JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
72794
View
770
Reply

Cricket

[Copy link]

Author: zamz00       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 21-3-2006 03:15 PM | Show all posts
yeke..zon utara tu zon mana..taiping ke
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2006 03:25 PM | Show all posts
kalau zon utara.. mana lagi...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-3-2006 05:26 PM | Show all posts
seratas ke
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2006 05:37 PM | Show all posts
tak leh aa bagitau in details.. kantoi aaa..
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2006 06:58 PM | Show all posts
Originally posted by Gemukkkkkkk at 21-3-2006 03:11 PM
hang main kat ipoh? lain zon le kita ni rupanya.. budak star ke budak anderson ni?


Selalunya, game ini ada di sekolah2 yang well established dan diasaskan pada zaman British lagi. Masa time bapa Hami dulu semasa di dgn Perak Malay, dia selalu juga main dengan MCKK - principalnya mat salleh ...so sure criket popular. Bapa Hami tu bila dia bowl guna tangan kiri....so can be a bit tricky, they say. Huh bila time dia kena fielding/bowling ...bila balik rumah, kulit macam udang kena bakarlah!!

Hami ada satu soalan buat kekawan berdua yang pernah bermain criket ni. Apasal bowler tu selalu dok gosok bola kat seluar dia? Dulu2 semua pakai seluar putih ....jadi nampaklah kotor kat tempat diorang gosok bola tu!

Hami kagum dengan tradisi pemain seperti apabila wicket dah mati ..bila sampai ke clubhouse..semua pemain dan hadirin akan memberi tepukan. Mereka duduk di clubhouse bersama batsmen yang lain menunggu giliran mereka just like  gentlemen. Lain pula dengan permainan baseball ....mereka duduk di tempat seperti kandang aje...!








[ Last edited by hamizao at 24-3-2006 11:12 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2006 12:18 PM | Show all posts

Reply #80 hamizao's post

lefthander ye.. huh, memang tricky tu.. memang batsman kena perati betul-betul sebelum boleh agak bola apa bowler tu nak bagi kat diorang.. dan bola yang sampai memang tricky, walaupun grip stail sama macam righthander... ada beza.. contoh, bola akan berpusing clockwise biasanya tapi mungkin jadi anti-clockwise.. jadi, bila bola sampai ke batsman, tak boleh nak predict sangat dah..

gosok bola.. kalau main pagi, bola masih basah sebab padang berembun.. jadi kena keringkan supaya spinner boleh grip bola kuat-kuat dan twist bola dengan efektif semasa bowling.. kalau swing bowling pulak, ini pun taktik diorang.. kengkadang diorang cuma keringkan separuh bahagian bola saja dan biarkan yang bahagian lain basah.. bila bowling nanti.. faktor cuaca, kelembapan, kelajuan bola, permukaan bola akan membantu bola utuk swing in mid-air.. kalau yang laju gile tu, boleh berdengung bola semasa menuju ke batsman.. berderau darah wooo..
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2006 03:21 PM | Show all posts
Originally posted by Gemukkkkkkk at 22-3-2006 12:18 PM
lefthander ye.. huh, memang tricky tu.. memang batsman kena perati betul-betul sebelum boleh agak bola apa bowler tu nak bagi kat diorang.. dan bola yang sampai memang tricky, walaupun grip stail s ...


Hi, Gemukkkkkkk........thanks for your answer.

Yang susah nak predict left-handed ball tu macam mana ? Adakah susah nak jangka arah lantunan bola dari tanah? Macam bola screw dalam tenis ...dia punya bounce susah nak jangka kan?
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2006 03:41 PM | Show all posts

Reply #82 hamizao's post

hmm.. cam ni clear tak?
biasanya.. batsman memang susah nak tau bola jenis apa yang bowler nak baling.. esp. kalau spin bowlers.. time main, selalunya aku cuba tengok tangan dan grip bowler.. tapi kalau batsman yang power tu, dia boleh agak jenis bowling tu semasa bola melantun dari tanah.. refleks power le, diorang ni..

jadi, bila ada lefthander.. cara grip dan bowling sama, tapi bola akan pergi arah berlawanan.. tak sama macam kalau righthander yang bowl dengan cara yang sama.. batsman jadi konpius..
tu belum lagi kalau jumpa bowler yang guna grip dan cara bowling yang sama, tapi bila nak lepas, dia tak twist bola macam biasa.. twist lawan arah.. jadi batsman yang dok ingat bola akan sampai ke arah A (kerana bowler tu lefthander) akan terkejut bila bola tu ke B macam style righthander yang bowl pulak..
biasanya, bowler lefthander akan berpartner dengan bowler righthander, untuk lagi mengkonpiuskan batsman..

cuma satu je aku notice.. kalau lefthander bowler bertemu lefthander batsman.. takde sapa ada advantage (tak macam lefthander bowler bertemu righthander batsman)..
dan kalau lefthander batsman bertemu righthander batsman.. he he.. masak le.. dari perspektif batsman, bola semua melantun ke arah leg-side.. sedap le dia menghayunnn..
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2006 03:43 PM | Show all posts

Reply #83 Gemukkkkkkk's post

silap.. ayat last tu.. sepatutnya.. lefthander batsman bertemu righthander bowler..
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2006 05:15 PM | Show all posts
Originally posted by Gemukkkkkkk at 22-3-2006 03:41 PM
hmm.. cam ni clear tak?
biasanya.. batsman memang susah nak tau bola jenis apa yang bowler nak baling.. esp. kalau spin bowlers.. time main, selalunya aku cuba tengok tangan dan grip bowler.. tapi ...


TQ. :tq:

I never did know how the spins were made ....:stp::stp:

Oh, here is something I found.

The Ball and Bowling



A cricket ball is about the same size and weight as a baseball with a cork core and leather cover. The stitching is very different from a baseball being very pronounced and concentrated around the center of the ball making it easier to grip in ways that produce lots of spin. Bowlers rely on both pace and spin to confound the batsman, so while a ball may appear to be delivered slowly, you can count on the fact that it will have considerable action. As you might expect - we are talking cricket after all - there are names for different grips like the "out swing grip" and the "in swing grip" as demonstrated by Sir Richard Hadlee, called "The Master of Rhythm and Swing" by Sir Don Bradman, the best batsman the world has ever seen.

With the "out swing grip" the seams are pointed toward the first slip (left of the batsman) and the shiny side of the ball in on the right. The shiny side is made shiny by it being polished continually by the fielders and the bowlers and as you would expect has less drag or wind resistance than the unpolished half of the ball, enhancing the spin (or English, as we Americans call it). The "in swing grip" has the shiny side on the left and the seams pointing toward the fine leg (right of the batsman). There, of course, are many variations of grips and deliveries including one called the "googly" which is a deceptive delivery that depends on bowler hand action to be effective. Technically speaking, a "googly" is an off-break delivered to a right handed batsman with what looks to be leg-break action. The "googly" was invented and developed by B. J. T. Bosanquet in and about 1890. He used it against the Australians in 1903 to some effect. Down under it is called a "Bosey". A "chinaman" on the other hand, is an off break bowled from the back or side of the hand by a left-handed bowler. The name supposedly comes from the Chinese bowler Ellis Achong, who played for the West Indies, and who practised this kind of bowling, but he was not the originator of this particular kind of delivery.

888888

So yang gosok bola kat seluar tu boleh diangap diorang polish satu bahagian bolalah??
Batsman memang boleh sempat observe grip ni semua ya..?
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2006 05:47 PM | Show all posts

Reply #85 hamizao's post

betul.. polish bola... pandai pun..

memang boleh observe grip.. tapi kena cepat jugak la.. bowler pun pandai nyorok
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2006 06:22 PM | Show all posts
ok.. soalan2 seterusnya...

1. Adakah komunikasi antara bowler dgn wicket keeper? mcmana wicky nak tau bola apa yg akan di buat oleh bowler..

2. Kalao bola bowl tuju kena badan batsman.. ada sebarang denda ke atas bowler, batsman dapat free run ke.. atau dapat sakit je...

3. Kalau kita jadi "fielder" (aku x tau nama diorg ni apa).. dan bola dipukul leret oleh batsman.. kita ligan bola tu supaya jgn keluar boundary.. bole tak kita blok guna kaki ke.. badan ke supaya tak sempat bola tu kuar dari boundary...

sekian utk kali ini...
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2006 06:28 PM | Show all posts
Originally posted by Gemukkkkkkk at 20-3-2006 11:25 AM
Nesta.. try le main kriket.. banyak padang dah ada nets sekarang ni.. atau layan kat astro.. tengok kriket ni memang macam boring.. kengkononnya slow dan berhari-hari.. tapi kalau kita dah reti kir ...



aku memang berminat nak main... tp nak lyn kat astro kena bayar.. mcmana aku nak paham game nih.. dulu kat skolah belum minat lagi walaopun kat skolah aku bukan main besar pdg kriketnya.. masuk U baru minat tp bila pergi selection koc tu kerek.. taknak ajar beginners.. nak amek yg da bole main.. maka terkubur la minat aku kejap... bila aku final year acara kriket da dimansuhkan.. sekarang ni da keje nak main camana...
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2006 06:50 PM | Show all posts
Originally posted by Gemukkkkkkk at 22-3-2006 05:47 PM
betul.. polish bola... pandai pun..

memang boleh observe grip.. tapi kena cepat jugak la.. bowler pun pandai nyorok



;););)
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2006 09:15 AM | Show all posts

Reply #88 Nesta13's post

mana zamz00 ni..

ok..
1. ya, memang ada komunikasi antara bowler dengan wicket-keeper.. ikut stail diorang jugak.. nak pakai kod tangan.. atau guna perkataan tertentu.. atau melalui slip fielders (kengkadang kita tengok slip fielders sanggup berlari nak passkan bola dari wicket-keeper kepada bowler)..
2. kena badan? takde penalti kepada bowler.. asalkan jangan wide atau no-ball.. biasanya kalau bowler target badan, ada risiko batsman akan hayun bola ke boundary sebab batsman tak perlu risau.. confirm bola tak akan kena stumps.. jadi main hayun ikut style sesuka hati..
3.  ya.. fielder boleh guna apa cara pun untuk stopkan bola.. tapi ada la teknik-teknik basic yang perlu tahu.. bola keras.. laju pulak tu.. silap tangkap/tahan.. mau meraung fielder nanti..

padang kriket besar? wahhh sekolah mana tu.. tak banyak sekolah yang camni.. biasanya sekolah biasa punya padang kriket akan share dengan padang bola/ragbi..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-3-2006 10:53 AM | Show all posts

Reply #90 Gemukkkkkkk's post

ada ni
sempat baca je tak sempat nak reply ...hehe

pasal block bola guna badan..actually mmg boleh..
mmg biasa pun..nak lari tak cukup laju so terpaksa la slide nak stop bola..
tu yg kekadang lebam2 kaki..badan..perkara biasa la tu..walaupun aku sendiri tak penah buat..hehe..
yg tak bolehnya kalau tahan bola guna cap ke..guna benda2 lain lah selain badan korang..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-3-2006 11:09 AM | Show all posts

Reply #83 Gemukkkkkkk's post

dulu2 senior aku ada gak suruh jadi left hand batsman..
and ada jugak yg berjaya jadi lefthander walaupun diorang tu actually righthander
tapi aku sampai kesudah tak berjaya..
so masa tu ramaila batsman lefthander dlm team kitorang..

bila time kitorang batting je penat jugakla team lain
sbb asik kena tukar position je.....
bila lefthander batsman yg facing the ball...position bertukar..
and then tukar righthander plak..tukar position lagi...penat jugakla team lawan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-3-2006 11:17 AM | Show all posts

Reply #82 hamizao's post

selalunya spinner ni kita boleh cam dari cara dia lari dgn cara dia bowl lagi..

selalunya spinner dia tak ambik jarak jauh sgt..
and then tangan dia pun lain macam sikit..
ada setengah tu tangan dia mcm main bowling je..

tapi kalau fast spinner mmg susah nak cam lah..

aku lagi takut fast spinner dari spinner slow ni..walaupun spinner ni bola dia masuk byk..

fast spinner ni korang timing tak betul sikit je mmg boleh kena bowled out..
kalau spinner biasa ni..sempat lagila nak tgk bola dia macamana..nak tunggu bola dia bounce balik...kekadang kalau aku dah tau spinner ..boleh keluar je hayun sebelum bola jejak tanah..
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2006 11:21 AM | Show all posts

Reply #93 zamz00's post

sama le taktik kita.. sebelum cecah tu dah cepat keluar dari crease line.. kasi hantam itu bola jauh-jauh.. kasi angin sama itu bowler.. kalau bola baru, kasi rosak itu bola.. biar tak leh nak swing.. polish pun tarak guna..

tapi memang angin kalau batsman lefthander ni.. partner lak dengan yang righthander.. jenuh nak menukar position fielding..
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2006 07:19 PM | Show all posts
itu mcm kaa...

katakan kalo kita tengah nak pukul.. tetiba bola tu berdesup dtg ke badan.. tak sempat nak elak.. dan memang bola tu jauh dari stump.. mcmana lak... :hmm:
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2006 10:20 PM | Show all posts
Satu lagi, ada limittak bila bowler mesti melepaskan bola?

Hami memang suka tengok apabila bowling....
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2006 07:51 AM | Show all posts

Reply #95 Nesta13's post

kalau international level.. biasanya diorang jarang buat silap camni.. reflex diorang bagus.. lagipun, bola yang target badan ni, cuma fast bowler sahaja..
kalau level malaysia ni.. kena badan pun tak la sampai patah-patah.. abis-abis pun luka je.. jadi batsman tak le takut sangat.. try hayun.. idak pun.. tahan je dengan badan.. tak susah.. letak bat je cover badan.. kat kaki dah ada pads.. susah-susah, dive ke tanah..
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2006 07:53 AM | Show all posts

Reply #96 hamizao's post

bowling? memang best jadi bowler ni.. tapi kena fit jugak.. kalau tak.. memang sakit satu badan... dari lengan bowling, membawa ke tulang belakang sampai ke kaki.. macam satu garis lurus je dari lengan sampai kaki tu..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-3-2006 09:15 AM | Show all posts

Reply #96 hamizao's post

bila melepaskan bola ni maksudnya macamana yek..

selalunya bowler akan make sure semua org ready baru dia bowl...
bila dia lari nak bowl tu..kaki tak boleh lepas crease...kalau lepas crease tu nanti umpire cakap no ball..

tapi jadi bowler ni mmg best ...masa bowl tu sumer org tumpu kat kita jee..
kalau dpt bowled out macam hero pulak rasanya hehehe
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-3-2006 09:18 AM | Show all posts

Reply #95 Nesta13's post

kalau bola kena badan mmg rasa sakitla jawabnya wakakaka..
tapi kalau bola kena kaki belakang yg hadang stump tu..
umpire boleh bagi batsman tu out..LBW atau leg by wicket..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.046308s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list