Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
34499
View
142
Reply

Calon angkasawan yang paling layak utk Malaysia

[Copy link]

Author: MACD       Show all posts   Read mode

Author
Post time 11-3-2006 06:22 PM | Show all posts |Read mode
I love the guessing game. Who do u think is most suitable and will become the first Malaysian astronaut?

My vote goes to Dr. Sheikh Muszaphar Shukor as he has a strong background in science, in addition to being an Ansara alumni which makes me proud to be associated with him. Hehe . :bgrin::bgrin:

What do u guys think?
Single Polls, Total 20 Users voted
 
51.06% (24)
 
4.26% (2)
 
23.40% (11)
 
0.00% (0)
 
2.13% (1)
 
8.51% (4)
 
0.00% (0)
 
10.64% (5)
 

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2006 03:30 PM | Show all posts
miki vote S. Vanajah, Engineer (Female)...
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2006 08:15 AM | Show all posts
I vote for her also. She's an Engineer and that means she has some intelligence. Plus she's a woman which means Malaysians (especially Ladies) can be extra proud. (Saham wanita Malaysia naik di Bursa Antarabangsa lah jawabnya).


I really don't understand WHAT Malaysia is thinking in sending a Designer and a project manager to a Space program for.

Pilots are good candidates because flying planes (especially jet planes) are similar to what Space Program requires.

Doctors ... not a good choice. Dental Surgeon? Exactly which JOKER in the Government suggested this Joker to the Space program.
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2006 09:46 AM | Show all posts
I really don't understand WHAT Malaysia is thinking in sending a Designer and a project manager to a Space program for.


they pass physical tests berbanding dengan calon dari bidang engineering/sci lain tu la dapat masuk at least sampai final stage
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2006 10:18 AM | Show all posts
by zenslack

they pass physical tests berbanding dengan calon dari bidang engineering/sci lain tu la dapat masuk at least sampai final stage  

Physical test itu satu je bidang dan tak boleh katakan "final stage" of selection. Ada bidang lain spt Psychological Effect (ketahanan Minda). Bukan semua orang mampu bertahan hidup berhari2 dlm sebuah tin sardin yg terapung2 di atmosphere tanpa gravity.

Engineers and mereka dlm bidang Science biasanya jenis "cool" dlm sebarang keadaan dan sanggup fikir dlm keadaan terdesak (kalau2 terjadi apa2 di angkasa lepas). Manager itu apa? Dia hanyalah pengurus yg perlukan orang lain utk buat kerja dia dan designer itu bukannya tentu boleh hadapi tekanan mental.

Sebab itu saya kata, Juruterbang satu calon yg baik juga kerana terbang jet pejuang itu sama keadaan spt di angkasa lepas - sedia dlm setiap kemungkinan. Jangan cakap calon2 pilot Malaysia itu calon yg terbang kapal Twin-Engine je sudahlah.
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2006 12:21 AM | Show all posts
I vote for S.Vanajah....
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2006 08:23 AM | Show all posts
Well, latest news - 4 people were selected to go to Moscow.

They are :

Faiz Khaleed (The Dental Doc)
S. Vanajah (Go! Girl Go!)
Sheikh Muszaphar (Doctor)
Mohammed Faiz Kamaluddin (Pilot)

They will be leaving for Moscow soon, under go torture .. ahem ... Space Training there which will test everything else (besides Physical aspects) needed for Space programme and final two will be shoot to space in a large metal canister full with Liquid Fuel.

Good luck Boys and Girl. :clap:

Worse comes to worse, at least this guys will come back with experience of how real Astronauts trained and its requirement for future Malaysians.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-3-2006 01:33 PM | Show all posts
Originally posted by Sephiroth at 15-3-2006 08:23 AM
Well, latest news - 4 people were selected to go to Moscow.

They are :

Faiz Khaleed (The Dental Doc)
S. Vanajah (Go! Girl Go!)
Sheikh Muszaphar (Doctor)
Mohammed Faiz Kamaluddin (Pilot)

...

Great news. Dr. Sheikh qualifies for the next round

I was made to understand that the favorite two (as chosen by the last 8 candidates themselves) are Dr. Sheikh and Dr. Faiz.

Let's see how far can Vanajah goes!
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2006 01:58 PM | Show all posts
The Final two will go for training at moscow for 18 months and only one of them get the chance to ISS.
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2006 02:17 PM | Show all posts
by MACD

I was made to understand that the favorite two (as chosen by the last 8 candidates themselves) are Dr. Sheikh and Dr. Faiz.

Hello ... Malaysian Ministers can choose whoever they want to be their favorites, but if they don't qualify in Moscow, they going to get kick out.

Let's see how far can Vanajah goes!  

Women can bear stress and pain better than men can, therefore, physically, she have that advantage, being born as a woman. Men have disadvantage of need to learn to handle stress and pain.

My money is on Vanajah. I say she will be the first Malaysian (PLUS MALAYSIAN WOMAN at that) to go to Space. :pray:

[ Last edited by Sephiroth at 15-3-2006 02:20 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2006 04:39 PM | Show all posts


kat mana nak tgk muka dowang ni suma?? ada laman web rasmi atau tak rasmi ke??
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2006 09:11 AM | Show all posts
Ada semalam dalam Surat Khabar spt the Star. Muka depan pula itu. Macam mana boleh terlepas? :stp:
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2006 10:47 AM | Show all posts
gembiranya S. Vanajah tersenarai 4 yg terpilih...
go go S. Vanajah
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2006 04:20 PM | Show all posts
Originally posted by blackpearl at 15-3-2006 04:39 PM


kat mana nak tgk muka dowang ni suma?? ada laman web rasmi atau tak rasmi ke?? [/c ...


laman web rasmi ada
www.angkasawan.gov.my
tp tak update yg baru. kalau nak tau background program ni boleh la..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-3-2006 11:04 PM | Show all posts

http://www.emedia.com.my/Misc/IKON/Hari/zoom1/20060327115249/Article/

Cabaran negara melampaui atmosfera
Oleh Haswari Ali


MEMBAWA CABARAN MALAYSIA: Dari kiri: Mohammed Faiz,
Vanajah, Muszaphar dan Faiz Khaleed


MELIHAT daripada rentetan atau saringan yang perlu dilalui rakyat Malaysia untuk melayakkan diri bergelar angkasawan pertama negara ke Stesen Angkasa Lepas Antarabangsa (ISS), bagaikan satu cabaran dalam program realiti TV.

Mana tidaknya daripada 11,275 rakyat Malaysia yang memohon sejak tiga tahun lalu, jumlah itu kemudiannya menyusut kepada 894 selepas penapisan peringkat awal.

Jumlah itu menyusut kepada 199 peserta, kemudian 59, seterusnya 27, 18, 10, 8 dan terkini empat orang, yang terpilih untuk dihantar mengikuti kursus selama 18 bulan di Yuri Gagarin Astronaut Training Centre di Star City, Russia, selewat-lewatnya Mac atau April ini.

Mereka yang membawa cabaran Malaysia itu adalah seorang wanita atau Jurutera Kualiti, S Vanajah, 35; juruterbang Penerbangan Malaysia (MAS), Mohammed Faiz Kamaluddin, 34; pegawai perubatan di Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM), Dr Sheikh Muszaphar Shukor, 34 dan doktor gigi angkatan tentera, Dr Faiz Khaled, 26.

Namun hakikatnya, cabaran yang sudah dan akan mereka hadapi nyata lebih hebat daripada program realiti TV kerana misi mereka - bergelar angkasawan Malaysia pertama menaiki pesawat angkasa Soyuz pada Oktober 2007 nanti.

Siapakah antara empat ini yang akan terpilih untuk bergelar Angkasawan Malaysia Pertama? Semuanya hanya akan terjawab selepas latihan 18 bulan di Russia nanti.


Tidak seperti program realiti TV yang mana pemilihan dibuat menerusi sistem pesanan ringkas (SMS), empat daripada mereka dinilai menerusi kredibiliti dan keupayaan mental, fizikal serta emosi masing-masing.

Lapan siri saringan hebat mereka tempuhi tatkala di negara sendiri sepanjang hujung tahun lalu dan awal tahun ini. Ujian mengikut modul Agensi Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan Amerika Syarikat (Nasa) dan Russia.

Cabaran lebih getir bakal dihadapi di Russia nanti seperti latihan ikhtiar untuk hidup, dugaan di padang pasir dan hutan serta ujian kecergasan.

Tindakan Malaysia menerusi Agensi Angkasa Negara (Angkasa) untuk menghantar seorang angkasawan tempatan ke ISS berikutan termeterainya perjanjian pembelian 18 jet pejuang Sukhoi (SU-30) MKM daripada Russia bernilai AS$900 juta (RM3.42 bilion) pada 2003.

Melalui perjanjian timbal balas itu, Russia akan menanggung kos melatih dan menghantar seorang angkasawan Malaysia ke ISS pada Oktober 2007, termasuk seorang angkasawan simpanan.

Siapapun yang terpilih, pastinya sokongan dan doa seluruh rakyat akan mengiringi mereka kerana mereka bukan saja membawa maruah diri malah rakyat dan negara.

Kepada yang tidak terpilih di peringkat akhir pun, rakyat Malaysia amat berbangga dengan pencapaian mereka sehingga kini, begitu juga dengan empat lagi rakyat Malaysia yang tergolong dalam lapan terbaik sebelum ini.

Apa yang penting, Malaysia akhirnya melahirkan seorang angkasawan. Sememangnya..Malaysia Boleh!


# Faiz Khaleed

SAYA tidak meletakkan pemilihan ini sebagai kepentingan peribadi kerana apa yang saya lakukan selama ini, semuanya untuk negara. Lakukan 100 peratus terbaik adalah misi saya.

Memang benar saya paling muda antara empat yang terpilih. Tapi saya tidak memandangnya pada sudut angka. Saya cukup bertuah berada di sisi mereka yang lebih matang.

Daripada mereka, saya belajar bekerja secara berkumpulan, bekerja dengan mereka yang berbeza latar belakang dan pekerjaan. Itu adalah pengalaman keemasan buat saya.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-3-2006 11:05 PM | Show all posts

http://www.emedia.com.my/Misc/IKON/Hari/zoom1/20060327115249/Article/

Neil Armstrong angkasawan pertama ke bulan

TEPAT jam 10.56 malam, tanggal 20 Julai 1969 satu sejarah yang tidak pernah dibayangkan manusia tercipta, apabila Neil Armstrong buat pertama kalinya menjadi manusia dan angkasawan pertama yang menjejakkan kaki di permukaan bulan.

Beliau yang diiringi seorang lagi angkasawan, Edwin Aldrin menyertai
Armstrong 19 minit kemudian, manakala seorang lagi rakan mereka, Michael Collin dipertanggungjawabkan mengawal pesawat induk, Columbia.

Ketiga-tiga mereka menaiki roket Saturn V dengan berlepas dari Cape
Kennedy, Florida Amerika Syarikat (AS), empat hari sebelum itu iaitu kira-kira jam 9.32 pagi, sambil disaksikan lebih 600 juta manusia.

Arsmstrong yang dilahirkan pada 5 Ogos 1930 di Ohio, AS, mula teruja
dengan penerbangan sejak kanak-kanak lagi.

Beliau mula mengikuti kelas penerbangan ketika berusia 15 tahun dan
berjaya memperoleh lesen juruterbang pelatih setahun selepas itu.

Sebagai juruterbang tentera laut yang disertainya sejak 1949, beliau
sudah menyertai 78 misi ketenteraan dan menerima tiga pingat sepanjang
khidmatnya pada 1952.

Pada 1962, beliau dipilih sebagai angkasawan Agensi Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan Amerika Syarikat (Nasa) dan tugas pertamanya adalah sebagai juruterbang pembantu untuk misi Gemini V.

Bagaimanapun hanya pada 16 Mac 1966, beliau diberi tanggungjawab menjadi juruterbang Gemini VIII bersama rakan setugas Dave Agena dan berjaya melaksanakan misi berkenaan.

Seterusnya pada 1969, beliau dipilih sebagai komander untuk mengetuai misi Apollo 11 ke bulan yang melakar sejarah dunia.

Kini dalam usianya sudah pun 75 tahun, masih ada yang menganggap sejarah yang tercipta 36 tahun itu satu pembohongan. Percaya atau tidak, percayalah kerana ini adalah fakta. Jika Armstrong boleh, rakyat Malaysia juga boleh. Malaysia Boleh!

Bio Neil
Nama: Neil A Armstrong
Tarikh lahir: 5 Ogos 1930
Umur: 75 tahun
Asal: Ohio, Amerika Syarikat
Tempat tinggal sekarang: Lebanon, Ohio, AS
Jawatan sekarang: Pengerusi CTA Inc (syarikat sistem maklumat)
Pendidikan:
# Ijazah Sarjana Muda dalam Kejuruteraan Eeronautical, Purdue University.
# Sarjana Sains dalam Kejuruteraan Eroangkasa, University of Southern California.


Cerita Angkasa

# Seorang tukang gunting rambut Ohio, Amerika Syarikat kehilangan pelanggan popularnya, Neil Armstrong selepas dia bertindak menjual satu plastik yang penuh dengan rambut bekas angkasawan terkenal itu dengan harga RM11,400.

# Di Amerika Syarikat, syarikat pertama yang membawa pelancong ke Stesen Angkasa Lepas Antarabangsa kini merancang membawa satu lagi kumpulan dan sasaran kedua mereka adalah bulan. Setiap pelancong akan dikenakan bayaran RM375 juta. Misi pertama anjuran Space Adventures itu dijangka berlangsung pada 2008 atau 2009 dan ia adalah langkah pertama sebelum pelancong di bawa menjejaki bulan.

# Agensi angkasa lepas Russia memutuskan untuk tidak lagi membenarkan angkasawan Amerika Syarikat dihantar ke Stesen Angkasa Lepas Antarabangsa (ISS) secara percuma, selepas AS menghentikan misi angkasawannya akibat nahas yang mengorbankan nyawa selepas kapal angkasa Columbia terbakar ketika memasuki atmosfera Bumi.

# China merancang untuk melancar lebih 100 satelit sebelum 2020 bertujuan bagi mengawasi setiap sudut negara itu. Satu rangkaian kajian akan diwujudkan untuk mengawasi empangan, hutan, kawasan pertanian, pembinaan di bandar dan pelbagai aktiviti masyarakat.

# Di Kazakhztan, sebuah kapal angkasa Soyuz TMA-5 yang membawa angkasawan Russia, Salizhan Sharipov dan Yuri Shargin bersama angkasawan Amerika Syarikat, Leroy Chiao berjaya memasuki orbit sepuluh minit selepas dilancarkan untuk ke Stesen Angkasa Lepas Antarabangsa (ISS) awal pagi.

# China akan mempunyai stesen angkasanya sendiri yang dikendalikan manusia secara tetap dalam masa 15 tahun lagi. Program angkasa yang dikendalikan manusia itu akan menelan belanja RM8.82 bilion sejak ia mula digerakkan sebelas tahun lalu.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-3-2006 11:06 PM | Show all posts
Originally posted by MACD at 29-3-2006 11:04 PM
Bio Vanajah
Nama: S Vanajah Siva Subramaniam
Tarikh lahir: 2 Mac 1971
Umur: 35 tahun
Asal: Klang, Selangor
Kerjaya: Jurutera Kualiti, Teknion Furniture Sdn Bhd.
Kelayakan : Ijazah Sarjana Muda Sains Fizik, Universiti Malaya.

Having a woman as the first Malaysian in space is a noble idea but I dont suppose you guys would really think that a quality engineer in an unknown company fits the astronaut suits, do you?
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2006 03:30 PM | Show all posts
Well the late Christa McAuliffe was a teacher!
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2006 04:05 PM | Show all posts
by MACD

Having a woman as the first Malaysian in space is a noble idea but I dont suppose you guys would really think that a quality engineer in an unknown company fits the astronaut suits, do you?

It has nothing to do with being Noble or what work she does, it has everything to do with stamina and willing to handle stress. Frankly speaking, women lack of stamina but they have ability to handle stress naturally (otherwise no women would willing to give birth).

Also, what is wrong about sending an Engineer when no one made noise about sending a Dentist? ;)
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-3-2006 05:02 PM | Show all posts
Someone has made a fuss about sending a manager and a designer into space. So, this suggests that occupation of the applicants does matters. Maybe it is OK to send an aerospace engineer, but sending a quality engineer? Hmmm. Let me think about it ;)
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-3-2006 05:32 PM | Show all posts
Originally posted by alphawolf at 30-3-2006 03:30 PM
Well the late Christa McAuliffe was a teacher!

Christa was chosen not because she was a quallified astronaut candidate. She was chosen because NASA tried to do something new and radical. NASA wanted to find someone who could create excitement about space traveling as it had become too common back then. For this they had identified that a teacher has the ability to get people interested and excited. And because of this reason, Christa got selected. Again, she didnt got selected because she is a qualified astronaut candidate. She got selected because NASA wanted to find a teacher, so that the teacher could tell her experience in space to average American.

BTW, she never went to space. So she was not an astronaut, technically speaking. In US, people who travel above an altitude of 50 miles (80 km) are designated as astronauts. Hers was only 8.712 miles above Earth's surface.

I have much respect for Christa. But to use her as a reason to send a less qualified candidate to space is probably not the right thing to do. It is even an insult for the late Christa.
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2006 08:14 AM | Show all posts
So, what's the story about Malaysian Dentists? What's his qualifications? :cak:
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-3-2006 09:49 AM | Show all posts
I dont remember voting for any dentist. My first choice is Dr. Muszaphar, a medical doctor.:cak:
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2006 10:41 AM | Show all posts
Fact - A Dentist is running around in a Space Program.

Question - What is his qualifications? ;)
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-3-2006 12:33 PM | Show all posts
If you ask me his quality then the answer would be precision. He could execute critical tasks that require high degree of precisions.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.056665s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list