Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
4242
View
21
Reply

Buat Laporan Palsu Dakwa Dirogol, Pelakon Dihadapkan Ke Mahkamah

[Copy link]

Author: CARI-MRO       Show all posts   Read mode

Author
Post time 15-1-2021 09:11 AM | Show all posts |Read mode
Akibat membuat laporan palsu mendakwa dirinya dirogol, seorang pelakon drama pendek di YouTube didakwa di Mahkamah Majistret Kota Bharu, Kelantan pada Khamis.


Tertuduh, Nor Hafizah Shamsuddin, 31, juga didakwa atas kesalahan membuat pemerasan sehingga mendatangkan ketakutan kepada seorang lelaki.


Nor Hafizah bagaimanapun membuat pengakuan tidak bersalah selepas pertuduhan terhadapnya dibacakan di hadapan Majistret Mohamad Ibrahim Mohammad Ghulam.


Memetik Sinar Harian, tertuduh didakwa telah memberikan maklumat palsu kepada anggota polis bahawa dia telah dirogol dua orang lelaki berusia 29 dan 21 tahun dengan niat agar mereka dikenakan tindakan.




Foto: mStar Online




Bagi kesalahan itu, Nor Hafizah didakwa mengikut Seksyen 182 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga enam bulan atau denda maksimum RM2,000 atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan.


Manakala untuk tuduhan pemerasan, Nor Hafizah didakwa melakukan pemerasan terhadap lelaki berusia 29 tahun yang sama sehingga mendatangkan ketakutan akan suatu bencana iaitu akan melaporkan kepada polis bahawa polis itu telah merogolnya.


Untuk kesalahan di atas, tertuduh didakwa mengikut Seksyen 385 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum tujuh tahun atau denda atau sebat atau mana-mana dua daripada hukuman itu jika sabit kesalahan.


Pendakwaan dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Sharifah Amirda Shasha Amir Shariffuddin, manakala tertuduh diwakili peguam, Riduan Ismail.


Terdahulu, Sharifah Amirda Shasha memohon agar mahkamah menetapkan ikat jamin sebanyak RM5,000 untuk kedua-dua pertuduhan.


Riduan bagaimanapun dalam rayuannya meminta ikat jamin yang minimum kerana anak guamnya merupakan seorang suri rumah selain perlu menjaga empat orang anak berusia 10, lapan, tiga dan dua tahun.


Suami tertuduh juga hanya berniaga secara kecil-kecilan. Situasi ini amat membebankan anak guam saya lebih-lebih lagi berdepan dengan penularan wabak Covid-19, katanya.


Dalam rayuan itu, Riduan turut memaklumkan bahawa itu merupakan kes pertama yang dihadapi anak guamnya.


Saya memohon satu ikat jamin yang rendah untuk memastikan anak guam hadir pada prosiding perbicaraan selepas ini, katanya.


Mahkamah membenarkan ikat jamin sebanyak RM2,500 bagi pertuduhan pertama, manakala RM1,000 untuk pertuduhan kedua, masing-masing dengan seorang penjamin.


Mahkamah menetapkan 21 Februari depan untuk sebutan semula kes dan tertuduh difahamkan membayar ikat jamin. -CARI


Sumber: mStar Online

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 15-1-2021 09:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Drama pendek youtube apa minah ni berlakon?
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2021 09:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Perempuan mcm ni la menyebabkan perempuan2 lain yg betul2 diperkosa di'doubt' kebenaran dakwaan mrk itu.
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2021 10:15 AM | Show all posts
pompuan tak guna
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2021 10:31 AM | Show all posts
Bosan sangat ker hidup smpai nak pi cari masalah
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2021 10:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Gariknya dah ada laki pastu acah2 kena rogol.  Abis laki buat apa bila dpt bini cenggini.  Tgk je ke
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2021 10:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Jahatnya ko nk aniaya hidup org.  Nti hidup ank ko pulak org aniaya cmana ko rasa
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2021 11:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Aiyoooo bini orang kahhh... choyyyy lah guna tajuk pelakon... pelakon youtube lahhhhhh itupun drama sebabak jahhhh.... ke laki bini nak hidup senang cara express dgn kata lain mamat yg dituduh merogol tuh bayar duit pampasan kehhhh.... donno...
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2021 11:36 AM | Show all posts
igtkan pelakon dikenali sekali rerupanya hmmm
btw dah ada anak yg beso tp leh plk terlebih kreatip nk buat dakwaan tipu
klu kena kt anak sendiri mcm mana
jgnlah buat main2 benda camnie
hrp dpt hukuman setimpal
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2021 12:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Ni kes yg mana ye..takde viral ke sblm ni. Yg youtuber Kelantan kena tahan sbb rogol pelakon kt homestay tu kes lain kan..
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2021 12:32 PM | Show all posts
kalau ada link drama nye tepek lah..nak jugak nengoknya si garit ni..umo dah tua, tp otak takdee
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2021 12:35 PM From the mobile phone | Show all posts
matchstick replied at 15-1-2021 12:04 PM
Ni kes yg mana ye..takde viral ke sblm ni. Yg youtuber Kelantan kena tahan sbb rogol pelakon kt home ...

Tu kes lain. mula2 igt kes yg sama tp yg Hari tu nama si mangsa Nik farin. Yg ni pernah ke viral. Sbb cari mcm x pernah dgr
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2021 01:19 PM | Show all posts
kes dai syed apa cite?
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2021 11:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Scheherazade replied at 15-1-2021 09:52 AM
Perempuan mcm ni la menyebabkan perempuan2 lain yg betul2 diperkosa di'doubt' kebenaran dakwaan mrk  ...

Setuju sesangat...perempuan mcm nie mencemarkan nm perempuan2 yg lain yg memerlukan pengadilan dlm kes rogol yg sebenar
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2021 05:22 PM From the mobile phone | Show all posts
md_nana replied at 15-1-2021 12:35 PM
Tu kes lain. mula2 igt kes yg sama tp yg Hari tu nama si mangsa Nik farin. Yg ni pernah ke viral.  ...

Ohhh ingatkan kes yang sama dgn kes sebelum ni
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2021 05:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Eh banyak pulak kes melibatkan pelakon youtube. Ingatkan kes yang sama hari tu. Blackmail gone wrong ya sis. Udah ada suami, ada anak2 pun masih bodoh
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2021 04:20 PM | Show all posts
bodohnya minah ni.. fitnah orang... abis satu family buruk nama
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 06:41 AM | Show all posts
Edited by Radiostar at 21-1-2021 06:42 AM


Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 07:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Pelakon youtube pun kira artis ke? Kiranya kalau tiba tiba nenek aku ambik kamera phone dia buat video monologue lepastu post kat youtube dia dah kira artis lah? Hahahaa
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2021 07:59 AM From the mobile phone | Show all posts
Motif buat macamtu??
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list