Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
12Next
Return to list New
3904
View
27
Reply

"Jangan Jemput Maut" - Sofea Jane Meroyan Dengan Penghantar Makanan

[Copy link]

Author: Lilrose       Show all posts   Read mode

Author
Post time 23-6-2021 06:05 PM | Show all posts |Read mode
Nampaknya, sikap segelintir penghantar makanan yang menunggang motosikal secara berbahaya turut mendapat perhatian pelakon, Datin Sofia Jane.




Kredit foto: Utusan




Di Twitter, pelakon itu turut memohon kepada penghantar makanan supaya mematuhi lampu isyarat.

"Saya tahulah kalian nak capai kuota harian, tapi janganlah sampai nak menjemput maut," ciapnya.




Kredit foto: Twitter




Sofea juga tidak berpuas hati dengan sikap mereka gemar membunyikan hon kepada mereka di lintasan pejalan kaki dan menunggang dengan laju di kawasan perumahan.

"Dah tak ada undang-undang jalan raya ke? Ni baru motosikal, belum lagi saya meroyan pasal pemandu kereta," ujarnya.




Kredit foto: Twitter




Katanya, dia faham golongan berkenaan mengejar trip, tetapi tidak bermakna boleh menunggang atau memandu secara berbahaya.




Kredit foto: Twitter




Semakin banyak kes kemalangan membabitkan penghantar makanan hingga orang ramai hilang rasa simpati mengingatkan ramai di kalangan mereka membuat onar di jalan raya.


Kerana nila setitik, rosak susu sebelanga. - CARI
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2021 06:16 PM From the mobile phone | Show all posts
I kesian kat riders ni sumer..tapi bab bawak moto bahaya mmg dah berapa kali terserempak..ada sekali laju je nak kuar simpang..baru ni pulak ada sorang selamba je kat simpang 4 traffic light dia masuk kat laluan bertentangan..mmg la time tu jalan clear, tapi i rasa mcm rider tu dah biasa je buat gitu..risau nengoknyer
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2021 07:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Bole tak nak suggest, Grab & FP wajibkan riders pasang camera so that ada bukti if anything happens. At the same time, riders pon disiplin skit.
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2021 07:37 PM From the mobile phone | Show all posts
mmg dorg suka langgar lampu merah. rider2 ni ramai mati accident tapi tetap gak yg lain nk langgar lampu merah. pls mati je. jangan menyusahkan org lain yang xbersalah.
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2021 08:00 PM | Show all posts
banyak kali kakak jumpa derang ni just brooooom walaupun lampu merah.  Kita yang gerun.
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2021 08:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Dia mentioned yang rider yang langgar kereta adik dia yang statiionary was on the phone.
Sama seperti yang saya sebut kat thread rider langgar lori bangla tu. Aagaknya perasan lori tu stopped kat tepi too late, sebab doo tengok phone.
Memang selalu nampak mereka ni tengok phone sambil riding very fast.
Ye memang awak kena check phone nak confirm lokasi tapi perbuatan tu bahaya dah salah di sisi undang2. Tolong stop somewhere kejap untuk check phone.
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2021 08:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Also missdragon tu cakap food delivery kurang sebab lockdown?
Bukan ke lockdown  = tak boleh dine in = more foods ordered through delivery app?
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2021 09:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Hmm...org y berduit mmg xfaham kesusahan org y terpaksa kerja cari duit bak kais pagi mkn pagi..ai xsetuju dorg langgar traffic or memandu secara berbahaya..tp y kata main fon tu,are u bloody sure dorg main fon saja2?bukan duk layan customers spesis karen fefeeling entitled y duk merungut tiap saat bila makanan y diorder nak sampai?

Sesuka hati jah ckp "niat tak menghalalkn cara"..sama jgk kamu,berlakon seksi kemain semata nak duit kan..helloooo.. niat tak menghalalkn cara..dgn dah tua pun tak menutup aurat..dayus haa laki kamu tu..{:smile
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2021 09:10 PM From the mobile phone | Show all posts
mclaren: Also missdragon tu cakap food delivery kurang sebab lockdown? Bukan ke lockdown  = tak boleh dine in = more foods ordered through delivery app?


Maybe org dah start masak sendiri kot..ai dlu time pkp kerap jgk order tp lps harga makanan naik mencanak, delivery caj y mahal plus kualiti makanan pn dah kurg walaupun harga naik,,ai pilih utk masak sendiri..maybe ada y berfikiran sama mcm aiolzs..tu y bt order kurang?maybe yee..heheh
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2021 09:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Sebab UTAMA meols pindah drpd apartment lama meols adalah kerana rider2 ni semua. Green Man dah menyala, tetap diorang zusss zassss langgar lampu merah. Me'ols pulak kena eh eh eh. Time takde anak takpe. Lps meols beranak, terus pindah tmpt yg jauh dari hiruk pikuk jalan raya. Takut kalau tgh kendong anak ke, tolak stroller anak ke, dia zuuuuusss, hahhh kita pun zissss. Sebelum apa2 jadi, baik aku berambus
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2021 09:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Bukan di bandaraya KL jah.. di kota bharu sebesar tempurung kelapa pun puak2 rider ini menunggang ibarat nyawa itu ada sembilan. Selamba dia sahaja duk bedal geral time lampu merah. Kita pulak yang seriau duk iya ke idak iya ke idak nak gerak bila lampu hijau kot2 ada yang tetiba muncul duk langgar lampu... Kot kalau nak mampos innalillah seorang diri tak apa lah jua, ini kalau tersondol, high chance kereta kita yang disondol.
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2021 10:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Mmg diaorang suka langgar. Dah byk kali sgt nampak. Kita pulak yg takut dgn dia. Nnti kena langgar, belasah pemandu pulak
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2021 11:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Suka tengok henpon sambil bawak moto.. Seriau perati
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2021 11:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Btol apa dia ckp..dkt tpt aku ni, setiap bulan mesti ada kes kematian rider.
Smlm ada sorang..langgar lari pulak tu. Allah kesian btuk
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 08:50 AM From the mobile phone | Show all posts
salmon-suki: Hmm...org y berduit mmg xfaham kesusahan org y terpaksa kerja cari duit bak kais pagi mkn pagi..ai xsetuju dorg langgar traffic or memandu secara berb ...


Since saya seorang je above you mentioned tengok phone, dalam post saya, saya tak sebut MAIN PHONE (check balik post saya) tapi saya sebut yes, rider kena tengok phone nak confirm lokasi pelanggan (biasanya) tapi perbuatan tu still bahaya untuk rider tu sendiri dan pemandu2 lain atas jalan.
Especially bahaya untuk rider sebab dia naik motor je, tak seimbang lagi sebab bawak kotak makanan. Kereta lori bas all bigger, langgar rosak kenderaan je, tapi rider confirm akan jatuh dan mungkin dilanggar kenderaan lain.
Tolong hargai nyawa. Tak baloi kejar duit tapi nyawa kat hujung tanduk.
Berhenti tepi kejap, check phone, then jalan.
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 08:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Carcosa: Sebab UTAMA meols pindah drpd apartment lama meols adalah kerana rider2 ni semua. Green Man dah menyala, tetap diorang zusss zassss langgar lampu mera ...

Itu tk termasuk kita enak enak jalan di sri damansara one way slow slow lah kita enjoy the view peaceful SD tu, dtg boy in pink or boy in green, sesuka hati buat two way, laju amat lak tu. Lepas itu muka toye. Selalu cakap anak siapalah ni, BIADAP.
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 09:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Dia ni tak tau ramai customer sewel, mesej & call bertalu2.
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 09:03 AM From the mobile phone | Show all posts
i selalu jmpa..geram tp kdg2 kesiann..
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 10:06 AM From the mobile phone | Show all posts
rempit bekerja. cmnila dia. langgar sume lampu merah. bawak macam hanat. bawak xtgk kiri kanan rasa nk uturn dia buat je. mmg rempit 100%
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2021 11:44 AM | Show all posts
salmon-suki replied at 23-6-2021 09:09 PM
Hmm...org y berduit mmg xfaham kesusahan org y terpaksa kerja cari duit bak kais pagi mkn pagi..ai x ...

amboi hater sofea jane
Rider tu kalau nk layan pelanggan or cari direction berenti la sekejap kt tmpt2 x berbahaya ...mmg most of them merempit expect semua org bg laluan kat dorang. acaner tu, masalahnya kalau kita terlanggar dia sebab dia langgar traffic lite nanti kita juga yg salah kan...
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list