Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
66602
View
174
Reply

TAEKWON-DO

[Copy link]

Author: musangbuluayam       Show all posts   Read mode

Post time 4-12-2007 03:50 PM | Show all posts
all my kids ambik taekwondo. Cuti sekolah ni, yg senior pergi training 3 times a week, yg adik2 pergi twice a week. Training memang dasyat.... kita yg tengok pun macam nak patah tulang..... hehe. yes, warm up pun nak dekat sejam....

My eldest girl masa darjah 5 dah red 2, pastu mac stopkan kejap sebab nak UPSR, now dia form 1 tengah training balik to go for black..... (hari tu dia menang cheerleeding competition sebab dia boleh buat split.... yg kaki terkangkang tu.... kengkawan dia gerun tengok... tapi my girl kata... thx to my taekwondo sir, dia boleh buat split.... hehe)

my no2 girl std 5, now blue 2.

My no3 girl std 2, now green 1.

my no4 boy std 1, baru yellow 1.

Taekwondo ni ikut bakat sebenarnya. My eldest dulu selalu masuk tournament, now dah jarang sebab kat sekolah men dia masuk band. Dia mmg ada bakat, she is strong and  kalau buat pattern/poomsae, ada gaya.... i can just watch her for hours.

my no2 is small size and pakai specs, so i dont encourage masuk tourney.

My no3 ni ganaz sikit, tengok gaya ada bakat, maybe nak masukkan competition tahun depan. My no4 pulak still main2 lagi.... but then both of them are still young...

smalam from 8pm to 10 pm dok mengadap budak2 ni training kat centre, while i read my book.....  
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2007 01:58 PM | Show all posts

Reply #100 macademia's post

tattau la mac.. kalau haku... the presence of parent dalam ape2 aktiviti jadikan haku stiff dan tak bebas ... rasa cam asyik diperati je ... xde kebebasan dalam melakukan sesuatu ...
patut bebudak tu diberi ruang untuk bernafas... be themselves .. rather than .. looks everything ok .. on the surface .. but not inside ..
ape pun .. at least you show your support ...
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2007 02:24 PM | Show all posts
Originally posted by sibel at 5-12-2007 01:58 PM
tattau la mac.. kalau haku... the presence of parent dalam ape2 aktiviti jadikan haku stiff dan tak bebas ... rasa cam asyik diperati je ... xde kebebasan dalam melakukan sesuatu ...
patut bebu ...



Actually mac taklah everytime menunggu. Hanya masa anak std 1 tu pergi. Infact ada parents lain yg everytime tunggu, padahal anak tiga2 black belt, the youngest pun std 6.

Maybe tempat training tu besar, dan memang ada bilik pun untuk parents menunggu. Lagipun most of us duduk jauh, so tak berbaloi nak berulang alik. Dahla kawasan tu doesnt seem 100% 'safe'. (Napalah Sir bukak centre kat situ pun, mac tak paham)

For yr info, budak2 yg datang training sini are from 4 yrs old to SPM level.....budak2 IPTA takde.... so budak2 sekolah ajer, tu sebab parents get involved kut...
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2007 02:27 PM | Show all posts
Stil tak paham how our Malaysia official boleh SALAH letak Elaine dalam category 8kg more than her weight. Sure susah nak dapat medal kat Olympics if thats the case. (Nasib baik dapat qualify)
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2007 11:22 AM | Show all posts
[quote]Originally posted by Urban_Iz at 9-3-2007 11:22 PM
untuk sesapa yang ikut Taekwondo tu, sila
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2007 10:44 PM | Show all posts

Reply #103 macademia's post

tah laaa .. btw ... aku ingat kalo dier tu ringan masuk weight yg alil bit more .. rasa aku .. leh kut ..
ni bukan competition nak bunuh worang
ni cuma ambik points ..
btw .. dia leh move faster .. and score more .. provided .. shes fast .. and cunning
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2007 10:47 PM | Show all posts

Reply #104 kinokuniya's post

jangan satu hari nanti ... mak pak dapat jumping spin kick 360 ... lol
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2007 08:25 AM | Show all posts
Originally posted by sibel at 8-12-2007 10:44 PM
tah laaa .. btw ... aku ingat kalo dier tu ringan masuk weight yg alil bit more .. rasa aku .. leh kut ..
ni bukan competition nak bunuh worang
ni cuma ambik points ..
btw .. dia leh move fa ...



yes advantage to elaine bila dia ringan, she can be fast.

Tapi jangan kut dia terleka, kalau terkena bantai tu, kaw2 la punya....
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2007 10:14 AM | Show all posts

Reply #100 macademia's post

Mac, anak kita pun start TKD awal. Kami hantar dia ke TKD class right before he turned 5 . Sekarang nie dia Sr. green belt, next week promotion test for blue belt and he's 6 yrs old (1st grade). We are lucky to find a good tkd master (Master Jin, a Korean guy, 6 degree black belt holder). Master Jin teaches his students to always try their best and be humble and respect others.

His first tournament was last April (he was orange belt at that time). He did sparring and won gold. 2nd tournament was last  October. He did form (won silver) and sparring (won bronze). 3rd tournament was yesterday, he did form (won gold) and sparring too (won bronze).

For me TKD is good for kids. It teaches them to have strong self (physically and mentally) and at the same time teach them to be humble and respect others.
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2007 10:23 AM | Show all posts
Some pics from yesterday's tournament's:

warming up before form competition (he's the one with bu** up in the air ):



Gold medal in form:



Bronze in sparring:

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2007 05:32 PM | Show all posts
Originally posted by nhuser at 10-12-2007 10:14 AM
Mac, anak kita pun start TKD awal. Kami hantar dia ke TKD class right before he turned 5 . Sekarang nie dia Sr. green belt, next week promotion test for blue belt and he's 6 yrs old (1st grade).  ...



Cutenya gambar2 dia.... hehe....

I have yet to send the younger ones to tourneys...... maybe next yr start kut..... Their Sir is also a 6th Dan, one of the respected Master in the country.....
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2007 06:28 PM | Show all posts

Reply #110 macademia's post

whoah ...
skang ni 6th dan cam senang aje ..
time haku dulu .. instructor aku ... 2nd dan aje ..
examiner 4th dan ...atau 5th dan ..

whats important actually .. get the right technique to execute all types of kick.
Kalo naik belt tapi tendang still cam baru je nak ambil belt ... hurmm ...

banyak bebudak kene belajar ... terutama combat distance ... setiap orang ade combat distance yg berbeza. Camna nak manipulate combat distance orang lain ..
nak baca next move ..
tetapi yg penting ... with great power... it comes with great responsibility.
Ni bukan skadar phrase dari spiderman .. tetapi its true ... in the sense of ..
dulu aku ade sorang senior .. black belt 2nd dan ... dia ni mmg pantas dan kuat ..
rasa aku every execution of the kick yg dia buat .. mmg power tu almost 99%
tetapi bila latihan .. dia buat laju .. tepat .. tetapi bila kena .. lembut aje ...
ni la yg dipanggil menguasai kekuatan .. bukan untuk dilepaskan bertujuan menyakitkan .. tetapi mengawal setiap pergerakan ... aku respect dia .. kalo kira banyak kali kene kaki dia tu .. aku ingat gerenti aku pengsan .. tapi sebab dia control tendangan dia .. rasa mmg betul2 leh panggil master... walau pun dia actually .. seken men aje kepada instructor

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2007 10:23 AM | Show all posts
Tahniah kepada Malaysian Taekwondo Team di korat ..

amacam .. kan betul aku cakap ... elaine leh menang
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2007 12:11 PM | Show all posts
ndak tanya , mana ndak cari tempat belajat taek wondo nih area seberang prai?baper kos starting?
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2007 08:35 PM | Show all posts
aku nak wat 540' flying kick!
Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2007 01:51 AM | Show all posts

Reply #114 RikU's post

susah seh .. aku ade download korean tiger buat 540 degree flying spin kick ...
dia landing pun x sempurna mana .. tapi seme papan tu pecah arr ...

tu high disiplin tu ... aku ingat aku kalau leh buat 360 jumping spin kick pun dengan sempurna aku dah cukp bersyukur ...

lagi satu aku minat ngan double sidekick ... high low .. single leg ...
sedap wooo .. tetapi kaki akusket bengkok .. so tak la lawa mana
dulu leh buat .. siap bunyi wooo padat .. tapi skang ni
mana tak ... meeting je makan meeting je makan .. kalau ade 9 meeting ... 9 9 makan ..
badan pun dah sama ngan hippotamus ...
dah macam tapirus indicus ... nasib baik tak sama cam
loxodonta africana keh keh keh keh
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2008 06:09 AM | Show all posts
Elaine, Chew Chan boleh ke Olimpik

Oleh HISYAMUDIN AYUB

KUALA LUMPUR

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2008 08:43 AM | Show all posts
Kejohanan taekwondo kecoh
Oleh Meor Hisham Zulkifli

RISIKO keselamatan peserta dalam Kejohanan Taekwondo Daerah Petaling, semalam mencetus persoalan utama apabila jurulatih tidak dibenarkan mengiringi murid mereka dalam kejohanan berkenaan.

Keadaan itu tercetus berikutan tindakan Persatuan Taekwondo Selangor yang kini dianggap badan bebas, bertindak menghalang jurulatih yang bernaung di bawah Persatuan Taekwondo Malaysia (MTA) dan kelab lain, mengiringi murid kendalian mereka dalam kejohanan itu.

Pengerusi Persatuan Taekwondo Daerah Klang, Eddy Tuan, berkata kebanyakan jurulatih yang mengajar taekwondo di daerah Petaling berasal dari Klang dan langkah persatuan Selangor menghalang kehadiran jurulatih itu, mencetuskan risiko keselamatan kepada pelajar.

Beberapa jurulatih yang mengajar lebih 100 murid, dihalang untuk mengiringi anak didik mereka dalam kejohanan itu. Jadi siapa yang mahu bertanggungjawab terhadap keselamatan murid terbabit.

Ibu bapa sudah memberi tanggungjawab kepada kami untuk menjaga anak mereka dalam sesi latihan dan pertandingan taekwondo. Tanpa jurulatih, siapa akan menjamin keselamatan murid ini andai ada perkara buruk berlaku,
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2008 11:37 PM | Show all posts
tak tau la korang perasan ke tak...tapi kan...dalam aku belajar taekwando kan.(aku belajar WTF dan GTF),patern taekwando kan hampir sama dengan "kata" karate...dan ada gak yang hampir2 sebijik sama ...

nnti aku cari video yg tunjuk dua senia mempertahankan diri ni sama  "bunga"nya
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2008 09:28 AM | Show all posts

Reply #118 dexa's post

ooooo ini laaa isu nyer

haku pelik betul laaa

awat dlm seni beladiri ni bnyk sangat politik?
dah tu merebak ke tahap sekolah pulak tu

not a positive sight i would say

budak nak masuk bertanding pun dah susah haa
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.083175s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list