Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
17988
View
51
Reply

TELEKUNG

[Copy link]

Author: oriorigami       Show all posts   Read mode

Post time 16-6-2006 08:48 AM | Show all posts
kak liza pernah buat telekung..untuk mak kakliza dan anak dar akkliza..
tapi kakliza just tambahkan renda sulaman yg cantik2 tu..
regenya memang besarlah sikit sebab renda sulaman yg besar tu mahai..

sorilah gambar tak der sebab telekungnya dah bagi kat mak..
yg kat anak dara tu..rasanya pun dah bagi orang sebab masa buat tu anak dara kakliza rendah..
le ni dah tinggi dari kakliza..
kalau gunakan pun mmg nampak tangan..
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2006 09:47 AM | Show all posts
Yalah Kak Liza, rasa confiden skit jahit sendiri pasal kalau kain nipis pung kita boleh jahit dua lapis, boleh tambah aksesori lagi gituu.
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2006 09:59 PM | Show all posts
Originally posted by Baiduri Othman at 15-6-2006 10:28 PM
Belum lagi expert Maksu. Baru je merangkak. Hari tu termotivated oleh Kak Noor Hannah bila cerita bab sulam tu, maka saya berminat nak cuba. Saya belum sempat pergi bookstore cari buku sulam ni. Be ...



ye tu bai. maksu.. sulam ni kena prektis banyak2 kali.. sampai cantik dan pandai control goyang dia tu..
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2006 10:00 PM | Show all posts
Originally posted by Baiduri Othman at 15-6-2006 05:08 PM
Kalau dah pandai buat sulam, boleh jahit sulam kat telekung yg dah siap dijahit. Mesti serupa & lebih cantik dr. yg dijual kat kedai2.



betul tu bai.. sulaman kat kedai tu.. machine made... dah set siap2 bunga dia..
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2006 02:52 PM | Show all posts
Originally posted by Melur01 at 14-4-2006 11:47 AM
kita tunggggguuuuu....

paste ye gambar bila dah siap telekung nanti...

alhamdulillah, ilmu memang untuk dikongsi bersama... yang mana kakmelur boleh bantu, akan dibantu hingga berjaya... lagi ...



bila baca ni, sejuuuukk je hati.. nanti boleh lah melur or sesapa yg sudi tolong2 ajarkan apa2 yg patut.. step by step lagi bagus...
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2006 07:58 PM | Show all posts

nak aja wat

askm,
kite tengah jait telekung anak buah, dah lama mengaruk nak, jait kan ler tuk dia, ta p umur dia baru 4 taun, untuk yg beso skit besakan skit measurement dia, kite akan cuba amik gambo step by step, cuba masukkan kat c ni insyallah d usahakan membantu kekawan:lebai:
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2006 08:14 PM | Show all posts
Originally posted by pahsenah at 16-8-2006 07:58 PM
askm,
kite tengah jait telekung anak buah, dah lama mengaruk nak, jait kan ler tuk dia, ta p umur dia baru 4 taun, untuk yg beso skit besakan skit measurement dia, kite akan cuba amik gambo step b ...



alhamdulillah kalau pah sudi membantu tunjuk ajar.. ramai yg sudi nak belajar ni.. termasuk lerr org yg ini..
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2006 09:53 AM | Show all posts
Noor, orang yang ni sorang lagi. Hehehe...:pmuka:

Pahsenah, timakasih dan kalau boleh b4 puasa le yer (order pulak):tq:
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2006 11:09 PM | Show all posts
maap, lama tak ngintai kat c ni bz skit, cuti2 ni ramai yg ngulur mc, tak leh nak wat apa akan di usahakan........
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2006 11:56 PM | Show all posts
ni gambo telekung yg kite jait , maap ler modelnya tak mau pakai kainnya sekali, itu pun dah kelat mukanya



[ Last edited by  pahsenah at 2-9-2006 10:40 PM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2006 11:58 PM | Show all posts
untuk kekanak kain bidang 45" dah memadai, org dewasa yg berbadan tinggi secantiknya kain bidang 60", labuh tekekung biar 3~4" lebih dari hujung jari, bentuk tetekung yg cantik jenis guntingan tudung labuh, depan ke belakang sama jer labuhnya, selalunya telekung yg kita beli belah belakang telekung 2 pendek skit, bila kita rukuk la g menjongket naik
- boleh juga kita gunting telekung guna telekung asal, jika tak bape puas ati ngan potongan belah belakang tambah ler skit kelabuhannya begitu juga belah bahunya

- jait rendernya dulu, past 2 jait tang muka plak, kedut kat kepala bule lipat sendiri / guna getah, jika nak wat kedut 2", jarak untuk kedut ialah 4", amik tengah2 2" ke kiri 2" ke kanan muka.



-belah dagu guna kain 4 segi yg dilipat dua jadi tiga segi, pada bucu kain 3 segi 2 jait seperti jait pesak baju kurung, jangan jait sampai abis nanti tak cantik

-tekan ke sebelah dalam kain untuk kemaskannya, jait pengikat kepala juga bole guna getah jait antara kedut kepala & pelapik dagu




selamat mencuba, insyallah berjaya

p/s kita ada juga jual telekung kanak2 dari umur 5~12 tahun, lebih anta kat sekolah. ta p stok yg tinggal tak banyak ler........

[ Last edited by  pahsenah at 2-9-2006 10:59 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2007 07:44 PM | Show all posts
pah.. tepek balik gambo pah.. nak bagi keledek ni..
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2007 01:38 PM | Show all posts

Reply #32 noor_hannah's post

wokey, nanti mlm kita usahakan
Reply

Use magic Report

renda1 This user has been deleted
Post time 21-9-2007 11:54 AM | Show all posts

telekung

hye..sume..
saya pun ada project menjahit telekung lps raya nih..
tp tgh duk carik2 kedai sulaman..utk telekung tu..
kalau member ada info..bleh la gitau saya yerkk...
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2008 07:42 PM | Show all posts
wow....

saya suka buat koleksi telekung...dulu saya ni malas sembahyang..tapi bila ada telekung yang cantik ...outomatik minat sembahyang hehhehee...

anyway saya pun nak belejar menjahit telekung....bye2
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2008 04:01 PM | Show all posts
Ada jumpa blog nie
http://telekungplaza.blogspot.com/
bagusla saper2 nak tambah koleksi .
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2008 09:42 PM | Show all posts
satu lagi... www.ayracollection.blogspot.com

Originally posted by aichiken3 at 7-7-2008 04:01 PM
Ada jumpa blog nie
http://telekungplaza.blogspot.com/
bagusla saper2 nak tambah koleksi .
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2008 07:48 AM | Show all posts
teringin nak buat telekung sendiri.
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2008 12:37 PM | Show all posts
Originally posted by umisue at 8-12-2008 07:48 AM
teringin nak buat telekung sendiri.



umisue...saya pon tak pernah jaet sendiri...mcm teringin la plak....
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2008 08:31 PM | Show all posts
kat mana nk cr kain buat telekung ni...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.073432s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list