JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
90375
View
318
Reply

Arabic anyone? (merged with bzzts)

[Copy link]

Author: hildaMatt       Show all posts   Read mode

Post time 17-8-2005 09:03 PM | Show all posts
Uslub Tahiyah (Ucapan Selamat / Greetings)

Sobahal Khair (Selamat Pagi) jawabnya Sobahan Nur
Masa'al Khair (Selamat Petang) jawabnya Masa'an Nur
Kaifa Haluka (Apa Khabar?) untuk lelaki, Kaifa Haluki untuk perempuan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2005 11:37 PM | Show all posts
...aisay...ive got a pt from middle east...tak tau cakap omputeh...and myself plak tak tau cakap arab...hehehe...macam itik ngan ayam bebual dah....:kant:...eerrr...need you guys nya help...pleaseeeeeeeeee...:bgrin:
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2005 09:58 AM | Show all posts
Pertolongan yang macamana yang kau perlukan?
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2005 12:36 AM | Show all posts
Originally posted by harubiru at 20-8-2005 09:58 AM
Pertolongan yang macamana yang kau perlukan?
..... haru...eerr...simple conversational phrases....like...apa khabar anda hari nie???...how is your pain????...is your appetite good???...do u need any assistance???......things like that...
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2005 09:42 PM | Show all posts
Oh, camtu. U bagilah phrase ape yg u nak guna & kalau i tau translationnnya i akan beritaulah. Tapi sebenarnya i xlah expert sgt Bah. Arab ni cuma teringat ilmu yg pernah dipelajari dulu. Kalau ada yg tersalah harap ada forumer yg pakar tlg betulkan.

Apa khabar anda hari ini  = kaifa haluka ( ki kalau perempuan) al-yaum?
How is your pain?            = kaifa bi maradhika
do u need any assistance = hal turid ayyu musa'adah minni?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2005 12:53 AM | Show all posts
Originally posted by harubiru at 22-8-2005 09:42 PM
Oh, camtu. U bagilah phrase ape yg u nak guna & kalau i tau translationnnya i akan beritaulah. Tapi sebenarnya i xlah expert sgt Bah. Arab ni cuma teringat ilmu yg pernah dipelajari dulu. Kalau ...
...:tq::tq::tq: haru...ada gak yang sudi menjawab soalan aku nie...heh...anyway...tadi...ada gak cuba2 cakap ngan dia dalam bahasa arab nie...tapi...dorangnya slang punyalah keras...ish...macam nak terbelit lidah aku nie...hehehehe...anyway...many2 thanks haru...really appreciate your help...

...ps...tang perkataan maradhika tu...nie disebut as ma rad hi ka atau pon ma ra dhi ka???...thanks...
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2005 09:55 PM | Show all posts
U r welcome. Sebutan sebenar ma ra dhi ka  ( dhi - huruf dhad ). 4 ur info, Bahasa Arab ni ada slang @ loghatnya juga. Kalau yg mcm dlm Qur'an 2 disebut Bahasa Arab Fushah, inilah yg sebenar mcm bahasa rasmi bm ngan loghat-2 negerilah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2005 06:43 PM | Show all posts
Originally posted by harubiru at 23-8-2005 09:55 PM
U r welcome. Sebutan sebenar ma ra dhi ka  ( dhi - huruf dhad ). 4 ur info, Bahasa Arab ni ada slang @ loghatnya juga. Kalau yg mcm dlm Qur'an 2 disebut Bahasa Arab Fushah, inilah yg sebenar mcm ba ...
...noted with thanks...
Reply

Use magic Report

ibenannel This user has been deleted
Post time 9-1-2006 03:54 AM | Show all posts

i speak arabic

Arabic is my mother tongue.How can I help?
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2006 09:51 AM | Show all posts
Originally posted by ibenannel at 9-1-2006 03:54 AM
Arabic is my mother tongue.How can I help?

:hmm:maybe u can start by teaching anything basic....
thanks
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2006 08:27 PM | Show all posts

bahasa ARAB.

aku saja je nak tanya kat sini. ada ke sapa2 tau online kamus utk arab-english/bahas melayu?

nak cari makna2 bahasa arab.

الارقام
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2006 08:36 AM | Show all posts

Reply #36 bzzts's post

otomen, saya merged dgn thread bhs Arab yg lama no...
continue the discussion there...tq...
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2006 01:18 PM | Show all posts
Originally posted by seribulan at 14-5-2006 08:36 AM
otomen, saya merged dgn thread bhs Arab yg lama no...
continue the discussion there...tq...

sorry, smlm tak nampak thread ni.
aniway, aku lupa makna perkataan tu sebab phrase yg aku dpt tu panjang sgt, aku jadi tak paham.
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2006 05:18 PM | Show all posts

Reply #38 bzzts's post

just put kat sini je phrase tu...kang ada la ustaz n ustazah yg
leh tolong...
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2006 03:22 PM | Show all posts
Originally posted by tashieeya at 12-7-2005 10:45 AM
ahlan wasahlan
ana bekhoir
kai fa ha lu ka?


sbenarnya dlm arabic, kite x leh pronounce huruf last...huruf last mesti mati...so kne baca keyf haalak...bukan keyf haaluka..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2006 06:56 PM | Show all posts
Originally posted by RainbowSix at 11-7-2005 12:12 AM


Ahlan wasahlan wamar haban bikum.

Kaifa haluki? Hal anti bikhoir? Na'am.

Alhamdulillah. Syukran.

Walakin, ana marid. Ana ju'an aidon. Illaliqa'

R6


ana marid, ana ju'an aidon tu apa makna dia?
susah lah takleh type in arabic letters ni..
Reply

Use magic Report

peace_world This user has been deleted
Post time 12-6-2006 08:54 AM | Show all posts

belajar bahasa arab

Kalau ada pertanyaan tentang bahasa arab, boleh tanya saya, saya akan bantu.

لو عندكم أسئلة عن اللغة العربية إسئلوني فورا وانا سأساعدكم هيا بالعربية
Reply

Use magic Report

peace_world This user has been deleted
Post time 2-7-2006 06:01 PM | Show all posts
Originally posted by peace_world at 12-6-2006 07:54
Kalau ada pertanyaan tentang bahasa arab, boleh tanya saya, saya akan bantu.

لو عندكم أسئلة عن ال& ...


saya terjumpa panduan belajar bahasa arab ni



----> http://www.belajarbahasaarab.com
Reply

Use magic Report

Mr.Forensics This user has been deleted
Post time 9-12-2006 08:12 PM | Show all posts
lau 'indukum as-ilah 'anil lughah 'arabiyyah?
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2006 03:44 AM | Show all posts
Originally posted by migdal_bavel at 4-6-2006 03:22 PM


sbenarnya dlm arabic, kite x leh pronounce huruf last...huruf last mesti mati...so kne baca keyf haalak...bukan keyf haaluka..


bukan x leh pronounce huruf last, boleh... so kaifa haaluka is correct as much as kaifa haaluk is correct

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2007 05:29 PM | Show all posts
nak belajar.....
Reply

Use magic Report

zhmd This user has been deleted
Post time 18-5-2007 09:25 PM | Show all posts
Assalamualaikum

Saya baru join forum ni ... tapi saya ada beberapa soalan tentang bahasa arab ni ... minta bantuan kepada sesiapa yang
faham akan maknanya ...

1. Man 'anta ?  
2. 'Ana tilmizun

3. Man 'anti ?
4. 'Ana tilmizatun

Nanti saya kumpulkan soalan lagi ... Terima kasih daun keladi

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Mr.Forensics This user has been deleted
Post time 23-5-2007 11:15 AM | Show all posts

Reply #47 zhmd's post

1. Man 'anta ?  
'Man' adalah 'siapa','Anta' pula adalah 'kamu(lelaki)'
Jadi Man anta adalah Siapa kamu? (yakni ditanyakan pada lelaki)

2. 'Ana tilmizun
'Ana' adalah 'saya','tilmizun' adalan 'pelajar(lelaki)'
Jadi Ana tilmizun adalah Saya pelajar.
*tidak disebut Saya Pelajar Lelaki,yang mana kena paham2 sendiri la.


3. Man 'anti ?
4. 'Ana tilmizatun
----------
dalam soalan 3,'anti' merujuk kepada 'kamu(wanita)'
Sama seperti soalan nombor satu,Man anti adalah Siapa kamu(ditujukan kepada perempuan)

dalam jawapan nombor 4,'tilmizatun' merujuk kepada 'pelajar perempuan'
jadi 'ana tilmizatun' adalah _________________

---NOTAKAKI:
kebanyakan watak manusia/pekerjaan dalam bahasa arab memiliki gender lelaki dan perempuan.
Contoh mudah,
Ustaz\Ustazah  (Ustaz)
Tilmiz\Tilmizah  (Pelajar)
Mu'allim\Mu'allimah   (Guru)
Mudarris\Mudarrisah  (Guru)
Khatib\Khatibah (Tukang Baca)
Mudir\Mudirah  (Guru Besar)

Kamu tentu dapat mengecam pola katanama kat atas tu,camana untuk bezakan dan bentuk katanama pekerjaan lelaki dan perempuan.

dalam menulis perkataan arab ke dalam bahasa sebutan(romanization):
satu kesalahan yang biasa orang buat ialah dengan menulis apostrophe (') di tempat yang tak sepatutnya,yakni depan huruf (a) iaitu (alif)
..so sebutan (a) dan ('a) adalah berbeza.
(a) adalah sebutan (alif baris di atas)
('a) adalah sebutan ('ain baris di atas)

dalam contoh soalan tadi,yg betul adalah (ana) bukan ('ana)
kesilapan ni mungkin akan menybabkan byk perkataan diinterpret secara silap


tq

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2007 06:44 PM | Show all posts
haku belaja 5 tahun makin lupe la..

ni yang nak belaja balik ni
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2007 02:07 PM | Show all posts

Reply #34 ibenannel's post

ada sesape leh tolong tak?
ape makna nama nehh: mia kamelia

plzzz help me asap..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.101633s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list