View: 148217|Reply: 361
|
ANEKA KUIH BINGKA [UBI KAYU,CHEESE,KELAPA & AMBON]
[Copy link]
|
|
BINGKA UBI KAYU
Bahan-bahan:
600 g ubi kayu yg telah diparut (TIDAK PERLU perah airnya)
1 1/2 cawan santan pekat
1 biji telur
3/4 cawan gula perang- jika suka lebih manis boleh jadikan 1 cawan
30 g mentega (cairkan)
secubit garam
Cara membuat:
Campurkan gula perang bersama santan, kacau sehingga gula perang larut.
Kemudian masukkan ubi kayu, telur, mentega dan secubit garam
Kacau hingga semuanya sebati
Lumurkan loyang dgn sedikit butter
Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar pd suhu 150扖 selama 1 jam atau sehingga masak.
Variasi: Jika inginkan bingka yg berwarna kuning, tukarkan gula perang kpd gula pasir dan masukkan beberapa titis perwarna kuning.
[archived]
[ Last edited by Kacip_Fatimah at 17-3-2008 11:41 AM ] |
|
|
|
|
|
|
|
kak nor.
kalau tak perah air ubikayu parut tu, tak rasa pahit ker kuih bingka nie |
|
|
|
|
|
|
|
sape tau nak buat bingka ubi kayu yang kaler kuning tu...boleh tak resepi kat sini tak? |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by sitipayung at 20-5-2005 07:39 AM:
kak nor.
kalau tak perah air ubikayu parut tu, tak rasa pahit ker kuih bingka nie
siti, akak buat bingka ubi kayu tak pernah lak perah air nya..langsung tak ada rasa pahit pung..lagi pung kalau perah rasa cam segala zat ubi kayu sumer ilang tinggal hampas je... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by faziraniq at 20-5-2005 09:48 AM:
sape tau nak buat bingka ubi kayu yang kaler kuning tu...boleh tak resepi kat sini tak?
[quote]
BINGKA UBI KAYU
BINGKA UBI KAYU
Bahan-bahan:
600 g ubi kayu yg telah diparut (TIDAK PERLU perah airnya)
1 |
|
|
|
|
|
|
|
PERINGATAN: bingka ni boleh dipotong dgn cantik selepas dibiarkan sejuk kalau panas2 alamatnya ceduk dgn sudu je la..:lol |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by NoorMasri at 20-5-2005 06:19 AM:
BINGKA UBI KAYU
Bahan-bahan:
600 g ubi kayu yg telah diparut (TIDAK PERLU ...
Mmmm..mesti kena cuba ni. Bingka ubi ni memang peberet alin dari dulu, tapi tak tau camana nak buat. Selalunya beli jer, dan alin suka yang kaler kuning tu. Nak tanya Noor, resepi ni yang lembut ye, mcm kuih nyonya? Tengok pada resepinya mcm senang je nak buat. Thanks Noor for the recipe.:hug: |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by sitipayung at 20-5-2005 07:39 AM:
kak nor.
kalau tak perah air ubikayu parut tu, tak rasa pahit ker kuih bingka nie
pernah makan bingka ubi kayu yg really rasa pahit.....dan memang dia tak perah pun tapi not sure jenis ubi kayu camana.....tapi i usually rendam ubi ni for a few hours sampai merekah dan selepas parut masuk dlm tapisan dlm masa at least 1/2 hour untuk keluarkan airnya...... |
|
|
|
|
|
|
|
kak noor..beka ubi kat gganu dia letak lam daun pisang..pahtu dia buh koleh sket ...ke orang panggey mende hok warna putih tu???...rasa cam koleh kan...hehhehhee....sokmo beli kat cabang3...sedappppp |
|
|
|
|
|
|
|
kacau santan dgn gula sampai larut??atas api ke??? |
|
|
|
|
|
|
|
sutra.....kalu yg ada atas putih tu...kat KL org panggil kuih Talam ubi kayu.... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by speedial at 8-6-2005 12:55 PM:
sutra.....kalu yg ada atas putih tu...kat KL org panggil kuih Talam ubi kayu....
:stp: gitu pulok....hehehhehee..speed.mana sedap beka kl ke beka gganu? |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by nsutra at 12-6-2005 08:46 AM:
:stp: gitu pulok....hehehhehee..speed.mana sedap beka kl ke beka gganu?
walau apa2 pun mestilah sedap beka ganu...:bgrin: |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by alin_raaz at 6-6-2005 08:43 AM:
Mmmm..mesti kena cuba ni. Bingka ubi ni memang peberet alin dari dulu, tapi tak tau camana nak buat. Selalunya beli jer, dan alin suka yang kaler kuning tu. Nak tanya Noor, resepi ni yang lemb ...
Alin, resepi ni bagi Noor dah cukup lembut..nak2 kalau masih panas tu..nak potong pun tak boleh..kalau nak warna kuning just tukar gula perang ke gula putih dan buh warna kuning secoet :cak: |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by chempaka_ku at 6-6-2005 08:51 AM:
pernah makan bingka ubi kayu yg really rasa pahit.....dan memang dia tak perah pun tapi not sure jenis ubi kayu camana.....tapi i usually rendam ubi ni for a few hours sampai merekah dan sele ...
setakat yg akak buat beberapa kali kat sini tak pernah lagi rasa pahit..mmg akak tak pernah perah pun airnya..mungkin juga bergantung kpd jenis ubi tersbt..ada terkena ubi yg pahit lah tu
kalau resepi akak ni..ubi tu diperah buang airnya..jumlah santan/cecair kena lah tambah sama byk dgn jumlah air ubi yg diperah/buang tu..kalau tidak bingka tu nanti keras lah pulak.. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by nsutra at 6-6-2005 10:53 AM:
kak noor..beka ubi kat gganu dia letak lam daun pisang..pahtu dia buh koleh sket ...ke orang panggey mende hok warna putih tu???...rasa cam koleh kan...hehhehhee....sokmo beli kat cabang3...sedappppp
cam talam ubi gak tu..org Ganu kata beka tapi atasnya hok putih tu lagi lembek dr talam ubi biasa kan..lembek ala ala koleh..slurpp sedapnyaaa :mll: |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by speedial at 13-6-2005 05:02 PM:
walau apa2 pun mestilah sedap beka ganu...:bgrin:
ye betulll.................!!!!! :pompom::pompom::pompom: |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by NoorMasri at 20-5-2005 06:19 AM
BINGKA UBI KAYU
Bahan-bahan:
600 g ubi kayu yg telah diparut (TIDAK PERLU perah airnya)
1 ? cawan santan pekat
1 biji telur ...
kak noor,
kalau nak masuk blender boleh tak malas la nak parut... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by puansri at 9-4-2006 07:46 AM
kak noor,
kalau nak masuk blender boleh tak malas la nak parut...
bior kakliza jawab yer..Pn MOD kita belum masuk sini lagi..
boleh sajer..
kakliza meamang msukkan ubi dalam blender dan mesinkan..
pastu toskan airnyaa..biarkan sehingga kering..
sambil tu boleh masak air gula ker..perah santan ker...
panaskan oven ker.. |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by hanieliza at 9-4-2006 10:01 AM
bior kakliza jawab yer..Pn MOD kita belum masuk sini lagi..
boleh sajer..
kakliza meamang msukkan ubi dalam blender dan mesinkan..
pastu toskan airnyaa..biarkan sehingga kering..
sambil tu ...
macih tulun jwbkan..:tq: |
|
|
|
|
|
|
| |
|