CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 5741|Reply: 15

TOMATO BREDIE

[Copy link]
Post time 10-4-2006 08:11 AM | Show all posts |Read mode
Saya cuba resepi dalam majalah saji keluaran April 2006 resepi ni sedap lain sikit dari yang lain.Resepi nie dari Cape town Melayu.Penggunaan tomato dalam masakan ni memang banyak.

Bahan-bahannya:-
1.2 kg ayam(buang kulit dan potong 12)
(saya buat seekor ayam)

tepung gandum saya agak aje asalkan boleh goreng

2 labu bawang besar( hiris)
2 ulas bawang putih ( dikisar)
30 gm halia(dikisar)
4 biji buah pelaga
30gm ketumbar
15 jintan hitam
2 tangakai cili hijau(hiris dan buang bijinya)
1 kg tomato(di celur,buang kulit dam dicincang)
40 gm serbuk kari
20 gm serbuk kunyit
sedikit gula perang
sedikit garam

Cara menyediakannya:-

Perapkan ayam bersama garam dan lada.Kemudian lumurkan bersama tepung gandum dan goreng ayam tersebut sehingga keemasan.Ketepikan .Panaskan minyak atau minyak sapi dan tumiskan mbawang besar,bawang putih  dan halia sehingga naik bau.Kemudian masukkan buah pelaga,ketumbar dan jintan hitam.Masukkan kan ayam,cili hijau,tomato,gula perang dan garam.Reneh dia atas api sederhana seketika sambail dikacau sekali sekala .biarkan seketika barulah angkat .Jika bredia terlalu kering ,tembahkan sedikit air.


Ini gambarnya....



Tomato tu saya ambil sebiji yang tidak dicelur buat tomato.

SELAMAT MENCUBA

[archived]

[ Last edited by  NoorMasri at 3-11-2006 05:58 AM ]

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-4-2006 09:09 AM | Show all posts
Originally posted by puansri at 10-4-2006 08:11 AM
Saya cuba resepi dalam majalah saji keluaran April 2006 resepi ni sedap lain sikit dari yang lain.Resepi nie dari Cape town Melayu.Penggunaan tomato dalam masakan ni memang banyak.

Bahan-bahanny ...


puansri sedapnya.....siap dgn hiasan lagi.....nk kena try ni, rasa dia masam2 ke....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-4-2006 09:18 AM | Show all posts
masam -masam sedap sebab ada rempah
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2006 09:23 AM | Show all posts
nampak sedap ayam tu puan sri....buleh try nih...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-4-2006 12:54 PM | Show all posts
Originally posted by MAKLANG at 10-4-2006 09:23 AM
nampak sedap ayam tu puan sri....buleh try nih...


memang sedap cuba jangan tak cuba
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2006 01:28 PM | Show all posts
akan maklang cuba tapi kena tunggu ayam sihat dulu..heh..heh...dah sebulan tak makan ayam...
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 10-4-2006 02:12 PM | Show all posts
macam besh jer..
Reply

Use magic Report

orgkaya This user has been deleted
Post time 10-4-2006 02:14 PM | Show all posts
Originally posted by puansri at 10-4-2006 08:11 AM
Saya cuba resepi dalam majalah saji keluaran April 2006 resepi ni sedap lain sikit dari yang lain.Resepi nie dari Cape town Melayu.Penggunaan tomato dalam masakan ni memang banyak.

Bahan-bahanny ...


Saya ingat  resepi tomato special tak tahu pulak ayam masak tomato
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-4-2006 02:52 PM | Show all posts
saya pun ingat sup tomato ke...rupanya ayam....thanks  Puansri
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2006 07:14 PM | Show all posts
bahan2 resepi tu pun senang nak dapat....boleh la cuba nanti nih.
Tapi kan...jintan hitam????tak pernah dengar la...
sorry yek...rupa dia macam jintan putih,jintan manis ke???
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-4-2006 08:14 PM | Show all posts
Originally posted by sunshine05 at 10-4-2006 07:14 PM
bahan2 resepi tu pun senang nak dapat....boleh la cuba nanti nih.
Tapi kan...jintan hitam????tak pernah dengar la...
sorry yek...rupa dia macam jintan putih,jintan manis ke???


Masa saya masak pun teragak-agak jintam hitam tu ape.Saya guna jintan putih sebab rupa dia hitam .jintan manis rupa dia putih.
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2006 05:29 PM | Show all posts
kak liza pernah cuba buat..
makan ngan roti jala..memang sedap..



GULAI AYAM JUS TOMATO

Bahan
500 ayam
2 s/b rempah kari ayam [bancuh dgn sikit air]
3 biji buah tomato ]
1 cawan air ] mesinkan
2 biji kentang [potong kecil]
sedikit carrot [ potong kecil]
3 s/b minyak
garam
gula

Bahan Hiris
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia

Bahan tumis
1 pelepah daun kari
2 cm kulit kayu manis
2 kuntum buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih

Cara
1. Ayam dibuangkan kulit dan potong kecil. Basuh dan toskan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis dan bahan hiris sehingga wangi dan garing.
3, Masukkan rempah kari dan kacau rata.
4. Bila sudah naik minyak amsukkan tomato yg dimesinkan. Kacau rata dan biarkan mendideh dan pekat.
5. Masukkan garam dan gula sikit. Perlahankan api dan bairkan naik minyak.
6. Hidangkan dengan nasi atau roti.


[archived]

[ Last edited by  NoorMasri at 3-11-2006 06:01 AM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-8-2006 05:19 PM | Show all posts
Originally posted by hanieliza at 11-4-2006 05:29 PM
kak liza pernah cuba buat..
makan ngan roti jala..memang sedap..



GULAI AYAM JUS TOMATO

Bahan
500 ayam
2 s ...



Saya lupa nak tempek gambar buat cara Kak Liza makan dgn Roti Naan sedap....
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2009 04:25 PM | Show all posts
sy buat tomato bredie ni tuk abiskan stok fresh tomatoes.
rasanya boleh lah tahan.
sy guna ikan bawal, saje tukar selera.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2009 11:23 AM | Show all posts
dah copy kat word ni...
nnti print...nak try la...
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2011 06:42 PM | Show all posts
ingat nak cuba sekarang tomato murah
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

24-11-2024 04:32 AM GMT+8 , Processed in 0.232330 second(s), 29 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list