduh..

Fuhhhhh..lega.. aku dah blah dr guru..
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2020 10:36 AM From the mobile phone | Show all posts
TOPwind replied at 5-12-2020 09:23 AM
hakikatnya ya

Masa aku jd cikgi kat sabsk bernam... ade satu cikgu be4 pergi school tarik lembu dulu.. lps tuu pi school.. ajar..  paa tu balikk.. so simple dimple life..
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2020 10:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Buritan replied at 5-12-2020 10:34 AM
Fuhhhhh..lega.. aku dah blah dr guru..

Cikgu ni.. Bagi aku berat tugasnya.
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2020 11:10 AM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 5-12-2020 10:42 AM
Cikgu ni.. Bagi aku berat tugasnya.

Bg aku laa setakat ngajo aku happy jahh.. aku tak lalu dan tak reti nak buat keje pengurusan.. spbt la.. cari dana laa.. berkenduri kendara bila menteli dtg.. satu lg aku tak lalu budak jahatttt dan plg aku tak lalu bila kena bg markah budak.. budak tak buat keje kusus aku yf salah...bg markah 000000000 mmg tak boleh   

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2020 11:19 AM From the mobile phone | Show all posts
tipuware replied at 5-12-2020 10:27 AM
Realitinya yes. Mmg ada makan gaji buta. Guru subjek yg sekadar fwd link kt youtube kpd guru kelas.. ...

Sekolah anak aku mcm ni..minta nama murid sekadar utk hntr laporan je..yg ni mmg gaji buta dan aku x dpt nak bersangka baik dah dgn cikgu..aku smpi terpaksa enrol anak aku tuisyen online utk make sure dia x ketinggalan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2020 11:26 AM | Show all posts
tipuware replied at 5-12-2020 10:27 AM
Realitinya yes. Mmg ada makan gaji buta. Guru subjek yg sekadar fwd link kt youtube kpd guru kelas.. ...

Pendapat aku guna bahan sedia ada adalah genius, sebab yang lebih penting ialah penguasaan ilmu, bukannya dari mana bahan tersebut didapati. Jadi priority nya tepat disitu.

Cuma kalau tak ada aktiviti bersama untuk guna bahan itu, untuk kuasai bahan itu, barulah boleh dipersoalkan.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2020 11:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Berdasarkan pengamatan aku terhadap kelas2 online anak2 aku, memang ramai cikgu yg rajin buat bahan mengajar sendiri. Kuiz diorang pun menarik sampai aku pun kadang2 sibuk nak try haha. Yang cari student sampai ke lubang cacing sebab tak hantar kerja pun ada. Jenis cikgu2 rajin macam ni memang aku puji.

Tapi ada jugak yang main ceduk orang punya je, dengan nama sekolah semua pun tak tukar. Lepas tu ada yg snap gambar latihan dalam buku teks, suruh budak2 buat tapi tak suruh hantar balik ke cikgu pun. Maknanya cikgu pun tak semak kerja students.

Hujung2, tanya diri sendiri je la. Nak gaji berkat, kerja elok2. Mana2 kerja pun sama je, ada je yg makan gaji buta.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2020 11:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Buritan replied at 5-12-2020 11:10 AM
Bg aku laa setakat ngajo aku happy jahh.. aku tak lalu dan tak reti nak buat keje pengurusan.. spb ...

Sebab tu la aku kata berat tugas guru ni

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2020 11:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Jiran iols skola lain anak nya..dah takde dah google classroom online dari last week..
Anak iols pula sampai semalam ada online class..sampai.kalau sikit murid dalam.tum.cikgu wasap kat group soh anak anak masuk..
Iols kagum dengan kecekalan cikgunskola anak.iols...siap nyanyi nyanyi lagi dgn anak murid

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2020 11:33 AM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 5-12-2020 11:30 AM
Sebab tu la aku kata berat tugas guru ni

Aku nak backinh cikgi aku tak mo la.. kang kata.. alaaaa mentang mentang hang cikgi.. mcm laki aku sujud syuko tolak jd cikgu dulu.. laki aku kalo jd cikgu mungkin dah ade tiga puluh budak dicampaknya dr koridor
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list