Jaga SOP ...
Jangan keluar jika tak perlu...
Jangan biar Covid mengalahkan kita ... #kitajagakita
sambil sambil tu jom kita masak masak !!~ FC alu alu kan sesiapa sahaja nak tepek Resepi ke ... tak kira lah Resepi copy paste jer
untuk yang up gambar sendiri ... masak sendiri ... FC bagi tacang lebih
FC mulakan dengan mee kolok ... semesti nya cara FC
Asas yang buat sedap sebenar nya air yang kita guna untuk celur mee tu.
FC buat sesiap awal2 pati sup ( tulang ayam , lebihan sayur2 )
pastu FC akan bubuh apa saja mengikut selera keluarga ... ada yang nak bebola ikan ... ada yang nak itu ... nak ini... tapi selalu nya ... FC guna apa yang ada jer ... senang ...
Tus kan semua2 tu ... letak tepi.
Kuah / Sup tu bagi 2 ... satu untuk celur mee tu nanti ... satu bahagian lagi untuk sup... jika ada yang lebih suka mee sup...
Letak dalam 2 ke 4 sudu minyak ke dalam air untuk mencelur mee ... tujuan nya supaya mee tu "tak kering" dan tak bergumpal nanti bila d tos kan ...
Masuk kan mee ...
masak dalam 3 ke 5 minit ... jangan lama sangat ...
cepat2 tus kan mee tu
letak kicap
gaul gaul kan ...
tabur bahan2 lain nya
dalam mangkuk merah tu ... sebahagian sup yang kita bahagi tadi...
tada!!~ Siap
This post contains more resources
You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register
FC akan guna air pati ni untuk hampir semua masakan FC ...
selalu nya akan buat bila hujung minggu...
guna apa saja lebihan sayur yang tinggal... dan tulang2 ayam yang FC kumpul dalam seminggu tu...
bawang2 pun boleh letak ... terutama nya bawang putih ...
Suka debone sendiri ... tulang2 tu simpan ...
apa saja lebihan yang ada ... termasuk tulang2 ... daun layu pun ok jer
rebus cara biasa atau guna pressure cooker ...FC memula guna pressure cooker untuk tulang2 tu dalam 15 ke 20 minit ...pastu rebus cara biasa baru masuk kan yang lain-lain nya...
bila dah lembut semua nya ...tus kan ...
yang layu2 ... tulang2 tu buang ... FC ambik bawang putih ... kentang jika ada ... kira ambik yang kita nak
Siap!!~
Pati sup ni boleh bertahan untuk seminggu. bahagi2 kan dalam plastik kecik2 ...cukup untuk sekali masak...simpan sejuk beku ...
This post contains more resources
You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register
Post time 11-1-2021 01:11 AMFrom the mobile phone|Show all posts
Masak Squid Ink Pasta. Bukan masak hari ni tapi dah lama. Rasa dia sama je macam spageti biasa tu, cuma ada rasa dakwat sotong sekali sekala. Pakai sos carbonara kot, dah lupa yang pasti guna sos prego dalam tin.
This post contains more resources
You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register
Akak kurang sikit mee kolok sebab rasa dia macam makjun ...
hahaha kak ...
kang sayur tumis jadi sayur berkuah bila asyik dok posing masuk utube
FC jenis buat kerja senyap2 ...
Ces kak oi!!~ yang rasa makjun tu Laksa Sarawak kak oi FC pernah baca orang komplain pasal tu ...
sebenar nya ikut kedai atau ikut daerah ...
kalo area Kuching ... memang kuah nya rasa makjun pekat rempah nya ... yer FC ngaku tak sedap sebab tak kena dengan tekak FC jugak...
tapi kat Kapit ni... rempah nya guna rempah brand lain ... nyum!!~ nyum!!~
Alaaaa kertu la sangat akak tu ... takde makna okeh ...
Bagi FC kalau mee ... banyak sawi sedap...
tapi untuk kuey teow ... kena banyak tauge ... baru umpph!!~ tau ... ada ramai tak suka tauge ... tapi kuey teow tanpa tauge bagai sambal belacan takde belacan
Selain dari tu ... kicap memain kan peranan penting juga ...
Untuk mee ... FC suka kicap cap manok
kuey teow
sblom masak ... FC suka campurkan dengan kicap terus
bahan2 lain ... sebenar nya ... ni ikut pada selera memasing ...
FC akan guna apa yang ada dalam petias ...
huh ..? takde bawang...?
yer ... memang FC tak guna bawang untuk mee ...
Tumis isi ayam dan bahan lain ...
masuk kan kuey teow ... masuk kan perasa ...
dah rata masak nya ... masuk kan telor ... gaul2 balik2 kan ...baru masuk tauge dan cili
tak yah lama ...sebab tauge tu akan masak sebab mee tu panas
Tada!!~ siap
This post contains more resources
You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register
Oh mee Sarawak lain ya Sori FC tak habis khatam makanan Sarawak lagi ni huhu..kena cari mee kolok nanti khatam chapter
Akak suka rebung..first time dengar tentang upa lalih..mesti menyelerakan nii
Kadang buka youtube belajar barang2 baru yang boleh dimakan. Macam tumis pucuk cili, air pucuk terung bulat dgn santan, sambal batang remunggai
Suka bau2 dan rasa kuat macam temu, halia, ketumbar
mee kolok satu family dengan mee kampua ... lain2 tekstur jer ... haha jangan tanya FC ...
FC pun masih failed tentang tekstur2 ni ...
mee kolok ... mee kampua asal nya mee orang cina ... tapi sekarang orang kita ramai dah pandai masak sedap2 ...
paling sedap jika buat kampua sup daging ... perghhh!!~
Laksa Sarawak yang akak kata rasa makjun tu... tu guna beehoon ... tapi panggil laksa