Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
35182
View
142
Reply

Calon angkasawan yang paling layak utk Malaysia

[Copy link]

Author: MACD       Show all posts   Read mode

Post time 24-9-2007 12:09 AM | Show all posts
Tahniah kepada Dr Sheikh Muszaphar
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2007 01:48 PM | Show all posts
Dr Sheikh Muszaphar is our astronaut

PETALING JAYA: Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi has named Dr Sheikh Muszaphar as the primary candidate
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2007 02:25 PM | Show all posts
Siaran Langsung Pengembaraan Angkasawan Malaysia Di Saluran 588 Astro


KUALA LUMPUR, 25 Sept (Bernama) -- Rakyat Malaysia akan dapat menyaksikan secara langsung peristiwa bersejarah pengembaraan angkasawan Malaysia pertama ke angkasa lepas menerusi stesen televisyen satelit berbayar, Astro.

Peristiwa bersejarah itu akan disiarkan menerusi saluran khusus Angkasa1 di saluran 588 Astro pada 10 Okt ini.

Ketua Pegawai Eksekutif Astro TV Rohana Rozhan berkata selain siaran langsung, Astro terus menyediakan kandungan nilai tambah yang akan disampaikan dalam Bahasa Malaysia bermula 8 Okt hingga angkasawan pulang ke bumi pada 21 Okt.

"Saluran khusus Angkasa1 melambangkan penyertaan Astro dalam sejarah kerana negara kita menghantar peserta penerbangan angkasa yang pertama ke angkasa lepas.

"Bersama semua rakyat negara ini, Astro berdiri bangga apabila Malaysia menapak ke arah peristiwa bersejarah ini menjadi suatu petanda sebuah negara maju dan berjaya dalam era globalisasi, khususnya dalam bidang sains dan teknologi," katanya dalam kenyataan akhbarnya di sini hari ini.

Beliau berkata Astro dilantik sebagai pusat transmisi di Malaysia dan pelantikan ini mengukuhkan sokongan Astro kepada agenda nasional dalam mempromosikan kepentingan sains dan teknologi angkasa melalui peranannya sebagai penyiar dan pembekal kandungan bagi saluran Angkasa1.

Katanya Astro akan mengumpulkan rangkaian saluran secara langsung daripada Baikonur, Moscow, Astana dan Houston untuk dikumpulkan dan disiarkan semula kepada semua stesen penyiaran di Malaysia.

Sebagai tambahan, beliau berkata Astro juga akan menyiarkan kandungan yang dipakej semula, disertai dengan kandungan tambahan dari Astana di Kazakhstan dan Kuala Lumpur ketika siaran langsung pelancaran tersebut di kedua-dua lokasi.

Rohana berkata di samping itu, saluran Angkasa1 juga akan memaparkan program-program menarik yang merangkumi fakta mengenai pengembaraan ke angkasa lepas, pesawat angkasa, program angkasa negara dan program latihan angkasa dan sejarah Agensi Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA).

"Kami berbangga dengan kandungan saluran Angkasa1 yang merupakan kandungan yang diterbitkan serta dipakej sendiri oleh Astro bagi menonjolkan inovasi dan kepimpinan kami sebagai pembekal kandungan," katanya.

-- BERNAMA
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2007 02:44 PM | Show all posts
Dr Sheikh Muszaphar Angkawasan Malaysia Pertama


BAIKONUR, 9 Okt (Bernama) -- Dr Sheikh Muszaphar Shukor Sheikh Mustapha ialah angkasawan Malaysia pertama yang akan berlepas ke stesen angkasa antarabangsa dari Baikonur Cosmodrome, Kazakhstan esok, Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Datuk Seri Jamaludin Jarjis mengumumkan di Baikonur hari ini.

-- BERNAMA
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2007 08:10 PM | Show all posts

Reply #129 Syd's post

so, esok si Faiz tak ikutlah tu kan???
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2007 04:56 PM | Show all posts
tak..dia pegi next year rasanya..
Reply

Use magic Report

3TWO3 This user has been deleted
Post time 16-10-2007 06:07 PM | Show all posts
Salam semua,

Sambil kita bergembira di hari raya, mari semua kita
jauhi sekor setan betina yang guna nick DARSITA.

Darsita berkelakuan setan kerana tackle jantan lain
di forum bagi tujuan memenuhi nafsu sek ganas nya.
Ironi nya Darsita sudah bersuami. Tetapi masih tackle
batang lain lagi. Setan betul Darsita!


Lihat post(bukti) di bawah.

_________________________________________________________

Originally posted by Acong at 18-1-2007 09:35 PM

SMod Darsita yg PM aku ngatakan dia 'ai ren' dgn org lain
sedangkan dah kawen....... nape? tak percaya?

_________________________________________________________





Post di atas sebagai bukti Super Setan Darsita adalah sekor BETINA JAHAT yang tidak sedar diri.
Sudah berkahwin tetapi masih gila lelaki lain.Dasar betina jahat - Tidak Cukup Satu Batang.
Di depan suami mengangkang luas buret nya sambil meraung raung   'arr .. arrr... arrrhh...  bannnng ....'
kunun nya sedap buat sex.


Tetapi bila di forum, super setan Darsita  ai ren ( menyintai ) lelaki lain pula sedang kan dia baru
sahaja selesai kangkang luas  buret nya pada suami nya. Sial punya betina.






kerana kesetanan DARSITA ( BETINA JAHAT LAPAR BATANG) begitu ketara,
kita hempapkan dua pantun ke atas kepala nya.






PERANGAI DARSITA MACAM JALANG
SESUAI DI PANGGIL IBU BABI
GILA MENGUNCI THREAD ORANG
LUPA KUNCI BURET SENDIRI



                 Gambar Super Setan Darsita     

                         lihat!!!! cipaap Darsita Terlebih Kembung?
di USA,  negro tepok2 & gosok2 cipaap Darsita hingga menyebabkan terkembung begitu?





SANAK SAUDARA KUNJUNG MENGUNJUNG
MERIAH SUNGGUH DI HARI RAYA
PANNTAT BABI DARSITA TERLEBIH KEMBUNG
KEPALA BABI DARSITA SUDAH GILA






P E N T I N G !
Kisah Super Setan Darsita gila batang peller jantan lain
akan terus di siarkan di forum ini. Tujuan nya supaya new forumers
tahu Darsita itu bukan sahaja SETAN dan  JAHAT di forum,
bahkan SETAN dan CURANG pada suami nya.
Reply

Use magic Report

3TWO3 This user has been deleted
Post time 16-10-2007 06:07 PM | Show all posts
Salam semua,

Sambil kita bergembira di hari raya, mari semua kita
jauhi sekor setan betina yang guna nick DARSITA.

Darsita berkelakuan setan kerana tackle jantan lain
di forum bagi tujuan memenuhi nafsu sek ganas nya.
Ironi nya Darsita sudah bersuami. Tetapi masih tackle
batang lain lagi. Setan betul Darsita!


Lihat post(bukti) di bawah.

_________________________________________________________

Originally posted by Acong at 18-1-2007 09:35 PM

SMod Darsita yg PM aku ngatakan dia 'ai ren' dgn org lain
sedangkan dah kawen....... nape? tak percaya?

_________________________________________________________





Post di atas sebagai bukti Super Setan Darsita adalah sekor BETINA JAHAT yang tidak sedar diri.
Sudah berkahwin tetapi masih gila lelaki lain.Dasar betina jahat - Tidak Cukup Satu Batang.
Di depan suami mengangkang luas buret nya sambil meraung raung   'arr .. arrr... arrrhh...  bannnng ....'
kunun nya sedap buat sex.


Tetapi bila di forum, super setan Darsita  ai ren ( menyintai ) lelaki lain pula sedang kan dia baru
sahaja selesai kangkang luas  buret nya pada suami nya. Sial punya betina.






kerana kesetanan DARSITA ( BETINA JAHAT LAPAR BATANG) begitu ketara,
kita hempapkan dua pantun ke atas kepala nya.






PERANGAI DARSITA MACAM JALANG
SESUAI DI PANGGIL IBU BABI
GILA MENGUNCI THREAD ORANG
LUPA KUNCI BURET SENDIRI



                 Gambar Super Setan Darsita     

                         lihat!!!! cipaap Darsita Terlebih Kembung?
di USA,  negro tepok2 & gosok2 cipaap Darsita hingga menyebabkan terkembung begitu?





SANAK SAUDARA KUNJUNG MENGUNJUNG
MERIAH SUNGGUH DI HARI RAYA
PANNTAT BABI DARSITA TERLEBIH KEMBUNG
KEPALA BABI DARSITA SUDAH GILA






P E N T I N G !
Kisah Super Setan Darsita gila batang peller jantan lain
akan terus di siarkan di forum ini. Tujuan nya supaya new forumers
tahu Darsita itu bukan sahaja SETAN dan  JAHAT di forum,
bahkan SETAN dan CURANG pada suami nya.
Reply

Use magic Report

3TWO3 This user has been deleted
Post time 16-10-2007 06:07 PM | Show all posts
Salam semua,

Sambil kita bergembira di hari raya, mari semua kita
jauhi sekor setan betina yang guna nick DARSITA.

Darsita berkelakuan setan kerana tackle jantan lain
di forum bagi tujuan memenuhi nafsu sek ganas nya.
Ironi nya Darsita sudah bersuami. Tetapi masih tackle
batang lain lagi. Setan betul Darsita!


Lihat post(bukti) di bawah.

_________________________________________________________

Originally posted by Acong at 18-1-2007 09:35 PM

SMod Darsita yg PM aku ngatakan dia 'ai ren' dgn org lain
sedangkan dah kawen....... nape? tak percaya?

_________________________________________________________





Post di atas sebagai bukti Super Setan Darsita adalah sekor BETINA JAHAT yang tidak sedar diri.
Sudah berkahwin tetapi masih gila lelaki lain.Dasar betina jahat - Tidak Cukup Satu Batang.
Di depan suami mengangkang luas buret nya sambil meraung raung   'arr .. arrr... arrrhh...  bannnng ....'
kunun nya sedap buat sex.


Tetapi bila di forum, super setan Darsita  ai ren ( menyintai ) lelaki lain pula sedang kan dia baru
sahaja selesai kangkang luas  buret nya pada suami nya. Sial punya betina.






kerana kesetanan DARSITA ( BETINA JAHAT LAPAR BATANG) begitu ketara,
kita hempapkan dua pantun ke atas kepala nya.






PERANGAI DARSITA MACAM JALANG
SESUAI DI PANGGIL IBU BABI
GILA MENGUNCI THREAD ORANG
LUPA KUNCI BURET SENDIRI



                 Gambar Super Setan Darsita     

                         lihat!!!! cipaap Darsita Terlebih Kembung?
di USA,  negro tepok2 & gosok2 cipaap Darsita hingga menyebabkan terkembung begitu?





SANAK SAUDARA KUNJUNG MENGUNJUNG
MERIAH SUNGGUH DI HARI RAYA
PANNTAT BABI DARSITA TERLEBIH KEMBUNG
KEPALA BABI DARSITA SUDAH GILA






P E N T I N G !
Kisah Super Setan Darsita gila batang peller jantan lain
akan terus di siarkan di forum ini. Tujuan nya supaya new forumers
tahu Darsita itu bukan sahaja SETAN dan  JAHAT di forum,
bahkan SETAN dan CURANG pada suami nya.
Reply

Use magic Report

3TWO3 This user has been deleted
Post time 16-10-2007 06:08 PM | Show all posts
Salam semua,

Sambil kita bergembira di hari raya, mari semua kita
jauhi sekor setan betina yang guna nick DARSITA.

Darsita berkelakuan setan kerana tackle jantan lain
di forum bagi tujuan memenuhi nafsu sek ganas nya.
Ironi nya Darsita sudah bersuami. Tetapi masih tackle
batang lain lagi. Setan betul Darsita!


Lihat post(bukti) di bawah.

_________________________________________________________

Originally posted by Acong at 18-1-2007 09:35 PM

SMod Darsita yg PM aku ngatakan dia 'ai ren' dgn org lain
sedangkan dah kawen....... nape? tak percaya?

_________________________________________________________





Post di atas sebagai bukti Super Setan Darsita adalah sekor BETINA JAHAT yang tidak sedar diri.
Sudah berkahwin tetapi masih gila lelaki lain.Dasar betina jahat - Tidak Cukup Satu Batang.
Di depan suami mengangkang luas buret nya sambil meraung raung   'arr .. arrr... arrrhh...  bannnng ....'
kunun nya sedap buat sex.


Tetapi bila di forum, super setan Darsita  ai ren ( menyintai ) lelaki lain pula sedang kan dia baru
sahaja selesai kangkang luas  buret nya pada suami nya. Sial punya betina.






kerana kesetanan DARSITA ( BETINA JAHAT LAPAR BATANG) begitu ketara,
kita hempapkan dua pantun ke atas kepala nya.






PERANGAI DARSITA MACAM JALANG
SESUAI DI PANGGIL IBU BABI
GILA MENGUNCI THREAD ORANG
LUPA KUNCI BURET SENDIRI



                 Gambar Super Setan Darsita     

                         lihat!!!! cipaap Darsita Terlebih Kembung?
di USA,  negro tepok2 & gosok2 cipaap Darsita hingga menyebabkan terkembung begitu?





SANAK SAUDARA KUNJUNG MENGUNJUNG
MERIAH SUNGGUH DI HARI RAYA
PANNTAT BABI DARSITA TERLEBIH KEMBUNG
KEPALA BABI DARSITA SUDAH GILA






P E N T I N G !
Kisah Super Setan Darsita gila batang peller jantan lain
akan terus di siarkan di forum ini. Tujuan nya supaya new forumers
tahu Darsita itu bukan sahaja SETAN dan  JAHAT di forum,
bahkan SETAN dan CURANG pada suami nya.
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2007 04:17 PM | Show all posts
nak ke kita bangga dengan spaceflight participant???
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2007 05:20 PM | Show all posts

Reply #136 Urban_Iz's post

I tired reading this kind of people's posting...    - they will never agree on anythinging good for our country.

Nway, come to think of our space program - Why can't I find any discussion here in cari.com that deals specific on the technical and scientific aspect of the program

- nampak macam org Malaysia still debating whether to send of not to send our man to the outer space & certain ppl really 'enjoy' condemning our national agenda.

Xkan xde org berminat ttg technology aspects langsung ?
Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2007 12:02 PM | Show all posts

taken from this bloke's blog:

Salam & salutations,

Re : Zaim Al-Amin's Transcendentia Column, Rentakini Section, Malaysiakini
Title : Of Astronauts and Cosmonauts, or, An Open House In Outer Space

Last week our Angkasawan held his Hari Raya Open House whilst in orbit. Malaysians watched gleefully as Dr. Sheikh Muszaphar Shukor shared Rendang Tok and Satay Ayam with his Russian and American counterparts on board the International Space Station.

I mentioned `counterparts' instead of `fellow Astronauts' because it seems that the Americans have this cosmic problem to recognize him as anything other than a `Space Flight Participant'. After some brouhaha over this, the sporting Russians hastily announced that he is nothing short of a full fledged Cosmonaut. The Americans largely stuck with their earlier definition, but who cares anyway. Whatever anybody chooses to call him, to us proud Malaysians, he is our very own Angkasawan. Which meaning of course equals to Astronaut or Cosmonaut or Taikonaut or whatever nauts you could possibly come up with.

In the first place, why the need for such distinction? After all, Astronaut literally means `Star Sailor'. Or perhaps other variations like Cosmic or Space Traveler. So, being called an Astronaut does not necessarily mean that you have to be the one who pilots the spacecraft; speaking of which that, too, is mostly done by Mission Control. So, unless you really want to make a distinction between a commander and the crew, then an Astronaut is an Astronaut. If you board any aeroplane, you are called an air traveler; not an air flight participant. So there.

True, Capt. Dr. Sheikh Muszaphar is a product of a Who Wants To Be An Astronaut type of `reality programme'; not unlike the Akademi Fantasia kind of thing (save for the absence of SMS votes). Even when it came down to the last two `contestants'; many thought that, all other things being equal; it all boiled down to who looked better wearing the space suit and holding up the Malaysian Flag. And what with all those advertisement opportunities, this full time Doctor and part time Model should win hands down (or even upside down). The important thing is that ultimately, we have identified a Malaysian face, a Malaysian persona who stands tall (dark and handsome) with any other Astronaut.

Instant Astronaut notwithstanding, our Angkasawan has passed the most stringent tests and undergone all the rigorous trainings required by the Russian Space Agency. Plus he managed to perform all the unglamorous microgravity twists and turns whilst all the time looking like a telenovela heart throb. No doubt he already has a wide fans base and after a pompous earthly homecoming will become more popular than all the Akademi Fantasia stars grouped together. Just imagine if it turns out that he can also sing. His name will be etched in the Malaysian Book of Records as the man who holds the greatest number of records (first Malaysian Astronaut, first Malaysian in space, first Malaysian eating in space, first Malaysian reciting Rukunegara in space etc.) With everybody from the Prime Minister down to the ordinary man on the street so wax lyrical about him, it's a shame we can't have him in wax in our equivalent of Madame Tussaud's.

And to think that whilst he is performing all these cosmic wonders; from spinning a top to eating rendang and satay to reciting rukunegara to experimenting on crystallization of protein and cancerous cells; us ordinary Malaysians are stuck here on Mother Earth doing other more mundane Malaysia-Boleh things. If it is of any consolation, we are also actually carrying on and keeping lively the very tradition that he is trying to promote to the world and the universe at large. The oh-so-very-Malaysian Hari Raya Open House.

Beautiful concept, this Open House thing. You prepare food and delicacies, you invite relatives, friends and colleagues to your house. Everybody comes and have a good time. Tomorrow or next week will be somebody else's. And so you solemnly swear that Open House is the way to go. It's the perfect recipe for joy, racial harmony and camaraderie. Yes?

Well, the answer is Yes and No. To a certain extent the Open House tradition do promote harmony and provide the much needed stitch for our society's fabric. But in a way, the modern Open House concept (as opposed to the more traditional one still practised in Malaysian villages), pose a serious threat which, ultimately, might defeat the original spirit and purpose.

In the traditional Open House concept, houses are `open' at any (albeit reasonable) time of the day. Everyone is welcomed, so practically anyone can drop by without any feeling of guilt for being uninvited etc. And this continues for the whole of the Hari Raya month. Whereas in the `modern' Open House concept as practised by urbanites nowadays, a house is declared `open for guests' for a particular day. And that too for a specific period of time (often for not more than six hours). And that, too, only if you get invited.

Hence the irony; by declaring an Open House nowadays, you are in effect suggesting that your house is `closed' for the remaining 29 days. What happens when somebody is not invited (accidentally or on purpose)? Or if somebody gets invited but cannot come because of distance, timing or a clash of dates with his own `open house'? And what happens if somebody cannot afford to hold a full fledged Open House? Wouldn't he have to keep a low profile and just hope that he gets invited to other people's do? In the end, nobody visits any house unless he is invited, lest he'd be seen as a gate crasher. Gradually the spirit of visiting each other at will might just fade away. For better or for worse.

Whilst it's noble to share nice food with people, an Open House is not all about dishes. After all, Hari Raya should be more about meeting people and asking for forgiveness and less about eating. So, it would augur well for everybody if we all stick to the original way of having an Open House.

Unless, of course, if you were a Minister. Or a Rock Star. Or an Angkasawan in orbit...

p/s: Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir & Batin. Kalau buat Open House, janganlah tak jemput pula...

~ This article is dedicated to my wife Nina Norfaizah and my kids Daniellia Zainisya (12), Hilmi Firdaus (10), Daniellia Zetrisya (8) and Iqmal Firdaus (8) ~

Cheers & best regards,

Zaim Al-Amin
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2007 07:38 PM | Show all posts
asalkan 'kite' dah ke angkasa....i'm proud
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2007 07:30 PM | Show all posts
yg paling penting ttg angkasawan adalah kesedaran kita ttg SAINS ANGKASA

adakah sebelum ini kebanyakan kita mengambil kisah apa yg berlaku di luar ruang atmosfera bumi??? dan adakah kita sbg org Islam sedar bahawa kita sebenarnya mmg perlukan ilmu ni bukan sahaja dalam pengiraan falak utk menentukan permulaan bulan ramadan atau syawal.. malah sebagai salah satu cabang ILMU?

sebenarnya bila kita mendalami bidang sains angkasa ni... akan membuatkan kita merasa lebih dekat dekat tuhan... terasa betapa kerdilnya kita... dan terasa betapa hampirnya kita dgn hari KIAMAT...

kadang2 bila aku menjelajah ke ruang siber ni...terutama CARI.. aku rasa sedih bila org2 kita... org2 Malaysia sendiri.. tidak berfikir jauh ke hadapan... tau nak mengomen je... tak ada pulak yg nak mengambil iktibar apakah perkara sebaliknya yg lebih besar di dalam program angkasawan ni.....

aku harap dalam BOARD Science Technology dan Mathematics ni... tak usahlah kita asyik sebut perkara remeh temeh ttg angkasawan kita.. cubalah kita lihat IMPACT atau kesan BESAR hasil dari penglibatan Malaysia dalam usaha menjadi sebahagian dari bidang ini....


p/s : hmmmm betul jugak kata2 reatt tu... kenapa takde org bukak post ttg benda2 tu.... kalau aku rajin aku try isi input skit la ttg ISS semua tu...
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2007 11:12 PM | Show all posts
program ni mmg bermanfaat cuma tak kena pada masanya je.
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2011 11:22 AM | Show all posts
aku vote Dr. Faiz la, pasal kalo ada astronaut yg sakit gigi kat ISS tu, x yah la susah2 nak turun bumi lgi semata2 nak cabut sebatang gigi, coz doc gigi dah ada.....
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2017 11:07 PM | Show all posts

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.048812s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list