CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 148217|Reply: 361

ANEKA KUIH BINGKA [UBI KAYU,CHEESE,KELAPA & AMBON]

[Copy link]
Post time 20-5-2005 06:19 AM | Show all posts |Read mode


BINGKA UBI KAYU

Bahan-bahan:

600 g ubi kayu yg telah diparut (TIDAK PERLU perah airnya)
1 1/2 cawan santan pekat
1 biji telur
3/4 cawan gula perang- jika suka lebih manis boleh jadikan 1 cawan
30 g mentega (cairkan)
secubit garam

Cara membuat:

Campurkan gula perang bersama santan, kacau sehingga gula perang larut.
Kemudian masukkan ubi kayu, telur, mentega dan secubit garam
Kacau hingga semuanya sebati
Lumurkan loyang dgn sedikit butter
Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar pd suhu 150扖 selama 1 jam atau sehingga masak.

Variasi: Jika inginkan bingka yg berwarna kuning, tukarkan gula perang kpd gula pasir dan masukkan beberapa titis perwarna kuning.


[archived]


[ Last edited by  Kacip_Fatimah at 17-3-2008 11:41 AM ]
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-5-2005 07:39 AM | Show all posts
kak nor.

kalau tak perah air ubikayu parut tu,  tak rasa pahit ker kuih bingka nie
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2005 09:48 AM | Show all posts
sape tau nak buat bingka ubi kayu yang kaler kuning tu...boleh tak resepi kat sini tak?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-5-2005 04:37 PM | Show all posts
Originally posted by sitipayung at 20-5-2005 07:39 AM:
kak nor.

kalau tak perah air ubikayu parut tu,  tak rasa pahit ker kuih bingka nie


siti, akak buat bingka ubi kayu tak pernah lak perah air nya..langsung tak ada rasa pahit pung..lagi pung kalau perah rasa cam segala zat ubi kayu sumer ilang tinggal hampas je...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-5-2005 04:43 PM | Show all posts
Originally posted by faziraniq at 20-5-2005 09:48 AM:
sape tau nak buat bingka ubi kayu yang kaler kuning tu...boleh tak resepi kat sini tak?



[quote]
BINGKA UBI KAYU

BINGKA UBI KAYU

Bahan-bahan:

600 g ubi kayu yg telah diparut (TIDAK PERLU perah airnya)
1
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-5-2005 04:47 PM | Show all posts
PERINGATAN: bingka ni boleh dipotong dgn cantik selepas dibiarkan sejuk kalau panas2 alamatnya ceduk dgn sudu je la..:lol
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 6-6-2005 08:43 AM | Show all posts
Originally posted by NoorMasri at 20-5-2005 06:19 AM:


BINGKA UBI KAYU

Bahan-bahan:

600 g ubi kayu yg telah diparut (TIDAK PERLU  ...


Mmmm..mesti kena cuba ni. Bingka ubi ni memang peberet alin dari dulu, tapi tak tau camana nak buat. Selalunya beli jer, dan alin suka yang kaler kuning tu.  Nak tanya Noor, resepi ni yang lembut ye, mcm kuih nyonya? Tengok pada resepinya mcm senang je nak buat. Thanks Noor for the recipe.:hug:
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2005 08:51 AM | Show all posts
Originally posted by sitipayung at 20-5-2005 07:39 AM:
kak nor.

kalau tak perah air ubikayu parut tu,  tak rasa pahit ker kuih bingka nie



pernah makan bingka ubi kayu yg really rasa pahit.....dan memang dia tak perah pun tapi not sure jenis ubi kayu camana.....tapi i usually rendam ubi ni for a few hours sampai merekah dan selepas parut masuk dlm tapisan dlm masa at least 1/2 hour untuk keluarkan airnya......
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-6-2005 10:53 AM | Show all posts
kak noor..beka ubi kat gganu dia letak lam daun pisang..pahtu dia buh koleh sket ...ke orang panggey mende hok warna putih tu???...rasa cam koleh kan...hehhehhee....sokmo beli kat cabang3...sedappppp
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2005 12:33 AM | Show all posts
kacau santan dgn gula sampai larut??atas api ke???
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2005 12:55 PM | Show all posts
sutra.....kalu yg ada atas putih tu...kat KL org panggil kuih Talam ubi kayu....
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2005 08:46 AM | Show all posts
Originally posted by speedial at 8-6-2005 12:55 PM:
sutra.....kalu yg ada atas putih tu...kat KL org panggil kuih Talam ubi kayu....

:stp: gitu pulok....hehehhehee..speed.mana sedap beka kl ke beka gganu?
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2005 05:02 PM | Show all posts
Originally posted by nsutra at 12-6-2005 08:46 AM:

:stp: gitu pulok....hehehhehee..speed.mana sedap beka kl ke beka gganu?


walau apa2 pun mestilah sedap beka ganu...:bgrin:
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-6-2005 11:52 PM | Show all posts
Originally posted by alin_raaz at 6-6-2005 08:43 AM:


Mmmm..mesti kena cuba ni. Bingka ubi ni memang peberet alin dari dulu, tapi tak tau camana nak buat. Selalunya beli jer, dan alin suka yang kaler kuning tu.  Nak tanya Noor, resepi ni yang lemb ...


Alin, resepi ni bagi Noor dah cukup lembut..nak2 kalau masih panas tu..nak potong pun tak boleh..kalau nak warna kuning just tukar gula perang ke gula putih dan buh warna kuning secoet :cak:
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-6-2005 11:57 PM | Show all posts
Originally posted by chempaka_ku at 6-6-2005 08:51 AM:



pernah makan bingka ubi kayu yg really rasa pahit.....dan memang dia tak perah pun tapi not sure jenis ubi kayu camana.....tapi i usually rendam ubi ni for a few hours sampai merekah dan sele ...


setakat yg akak buat beberapa kali kat sini tak pernah lagi rasa pahit..mmg akak tak pernah perah pun airnya..mungkin juga bergantung kpd jenis ubi tersbt..ada terkena ubi yg pahit lah tu

kalau resepi akak ni..ubi tu diperah buang airnya..jumlah santan/cecair kena lah tambah sama byk dgn jumlah air ubi yg diperah/buang tu..kalau tidak bingka tu nanti keras lah pulak
..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-6-2005 11:59 PM | Show all posts
Originally posted by nsutra at 6-6-2005 10:53 AM:
kak noor..beka ubi kat gganu dia letak lam daun pisang..pahtu dia buh koleh sket ...ke orang panggey mende hok warna putih tu???...rasa cam koleh kan...hehhehhee....sokmo beli kat cabang3...sedappppp


cam talam ubi gak tu..org Ganu kata beka tapi atasnya hok putih tu lagi lembek dr talam ubi biasa kan..lembek ala ala koleh..slurpp sedapnyaaa :mll:
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 14-6-2005 12:01 AM | Show all posts
Originally posted by speedial at 13-6-2005 05:02 PM:


walau apa2 pun mestilah sedap beka ganu...:bgrin:


ye betulll.................!!!!! :pompom::pompom::pompom:
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2006 07:46 AM | Show all posts
Originally posted by NoorMasri at 20-5-2005 06:19 AM


BINGKA UBI KAYU

Bahan-bahan:

600 g ubi kayu yg telah diparut (TIDAK PERLU perah airnya)
1 ? cawan santan pekat
1 biji telur  ...


kak noor,
  kalau nak masuk blender boleh tak malas la nak parut...
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2006 10:01 AM | Show all posts
Originally posted by puansri at 9-4-2006 07:46 AM


kak noor,
  kalau nak masuk blender boleh tak malas la nak parut...


bior kakliza jawab yer..Pn MOD kita belum masuk sini lagi..
boleh sajer..
kakliza meamang msukkan ubi dalam blender dan mesinkan..
pastu toskan airnyaa..biarkan sehingga kering..
sambil tu boleh masak air gula ker..perah santan ker...
panaskan oven ker..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-4-2006 12:31 AM | Show all posts
Originally posted by hanieliza at 9-4-2006 10:01 AM


bior kakliza jawab yer..Pn MOD kita belum masuk sini lagi..
boleh sajer..
kakliza meamang msukkan ubi dalam blender dan mesinkan..
pastu toskan airnyaa..biarkan sehingga kering..
sambil tu  ...


macih tulun jwbkan..:tq:
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

28-11-2024 04:13 AM GMT+8 , Processed in 0.237525 second(s), 34 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list